Подкрепете ни!




Изкуство6 ноември 2023

Три специални прожекции на късометражно кино тази есен

На всички събития на „Кинематограф“ може да спечелите брой на Списание 8


Три специални прожекции на късометражно кино тази есен
През месеците октомври и ноември най-голямата платформа за късометражно кино в България организира разходка из заплетените коридори на човешката природа и неочакваните последствия от нашите избори и решения. И докато се наслаждавате на техния подбор, може да спечелите брой на Списание 8.

Есента е времето, когато киносалоните за пореден път са подготвили нови заглавия и програми за любителите на седмото изкуство. Това е и сезонът, любим на всички, които обичат да се отдават на съзерцание и размишления. Затова от редакторския екип на „Кинематограф“  се завръщат с три нови селекции, издържани във философския дух, отговарящ на този момент от годината. Това са „Дилема: Късо кино за трудни решения“, „Истории от бекстейджа“ и „Утопия: Късо кино за дълъг размисъл“. Три подбора от късометражни филми, които ще предизвикат нашите разбирания за свободата на човешката воля, ще ни потопят във научно-фантастични светове от бъдещето и ще ни разкрият някои от задкулисните тайни на творческия процес в киното и театъра.

Прожекциите ще се провеждат в Синегранд, София като част от пилотния проект „Киноклуб София“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столичната община.



Селекцията „Дилема: Късо кино за трудни решения“ ще се излъчи на 9 ноември от 19:30 ч. Премиера и акцент за вечерта ще бъде българският филм „Интервю в утробата на кита“ на режисьора Рашко Раков, със специалното участие на Иван Бърнев, Бойко Кръстанов, Христо Петков и Ирмена Чичикова. Това е експериментален игрален филм, базиран на едноименната поема на големия български поет Константин Павлов, съчетана с елементи от три световноизвестни литературни произведения. Сред другите заглавия за вечерта има филми от Холандия, САЩ, Иран и Ливан. Киноленти, които ще ни потопят в крехките и невъобразими селения на детската душа, ще ни поставят пред невъзможните избори по време на световна пандемия, както и в ситуация, в която истинското приключение се състои в това да останеш у дома си.
 


На 22 ноември от 19:30 ч. ще можем да се насладим на следващата селекция – „Истории от бекстейджа“. Премиера за вечерта ще бъде „Прослушване“ на режисьора Сара Жан Кручовски. Един филм, заснет в Холивуд със сценарист Мария Бобева и продуцент Петро Душков. Сюжетът проследява историята на Мария, някога успешна актриса в родната си България, която е предприела мисията да успее в Холивуд, но нещата не седят точно така, както е предполагала. Една кинолента, която безспорно влиза в определението истории с иронични обрати. Филм, който е поднесен реалистично и интимно, с нотки на горчив хумор, твърде вероятно вдъхновен от действителни лични преживявания.

Другото българско присъствие за вечерта е филмът „Антракт“, който е с участието на актьорите Анна Петрова и Ники Сотиров, а режисьор и сценарист е Мартин Динков.
Сюжетът заплита една сложна семейна случка, която нахлува от истинския живот в пределите на сцената и взема неочакван обрат пред очите на нищо неподозиращите зрители. Сред останалите заглавия за вечерта ще има филми от САЩ и Норвегия, които ще ни потопят в напрегнатия свят на студийните продукции, в често предизвикателните прослушвания за роли, както и в творческата работилница по време на репетиции. „Истории от бекстейджа“ е селекция, предназначена както за истинските киномани, така и за всеки, който някога е бил любопитен да разбере нещо повече за работния процес и живота на хората, които работят в киното и театъра.

 

Третата селекция е „Утопия: Късо кино за дълъг размисъл“ и ще се прожектира на 13 декември от 19:30 ч. Две български заглавия ще са основния акцент за вечерта. Първото е филмът „Ви“ (2021) на режисьора Деян Цвятков. Изпълнена в естетиката на ретро футуризма, лентата разказва за революционния софтуер Ви, кръстен на неговия създател Виктор (Йордан Ръсин). Програмата му възпроизвежда в служителите на една компания кошмарни сънища и използва техните емоции, за да създаде непозната до този момент изчислителна мощност. „Ви“ печели наградата за най-добър късометражен филм на международния филмов фестивал за научна фантастика в Берлин (Berlin Sci-Fi Filmfest).



Второто българско заглавие е „Кокичета в края на влака“ (2022) от режисьора Галина Георгиева. Лента, която разказва за една жена, която се бори за правото си на държавно асистирано самоубийство, но намира нова причина да живее, след като последните й три кокичета се оказват способни да произвеждат безплатна енергия за всички. Филмът е подбран в късометражната програма на „София Филм Фест“, както и на МФФ „Краков 2022“. Сред другите филми за вечерта има заглавия от Франция, САЩ, Китай, Норвегия и Испания. Зрителите ще имат възможността да се разходят из останалата без сняг Антарктида, да видят как Айфеловата кула е изхвърлена като ненужен боклук и да бягат от федерални агенти роботи в Банкок.

Научете повече за съвместната ни кампания с Кинематограф на: https://kinematograf.bg/osem.
Следете пълната програма на: https://kinematograf.bg/programa.


Още по темата:

Картини излизат от рамките си и оживяват в Лондон Изкуство

Картини излизат от рамките си и оживяват в Лондон

Посетителите на четири галерии стават част от сюжета на 42 световноизвестни платна

Съществуват ли невидими хора? Според науката не, според късото кино – да. Изкуство

Съществуват ли невидими хора? Според науката не, според късото кино – да.

Вижте новия подбор на „Кинематограф“ и може да спечелите брой на Списание 8

Твоя единствена радост да бъде радост да даваш… Изкуство

Твоя единствена радост да бъде радост да даваш…

Три стихотворения за женската същност

Музеят Ел Прадо променя текстовете, описващи картините Изкуство

Музеят Ел Прадо променя текстовете, описващи картините

Целта е да не се засягат хората с увреждания

Всичко е любов Изкуство

Всичко е любов

В памет на Иван Иванов (16 декември 1951 - 31 януари 2024)

„Зима“ – късометражна песен за сняг и лед Изкуство

„Зима“ – късометражна песен за сняг и лед

Кинематограф ни повежда на кино пътешествие сред студовете на планетата

Няма такова нещо като прошка, хората просто имат къса памет Изкуство

Няма такова нещо като прошка, хората просто имат къса памет

Тайните истини на вселената според „истинския детектив“ Ръст Коул

Нас ще ни погуби свободата, която разрешаваме на другите и на себе си Изкуство

Нас ще ни погуби свободата, която разрешаваме на другите и на себе си

103 години от рождението на един от най-големите следвоенни писатели – Фридрих Дюренмат

Любовта започва с големи чувства и завършва с дребни кавги Изкуство

Любовта започва с големи чувства и завършва с дребни кавги

Андре Мороа: „Животът е кратък – това е разбираемо, но в сравнение с кое?“

Белведере показва онлайн 626 изложби от последните 100 години Изкуство

Белведере показва онлайн 626 изложби от последните 100 години

Всяка експозиция от сега нататък ще бъде включена във виртуалната хроника

Повей, буйни мой ветре и всяка болка в нас с обич разпилей Изкуство

Повей, буйни мой ветре и всяка болка в нас с обич разпилей

Преди 52 години си отива от този свят незабравимата Паша Христова

До 7 януари е изложбата на Златю Бояджиев в Двореца Изкуство

До 7 януари е изложбата на Златю Бояджиев в Двореца

12 зали представят творбите на големия български художник

За първи път в България: Мюзикълът „Звукът на музиката“ на сцената на Софийската опера Изкуство

За първи път в България: Мюзикълът „Звукът на музиката“ на сцената на Софийската опера

Премиерата е на 9 януари 2024 г., следващите спектакли са на 10,16, 17, 30 и 31 януари