Подкрепете ни!




НаукаКирил Божилов / 14 октомври 2013

Първата българска акушерка

Христина Ценкова има съдба, достойна за филм


Ние почти нищо не знаем за нея – Христина Хранова Ценкова; както и за родното й село Клисура – заличено от земите на Софийска област още през ужасите на многовековното робство. 

„Аз се научих от ранна възраст да обичам родината си, да се жертвам за нея..."

Семейството й – побягнало от робските безчинства в селото – заживява в югоизточните покрайнини на София, някъде около днешната черква "Св.Св.Седмочисленици". Тя е около 12-годишна – родена през 1852 г. Баща й отглежда овце – Храно Овчаря, има 18 деца: 12 сина и 6 дъщери ... Неговите черти унаследява и най-малката му дъщеря Христина: сила и свободолюбие, буйност, любознание и дързост. Тя е не само примерна ученичка, включва се – заедно с братята си – в „народните борби".



„Аз пренасях, преоблечена като мъж, писма на I-вий Софийски, на IV-тий Панагюрски и на VIII-ий Ловчански комитет под заповед и указания на великия Левски /през гори и планини, деня и нощя, в хубаво и лошо време/. В деня на грозното Баташко клане аз се намерих в самата черква, гдето загинаха толкова невинни и се избавих само по едно чудо. Когато удари часът на Освобождението, аз с оръжие в ръка, напред със славните опълченци, воювах при Шипка, Шейново и Ст.Загора".

В Освободителната война загиват шестима от братята й, преди това – в Сръбско-турската война от 1876 г. – други нейни четирима братя; с една надежда – да помогнат на България.

„След като изпълних свещения си дълг към Отечеството, мислейки, че жената в тежки моменти може наравно с мъжа да помогне на родината си, аз заминах да се уча ..."

И каква професия си избира – да бъде полезна „за родилките си сестри български майки". Заминава за Русия, отпусната й е стипендия за даровити ученици. Завършва курса на Повивалний институт при Имперския университет  „Cв.Владимир" – град Киев.

Завръща се в „милото ни отечество" през 1881 г.;  от 5 юни започва работа – „на новото си поприще": първата българска акушерка (диплома за акушерка преди нея получава Райна Попгеоргиева, само че прочутата панагюрка Райна Княгиня – знаменоската от Априлското въстание – отначало е изпълнявала друга служба и е имала лични семейни ангажименти). Година по- късно – в София, в Александровската болница – е открито и първото родилно отделение у нас; от 1885 г. – и акушерско училище към това отделение (е, в Париж такова отделение е имало още в 18 век!).

٭٭٭

„Аз станах акушерка и като такава в течение на ред години помагах на хиляди майки да дадат на България хиляди храбри синове и достойни дъщери. Моята ръка изтегли из недрата на родилките не по-малко от 3462 живота..."

Хората са казвали: избабила ....

Защото все още бабите – както през турско време – са помагали на родилките, една или няколко акушерки стигат ли за цялата ни страна? А дълга е била и съпротивата на непросветените семейства, недоверието им в младите акушерки!

Христина Хранова работи с безукорна привързаност към професията си – 30 години. Най-напред в София, после в Лом и в Силистра, най-дълго във Варна – от 1899 г., към 17 години.



Може би защото е обичала морето, била е отлична „плавачка". По онова време в Морските бани на града не е имало спасители, пък във водата са ставали нещастия. И тя се изявява като първа българска „морска" спасителка – „неканена и редовна"; възхищава хората със своята „състрадателна душа", с рядката си смелост.
„Спасих тия години между другото не по-малко от 54 давящи се от явна смърт ... По непредпазливост или случайност ... из вълните на Черно море... през разни сезони на морските къпания ..."

Спасява „мъже, жени и деца" в първите години на 20-ти век жените по-рядко са се мяркали на своя „женски плаж". За истинското й самопожертвование – варненци са й дълбоко признателни: по тяхно предложение – през 1907 г. – е наградена със сребърен орден „За гражданска заслуга"; и 50 наполеона ...

Навярно тя е и първата неофициална българска състезателка по плуване, за нея се разправя: при облози за дълго надплуване  – въпреки своите 50 години – е побеждавала млади моряци. Обичала е и да се шегува, веднъж – маскирана в женската баня /като „черно чудовище"/ – внезапно се появила откъм морето, при мъжката баня; и какво: стотината изплашени мъже набързо се разбягали ...
 
Хр.Хранова често е прекъсвала работата си – съдбата на страната ни е смятала и за своя съдба; през Сръбско-българската война в 1885 г. е отново героиня, тогава е ранена в лявото коляно:

„Ала когато сърбите, след Съединението, заплашиха свободата на Отечеството, аз пак не се стърпях, грабнах пушката и се отзовах на границата и като доброволка /в отряда на генерал Николаев/ взех най-живо участие в сраженията при Драгоман, Гургулят и Сливница... Аз бях една от първите в редовете на фелдшериците на бойното поле. За това съм наградена със съответствующите медали ..."

Не й е било удобно да добави: не е знаела сън и почивка – ту като храбър боец, ту като прославена медицинска сестра; „майка на героите" – са й казвали. Цитираните й думи не са автобиографични хвалебствия, тя – героичната и скромна българка – е принудена да припомни заслугите си; вече на стари години да обясни защо е поискала да й се отпусне малка пенсия. Жалко за униженията й – да се моли за хляба си. И все пак нейните изплакани молби са единствените достоверни сведения – за необикновения й живот и красиво мъжествено дело. Още веднъж Хр.Хранова ще тръгне с пушката си – да брани свободата и независимостта на родината: през Между-съюзническата война в 1913 г., навярно е била малко над шейсет години. 

„...и аз отново наденах войнишкия шинел и се сражавах при Куманово, Егри-Паланка, Кочани и Джумая. Сега обаче аз  почувствах за пръв път, че силите ми изневеряват.  Стари недъзи ме заставиха да сложа милата пушка в ъгъла..."

Приемали са я като „народна жена", била е благодетелка не само с професията си, ами и с всичките си средства; винаги покровителка на най-бедните. За себе си сякаш не е мислила: заема все окръжни и общински служби, била е и на частна практика – така не е получила държавна пенсия.

„От друга страна, понеже работих повече от хуманни подбуждения, а не за лични материални облаги, аз не можах да спестя средства за преживяване..."

Малко радост изпитва в личния си живот, завинаги остава самотна. И тиха, някак незабележима. Здравето й непрекъснато отслабва – „и ето ме днес руина". Натиска я „крайна беднотия" и я приютяват –  временно – милостиви познати хора, те още не са забравили добрините й; затова и толкова често сменя квартирите си в София, тук тя се е завърнала някъде след 1906 г. Но с подаяния само не може да се живее, опитва се – с истината за заслугите си към България – да предизвика съчувствието и разбирането на Народното събрание:

„Стара, немощна, недъгава – аз не съм в състояние да изкарвам прехраната си и медленно се топят и последните ми сили в грозна мизерия. Има дни, когато съм принудена да гладувам; зиме зъзна от студ ... Никой няма да заклопи  моите старчески очи, когато дойде часът на смъртта. Но поне спасете ме от страдания и лишения до тоя върховен час ... Аз не искам много. Помогнете колкото да не умра от глад и студ... Милост,  милост, синове на България! ..."
 
Дълго не се трогват сърцата на „синовете на България", най-после – в началото на март 1918 г. - Народното събрание й отпуска „пожизнена народна пенсия"; 60 лева месечно, горе-долу толкова е струвал един метър плат хасе. Или с пенсийката е могла да си купи килограм сирене, килограм захар,един сапун за пране, както и всеки ден по един черен хляб... Около четири години не е гладувала, умира  през ноемврийската есен на 1922 г. Както пише неин биограф: погребват я „стари бойни другари; гроб без паметник, гроб отдавна „заличен"...

Някога издатели и книжари са отпечатвали пощенски картички за заслужили българи, днес ги оценяваме като несравними документи с рядка историческа стойност. Пощенска картичка е издадена и за Христина Хранова – през 1911 г., тогава й е празнуван двоен юбилей: 30 години „непрекъсната" акушерска работа и 60 години от рождението й. Тя е в опълченската си парадна униформа, открояват се шестте й ордени и медали...

Грях е да не я помним,  да не  ценим безкористното й служене на България! Старозагорци като че най-добре се свързват с паметта й – на нейното име кръщават своя полувисш медицински институт... Малко е; и все пак ...

Материалът е предоставен с любезното съдействие на ТАРА Пъблишинг.
Това е само една от темите в книгата на Кирил Божилов „Забравени истории на София - първи българки в обществения живот". Можете да я намерите на книжния пазар!

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура" на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.
„Входът към подземния свят“ в Сибир се отваря с тревожна скорост Наука

„Входът към подземния свят“ в Сибир се отваря с тревожна скорост

Ширината на гигантската падина вече е достигнала 990 метра и продължава да расте

Българският правописен речник онлайн изговаря над 2 милиона думи и форми Наука

Българският правописен речник онлайн изговаря над 2 милиона думи и форми

За първи път се предоставят и подробности за правоговор с произнасяне на думите

Зашеметяващи сияния, бурно Слънце и тук-там главоболие Наука

Зашеметяващи сияния, бурно Слънце и тук-там главоболие

Учените: „Свидетели сме на много рядко събитие“

Орангутан сам излекува раната си с билка Наука

Орангутан сам излекува раната си с билка

Приматът дъвче жълт корен и го нанася върху отворена рана на лицето, която зараства за няколко дни

Клетките могат да остареят с години за един ден Наука

Клетките могат да остареят с години за един ден

Ново изследване открива остаряване на клетките с над 5 години за няколко часа

Клетките имат своя скрита комуникационна система Наука

Клетките имат своя скрита комуникационна система

Йонните градиенти през мембраните образуват информационна мрежа за бързо вземане на клетъчни решения, независимо от ДНК

Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше Наука

Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше

40 учени излязоха с декларация да се отнасяме внимателно към насекоми, влечуги и мекотели, за да не нараним чувствата им

Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра