ХороскопГаля Герасимова / 12 февруари 2020

Цар Плъх

Смела инициатива и разумна реализация в годината на Металния плъх

снимки: iStock
снимки: iStock
И да не харесвате малките гризачи, то със сигурност ще се зарадвате много на посланието, което ще ни донесе годината на Металния плъх. Противно на смисъла, с който натоварваме това животно, то според Източната традиция то притежава много качества. Прозорлива, инициативна и бърза, мишката ще окаже своето влияние върху 2020-та – годината, в която всичко започнато ще бъде доведено до край. Очаква ни период на мъдрост и стабилност, но и на промяна към добро. Какво още ни разказа Галя Герасимова за символичните послания за 2020-та, според Китайския календар вижте в следващите редове.

Раждането на новата година според Източния календар започва със зимното слънцестоене, но началото на проявлението й настъпва след изминаването на един пълен лунен кръг, който в Западната астрология съвпада с новолунието във Водолей. Според китайския календар новата година настъпи на 25 януари, като това бе денят, в който се постави и началото на нов 12-годишен цикъл. С идването на 2020-та навлязохме в знака на Бялата мишка – първото животно от китайския календар и зодиак. Но преди да вникнем в значението на този нов етап, нека си припомним легендата от Древния изток.
Нефритеният император или Буда (според различните предания) заповядал да се организира състезание между всички животни за най-бързо преминаване на буйна река. Дванадесет били тези, които успели да преминат през изпитанието, а първото животно, достигнало другия бряг на реката била Мишката. Тя слязла от гърба на Вола в последния момент и така заела първата позиция в състезанието. Така според реда на пристигане на различните животни се подредил и китайския зодиак – Мишка, Вол, Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Овца, Маймуна, Петел, Куче и Свиня. Всяка година е подчинена на едно от тези 12 животни, а те от своя страна са свързани и с един от 5-те елемента.

МЕТАЛНА, БЯЛА МЪЖКА ГОДИНА

Според Източната традиция, ако сред животните първа е мишката, то сред стихиите първа е водата. Тя дава енергия на дървото, дървото дава енергия на огъня, огъня на земята, земята – на метала. Две поредни години преминават под знака на един от елементите, като четната година носи неговото активно, мъжко ян проявление, а следващата, нечетна преминава в реализацията на неговата пасивна, женска ин енергия. Така 2020-та е година на Мишката, която е под знака на метала в неговото ян проявление. Металът се свързва с чувството за отговорност, търпение и конструктивност. Този последен, пети елемент притежава и най-дълго концентрирана енергия, носеща устойчивост и проводимост. Идеограмата му включва белия цвят, символизиращ всички метали и блестящи повърхности. Но металът пази още посланието на натрупания опит и дълбоко разбиране, на заника и вечерта, на есента и виното, на мъдростта, настъпваща със старостта, на среброто в косите, както и на всичко, което е към края на определен етап. В период на владение на стихията на метала се достига и до магичното познание за трансформация в следващо ниво, когато идва ред на водната стихия.

ПЪРВАТА И ПОСЛЕДНИЯТ

И така Мишката с хитрост стигнала първа, а качествата, с които е популярна са бърза мисъл, прозорливост, инициативност, възможност да извлече полза от всяка ситуация. Такава ще бъде и 2020-та, ще притежава качествата на първото животно от зодиака и силата на последния елемент – метала, като тази комбинация ще доведе започнато до завършеност.
Годините на Металната мишка са специални, защото съдържат целия потенциал на задвижващата новия цикъл енергия на най-малката, но с най-проницателен ум животинка, както и енергията на метала, финализиращ пътя на проявление на 5-те елемента, фокусиращ опитностите им. Комбинацията на символите метал и Мишка изпълват годината с възможности за осъществяване на големи и важни проекти, свързани с дългосрочна перспектива. Това е период, в който се съчетават съобразителност, интелигентност, целенасоченост, спокойствие, стабилност и мъдрост.
Металическата мишка през 2020-та е с мъжка, активна ян енергия, идваща с борбен характер и реформаторска амбиция. Малкият гризач е в постоянно движение и формулата за успех е свързана винаги с работа, внимателен анализ и прагматизъм. Бялата мишка цени честността и приятелството, а като покровител на 2020-та ще е и закрилник на балансираните отношения и равновесието в партньорствата.
Смелост в инициативата и разумност в реализацията – такава ще е добрата стратегия на годината като за Металната мишка постоянството, решителността и справедливостта са важни. Часовете, които са свързани със знака на Мишката са 23 – 01 ч – последният и първият от денонощието.


ЗА МИШКИТЕ И ДРУГИТЕ ХОРА


Да не забравяме, че с годината на Мишката започва нов цикъл и заложеното сега ще се разгърне в следващите 12-сет години, а точно проводимостта на метала и интелектът на първото пристигнало животинче при Буда ще бъдат най-верният съветник за целия период.
Годината ще е най-силна за родените под знака на Металната мишка. Това са родените през 1960 г. Според китайския зодиак плъхове са още, родените през 1972, 1984, 1996 и 2008.
В хармония с нея са още родените под знака на Дракона (1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012) и Маймуната (1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016). Щастие пък на Мишките носи силният Вол (1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009). В дисонанс с годината на Металната мишка пък ще бъдат тези, родените в годините на Дървеният кон (1954), Земният кон (1978), Дървеният петел (1945, 2005), Земният петел (1969) и Огненият заек (1987).
По отношение на елементите тази година ще доведе до сблъсъка между стихиите огън и метал. Между тях понякога става експлозия, особено ако са в активните ян години, когато елементът е в своята проява на мъжка енергия. Това означава, че за родените в година, завършваща на числото 6 ще се прояви това напрежение, породено от противопоставянето между ян и ян, или мъжката енергия. В традициите на Изтока зодиите, които не са в хармония с господстващия знак могат да концентрират енергията си в изучаване на нещо ново, развиващо познание и умения за уравновесяване на силите.

Родени под знака на Металната мишка са чаровните любимци на публиката: Антонио Бандерас, Сара Брайтман, Хю Грант; писателите Антоан дьо Сент-Екзюпери, Даниел Дефо, Емил Зола; композиторът Пьотр Чайковски; революционерите Хаджи Димитър и Стефан Караджа; ученият Фредерик Жолио-Кюри, мореплавателят Фернандо Магелан – имена втъкани в съкровищница на човешкия Дух.

Ето и какви ще бъдат следващите години: 2021 ще премине под знака на Вола, като отново ще бъде в стихията на метала, но в неговото ин проявление. 2022 ще е под знака на Тигър с елемент вода – ян; 2023 – Заек, пак вода, но ин; 2024 – Дракон, дърво, ян, 2025 – Змия, дърво ин, 2026 – Кон, огън, ян; 2027 – Овца, огън, ин; 2028 – Маймуна, земя, ян; 2029 – Петел, земя, ин и 2030 г. стигаме отново до елемента метал.
Колесницата - карта Таро за 24 февруари Хороскоп

Колесницата - карта Таро за 24 февруари

Никога не е имало седмица като тази!

Ведически хороскоп за 24 февруари Хороскоп

Ведически хороскоп за 24 февруари

Подходящ момент да систематизирате всички административни ангажименти

Десетка Пентакли – карта Таро за 23 февруари Хороскоп

Десетка Пентакли – карта Таро за 23 февруари

Завършваме седмицата с най-изобилната и щедра карта

Ведически хороскоп за 23 февруари Хороскоп

Ведически хороскоп за 23 февруари

Силният фокус и ясното намерение са вече половината от свършената работа

Шестица Чаши – карта Таро за 22 февруари Хороскоп

Шестица Чаши – карта Таро за 22 февруари

Шестте чаши са пълни с цветя, символизиращи спомени за хора или предишни ситуации

Ведически хороскоп за 22 февруари Хороскоп

Ведически хороскоп за 22 февруари

Днес може да заложите основите за следващия лунен цикъл

Зодия Риби Хороскоп

Зодия Риби

Тяхното възприятие и разбиране за света е толкова розово, че чак нереално

Крал Мечове - карта Таро за 21 февруари Хороскоп

Крал Мечове - карта Таро за 21 февруари

Днес е ден за отстояване на идеи

Ведически хороскоп за 21 февруари Хороскоп

Ведически хороскоп за 21 февруари

Шива разрушава всичко старо и ненужно, премахва всички пречки по пътя

Кралица Пентакли - карта Таро за 20 февруари Хороскоп

Кралица Пентакли - карта Таро за 20 февруари

Днес се чувстваме спокойни и в хармония с тялото си

Ведически хороскоп за 20 февруари Хороскоп

Ведически хороскоп за 20 февруари

Приемайте провокациите с мъдрост и с чувство за хумор

Четворка Мечове - карта Таро за 19 февруари Хороскоп

Четворка Мечове - карта Таро за 19 февруари

Достигаме до собствената си мъдрост, до която в забързаното ежедневие обикновено нямаме достъп

Ведически хороскоп за 19 февруари Хороскоп

Ведически хороскоп за 19 февруари

Подходящ момент за пречистване или пост

Двойка Пентакли - карта Таро за 18 февруари Хороскоп

Двойка Пентакли - карта Таро за 18 февруари

Днес подхождайте с повече хумор към ситуациите

Ведически хороскоп за 18 февруари Хороскоп

Ведически хороскоп за 18 февруари

Не правете повече компромиси с важните за вас неща

Крал Чаши - карта Таро за 17 февруари Хороскоп

Крал Чаши - карта Таро за 17 февруари

Очертава се сравнително кротка седмица, без големи скокове и катарзиси