Здраве

От камила мляко

Екзотичната напитка е силен имуностимулатор, съюзник в битката с диабета, ротавирусите и аутизма

От камила мляко

Още от древността се знае за благотворното действие на камилското мляко. Лечебните му свойства са споменати за първи път в Корана, добре известни са били и на традиционните африкански лечители. То е доказано средство срещу диария, помощник в борбата с ротавирусите при кърмачета, силен имуностимулатор с антибактериално и противогъбично действие. Според научни изследвания дарът от близкоизточните чифтокопитни помага при диабет, тиреоидит на Хашимото, има положително въздействие при аутизъм.

МИЛИ
КАМИЛИ


Млякото на един от най-издръжливите бозайници е много сходно по състав с човешкото, разказва д-р Милена Коцева, позната ни от статията за норвежкото рибено масло (брой 7/2017). Днес д-р Коцева е първият вносител у нас и на камилския живителен еликсир. А това започва с една интересна история.
Преди 2 години към д-р Коцева се обърнала майката на дете с проблеми в развитието, която ù споделила колко положителна промяна настъпила след приема на сухо камилско мляко. Характерните за есенно-зимния период вирусни инфекции, които задължително засягали детето ù, този път не се появили. „Казах си, че това е плацебо, но после се зарових в темата и разбрах, че греша“ – разказва специалистката.
50-60% от децата с аутизъм са с намален имунитет, често при проблеми в развитието се наблюдава податливост към вируси, а това забавя цялостната терапия. Затова майката решила да пробва капсулите и резултатът бил впечатляващ, същото се случило и година по-късно.

ИМАШ
КАМИЛА...


Единствената в Европа ферма за камилско мляко е в Холандия. Там от 2006 г. се отглеждат едногърбите камили (camelus dromedarius). Д-р Коцева внася у нас капсулите „Витакамел“, създадени от тяхната продукция. „Причината това мляко да не е широко разпространено е в скъпото производство. Камилите дават мляко единствено в периода, когато имат малки, произвеждат 6 л дневно при 26 л за кравите. Във фермата в Холандия животните са 80 и само 1/3 от тях са в състояние да дават мляко“ – разказва Милена.
Друг проблем е, че продуктът има кратък срок на годност в течно състояние – 4 дни, затова най-често се приема под формата на капсули или на прах. Страните близо до Холандия получават доставки от прясно или замразено мляко, но това няма как да се случи у нас. За щастие, в сухото мляко са напълно съхранени полезните свойства.
Едно от основните неща, които различават камилското от останалите животински млека, е, че то е в пъти по-малко алергенно. Не съдържа характерния за кравето бета-лактоглобулин – протеина, основен виновник за алергия към кравето мляко.
Камилско мляко на прах се използва при бебетата именно заради много по-малкия риск от непоносимост. Според ФАО - организацията по прехрана и земеделие на ООН, то е едно от най-полезните за здравето млека.

Големият му арсенал от положителни свойства се дължи на биологично активните вещества: лизозим, лаkтоферин,  лактопероксидаза и пептидогликан разпознаващ белтък. Благодарение на тях се потиска растежът на патогенни бактерии, вируси и гъбички. Затова камилското мляко е помощник в борбата срещу ротавирусите, силно средство срещу диарията. „То е значително по-бедно на лактоза от кравето, има ниско съдържание на холестерол и високо на минерали – натрий, калий, желязо, мед, цинк и магнезий, както и на витамин C и B-групата. Съдържанието на важните за организма витамин В3 и гама-аминомаслена киселина е много по-високо, отколкото при останалите млека“ – допълва Милена.
При проучвания с животни е установено, че камилското мляко намалява вредата от металите алуминий и кадмий, спомагайки за изхвърлянето им от организма.
Любопитен факт е, че камилските антитела са уникални с това, че са изградени само от тежки вериги, за разлика от повечето животински и човешки антитела, съдържащи и леки. Това позволява голяма част от тях да преминават в млякото и да подсилват имунната система на този, който го пие.

СЛАДКО
МЛЯКО


С това ползите не свършват. Камилското мляко допринася за баланса на хормоните на щитовидната жлеза и това отново е свързано с антителата, които потискат тиреоидните. Медицината отдавна знае за този механизъм, но лечението по него е много скъпо и с тежки нежелани реакции. Ето защо на помощ идва камилското мляко. То подобрява състоянието на хора с диабет тип I и II. Съдържа инсулиноподобен белтък, обвит в малки липидни мехурчета, които пречат на стомашната киселина и храносмилателните ензими да го разградят. Така се пренася през чревната лигавица в кръвта. Високото съдържание на цинк пък улеснява действието на инсулина. Камилското мляко увеличава чувствителността на органите към инсулина и подобрява работата на панкреаса.
Проучвания при пациенти с диабет показват, че за две години нуждите им от хормона намаляват с 50%! В районите на Индия, където се употребява камилско мляко, заболяемостта от диабет е близка до нулата. А ние изпращаме тази едногърба история с поуката, че в пъстрия свят винаги има какво да ни изненада положително.

За поръчка на камилско сухо
мляко „Витакамел“
и въпроси към д-р Коцева:
www.homeostaza.bg,
contact@homeostaza.bg,
тел: 0884 625 972, 0887 931 515
Подари на тялото си вълшебство Здраве

Подари на тялото си вълшебство

Център „Чакра“ ще получите автентичен аюрведа йога масаж от най-добрите терапевти лечители

Витамин C за здраве и младост Здраве

Витамин C за здраве и младост

Аскорбиновата киселина предпазва от множество заболявания, а липсата ù причинява сериозни проблеми

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното Здраве

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното

Лек и приятен режим за изчистване през зимните месеци

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут! Здраве

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут!

Съветите на будисткият тантра учител гуру Йоги Тан как да се справим с бърнаута

12 съвета за оптимална имунна система Здраве

12 съвета за оптимална имунна система

Как да запазим здравето и добрата си кондиция в рисковите зимни месеци

Периодичното гладуване – подходящо ли е при подготовка за бременност? Здраве

Периодичното гладуване – подходящо ли е при подготовка за бременност?

Безспорно методът е подходящ за изчистване и редукция на теглото, но пък може би не е толкова полезен за яйцеклетките. Ето защо:

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата Здраве

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата

Серия билкови чайове, посветени на чакрите, с които да обгрижваме едновременно тялото и душата си

От фермата право на масата Здраве

От фермата право на масата

Платформа предлага бърза доставка на чиста храна от малки производители директно до твоя дом

Духът на бутилката Здраве

Духът на бутилката

Продуктите на Flaška преструктурират водата и я правят здравословна като изворната

Защо е важно да знаем причината за заболяването си и как да я премахнем? Здраве

Защо е важно да знаем причината за заболяването си и как да я премахнем?

От хиляди години да бъдеш лечител е означавало да помогнеш с натурални средства на човека да възстанови напълно тялото си

Екипът на Лечебен център Vita Rama Ви очаква! Здраве

Екипът на Лечебен център Vita Rama Ви очаква!

Запишете се за предстоящите ни здравословни програми през януари в Пампорово

Диетологът Георги Славов за храненето на българите Здраве

Диетологът Георги Славов за храненето на българите

Георги Славов е специалист – диетолог по лечебно хранене и създател на лечебна система Vita Rama

Зима без грип Здраве

Зима без грип

Тайната е в хладилника! Правилна храна плюс комбинация от витамини и минерали гони вирусите далеч

Коледните празници са кошмар за черния дроб Здраве

Коледните празници са кошмар за черния дроб

Големите количества храна и алкохол го пренатоварват и той започва да се затруднява

Боси в тревата, с поглед към водата и с благослов към небесата Здраве

Боси в тревата, с поглед към водата и с благослов към небесата

Интервю с проф. Връбка Орбецова на Драгомира Иванова специално за Списание 8

Лечение без ограничение Здраве

Лечение без ограничение

ВРЕМЕ E ЗА ТЕЛЕМЕДИЦИНАТА: Чичо доктор вече е само на един клик разстояние

*