ЗдравеАлбина Фабиани / 04 октомври 2018

Витамини за психично здраве

Ортомолекулярната медицина може да добави 25 и повече години към живота ни

iStock
iStock
Ортомолекулярната медицина е медицина, която чрез употребата на специфично количество и комбинация от витамини възстановява биохимичния баланс в тялото. Използва се с голям успех при много заболявания – автоимунни,  сърдечни, инфекциозни, бъбречни, чернодробни, рак, диабет, епилепсия, остеопороза, за ДНК корекция, при натрупване на тежки  метали, както и при всички психични проблеми,  включващи тревожност, тежка депресия, биполярно разстройство, следродилна депресия, хормонална депресия, други ендогенни депресии, пристрастяване към различни субстанции и други.
Тук ще се спрем по-подробно на така наречените психични заболявания.
Психичните разстройства и често променливите поведения нерядко са с препокриващи се диагнози и имат почти еднакви профили на нутриционален дисбаланс. Състоянието на тревожност например обикновено е съпроводено с депресия. Хората с тежка депресия имат негативни и даже суицидни мисли, проявяват агресивност, изпитват тъга, рядко се усмихват и се затварят в себе си. Суицидната склонност е много разпространена при пациенти с депресия, безпокойство и нарушения на поведението. Натрапчивите мисли често се срещат при хора с тревожни разстройства, но не са достатъчни, за да се диагностицира обсесивно-компулсивно разстройство (OCD), освен ако те не са толкова тежки, че дълбоко да променят поведението на индивида.Лайънс Полинг - бащата на ортомолекулярната медицина

Лайнъс Полинг е двукратен носител на Нобелова награда, една за мир и една за химия. През 1968 година въвежда термина „ортомолекулярна медицина“.  Ортомолекулите са витамини, микроелементи, минерали, аминокиселини, хормони и други биовещества. Той открива, че при набавянето на допълнителни дози от тях в човешкия организъм значително се подобрява физическото състояние и дори с ортомолекулите може да се лекуват тежки заболявания. Полинг изпробва своята теория върху самия себе си. В продължение на четвърт век приема всекидневно огромни дози витамин С и в цветущо здраве доживява до 94-годишна възраст. В началото на хилядолетието е обявен за един от най-влиятелните химици, променили завинаги начина, по който се борим с вирусите.


СВРЪХСТИМУЛ

Хората с пристрастяващо се поведение често имат и дисфункция на настроението, нарушения на поведението или шизофрения.
Пристрастяващото поведение варира от употребата на наркотични вещества и алкохолизъм до хазарт, сексуална  зависимост, натрапливости.
Постоянната тревожност често е свръхстимулирано състояние и в напреднал стадий става разрушителна. Тя може да бъде свързана с фобийни разстройства и шизофрения. Прекалено стимулираните състояния на безпокойство/тревога не са продуктивни. Обратно, при биполярна/маниакална депресия прекалено стимулираните състояния (мания) често са продуктивни - великите художници са рисували шедьовър за една нощ.
При депресията и хроничното безпокойство често липсва концентрация, в тежките случаи е постоянна и може да променя мисловния процес. Последното  е компонент на хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD). Абсолютната  липса на концентрация често се дължи на блокиране на мисловния процес за дълго, което пък е разпространено при натрупване на тежки метали в организма.
Раздразнителност и агресивност откриваме при много категории психични заболявания. Гневът е продукт на депресия и хипогликемия  едновременно. Често той може да прерасне и в престъпно  поведение.

ДЕФИЦИТ

При всички гореописани примери имаме налице дефицит на невротрансмитери, които пряко или косвено стимулират мозъка. (Още - в брой 6/2018 на Списание 8.)  Да разгледаме депресията - тя е класически пример за невротрансмитерна недостатъчност. Текущи проучвания в сферата на ортомолекулярната медицина сочат, че тя се причинява от намален приток на мозъчни невротрансмитери. Главните сред тях са серотонинът и катехоламините (допамин, норадреналин и адреналин).
При борбата с психичните разстройства конвенционалните медикаментозни лечения се опитват да увеличат синаптичната наличност на един или два невротрансмитера. За да си свършат работата обаче, тези лекарства зависят от вече натрупано достатъчно количество невротрансмитери и така влизаме в омагьосан кръг.
В клиничната практика при много пациенти лекарствата или поначало не работят, или спират да действат с течение на времето. Това често води до увеличаване на дозата или до смяната на едно лекарство с  друго. Но така проблемът с невротрансмитерите не се решава и много пациенти с разстройства остават хванати в капана на хроничната невротрансмитерна  недостатъчност.


РЕШЕНИЕ

Ортомолекулярната медицина предлага решение.  То се основава на факта, че важните при разстройствата на настроението и поведението биохимични синдроми са тези, които в крайна сметка влияят върху производството, освобождаването, инхибирането и сигналната трансдукция  на невротрансмитерите. Различни групи сред хората с ментални разстройства имат специфичен биохимичен дисбаланс. При някои е налице недостиг на есенциални мастни киселини, нутриционална недостачност, дисгликемия, непоносимост към дадени храни, храносмилателни проблеми, малабсорбция, дефицит на витамин В3, В6 или С, натрупване на тежки метали, недостиг на цинк, мозъчен хипотиреоидизъм и хипоадремия. Ортомолекулярната медицина играе ключова роля в лечението на всички горепосочени психични проблеми. Целта є е да коригира причинителите, които влияят върху биохимията на мозъка.
За да произведе невротрансмитери, мозъкът се нуждае от адекватни нива на метилиране. Метилирането е основна химическа реакция, включваща наред с други неща и производството на невротрансмитери в промоторния регион на ДНК. Пониженото метилиране е широко разпространено при всички психични разстройства. Синдромът на понижено метилиране е синдром на невротрансмитерна недостатъчност!
В нашата практика с ортомолекулярна медицина сме се сблъсквали с много пациенти с психични разстройства, при които налице е компрометирано метилиране. Ясно е, че някои мозъчни пътища са свръхстимулирани, докато други са  потиснати.
Разбира се, всеки пациент е различен - някои са с ниско ниво на серотонин спрямо катехоламините (допамин, норадреналин, адреналин), при други е обратното. Като предизвикаме ефективно метилиране, осигуряваме механизъм, който преодолява дефицита на невротрансмитери точно в областите на мозъка, които не са достатъчно стимулирани.

ВИТАМИНИ

Ортомолекулярното третиране  например с витамин В12, фолиева киселина и други хранителни вещества успешно възстановява метилирането.
Ортомолекулярното лечение стимулира вродената способност на мозъка  да „решава“ кои специфични мозъчни пътища се нуждаят от невротрансмитери. Това е в пряк контраст с конвенционалните психотропни лекарства, чието влияние върху дадени мозъчни пътища е фиксирано, неадаптивно и често със странични  ефекти.
Ортомолекулярната терапия предизвиква специфични биохимични реакции в организма с цел предотвратяването и лекуването на болести от различно естество. Мога смело да заявя, че чрез правилната употреба на витамини, различни нутриционални вещества и здравословни практики ( започвайки от средна възраст ) всеки може да добави 25 и дори 35 качествени години към живота  си.


Още за „Нова клетка“:

www.programa-nova-kletka-bg.com
Изхвърли старото, за да дойде здравето Здраве

Изхвърли старото, за да дойде здравето

Антипаразитнaта билкова програма „Хербалкан“ изчиства акне, помага при болно сърце, отслабваш и си връщаш енергията

Недоспиването – риск за исхемична болест на сърцето и инсулт Здраве

Недоспиването – риск за исхемична болест на сърцето и инсулт

Които не си доспиват имат също така високо кръвно и висок холестерол

Протеиновите барчета трябва да се наричат „инсулинови“ Здраве

Протеиновите барчета трябва да се наричат „инсулинови“

Вижте алтернативата - рецепта за наистина здравословен десерт

Направи живота си Happy Life Здраве

Направи живота си Happy Life

Happy life осигурява необикновено физическо и емоционално преживяване вместо стандартна тренировка

Тибетската медицина – как да постигнем равновесие между основните енергии Здраве

Тибетската медицина – как да постигнем равновесие между основните енергии

Център Monchara има мисията да запознае повече хора с неограничените й възможности

Коя част на ябълката е най-полезна? Здраве

Коя част на ябълката е най-полезна?

Учените съветват да оставим само дръжката

СЗО: Намалете захарта в бебешките храни! Здраве

СЗО: Намалете захарта в бебешките храни!

Неподходяща промоция на бебешки храни се прави в Австрия, Унгария, Израел, България

5 продукта за стройно тяло Здраве

5 продукта за стройно тяло

Как да отслабнем и да поддържаме теглото си

Не повече от 200 грама млечни продукти на ден! Здраве

Не повече от 200 грама млечни продукти на ден!

В малки количества млечните продукти предотвратяват рак и диабет

7 прости начина за подобряване на храносмилането Здраве

7 прости начина за подобряване на храносмилането

Може би се нуждаете допълнително от солна киселина и някои ензими

Дихателни йога техники за охлаждане на тялото Здраве

Дихателни йога техники за охлаждане на тялото

Хубаво е да си припомним, че древните йоги са ни дали знанието как да се охладим сами

Вана от ябълков оцет лекува Здраве

Вана от ябълков оцет лекува

Две позабравени рецепти от натурални продукти

ПОЗА ЛОТОС: Цветето на светлината Здраве

ПОЗА ЛОТОС: Цветето на светлината

Цветето на светлината е свещено растение, което олицетворява чистота на съзнанието и просветлението на душата

Боровинки срещу затлъстяване, диабет и инсулт Здраве

Боровинки срещу затлъстяване, диабет и инсулт

150 грама на ден от горския плод е като лекарство

Лиз Бурбо: Притежаваме силата да се излекуваме сами Здраве

Лиз Бурбо: Притежаваме силата да се излекуваме сами

Известната психоложка за книгата си „Слушай своето тяло“ и скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

ПОЛЗИТЕ ОТ ЙОГА: Всичко се съдържа в АУМ=ОМ. Здраве

ПОЛЗИТЕ ОТ ЙОГА: Всичко се съдържа в АУМ=ОМ.

Асани, Пранаяма, Пратяхара и Самадхи