Здраве

Витамини за психично здраве

Ортомолекулярната медицина може да добави 25 и повече години към живота ни

iStock
iStock
Ортомолекулярната медицина е медицина, която чрез употребата на специфично количество и комбинация от витамини възстановява биохимичния баланс в тялото. Използва се с голям успех при много заболявания – автоимунни,  сърдечни, инфекциозни, бъбречни, чернодробни, рак, диабет, епилепсия, остеопороза, за ДНК корекция, при натрупване на тежки  метали, както и при всички психични проблеми,  включващи тревожност, тежка депресия, биполярно разстройство, следродилна депресия, хормонална депресия, други ендогенни депресии, пристрастяване към различни субстанции и други.
Тук ще се спрем по-подробно на така наречените психични заболявания.
Психичните разстройства и често променливите поведения нерядко са с препокриващи се диагнози и имат почти еднакви профили на нутриционален дисбаланс. Състоянието на тревожност например обикновено е съпроводено с депресия. Хората с тежка депресия имат негативни и даже суицидни мисли, проявяват агресивност, изпитват тъга, рядко се усмихват и се затварят в себе си. Суицидната склонност е много разпространена при пациенти с депресия, безпокойство и нарушения на поведението. Натрапчивите мисли често се срещат при хора с тревожни разстройства, но не са достатъчни, за да се диагностицира обсесивно-компулсивно разстройство (OCD), освен ако те не са толкова тежки, че дълбоко да променят поведението на индивида.Лайънс Полинг - бащата на ортомолекулярната медицина

Лайнъс Полинг е двукратен носител на Нобелова награда, една за мир и една за химия. През 1968 година въвежда термина „ортомолекулярна медицина“.  Ортомолекулите са витамини, микроелементи, минерали, аминокиселини, хормони и други биовещества. Той открива, че при набавянето на допълнителни дози от тях в човешкия организъм значително се подобрява физическото състояние и дори с ортомолекулите може да се лекуват тежки заболявания. Полинг изпробва своята теория върху самия себе си. В продължение на четвърт век приема всекидневно огромни дози витамин С и в цветущо здраве доживява до 94-годишна възраст. В началото на хилядолетието е обявен за един от най-влиятелните химици, променили завинаги начина, по който се борим с вирусите.


СВРЪХСТИМУЛ

Хората с пристрастяващо се поведение често имат и дисфункция на настроението, нарушения на поведението или шизофрения.
Пристрастяващото поведение варира от употребата на наркотични вещества и алкохолизъм до хазарт, сексуална  зависимост, натрапливости.
Постоянната тревожност често е свръхстимулирано състояние и в напреднал стадий става разрушителна. Тя може да бъде свързана с фобийни разстройства и шизофрения. Прекалено стимулираните състояния на безпокойство/тревога не са продуктивни. Обратно, при биполярна/маниакална депресия прекалено стимулираните състояния (мания) често са продуктивни - великите художници са рисували шедьовър за една нощ.
При депресията и хроничното безпокойство често липсва концентрация, в тежките случаи е постоянна и може да променя мисловния процес. Последното  е компонент на хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD). Абсолютната  липса на концентрация често се дължи на блокиране на мисловния процес за дълго, което пък е разпространено при натрупване на тежки метали в организма.
Раздразнителност и агресивност откриваме при много категории психични заболявания. Гневът е продукт на депресия и хипогликемия  едновременно. Често той може да прерасне и в престъпно  поведение.

ДЕФИЦИТ

При всички гореописани примери имаме налице дефицит на невротрансмитери, които пряко или косвено стимулират мозъка. (Още - в брой 6/2018 на Списание 8.)  Да разгледаме депресията - тя е класически пример за невротрансмитерна недостатъчност. Текущи проучвания в сферата на ортомолекулярната медицина сочат, че тя се причинява от намален приток на мозъчни невротрансмитери. Главните сред тях са серотонинът и катехоламините (допамин, норадреналин и адреналин).
При борбата с психичните разстройства конвенционалните медикаментозни лечения се опитват да увеличат синаптичната наличност на един или два невротрансмитера. За да си свършат работата обаче, тези лекарства зависят от вече натрупано достатъчно количество невротрансмитери и така влизаме в омагьосан кръг.
В клиничната практика при много пациенти лекарствата или поначало не работят, или спират да действат с течение на времето. Това често води до увеличаване на дозата или до смяната на едно лекарство с  друго. Но така проблемът с невротрансмитерите не се решава и много пациенти с разстройства остават хванати в капана на хроничната невротрансмитерна  недостатъчност.


РЕШЕНИЕ

Ортомолекулярната медицина предлага решение.  То се основава на факта, че важните при разстройствата на настроението и поведението биохимични синдроми са тези, които в крайна сметка влияят върху производството, освобождаването, инхибирането и сигналната трансдукция  на невротрансмитерите. Различни групи сред хората с ментални разстройства имат специфичен биохимичен дисбаланс. При някои е налице недостиг на есенциални мастни киселини, нутриционална недостачност, дисгликемия, непоносимост към дадени храни, храносмилателни проблеми, малабсорбция, дефицит на витамин В3, В6 или С, натрупване на тежки метали, недостиг на цинк, мозъчен хипотиреоидизъм и хипоадремия. Ортомолекулярната медицина играе ключова роля в лечението на всички горепосочени психични проблеми. Целта є е да коригира причинителите, които влияят върху биохимията на мозъка.
За да произведе невротрансмитери, мозъкът се нуждае от адекватни нива на метилиране. Метилирането е основна химическа реакция, включваща наред с други неща и производството на невротрансмитери в промоторния регион на ДНК. Пониженото метилиране е широко разпространено при всички психични разстройства. Синдромът на понижено метилиране е синдром на невротрансмитерна недостатъчност!
В нашата практика с ортомолекулярна медицина сме се сблъсквали с много пациенти с психични разстройства, при които налице е компрометирано метилиране. Ясно е, че някои мозъчни пътища са свръхстимулирани, докато други са  потиснати.
Разбира се, всеки пациент е различен - някои са с ниско ниво на серотонин спрямо катехоламините (допамин, норадреналин, адреналин), при други е обратното. Като предизвикаме ефективно метилиране, осигуряваме механизъм, който преодолява дефицита на невротрансмитери точно в областите на мозъка, които не са достатъчно стимулирани.

ВИТАМИНИ

Ортомолекулярното третиране  например с витамин В12, фолиева киселина и други хранителни вещества успешно възстановява метилирането.
Ортомолекулярното лечение стимулира вродената способност на мозъка  да „решава“ кои специфични мозъчни пътища се нуждаят от невротрансмитери. Това е в пряк контраст с конвенционалните психотропни лекарства, чието влияние върху дадени мозъчни пътища е фиксирано, неадаптивно и често със странични  ефекти.
Ортомолекулярната терапия предизвиква специфични биохимични реакции в организма с цел предотвратяването и лекуването на болести от различно естество. Мога смело да заявя, че чрез правилната употреба на витамини, различни нутриционални вещества и здравословни практики ( започвайки от средна възраст ) всеки може да добави 25 и дори 35 качествени години към живота  си.


Още за „Нова клетка“:

www.programa-nova-kletka-bg.com
Солта на живота Здраве

Солта на живота

Еликсирът Quinton донася здраве от дълбините на океана

Лесно ли е да намалим антидепресантите? Здраве

Лесно ли е да намалим антидепресантите?

Много хора се оплакват от безпокойство, когато се опитат да ги намалят или спрат

Нов човек Здраве

Нов човек

„Програма „Нова клетка“ гони болести и учи на здравословен начин на живот

Да се свържем със своята женственост Здраве

Да се свържем със своята женственост

Как да бъдем в синхрон със своето тяло?

Микронутриентен зодиак Здраве

Микронутриентен зодиак

Най-полезните храни според зодията

Хипотеза: Хипертонията не е болест, а характер… Здраве

Хипотеза: Хипертонията не е болест, а характер…

Хипертоникът е човек, който не може да противостои на ситуация и преживява всичко в себе си

Захарта е супер антиоксидант Здраве

Захарта е супер антиоксидант

Другата страна на въглехидратите

Как да подобрим качеството на съня си с три лесни стъпки? Здраве

Как да подобрим качеството на съня си с три лесни стъпки?

Станете част от практическия семинар „Енергийната психология – мост между два свята“ на 23 февруари в хотел Хемус

За най-чаровния период от живота на жената Здраве

За най-чаровния период от живота на жената

Какви са симптомите на менопаузата?

Ролята на калия и натрия при зачеването Здраве

Ролята на калия и натрия при зачеването

Едно от най-забележителните свойства на натрия е неговата роля за множество аспекти на фертилността – от сексуалното желание и репродукция – до износването и кърменето

Подари на тялото си вълшебство Здраве

Подари на тялото си вълшебство

Център „Чакра“ ще получите автентичен аюрведа йога масаж от най-добрите терапевти лечители

Витамин C за здраве и младост Здраве

Витамин C за здраве и младост

Аскорбиновата киселина предпазва от множество заболявания, а липсата ù причинява сериозни проблеми

Хербалкан е единственият производител в България на тинктури от свежи билки Здраве

Хербалкан е единственият производител в България на тинктури от свежи билки

Продуктите ще се предлагат и по време на новото ни събитие Списание Осем НА ЖИВО

Уникални продукти на ХомеостазаⓇ от дребни диви риби и камили Здраве

Уникални продукти на ХомеостазаⓇ от дребни диви риби и камили

Ще се предлагат и по време на новото ни събитие Списание Осем НА ЖИВО

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното Здраве

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното

Лек и приятен режим за изчистване през зимните месеци

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут! Здраве

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут!

Съветите на будисткият тантра учител гуру Йоги Тан как да се справим с бърнаута

*