ЗдравеАлбина Фабиани / 04 октомври 2018

Витамини за психично здраве

Ортомолекулярната медицина може да добави 25 и повече години към живота ни

iStock
iStock
Ортомолекулярната медицина е медицина, която чрез употребата на специфично количество и комбинация от витамини възстановява биохимичния баланс в тялото. Използва се с голям успех при много заболявания – автоимунни,  сърдечни, инфекциозни, бъбречни, чернодробни, рак, диабет, епилепсия, остеопороза, за ДНК корекция, при натрупване на тежки  метали, както и при всички психични проблеми,  включващи тревожност, тежка депресия, биполярно разстройство, следродилна депресия, хормонална депресия, други ендогенни депресии, пристрастяване към различни субстанции и други.
Тук ще се спрем по-подробно на така наречените психични заболявания.
Психичните разстройства и често променливите поведения нерядко са с препокриващи се диагнози и имат почти еднакви профили на нутриционален дисбаланс. Състоянието на тревожност например обикновено е съпроводено с депресия. Хората с тежка депресия имат негативни и даже суицидни мисли, проявяват агресивност, изпитват тъга, рядко се усмихват и се затварят в себе си. Суицидната склонност е много разпространена при пациенти с депресия, безпокойство и нарушения на поведението. Натрапчивите мисли често се срещат при хора с тревожни разстройства, но не са достатъчни, за да се диагностицира обсесивно-компулсивно разстройство (OCD), освен ако те не са толкова тежки, че дълбоко да променят поведението на индивида.Лайънс Полинг - бащата на ортомолекулярната медицина

Лайнъс Полинг е двукратен носител на Нобелова награда, една за мир и една за химия. През 1968 година въвежда термина „ортомолекулярна медицина“.  Ортомолекулите са витамини, микроелементи, минерали, аминокиселини, хормони и други биовещества. Той открива, че при набавянето на допълнителни дози от тях в човешкия организъм значително се подобрява физическото състояние и дори с ортомолекулите може да се лекуват тежки заболявания. Полинг изпробва своята теория върху самия себе си. В продължение на четвърт век приема всекидневно огромни дози витамин С и в цветущо здраве доживява до 94-годишна възраст. В началото на хилядолетието е обявен за един от най-влиятелните химици, променили завинаги начина, по който се борим с вирусите.


СВРЪХСТИМУЛ

Хората с пристрастяващо се поведение често имат и дисфункция на настроението, нарушения на поведението или шизофрения.
Пристрастяващото поведение варира от употребата на наркотични вещества и алкохолизъм до хазарт, сексуална  зависимост, натрапливости.
Постоянната тревожност често е свръхстимулирано състояние и в напреднал стадий става разрушителна. Тя може да бъде свързана с фобийни разстройства и шизофрения. Прекалено стимулираните състояния на безпокойство/тревога не са продуктивни. Обратно, при биполярна/маниакална депресия прекалено стимулираните състояния (мания) често са продуктивни - великите художници са рисували шедьовър за една нощ.
При депресията и хроничното безпокойство често липсва концентрация, в тежките случаи е постоянна и може да променя мисловния процес. Последното  е компонент на хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD). Абсолютната  липса на концентрация често се дължи на блокиране на мисловния процес за дълго, което пък е разпространено при натрупване на тежки метали в организма.
Раздразнителност и агресивност откриваме при много категории психични заболявания. Гневът е продукт на депресия и хипогликемия  едновременно. Често той може да прерасне и в престъпно  поведение.

ДЕФИЦИТ

При всички гореописани примери имаме налице дефицит на невротрансмитери, които пряко или косвено стимулират мозъка. (Още - в брой 6/2018 на Списание 8.)  Да разгледаме депресията - тя е класически пример за невротрансмитерна недостатъчност. Текущи проучвания в сферата на ортомолекулярната медицина сочат, че тя се причинява от намален приток на мозъчни невротрансмитери. Главните сред тях са серотонинът и катехоламините (допамин, норадреналин и адреналин).
При борбата с психичните разстройства конвенционалните медикаментозни лечения се опитват да увеличат синаптичната наличност на един или два невротрансмитера. За да си свършат работата обаче, тези лекарства зависят от вече натрупано достатъчно количество невротрансмитери и така влизаме в омагьосан кръг.
В клиничната практика при много пациенти лекарствата или поначало не работят, или спират да действат с течение на времето. Това често води до увеличаване на дозата или до смяната на едно лекарство с  друго. Но така проблемът с невротрансмитерите не се решава и много пациенти с разстройства остават хванати в капана на хроничната невротрансмитерна  недостатъчност.


РЕШЕНИЕ

Ортомолекулярната медицина предлага решение.  То се основава на факта, че важните при разстройствата на настроението и поведението биохимични синдроми са тези, които в крайна сметка влияят върху производството, освобождаването, инхибирането и сигналната трансдукция  на невротрансмитерите. Различни групи сред хората с ментални разстройства имат специфичен биохимичен дисбаланс. При някои е налице недостиг на есенциални мастни киселини, нутриционална недостачност, дисгликемия, непоносимост към дадени храни, храносмилателни проблеми, малабсорбция, дефицит на витамин В3, В6 или С, натрупване на тежки метали, недостиг на цинк, мозъчен хипотиреоидизъм и хипоадремия. Ортомолекулярната медицина играе ключова роля в лечението на всички горепосочени психични проблеми. Целта є е да коригира причинителите, които влияят върху биохимията на мозъка.
За да произведе невротрансмитери, мозъкът се нуждае от адекватни нива на метилиране. Метилирането е основна химическа реакция, включваща наред с други неща и производството на невротрансмитери в промоторния регион на ДНК. Пониженото метилиране е широко разпространено при всички психични разстройства. Синдромът на понижено метилиране е синдром на невротрансмитерна недостатъчност!
В нашата практика с ортомолекулярна медицина сме се сблъсквали с много пациенти с психични разстройства, при които налице е компрометирано метилиране. Ясно е, че някои мозъчни пътища са свръхстимулирани, докато други са  потиснати.
Разбира се, всеки пациент е различен - някои са с ниско ниво на серотонин спрямо катехоламините (допамин, норадреналин, адреналин), при други е обратното. Като предизвикаме ефективно метилиране, осигуряваме механизъм, който преодолява дефицита на невротрансмитери точно в областите на мозъка, които не са достатъчно стимулирани.

ВИТАМИНИ

Ортомолекулярното третиране  например с витамин В12, фолиева киселина и други хранителни вещества успешно възстановява метилирането.
Ортомолекулярното лечение стимулира вродената способност на мозъка  да „решава“ кои специфични мозъчни пътища се нуждаят от невротрансмитери. Това е в пряк контраст с конвенционалните психотропни лекарства, чието влияние върху дадени мозъчни пътища е фиксирано, неадаптивно и често със странични  ефекти.
Ортомолекулярната терапия предизвиква специфични биохимични реакции в организма с цел предотвратяването и лекуването на болести от различно естество. Мога смело да заявя, че чрез правилната употреба на витамини, различни нутриционални вещества и здравословни практики ( започвайки от средна възраст ) всеки може да добави 25 и дори 35 качествени години към живота  си.


Още за „Нова клетка“:

www.programa-nova-kletka-bg.com
Природен детокс с бентонит преди празниците Здраве

Природен детокс с бентонит преди празниците

Терапевтичната глина Bento Health предпазва от преяждане и препиване

Билка № 1 за имунитет Здраве

Билка № 1 за имунитет

Ехинацея спасява дори от ухапване от змия, „Хербалкан“ я култивира и в Берковица

Дланите говорят за здравето ни Здраве

Дланите говорят за здравето ни

Гергана Метева от център „Здравословен и щастлив живот“: „Лекуваме първоизточника на проблема, а не симптомите"

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон! Здраве

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон!

Съсипва се микробиалната екосистема на червата

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне Здраве

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне

Скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

Биохакинг за начинаещи Здраве

Биохакинг за начинаещи

Как лесно да се „хакнем", за да удължим живота си и да сме по-здрави

Как да не вдишаме всички микроби на света Здраве

Как да не вдишаме всички микроби на света

5 съвета как да избегнем заразата в нездравословна среда

Умори умората! Здраве

Умори умората!

Синдром на надбъбречната умора е болестта на ХХI в. Според специалиста Милена Коцева има как да я преодолеем

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото Здраве

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото

Александра Алексиева от тибетски център Monchara разкрива лечебната сила на Ку Ние масажа

Глад по часовник - що е то фастинг? Здраве

Глад по часовник - що е то фастинг?

Въздържането от храна през две трети от денонощието (фастинг) сваля килограми и лекува болести

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо Здраве

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо

Търкайте със сапун 30 секунди, а не 6 както е обичайното времетраене на процеса

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода! Здраве

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода!

Ако ползвате веднъж седмично химически препарати все едно пушите цигари

Какво не знаем за зъбите Здраве

Какво не знаем за зъбите

Д-р Атанасиос Куцюрубас обяснява как се мият зъбите, защо са опасни фасетите и дъвките, и каква е ползата от избелването

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн. Здраве

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн.

Наднормено тегло при малчуганите се бори не с диети, а с истинска храна и твърда любов

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки Здраве

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки

Добавката влияе добре на кожата, хрущялната тъкан, мускулите и подпомага имунната система

Пералнята е като тоалетната чиния Здраве

Пералнята е като тоалетната чиния

Влажните кърпи са рай за ешерихия коли