ЗдравеМихаела Ценкова / 17 декември 2018

Духът на бутилката

Продуктите на Flaška преструктурират водата и я правят здравословна като изворната

снимка: Виктория Гълъбова
снимка: Виктория Гълъбова

Историята на иновативните бутилки Flaška започва като известния рефрен на „Бийтълс“ - с красиви ягодови полета. Макс Вречко отглежда сочните плодове в Словения и благодарение на тях се ражда и идеята за създаването на технология, която успява да преструктурира водата, придавайки и живителните свойства на изворната. Срещаме го на международната конференция, посветена на най-голямото ни богатство, за да разберем, че то не е обикновената химическа формула H2О, а нещо много повече.


- Г-н Вречко, историята на иновативните бутилки Flaška започва с експеримент сред ягодови полета. Как достигнахте до идеята за създаване на технология, облагородяваща водата?

- Всичко се случи през 2003 г., когато започнах да гледам на водата по нов начин, различен от представата за нея като даденост и като една обикновена химическа формула. Бях се специализирал в отглеждането на ягоди. Правех различни изследвания върху почвата и се стараех да я подобря, но не ми беше хрумнало да направя същото с водата, с която поливам растенията. Разбрах случайно от приятел, че структурата на водата се влияе от различни фактори и ако я промениш по правилен начин, то плодовете ще започнат да растат по-сочни, ще имат по-добри вкусови качества и ще са по-здрави. Почудих се, защото за пръв път чувах подобно нещо, но фактът, че ягодите са изградени 89% от вода, ме накара да се замисля. Така по пътя на логиката и най-вече от чисто любопитство реших да експериментирам. През първия месец и половина нямаше резултат. С началото на сезона за събиране на реколтата обаче видях промяната с очите си. Добивът на контролираната група, която поливах със структурирана вода, беше с 18% по-голям, а вкусът - в пъти по-добър в сравнение с останалата продукция.
Казват, че хората имат определен момент на пробуждане в живота си. За мен това беше този миг. Не казах на клиентите, че използвам структурирана вода или както още я наричат - жива, но те откриха разликата. След това се залових да чета повече за пионерите в тази сфера като Рудолф Щайнер, Виктор Шаубергер, Вилхелм Райх, които са работили по тази тема преди 100 г. Научих, че теориите за промяната на структурата на водата, както и възможността є да помни, са все неща, които са открити и изследвани.- Продуктите на Flaška преструктурират водата чрез технология за програмиране на силиция и само за 5 мин течността придобива свойствата на изворната вода. Как работи тази звучаща като магия технология?

- Ако само преди десетилетия някой разполагаше с мобилен телефон като днешния, бихме го сметнали за магия. Онова, което не разбираме, често го смятаме за вълшебство. Технологията за програмиране на силиция (ТПС) е процедура, която пренася информация върху стъклото и го превръща от обикновен материал, какъвто човечеството познава от хилядолетия, в носител на информация. Същото е, като да напишеш нещо на бял лист хартия. Той продължава да е същият лист, но вече е и носител на послания, които могат да ни накарат да се разплачем или да се разсмеем. По подобен начин ТПС предава вибрационна програма, която съдържа информация от природата и се отпечатва върху стъклото. Процесът трае два часа и половина. Гравират се три символа върху стъклото. Първият обозначава партидата и подпомага контрола на качеството. След това е кръглата мандала или космограм, която осигурява защитата на вибрационната програма на стъклото, така че то да запази свойствата си да влияе върху водата за идните 4 г. Третият символ е правоъгълен и гарантира ефективното структуриране на водата. Съдът се слага пред т.нар. оргонни оръдия или акумулатори, които трансмитират вибрациите на изворната вода и ги предават върху стъклото (бел. авт.- Оргонът е жизнената енергия, или прана, позната в различните култури от векове. Но идеята за технологията на зареждане с оргон произлиза от австрийския лекар и психоаналитик Вилхелм Райх през 40-те г. на XX в. Той създава специален уред, който чрез слабо електромагнитно излъчване може да въздейства благоприятно върху здравословното състояние.). Чрез квантови електродинамични трептения информацията преминава от стъклото във водата, като променя нейната структура. А тя е по-важна дори от химическия є състав.
За да разберем напълно процеса обаче, е нужно да вникнем в това, че водата има възможността да запаметява и да предава информация. Когато говорим за такъв тип феномени, думите не могат да обяснят всичко. По същия начин, както можем с лекота да разкрием композицията на химичните елементи в тялото ни, но е почти невъзможно да изведем точната формула, която определя нашата същност и това кои сме като личности.


Oргонните оръдия зареждат информационно стъклото.

- Каква е разликата между обикновената вода и т.нар. жива? По какъв начин електромагнитните вълни успяват да повлияят на структурата ù?

- Цялата философия и идея е представена от Виктор Шаубергер, който открива, че между водата от изворите и тази, която се спуска днес по тръбите, има огромна разлика. И тя не се дължи единствено на химическите вещества, които попадат в нея заради урбанизацията и производството. Промяната на естествения път на водата намалява живителните ù качества, заложени в нейната структура. Същото се случва и с течността, която престоява в пластмасови съдове. Спазвайки идеите му чрез разработката на новите технологии, Flaška възвръща натуралните свойства на водата, като неутрализира и химическите замърсители в нея. Тестовете, които провеждаме, показват, че тя става с 45% по-добра от изходното състояние, що се отнася до вредните вещества в нея.

- Освен специалната технология за обработка на стъклото бутилките Flaška се отличават с красивите предпазни калъфи. Кой стои зад дизайна им?

- Технологията на обработка на стъклото е еднаква за артикулите на Flaška, но открихме, че не е достатъчно да имаме качествен и работещ продукт, нужно е той да изглежда по най-добрия начин. Няколко дизайнери работят върху различните линии, правим и публични конкурси, в които се включват нови автори. Изгледът на бутилките е съставен спрямо сакралната геометрия, а най-популярен е дизайнът „Цветето на живота“, пресъздаващ основните форми на пространството и времето. Защитните калъфи имат функцията да предпазват бутилката и да запазят температурата на течността в нея. Използваме материали като корк, органичен памук, деним, велур, неопрен и силикон, специално изработени и направени за Flaška.
Красотата на бутилките привлича интереса на децата, които започват да пият тройно повече вода, отколкото обикновено. Това го разбрахме след една от кампаниите в училища в Словения, при която предоставихме бутилките на 6-7-годишните деца. Те започнаха да предпочитат да пият вода вместо пълните със захар безалкохолни, което се отразява както на здравословното им състояние дългосрочно, така и за повишаване на тяхната концентрация. Водата не е просто молекула H2О. Влиянието є върху живота ни е огромно, затова трябва да є отдадем нужното уважение. Променим ли отношението си към нея, разберем ли, че не е даденост, ще се промени и положението с глобалното замърсяване. Но възгледите и навиците се градят вкъщи и в училище. Много е трудно да обърнеш начина, по който гледаш към света на зряла възраст. Можем да направим малка стъпка, като намалим използването на пластмаса в ежедневието си, но най-важното е да повишим информираността и познанията за водата и изобщо за околната среда при децата, които да израснат личности, които живеят осъзнато.

 

Контакти: 
тел.: +359 885 616 71б, 
e-mail: info@flashka.bg


Изхвърли старото, за да дойде здравето Здраве

Изхвърли старото, за да дойде здравето

Антипаразитнaта билкова програма „Хербалкан“ изчиства акне, помага при болно сърце, отслабваш и си връщаш енергията

Недоспиването – риск за исхемична болест на сърцето и инсулт Здраве

Недоспиването – риск за исхемична болест на сърцето и инсулт

Които не си доспиват имат също така високо кръвно и висок холестерол

Протеиновите барчета трябва да се наричат „инсулинови“ Здраве

Протеиновите барчета трябва да се наричат „инсулинови“

Вижте алтернативата - рецепта за наистина здравословен десерт

Направи живота си Happy Life Здраве

Направи живота си Happy Life

Happy life осигурява необикновено физическо и емоционално преживяване вместо стандартна тренировка

Тибетската медицина – как да постигнем равновесие между основните енергии Здраве

Тибетската медицина – как да постигнем равновесие между основните енергии

Център Monchara има мисията да запознае повече хора с неограничените й възможности

Коя част на ябълката е най-полезна? Здраве

Коя част на ябълката е най-полезна?

Учените съветват да оставим само дръжката

СЗО: Намалете захарта в бебешките храни! Здраве

СЗО: Намалете захарта в бебешките храни!

Неподходяща промоция на бебешки храни се прави в Австрия, Унгария, Израел, България

5 продукта за стройно тяло Здраве

5 продукта за стройно тяло

Как да отслабнем и да поддържаме теглото си

Не повече от 200 грама млечни продукти на ден! Здраве

Не повече от 200 грама млечни продукти на ден!

В малки количества млечните продукти предотвратяват рак и диабет

7 прости начина за подобряване на храносмилането Здраве

7 прости начина за подобряване на храносмилането

Може би се нуждаете допълнително от солна киселина и някои ензими

Дихателни йога техники за охлаждане на тялото Здраве

Дихателни йога техники за охлаждане на тялото

Хубаво е да си припомним, че древните йоги са ни дали знанието как да се охладим сами

Вана от ябълков оцет лекува Здраве

Вана от ябълков оцет лекува

Две позабравени рецепти от натурални продукти

ПОЗА ЛОТОС: Цветето на светлината Здраве

ПОЗА ЛОТОС: Цветето на светлината

Цветето на светлината е свещено растение, което олицетворява чистота на съзнанието и просветлението на душата

Боровинки срещу затлъстяване, диабет и инсулт Здраве

Боровинки срещу затлъстяване, диабет и инсулт

150 грама на ден от горския плод е като лекарство

Лиз Бурбо: Притежаваме силата да се излекуваме сами Здраве

Лиз Бурбо: Притежаваме силата да се излекуваме сами

Известната психоложка за книгата си „Слушай своето тяло“ и скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

ПОЛЗИТЕ ОТ ЙОГА: Всичко се съдържа в АУМ=ОМ. Здраве

ПОЛЗИТЕ ОТ ЙОГА: Всичко се съдържа в АУМ=ОМ.

Асани, Пранаяма, Пратяхара и Самадхи