ЗдравеМихаела Ценкова / 17 декември 2018

Духът на бутилката

Продуктите на Flaška преструктурират водата и я правят здравословна като изворната

снимка: Виктория Гълъбова
снимка: Виктория Гълъбова

Историята на иновативните бутилки Flaška започва като известния рефрен на „Бийтълс“ - с красиви ягодови полета. Макс Вречко отглежда сочните плодове в Словения и благодарение на тях се ражда и идеята за създаването на технология, която успява да преструктурира водата, придавайки и живителните свойства на изворната. Срещаме го на международната конференция, посветена на най-голямото ни богатство, за да разберем, че то не е обикновената химическа формула H2О, а нещо много повече.


- Г-н Вречко, историята на иновативните бутилки Flaška започва с експеримент сред ягодови полета. Как достигнахте до идеята за създаване на технология, облагородяваща водата?

- Всичко се случи през 2003 г., когато започнах да гледам на водата по нов начин, различен от представата за нея като даденост и като една обикновена химическа формула. Бях се специализирал в отглеждането на ягоди. Правех различни изследвания върху почвата и се стараех да я подобря, но не ми беше хрумнало да направя същото с водата, с която поливам растенията. Разбрах случайно от приятел, че структурата на водата се влияе от различни фактори и ако я промениш по правилен начин, то плодовете ще започнат да растат по-сочни, ще имат по-добри вкусови качества и ще са по-здрави. Почудих се, защото за пръв път чувах подобно нещо, но фактът, че ягодите са изградени 89% от вода, ме накара да се замисля. Така по пътя на логиката и най-вече от чисто любопитство реших да експериментирам. През първия месец и половина нямаше резултат. С началото на сезона за събиране на реколтата обаче видях промяната с очите си. Добивът на контролираната група, която поливах със структурирана вода, беше с 18% по-голям, а вкусът - в пъти по-добър в сравнение с останалата продукция.
Казват, че хората имат определен момент на пробуждане в живота си. За мен това беше този миг. Не казах на клиентите, че използвам структурирана вода или както още я наричат - жива, но те откриха разликата. След това се залових да чета повече за пионерите в тази сфера като Рудолф Щайнер, Виктор Шаубергер, Вилхелм Райх, които са работили по тази тема преди 100 г. Научих, че теориите за промяната на структурата на водата, както и възможността є да помни, са все неща, които са открити и изследвани.- Продуктите на Flaška преструктурират водата чрез технология за програмиране на силиция и само за 5 мин течността придобива свойствата на изворната вода. Как работи тази звучаща като магия технология?

- Ако само преди десетилетия някой разполагаше с мобилен телефон като днешния, бихме го сметнали за магия. Онова, което не разбираме, често го смятаме за вълшебство. Технологията за програмиране на силиция (ТПС) е процедура, която пренася информация върху стъклото и го превръща от обикновен материал, какъвто човечеството познава от хилядолетия, в носител на информация. Същото е, като да напишеш нещо на бял лист хартия. Той продължава да е същият лист, но вече е и носител на послания, които могат да ни накарат да се разплачем или да се разсмеем. По подобен начин ТПС предава вибрационна програма, която съдържа информация от природата и се отпечатва върху стъклото. Процесът трае два часа и половина. Гравират се три символа върху стъклото. Първият обозначава партидата и подпомага контрола на качеството. След това е кръглата мандала или космограм, която осигурява защитата на вибрационната програма на стъклото, така че то да запази свойствата си да влияе върху водата за идните 4 г. Третият символ е правоъгълен и гарантира ефективното структуриране на водата. Съдът се слага пред т.нар. оргонни оръдия или акумулатори, които трансмитират вибрациите на изворната вода и ги предават върху стъклото (бел. авт.- Оргонът е жизнената енергия, или прана, позната в различните култури от векове. Но идеята за технологията на зареждане с оргон произлиза от австрийския лекар и психоаналитик Вилхелм Райх през 40-те г. на XX в. Той създава специален уред, който чрез слабо електромагнитно излъчване може да въздейства благоприятно върху здравословното състояние.). Чрез квантови електродинамични трептения информацията преминава от стъклото във водата, като променя нейната структура. А тя е по-важна дори от химическия є състав.
За да разберем напълно процеса обаче, е нужно да вникнем в това, че водата има възможността да запаметява и да предава информация. Когато говорим за такъв тип феномени, думите не могат да обяснят всичко. По същия начин, както можем с лекота да разкрием композицията на химичните елементи в тялото ни, но е почти невъзможно да изведем точната формула, която определя нашата същност и това кои сме като личности.


Oргонните оръдия зареждат информационно стъклото.

- Каква е разликата между обикновената вода и т.нар. жива? По какъв начин електромагнитните вълни успяват да повлияят на структурата ù?

- Цялата философия и идея е представена от Виктор Шаубергер, който открива, че между водата от изворите и тази, която се спуска днес по тръбите, има огромна разлика. И тя не се дължи единствено на химическите вещества, които попадат в нея заради урбанизацията и производството. Промяната на естествения път на водата намалява живителните ù качества, заложени в нейната структура. Същото се случва и с течността, която престоява в пластмасови съдове. Спазвайки идеите му чрез разработката на новите технологии, Flaška възвръща натуралните свойства на водата, като неутрализира и химическите замърсители в нея. Тестовете, които провеждаме, показват, че тя става с 45% по-добра от изходното състояние, що се отнася до вредните вещества в нея.

- Освен специалната технология за обработка на стъклото бутилките Flaška се отличават с красивите предпазни калъфи. Кой стои зад дизайна им?

- Технологията на обработка на стъклото е еднаква за артикулите на Flaška, но открихме, че не е достатъчно да имаме качествен и работещ продукт, нужно е той да изглежда по най-добрия начин. Няколко дизайнери работят върху различните линии, правим и публични конкурси, в които се включват нови автори. Изгледът на бутилките е съставен спрямо сакралната геометрия, а най-популярен е дизайнът „Цветето на живота“, пресъздаващ основните форми на пространството и времето. Защитните калъфи имат функцията да предпазват бутилката и да запазят температурата на течността в нея. Използваме материали като корк, органичен памук, деним, велур, неопрен и силикон, специално изработени и направени за Flaška.
Красотата на бутилките привлича интереса на децата, които започват да пият тройно повече вода, отколкото обикновено. Това го разбрахме след една от кампаниите в училища в Словения, при която предоставихме бутилките на 6-7-годишните деца. Те започнаха да предпочитат да пият вода вместо пълните със захар безалкохолни, което се отразява както на здравословното им състояние дългосрочно, така и за повишаване на тяхната концентрация. Водата не е просто молекула H2О. Влиянието є върху живота ни е огромно, затова трябва да є отдадем нужното уважение. Променим ли отношението си към нея, разберем ли, че не е даденост, ще се промени и положението с глобалното замърсяване. Но възгледите и навиците се градят вкъщи и в училище. Много е трудно да обърнеш начина, по който гледаш към света на зряла възраст. Можем да направим малка стъпка, като намалим използването на пластмаса в ежедневието си, но най-важното е да повишим информираността и познанията за водата и изобщо за околната среда при децата, които да израснат личности, които живеят осъзнато.

 

Контакти: 
тел.: +359 885 616 71б, 
e-mail: info@flashka.bg


Природен детокс с бентонит преди празниците Здраве

Природен детокс с бентонит преди празниците

Терапевтичната глина Bento Health предпазва от преяждане и препиване

Билка № 1 за имунитет Здраве

Билка № 1 за имунитет

Ехинацея спасява дори от ухапване от змия, „Хербалкан“ я култивира и в Берковица

Дланите говорят за здравето ни Здраве

Дланите говорят за здравето ни

Гергана Метева от център „Здравословен и щастлив живот“: „Лекуваме първоизточника на проблема, а не симптомите"

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон! Здраве

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон!

Съсипва се микробиалната екосистема на червата

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне Здраве

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне

Скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

Биохакинг за начинаещи Здраве

Биохакинг за начинаещи

Как лесно да се „хакнем", за да удължим живота си и да сме по-здрави

Как да не вдишаме всички микроби на света Здраве

Как да не вдишаме всички микроби на света

5 съвета как да избегнем заразата в нездравословна среда

Умори умората! Здраве

Умори умората!

Синдром на надбъбречната умора е болестта на ХХI в. Според специалиста Милена Коцева има как да я преодолеем

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото Здраве

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото

Александра Алексиева от тибетски център Monchara разкрива лечебната сила на Ку Ние масажа

Глад по часовник - що е то фастинг? Здраве

Глад по часовник - що е то фастинг?

Въздържането от храна през две трети от денонощието (фастинг) сваля килограми и лекува болести

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо Здраве

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо

Търкайте със сапун 30 секунди, а не 6 както е обичайното времетраене на процеса

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода! Здраве

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода!

Ако ползвате веднъж седмично химически препарати все едно пушите цигари

Какво не знаем за зъбите Здраве

Какво не знаем за зъбите

Д-р Атанасиос Куцюрубас обяснява как се мият зъбите, защо са опасни фасетите и дъвките, и каква е ползата от избелването

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн. Здраве

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн.

Наднормено тегло при малчуганите се бори не с диети, а с истинска храна и твърда любов

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки Здраве

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки

Добавката влияе добре на кожата, хрущялната тъкан, мускулите и подпомага имунната система

Пералнята е като тоалетната чиния Здраве

Пералнята е като тоалетната чиния

Влажните кърпи са рай за ешерихия коли