Здраве19 декември 2018

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата

Серия билкови чайове, посветени на чакрите, с които да обгрижваме едновременно тялото и душата си

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата
Къде е пресечната точка между фитотерапията, йога и ежедневната грижа за себе си? Отговора на този въпрос намери д-р Мариян Иванов, специалист по холистична медицина и инструктор по йога. Съвместно с „Българска чаена компания”, той създаде „Чакра Фитолек” – серия билкови чайове, посветени на чакрите, с които да обгрижваме едновременно тялото и душата си. 

На Изток от хилядолетия е известна тясната връзка между физическото здраве на човека и онова, което се случва в съзнанието му. Всички източни лечебни системи, говорят за жизнена енергия, която протича в нас. От количеството и движението на тази енергия зависи дали сме здрави и в какво състояние на духа сме. Жизнената енергия се разпределя в човека от чакрите. Те са енергийни центрове, осъществяващи комуникацията между тялото и съзнанието. Всяка чакра отговаря за конкретни органи, мисловни нагласи и емоции. 
Стресът и напрягащите мисли, които преживяваме в ежедневието, имат дисбалансиращ ефект върху чакрите и променят начина, по който жизнената енергия протича в нас. На физически план, този дисбаланс се проявява като болест. Медицината е съгласна, че стресът лежи в основата на голяма част от съвременните заболявания. На фин план, дисбалансът се превръща в емоционални и ментални блокажи, които спъват развитието ни.

За щастие, има достъпни подходи, които можем да интегрираме в ежедневието си, за да противодействаме на този процес. Такова средство са лечебните растения. Но къде е пресечната точка между фитотерапията, чакрите и ежедневната грижа за себе си? Отговора намери д-р Мариян Иванов, лекар, специалист по холистична медицина и сертифициран йога инструктор. Съвместно с „Българска чаена компания”, той създаде „Чакра Фитолек” - серия от 7 билкови чая, за 7-те основни чакри на човека. С тях се грижим едновременно за доброто физическо здраве и за вътрешния си баланс!

Всеки чай включва билки, известни с лечебния си ефект върху органите, за които отговаря съответната чакра. Но освен това, много от растенията са подбрани и по цвят, за да пасват на цветовете на чакрите. По този начин се увеличава въздействието върху човека на фин план. Например, някои от билките включени в чая за 3-та чакра, която съответства на жълтия цвят и управлява храносмилателния тракт, благоприятстват работата на храносмилателната система и също са жълти. Цветът въздейства върху фините аспекти на чакрата, които са свързани с доброто самочувствие и способността да постигаме целите си.

Къде се намират чакрите и за какво отговарят:

1-ва чакра/Муладхара: Намира се на дъното на таза, в областта на перинеума. Отговаря за оцеляването, усещането за сигурност и способността да се справяме добре на материален план. В тялото управлява скелета, краката, дебелото черво и ануса, адреналинните жлези. 
2-ра чакра/Свадхищана: Намира се в средата на таза. Отговаря за сексуалността, способността да преживяваме удоволствие и радост, и емоциите, складирани в подсъзнанието. В тялото управлява гениталиите, половите жлези и пикочната система. 
3-та чакра/Манипура: Намира се в областта на слънчевия сплит. Отговаря за волята, егото, самочувствието и способността да вървим към целите си чрез действие. В тялото управлява храносмилателната система, черния дроб, жлъчния мехур, далака, панкреаса, коремните мускули.
4-та чакра/Анахата: Намира се в средата на гърдите, на нивото на сърцето. Отговаря за способността да даваме и получаваме любов и състрадание. В тялото управлява сърцето, белите дробове, гърдите, ръцете, тимусната жлеза и лимфните възли (имунната система).
5-та чакра/Вишудхи: Намира се в гърлото. Отговаря за общуването, себеизразяването, творчеството, истината и харизматичността. В тялото управлява шията и рамената, ларинкса и фаринкса, хранопровода, щитовидната и паращитовидните жлези, говорния и слуховия апарат.
6-та чакра/Аджна: Намира се в главата, в областта на междувеждието. Отговаря за интелекта, интуицията, психиката и мъдростта. В тялото управлява централната нервна система, зрението и мозъчните жлези (епифиза, хипофиза, хипоталамус).
7-ма чакра/Сахасрара: Намира се на върха на главата. Отговаря за духовния живот на човека, просветленото състояние на съзнанието и връзката с Висшия разум. В тялото се свързва с мозъчната кора.

С чайовете „Чакра Фитолек” можем да подпомогнем балансирането на конкретна чакра, с  която срещаме предизвикателства. Можем също да редуваме чайовете като превантивна грижа за цялостно физическо здраве и вътрешна хармония. Със 7 чая за 7-те чакри можем да внесем баланс в 7-те дни от седмицата си!

Мими Дончева, йога инструктор с дългогодишен опит и основател на „Home Yoga” казва: 

„Препоръчвам чайовете от серията „Чакра Фитолек” като чудесен инструмент в ежедневната грижа за здравето и като добро допълнение към редовна йога практика. Физически, дисбалансът в дадена чакра се проявява като болест, а на ментален план - като погрешни нагласи и модели на поведение, които отнемат щастието ни и спъват развитието ни. Чайовете „Чакра Фитолек” са отлично помощно средство за постигане на вътрешния баланс.”


За „Българска чаена компания”:

Екипът на „Българска чаена компания” се занимава със събиране и преработка на билки от 1994 г. Благодарение на натрупания огромен опит и знания в тази област изградихме модерна фабрика за преработка на билки, производство на билкови чаеве и билкови смеси. Ние вдигнахме летвата. Използваме само високо качествени билки, подбрани с грижа за природата и околната среда. Нашите специалисти работят неуморно, за да ги съчетаят и донесат при вас наслада и здраве. Вижте повече на: www.bulgarianteacompany.com

За „Фитолек”и д-р Мариян Иванов:

„Фитолек” е оздравителен хомеопатичен център, чийто основател е д-р Мариян Иванов, водещ специалист в сферата на холистичната медицина и сертифициран йога инструктор. Специалист е по вътрешни болести и преподава хомеопатия в Европейска школа по клинична хомеопатия и в Медицински университет - София. Създател е на хранителните добавки с марката „Фитолек”, произвеждани за България във Франция. Създател е и на чайовете от серията „Фитолек”, влияещи благоприятно на функционирането на определени органи и системи, и произвеждани от Българска чаена компания. Автор е на редица книги и научни публикации. Последният му бестселър „Всичко е в твоите ръце” е в съавторство с академик Норбеков. Вижте повече на: www.phytolek.com  

За „Home Yoga” и Мими Дончева:

„Home Yoga” е онлайн йога студио, което преподава глобално на български език, с екип от международно сертифицирани и опитни инструктори. С нас правите йога в удобно за вас време, където и да сте! Създател на „Home Yoga” e Мими Дончева, йога инструктор с няколко сертификации и над 13 години лична практика. Редовен автор е в списанията „Om Yoga & Lifestyle” и „Йога за всички”. Преминала е редица допълващи обучения, сред които курсове по астрология, приложна психология и философия. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг. Вижте повече на: www.homeyoga.bg 

За въпроси и допълнителна информация: 0898 42 22 72, office@homeyoga.bg

Природен детокс с бентонит преди празниците Здраве

Природен детокс с бентонит преди празниците

Терапевтичната глина Bento Health предпазва от преяждане и препиване

Билка № 1 за имунитет Здраве

Билка № 1 за имунитет

Ехинацея спасява дори от ухапване от змия, „Хербалкан“ я култивира и в Берковица

Дланите говорят за здравето ни Здраве

Дланите говорят за здравето ни

Гергана Метева от център „Здравословен и щастлив живот“: „Лекуваме първоизточника на проблема, а не симптомите"

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон! Здраве

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон!

Съсипва се микробиалната екосистема на червата

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне Здраве

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне

Скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

Биохакинг за начинаещи Здраве

Биохакинг за начинаещи

Как лесно да се „хакнем", за да удължим живота си и да сме по-здрави

Как да не вдишаме всички микроби на света Здраве

Как да не вдишаме всички микроби на света

5 съвета как да избегнем заразата в нездравословна среда

Умори умората! Здраве

Умори умората!

Синдром на надбъбречната умора е болестта на ХХI в. Според специалиста Милена Коцева има как да я преодолеем

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото Здраве

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото

Александра Алексиева от тибетски център Monchara разкрива лечебната сила на Ку Ние масажа

Глад по часовник - що е то фастинг? Здраве

Глад по часовник - що е то фастинг?

Въздържането от храна през две трети от денонощието (фастинг) сваля килограми и лекува болести

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо Здраве

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо

Търкайте със сапун 30 секунди, а не 6 както е обичайното времетраене на процеса

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода! Здраве

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода!

Ако ползвате веднъж седмично химически препарати все едно пушите цигари

Какво не знаем за зъбите Здраве

Какво не знаем за зъбите

Д-р Атанасиос Куцюрубас обяснява как се мият зъбите, защо са опасни фасетите и дъвките, и каква е ползата от избелването

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн. Здраве

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн.

Наднормено тегло при малчуганите се бори не с диети, а с истинска храна и твърда любов

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки Здраве

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки

Добавката влияе добре на кожата, хрущялната тъкан, мускулите и подпомага имунната система

Пералнята е като тоалетната чиния Здраве

Пералнята е като тоалетната чиния

Влажните кърпи са рай за ешерихия коли