Здраве19 декември 2018

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата

Серия билкови чайове, посветени на чакрите, с които да обгрижваме едновременно тялото и душата си

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата
Къде е пресечната точка между фитотерапията, йога и ежедневната грижа за себе си? Отговора на този въпрос намери д-р Мариян Иванов, специалист по холистична медицина и инструктор по йога. Съвместно с „Българска чаена компания”, той създаде „Чакра Фитолек” – серия билкови чайове, посветени на чакрите, с които да обгрижваме едновременно тялото и душата си. 

На Изток от хилядолетия е известна тясната връзка между физическото здраве на човека и онова, което се случва в съзнанието му. Всички източни лечебни системи, говорят за жизнена енергия, която протича в нас. От количеството и движението на тази енергия зависи дали сме здрави и в какво състояние на духа сме. Жизнената енергия се разпределя в човека от чакрите. Те са енергийни центрове, осъществяващи комуникацията между тялото и съзнанието. Всяка чакра отговаря за конкретни органи, мисловни нагласи и емоции. 
Стресът и напрягащите мисли, които преживяваме в ежедневието, имат дисбалансиращ ефект върху чакрите и променят начина, по който жизнената енергия протича в нас. На физически план, този дисбаланс се проявява като болест. Медицината е съгласна, че стресът лежи в основата на голяма част от съвременните заболявания. На фин план, дисбалансът се превръща в емоционални и ментални блокажи, които спъват развитието ни.

За щастие, има достъпни подходи, които можем да интегрираме в ежедневието си, за да противодействаме на този процес. Такова средство са лечебните растения. Но къде е пресечната точка между фитотерапията, чакрите и ежедневната грижа за себе си? Отговора намери д-р Мариян Иванов, лекар, специалист по холистична медицина и сертифициран йога инструктор. Съвместно с „Българска чаена компания”, той създаде „Чакра Фитолек” - серия от 7 билкови чая, за 7-те основни чакри на човека. С тях се грижим едновременно за доброто физическо здраве и за вътрешния си баланс!

Всеки чай включва билки, известни с лечебния си ефект върху органите, за които отговаря съответната чакра. Но освен това, много от растенията са подбрани и по цвят, за да пасват на цветовете на чакрите. По този начин се увеличава въздействието върху човека на фин план. Например, някои от билките включени в чая за 3-та чакра, която съответства на жълтия цвят и управлява храносмилателния тракт, благоприятстват работата на храносмилателната система и също са жълти. Цветът въздейства върху фините аспекти на чакрата, които са свързани с доброто самочувствие и способността да постигаме целите си.

Къде се намират чакрите и за какво отговарят:

1-ва чакра/Муладхара: Намира се на дъното на таза, в областта на перинеума. Отговаря за оцеляването, усещането за сигурност и способността да се справяме добре на материален план. В тялото управлява скелета, краката, дебелото черво и ануса, адреналинните жлези. 
2-ра чакра/Свадхищана: Намира се в средата на таза. Отговаря за сексуалността, способността да преживяваме удоволствие и радост, и емоциите, складирани в подсъзнанието. В тялото управлява гениталиите, половите жлези и пикочната система. 
3-та чакра/Манипура: Намира се в областта на слънчевия сплит. Отговаря за волята, егото, самочувствието и способността да вървим към целите си чрез действие. В тялото управлява храносмилателната система, черния дроб, жлъчния мехур, далака, панкреаса, коремните мускули.
4-та чакра/Анахата: Намира се в средата на гърдите, на нивото на сърцето. Отговаря за способността да даваме и получаваме любов и състрадание. В тялото управлява сърцето, белите дробове, гърдите, ръцете, тимусната жлеза и лимфните възли (имунната система).
5-та чакра/Вишудхи: Намира се в гърлото. Отговаря за общуването, себеизразяването, творчеството, истината и харизматичността. В тялото управлява шията и рамената, ларинкса и фаринкса, хранопровода, щитовидната и паращитовидните жлези, говорния и слуховия апарат.
6-та чакра/Аджна: Намира се в главата, в областта на междувеждието. Отговаря за интелекта, интуицията, психиката и мъдростта. В тялото управлява централната нервна система, зрението и мозъчните жлези (епифиза, хипофиза, хипоталамус).
7-ма чакра/Сахасрара: Намира се на върха на главата. Отговаря за духовния живот на човека, просветленото състояние на съзнанието и връзката с Висшия разум. В тялото се свързва с мозъчната кора.

С чайовете „Чакра Фитолек” можем да подпомогнем балансирането на конкретна чакра, с  която срещаме предизвикателства. Можем също да редуваме чайовете като превантивна грижа за цялостно физическо здраве и вътрешна хармония. Със 7 чая за 7-те чакри можем да внесем баланс в 7-те дни от седмицата си!

Мими Дончева, йога инструктор с дългогодишен опит и основател на „Home Yoga” казва: 

„Препоръчвам чайовете от серията „Чакра Фитолек” като чудесен инструмент в ежедневната грижа за здравето и като добро допълнение към редовна йога практика. Физически, дисбалансът в дадена чакра се проявява като болест, а на ментален план - като погрешни нагласи и модели на поведение, които отнемат щастието ни и спъват развитието ни. Чайовете „Чакра Фитолек” са отлично помощно средство за постигане на вътрешния баланс.”


За „Българска чаена компания”:

Екипът на „Българска чаена компания” се занимава със събиране и преработка на билки от 1994 г. Благодарение на натрупания огромен опит и знания в тази област изградихме модерна фабрика за преработка на билки, производство на билкови чаеве и билкови смеси. Ние вдигнахме летвата. Използваме само високо качествени билки, подбрани с грижа за природата и околната среда. Нашите специалисти работят неуморно, за да ги съчетаят и донесат при вас наслада и здраве. Вижте повече на: www.bulgarianteacompany.com

За „Фитолек”и д-р Мариян Иванов:

„Фитолек” е оздравителен хомеопатичен център, чийто основател е д-р Мариян Иванов, водещ специалист в сферата на холистичната медицина и сертифициран йога инструктор. Специалист е по вътрешни болести и преподава хомеопатия в Европейска школа по клинична хомеопатия и в Медицински университет - София. Създател е на хранителните добавки с марката „Фитолек”, произвеждани за България във Франция. Създател е и на чайовете от серията „Фитолек”, влияещи благоприятно на функционирането на определени органи и системи, и произвеждани от Българска чаена компания. Автор е на редица книги и научни публикации. Последният му бестселър „Всичко е в твоите ръце” е в съавторство с академик Норбеков. Вижте повече на: www.phytolek.com  

За „Home Yoga” и Мими Дончева:

„Home Yoga” е онлайн йога студио, което преподава глобално на български език, с екип от международно сертифицирани и опитни инструктори. С нас правите йога в удобно за вас време, където и да сте! Създател на „Home Yoga” e Мими Дончева, йога инструктор с няколко сертификации и над 13 години лична практика. Редовен автор е в списанията „Om Yoga & Lifestyle” и „Йога за всички”. Преминала е редица допълващи обучения, сред които курсове по астрология, приложна психология и философия. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг. Вижте повече на: www.homeyoga.bg 

За въпроси и допълнителна информация: 0898 42 22 72, office@homeyoga.bg

Отслабването е в главата Здраве

Отслабването е в главата

Човек трудно се разделя с резервите по тялото, ако има страхове, не може да прости, или има нужда от любов

Как напитките „без захар“ ни правят дебели и болни Здраве

Как напитките „без захар“ ни правят дебели и болни

Приемайки подсладител, хормоните ни реагират също както и при бялата захар

Изхвърли старото, за да дойде здравето Здраве

Изхвърли старото, за да дойде здравето

Антипаразитнaта билкова програма „Хербалкан“ изчиства акне, помага при болно сърце, отслабваш и си връщаш енергията

Недоспиването – риск за исхемична болест на сърцето и инсулт Здраве

Недоспиването – риск за исхемична болест на сърцето и инсулт

Които не си доспиват имат също така високо кръвно и висок холестерол

Протеиновите барчета трябва да се наричат „инсулинови“ Здраве

Протеиновите барчета трябва да се наричат „инсулинови“

Вижте алтернативата - рецепта за наистина здравословен десерт

Направи живота си Happy Life Здраве

Направи живота си Happy Life

Happy life осигурява необикновено физическо и емоционално преживяване вместо стандартна тренировка

Тибетската медицина – как да постигнем равновесие между основните енергии Здраве

Тибетската медицина – как да постигнем равновесие между основните енергии

Център Monchara има мисията да запознае повече хора с неограничените й възможности

Коя част на ябълката е най-полезна? Здраве

Коя част на ябълката е най-полезна?

Учените съветват да оставим само дръжката

СЗО: Намалете захарта в бебешките храни! Здраве

СЗО: Намалете захарта в бебешките храни!

Неподходяща промоция на бебешки храни се прави в Австрия, Унгария, Израел, България

5 продукта за стройно тяло Здраве

5 продукта за стройно тяло

Как да отслабнем и да поддържаме теглото си

Не повече от 200 грама млечни продукти на ден! Здраве

Не повече от 200 грама млечни продукти на ден!

В малки количества млечните продукти предотвратяват рак и диабет

7 прости начина за подобряване на храносмилането Здраве

7 прости начина за подобряване на храносмилането

Може би се нуждаете допълнително от солна киселина и някои ензими

Дихателни йога техники за охлаждане на тялото Здраве

Дихателни йога техники за охлаждане на тялото

Хубаво е да си припомним, че древните йоги са ни дали знанието как да се охладим сами

Вана от ябълков оцет лекува Здраве

Вана от ябълков оцет лекува

Две позабравени рецепти от натурални продукти

ПОЗА ЛОТОС: Цветето на светлината Здраве

ПОЗА ЛОТОС: Цветето на светлината

Цветето на светлината е свещено растение, което олицетворява чистота на съзнанието и просветлението на душата

Боровинки срещу затлъстяване, диабет и инсулт Здраве

Боровинки срещу затлъстяване, диабет и инсулт

150 грама на ден от горския плод е като лекарство