Здраве

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата

Серия билкови чайове, посветени на чакрите, с които да обгрижваме едновременно тялото и душата си

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата
Къде е пресечната точка между фитотерапията, йога и ежедневната грижа за себе си? Отговора на този въпрос намери д-р Мариян Иванов, специалист по холистична медицина и инструктор по йога. Съвместно с „Българска чаена компания”, той създаде „Чакра Фитолек” – серия билкови чайове, посветени на чакрите, с които да обгрижваме едновременно тялото и душата си. 

На Изток от хилядолетия е известна тясната връзка между физическото здраве на човека и онова, което се случва в съзнанието му. Всички източни лечебни системи, говорят за жизнена енергия, която протича в нас. От количеството и движението на тази енергия зависи дали сме здрави и в какво състояние на духа сме. Жизнената енергия се разпределя в човека от чакрите. Те са енергийни центрове, осъществяващи комуникацията между тялото и съзнанието. Всяка чакра отговаря за конкретни органи, мисловни нагласи и емоции. 
Стресът и напрягащите мисли, които преживяваме в ежедневието, имат дисбалансиращ ефект върху чакрите и променят начина, по който жизнената енергия протича в нас. На физически план, този дисбаланс се проявява като болест. Медицината е съгласна, че стресът лежи в основата на голяма част от съвременните заболявания. На фин план, дисбалансът се превръща в емоционални и ментални блокажи, които спъват развитието ни.

За щастие, има достъпни подходи, които можем да интегрираме в ежедневието си, за да противодействаме на този процес. Такова средство са лечебните растения. Но къде е пресечната точка между фитотерапията, чакрите и ежедневната грижа за себе си? Отговора намери д-р Мариян Иванов, лекар, специалист по холистична медицина и сертифициран йога инструктор. Съвместно с „Българска чаена компания”, той създаде „Чакра Фитолек” - серия от 7 билкови чая, за 7-те основни чакри на човека. С тях се грижим едновременно за доброто физическо здраве и за вътрешния си баланс!

Всеки чай включва билки, известни с лечебния си ефект върху органите, за които отговаря съответната чакра. Но освен това, много от растенията са подбрани и по цвят, за да пасват на цветовете на чакрите. По този начин се увеличава въздействието върху човека на фин план. Например, някои от билките включени в чая за 3-та чакра, която съответства на жълтия цвят и управлява храносмилателния тракт, благоприятстват работата на храносмилателната система и също са жълти. Цветът въздейства върху фините аспекти на чакрата, които са свързани с доброто самочувствие и способността да постигаме целите си.

Къде се намират чакрите и за какво отговарят:

1-ва чакра/Муладхара: Намира се на дъното на таза, в областта на перинеума. Отговаря за оцеляването, усещането за сигурност и способността да се справяме добре на материален план. В тялото управлява скелета, краката, дебелото черво и ануса, адреналинните жлези. 
2-ра чакра/Свадхищана: Намира се в средата на таза. Отговаря за сексуалността, способността да преживяваме удоволствие и радост, и емоциите, складирани в подсъзнанието. В тялото управлява гениталиите, половите жлези и пикочната система. 
3-та чакра/Манипура: Намира се в областта на слънчевия сплит. Отговаря за волята, егото, самочувствието и способността да вървим към целите си чрез действие. В тялото управлява храносмилателната система, черния дроб, жлъчния мехур, далака, панкреаса, коремните мускули.
4-та чакра/Анахата: Намира се в средата на гърдите, на нивото на сърцето. Отговаря за способността да даваме и получаваме любов и състрадание. В тялото управлява сърцето, белите дробове, гърдите, ръцете, тимусната жлеза и лимфните възли (имунната система).
5-та чакра/Вишудхи: Намира се в гърлото. Отговаря за общуването, себеизразяването, творчеството, истината и харизматичността. В тялото управлява шията и рамената, ларинкса и фаринкса, хранопровода, щитовидната и паращитовидните жлези, говорния и слуховия апарат.
6-та чакра/Аджна: Намира се в главата, в областта на междувеждието. Отговаря за интелекта, интуицията, психиката и мъдростта. В тялото управлява централната нервна система, зрението и мозъчните жлези (епифиза, хипофиза, хипоталамус).
7-ма чакра/Сахасрара: Намира се на върха на главата. Отговаря за духовния живот на човека, просветленото състояние на съзнанието и връзката с Висшия разум. В тялото се свързва с мозъчната кора.

С чайовете „Чакра Фитолек” можем да подпомогнем балансирането на конкретна чакра, с  която срещаме предизвикателства. Можем също да редуваме чайовете като превантивна грижа за цялостно физическо здраве и вътрешна хармония. Със 7 чая за 7-те чакри можем да внесем баланс в 7-те дни от седмицата си!

Мими Дончева, йога инструктор с дългогодишен опит и основател на „Home Yoga” казва: 

„Препоръчвам чайовете от серията „Чакра Фитолек” като чудесен инструмент в ежедневната грижа за здравето и като добро допълнение към редовна йога практика. Физически, дисбалансът в дадена чакра се проявява като болест, а на ментален план - като погрешни нагласи и модели на поведение, които отнемат щастието ни и спъват развитието ни. Чайовете „Чакра Фитолек” са отлично помощно средство за постигане на вътрешния баланс.”


За „Българска чаена компания”:

Екипът на „Българска чаена компания” се занимава със събиране и преработка на билки от 1994 г. Благодарение на натрупания огромен опит и знания в тази област изградихме модерна фабрика за преработка на билки, производство на билкови чаеве и билкови смеси. Ние вдигнахме летвата. Използваме само високо качествени билки, подбрани с грижа за природата и околната среда. Нашите специалисти работят неуморно, за да ги съчетаят и донесат при вас наслада и здраве. Вижте повече на: www.bulgarianteacompany.com

За „Фитолек”и д-р Мариян Иванов:

„Фитолек” е оздравителен хомеопатичен център, чийто основател е д-р Мариян Иванов, водещ специалист в сферата на холистичната медицина и сертифициран йога инструктор. Специалист е по вътрешни болести и преподава хомеопатия в Европейска школа по клинична хомеопатия и в Медицински университет - София. Създател е на хранителните добавки с марката „Фитолек”, произвеждани за България във Франция. Създател е и на чайовете от серията „Фитолек”, влияещи благоприятно на функционирането на определени органи и системи, и произвеждани от Българска чаена компания. Автор е на редица книги и научни публикации. Последният му бестселър „Всичко е в твоите ръце” е в съавторство с академик Норбеков. Вижте повече на: www.phytolek.com  

За „Home Yoga” и Мими Дончева:

„Home Yoga” е онлайн йога студио, което преподава глобално на български език, с екип от международно сертифицирани и опитни инструктори. С нас правите йога в удобно за вас време, където и да сте! Създател на „Home Yoga” e Мими Дончева, йога инструктор с няколко сертификации и над 13 години лична практика. Редовен автор е в списанията „Om Yoga & Lifestyle” и „Йога за всички”. Преминала е редица допълващи обучения, сред които курсове по астрология, приложна психология и философия. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг. Вижте повече на: www.homeyoga.bg 

За въпроси и допълнителна информация: 0898 42 22 72, office@homeyoga.bg

Неправилното хранене убива повече хора от тютюнопушенето Здраве

Неправилното хранене убива повече хора от тютюнопушенето

Един на всеки 5 смъртни случая е заради лошия подбор на храни

Храна за живот - живи сокове Здраве

Храна за живот - живи сокове

Смутита за цялото семейство

СПЕЧЕЛЕТЕ книгата „Зоната” на д-р Бари Сиърс Здраве

СПЕЧЕЛЕТЕ книгата „Зоната” на д-р Бари Сиърс

Как да поддържаме хормоналния си баланс чрез подходящо хранене?

Пролетната детоксикация зарежда тялото със свежа сила! Здраве

Пролетната детоксикация зарежда тялото със свежа сила!

Точно сега е моментът да очистим телата си от токсините

Храна за живот - живи сокове Здраве

Храна за живот - живи сокове

Те пречистват, дават сили и подмладяват. Доставят ни ензимите, така ние пазим своите

Ендометриозата засяга всяка десета жена в репродуктивна възраст Здраве

Ендометриозата засяга всяка десета жена в репродуктивна възраст

Основната цел на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ е да информира за това заболяване

Солта на живота Здраве

Солта на живота

Еликсирът Quinton донася здраве от дълбините на океана

Лесно ли е да намалим антидепресантите? Здраве

Лесно ли е да намалим антидепресантите?

Много хора се оплакват от безпокойство, когато се опитат да ги намалят или спрат

Нов човек Здраве

Нов човек

„Програма „Нова клетка“ гони болести и учи на здравословен начин на живот

Да се свържем със своята женственост Здраве

Да се свържем със своята женственост

Как да бъдем в синхрон със своето тяло?

Микронутриентен зодиак Здраве

Микронутриентен зодиак

Най-полезните храни според зодията

Вижте уникалния ни сборник за алтернативна и народна медицина Здраве

Вижте уникалния ни сборник за алтернативна и народна медицина

Електронното издание включва над 200 страници познание

Хипотеза: Хипертонията не е болест, а характер… Здраве

Хипотеза: Хипертонията не е болест, а характер…

Хипертоникът е човек, който не може да противостои на ситуация и преживява всичко в себе си

Захарта е супер антиоксидант Здраве

Захарта е супер антиоксидант

Другата страна на въглехидратите

„Моят опит в народната и природната медицина“ пази познанията на древните лечители Здраве

„Моят опит в народната и природната медицина“ пази познанията на древните лечители

Дядо Владо: „Няма неизлечими болести и неизлечимо болни хора"

*