Здраве

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут!

Съветите на будисткият тантра учител гуру Йоги Тан как да се справим с бърнаута

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут!
Винаги следете колко щастливи се чувствате, медитирайте Светлина, Мир и Любов, практикувайте дишане и спортувайте! Това са съветите на будисткият тантра учител как да се справим с бърнаута...

НЕ Е НЕЩО НОВО

Бърнаут, или професионалното прегаряне, е феномен, който засяга физическото, психическото и емоционалното състояние на човек. Случва се на хора, които в началото са били много отдадени на работата си и са я вършели със страст, но сега са изправени пред проблеми, които водят до пълно енергийно изтощение. Синдромътт не е нещо ново и непознато, но добива особена популярност едва преди около 3 години. Хората все по-често започнаха да говорят за него, да се интересуват от характеристиките му, от това какви са причините за появата му и какво е общото му с депресията. Тези, които го преживяват, развиват негативни чувства относно това, което могат да постигнат в работата си, чудят се дали са на правилното място, с правилните хора, дали това е кариерата, която истински искат. Благодарение на медиите и проучванията вече сме по-запознати с този феномен, въпреки че и в миналото хората са „прегаряли”, но не са били наясно с това поради липсата на информация.

ЗАРАДИ СВЕТА НА СЪРЕВНОВАНИЕТО

Бърнаутът е свързан с обществото, в което живеем. Защото сме в света на съревнованието. Ако сте в бизнес среда, или сте израснали в семейство, където още от ранна възраст сте научени да бъдете фокусирани върху себе си, да бъдете по-добри от другите, даже да сте по-добри от това, което сте били вчера, то това може да има негативен ефект, защото в един момент няма да знаете как да се справите. 

Това, което би могло да помогне на модерния човек, е медитацията със Светлина, Мир и Любов, и с различни техники за дишане. 

ПРЕГАРЯТ ДОРИ УЧЕНИЦИ

В университетите, уви, не дават особено много напътствия за живота като цяло и важните неща в него. Тъй като това липсва, постепенно все повече хора започват да търсят отговори и стойност в живота, защото искат да го разберат по-добре.  И тук не говорим само за тези на възраст над 25 години, но и за младежи, които са ученици или студенти, кариерно ориентирани хора. Хората стават все по-осъзнати и това ги прави по-духовни. 

НЕ Е САМО РАБОТАТА

С дисциплина, дихателни упражнения, медитации и физическа активност енергийното тяло се усилва. Ставаме по-подготвени да се справим с предизвикателствата, които се изправят пред нас. Много е важно да имаме холистичен подход към живота. Да не се концентрираме само върху професионалния ни път, но също така полагаме усилия върху семейния и духовния аспект, да развиваме благоприятно отношенията си с хората около нас. Всичко това ще допринесе за един по-добър живот, изпълнен с повече удовлетвореност и щастие, като в същото време ще държи стреса настрана от нас. Бърнаутът не би се проявил у вас, ако сте заобиколени от хора, които наистина се интересуват от доброто физическо, емоционално и психическо здраве. 

В заключение, нека обобщя, че най-важното е: да се вгледате в начина си на живот. Бъдете по-дисциплинирани, практикувайте дишане и медитации със Светлина, Мир и Любов. Отдавайте се на занимания, които ви зареждат емоционално и положително. И не на последно място, абсолютно винаги наблюдавайте себе си - колко удовлетворени и щастливи се чувствате.

СВЕТЛИНА, МИР И ЛЮБОВ

Светлина, Мир и Любов
проникват във всички измерения, 
преминават през всички пространства на Вселената
 и изпълват всяка моя клетка!

Светлина, Мир и Любов
Изпълват хода на всяка епоха,
пулсират във всеки ден,
живеят във всеки непринуден миг.

Светлина, Мир и Любов
преминават през мелодията от мисли, 
изпълват всяка неподправена и чиста мисъл 
с безмерна радост.

Светлина, Мир и Любов
излъчват пъстроцветни сияйни лъчи, 
превръщат се в кристални капчици роса 
и се връщат в океана от сила и мъдрост. 

Бърнаут, или синдром на професионалното изчерпване, е понятие, въведено от американския психиатър Хърбърт Фройденбергер в статията му „Прегарянето: Високата цена на високите постижения“ от 1974 г. В нея той формулира синдрома като чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Но не такова, което се преодолява с едно добро наспиване, а изтощение до краен предел. Такова, което влияе върху всички аспекти на личността – физиологични, когнитивни, емоционални, поведенчески. Понякога ти се струва, че единственият начин да се отървеш, е да избягаш завинаги от света, като... умреш. Суицидните мисли при страдащите от прегаряне не са редки, предупреждават психиатри. Дори и да не ги спохождат, други телесни страдания не им дават мира -  язвата, колитът, гастритът, затлъстяването, мигрената, астмата и даже стерилитетът са обичайни, нередки са дори инсултите и инфарктите. 

Още по темата – BURNOUT - ИЗПЕПЕЛЕНИ ОТ РАБОТА четете в новия брой на Списание 8, който от днес е в търговските обекти в цялата страната, а електронното списание можете веднага да купите ТУК.

Гуру Йоги Тан е роден в Малайзия. По време на духовния си път пътува и учи в Тибет, Индия, Индонезия. Живял е в Бутан и Непал близо 10 години, като дълго време прекарва в уединение в медитации и пост. Последовател е на Ваджраяна будизма – едно от направленията на будизма, което тръгва от Индия и е разпространено най-много в Тибет, Непал и Бутан. Той е тантра монах, което означава, че за разлика от другите линии на будизма, има право да води светски живот. Йоги е духовна титла, сан, а гуру означава учител.

Още за гуру Йоги Тан - ТУК

Превод: Джоанна Старкова
1 бутилка смути = 8 понички Здраве

1 бутилка смути = 8 понички

Потребителите нямат навик да преброят колко „диетична" храна поемат

Програма Отслабване на Vita Rama Здраве

Програма Отслабване на Vita Rama

Стартирай своя лесен план през лятото!

5 кристала, без които жените не могат Здраве

5 кристала, без които жените не могат

Бижутата от естествени кристали ни даряват с положителна енергия и здраве

20 храни, които ни убиват бавно Здраве

20 храни, които ни убиват бавно

Ако не можем да ги изхвърлим, поне драстично да ги намалим

Водата KANGEN съдържа повече антиоксиданти от всеки плод и зеленчук Здраве

Водата KANGEN съдържа повече антиоксиданти от всеки плод и зеленчук

Редовното й пиене пречиства дебелото черво, постепенно изчезват болки в ставите, екземи, алергии и др.

Как да спортувам по време на цикъл? Здраве

Как да спортувам по време на цикъл?

Интервю с победителката от Пирин Ултра 2017 – Меглена Бенева

Технология, базирана на ефективността Здраве

Технология, базирана на ефективността

DiaVita® е водеща компания за здравословни храни

Микроармия с макрополза Здраве

Микроармия с макрополза

Пробиотиците са микроорганизми, които подобряват чревната флора и не позволяват на патогените да ни разболяват

Седмица „Готви здравословно с Vita Rama“ Здраве

Седмица „Готви здравословно с Vita Rama“

Бъдете част от готварската седмица на Лечебен център Vita Rama от 1-ви до 8-ми юни 2019 г.

Bioptron - Хиперполяризирана квантова светлина за профилактика и лечение Здраве

Bioptron - Хиперполяризирана квантова светлина за профилактика и лечение

Медицинският уред на Zepter подпомага баланса на имунната система

Botalife - 100 % натурални, чисти, студено пресовани масла и козметика Здраве

Botalife - 100 % натурални, чисти, студено пресовани масла и козметика

Запознайте се с продуктите на Botalife на пролетния ни базар на 18 май

Едно магическо упражнение Здраве

Едно магическо упражнение

Защо е полезно повдигането на пръсти и рязкото тупване на петата на пода

За всяка болка - билка Здраве

За всяка болка - билка

Продуктите на „Хербалкан“ са създадени от пресни билки, набрани с благодарност, в точния момент, от чисти планинсkи места

Гръбначна геометрия Здраве

Гръбначна геометрия

Иновационен инструмент дава надеждна, точна и бърза оценка на гръбнака, без да облъчва организма

*