ЗдравеАлбина Фабиани / 16 януари 2019

Витамин C за здраве и младост

Аскорбиновата киселина предпазва от множество заболявания, а липсата ù причинява сериозни проблеми

снимка: iStcok
снимка: iStcok
Витамин C (аскорбат, аскорбинова киселина) е основен водоразтворим антиоксидант, който също така увеличава производството на извънклетъчен колаген и е важен за правилното функциониране на имунните клетки.

Витамин C има широк спектър от метаболитни функции и съществено повишава клетъчния имунитет. Той предлага защита от оксидативни свободни радикали и е от ключово значение за производството на колаген, поради което приемът на високи дози витамин C намалява набръчкването и отпускането на кожата като признак на стареене. Витамин C спомага и за поддържането на лигавицата, производството на надбъбречни хормони, както и имунната функция, между които и хуморален имунитет (клетъчен имунитет, който не включва антитела). Подпомага и фагоцитозата – процес, извършван от белите кръвни телца, които поглъщат вредните за организма бактерии. 

Списъкът на заболяванията, свързани със свободните радикали, продължава да расте: инфекции от различен произход, сърдечносъдови заболявания, рак, травми, изгаряния (както термични, така и радиационни), операции, алергии, автоимунни заболявания. И отново стареене. Трудно може да бъде посочено заболяване, което не е свързано със свободните радикали.

5 ГРАМА НЕ СТИГАТ

Много болестни симптоми произтичат от почти пълната липса на витамин C в организма - слабост, хронично неразположение, кървене на венците, клатещи се зъби, кървящ нос, кръвонасядания, кръвоизливи по всяка част на тялото, лесни инфекции, трудно заздравяване на рани, влошаване на състоянието на ставите, крехки и болезнени кости и дори смърт.

Много са заболяванията, които възникват от хроничния недостиг на витамин C. Дори хората, които приемат много витамин С чрез храната, имат наличност на не повече от 5 г в телата си, а при мнозинството е дори далеч по-малко, поради което са изложени на риск от много проблеми, свързани с дисфункция на метаболитните процеси, зависещи от аскорбат.
Дори препоръчителната доза от 1000 мг = 1 г на ден не върши работа, но във всички случаи е по-добре от нищо.

ОТ НАСТИНКА ДО РАК

Нека видим някои от приложенията на високите дози витамин С.

• Могат да спрат настинка в рамките на часове.
• Могат да спрат грип в рамките на ден, два.
• Могат да спрат вирусна пневмония в рамките на два-три дни.
• Изключително ефективен антихистамин, както и 
антитоксин.
• Предотвратяват образуването на бъбречни камъни.
• Предотвратяват рак.
• Възпрепятстват кандида и 
различни гъбични инфекции.
• Действат благоприятно при изгаряния, травми и болки от 
различно естество.
• Помагат при хепатит.
• При астма и различни видове алергии
• Артрит
• Скарлатина 
• Алкохолизъм
• Наркотици
• Сърдечносъдова дейност
• Заболявания на дихателните пътища

ВИСОКИ ДОЗИ

Неизбежно идва въпросът: какво означава висока доза витамин C?

Това е възможно най-високата доза, която стомахът може да толерира (тук говорим за здрав стомах). При някои хора това са 20 - 60 г на ден, (а при други може да е дори над 100 г на ден).

Как се определя индивидуалната доза за прием на високи дози витамин C?

Един от най-важните принципи в ортомолекулярната медицина е биохимичната индивидуалност на човека. Всеки  отговаря на различните субстанции по различен начин. Витамин C не е изключение.

Най-лесният начин за определяне на индивидуалната за всеки доза витамин C е следният: Започва се с прием на 500 мг два пъти на ден, 30 мин след хранене. На всеки 3, 4 дни дозата се увеличава с 500 мг, като може да се започне с прием 3 пъти на ден. Продължава се в този дух до получаване на разстройство, след което се започва постепенно намаляване на дозата с по 500 мг до отминаването му. Така определената доза е индивидуална за нуждите на конкретния организъм.

АСКОРБАТ НА ПРАХ

Кой витамин C е най-подходящ?

Чиста аскорбинова киселина на прах. За намаляване на киселинността на организма препоръчвам смес 50/50 от чиста аскорбинова киселина и натриев аскорбат. В никакъв случай ефервесцентни таблетки с вкус на лимон, портокал или каквото и да било, заради високото съдържание на всичко друго, но не и на аскорбинова киселина (филъри, ароматизатори, оцветители и т. н.). Изключително важно е да се разбере, че приемът на високи дози витамин C не премахва нуждата от прием на плодове и зеленчуци, обратното е!

Как се приема витамин С?

Правилният начин за приемане на високи дози витамин С е на части през деня 30 мин след хранене. Най-лесният начин за прием е разтварянето му в дневната ви бутилка вода, с добавка на лъжичка мед - получава се доста вкусна лимонада. Може да бъде използван и като „сол“ за поръсване върху храната.

Каква е най-добрата практика за прием на високи дози витамин C?

Най-добрият начин за приемане на високи дози витамин C е с цел профилактика, а не по необходимост. Желателно е да се започне бавно по описания по-горе начин и да се продължи така поне 3-4 месеца с цел натрупване (сатурация). След това да се приема поддържаща доза от мин. 2000 мг = 2 г на ден. В случай на болест, настинка, грип, операция и подобни дозата трябва да се увеличи отново по описания по-горе начин.

НЕ СИ КИСЕЛ

Дали приемането на големи количества киселина, дори слаба като аскорбат, няма да наруши киселинния баланс на организма (рН), причинявайки здравословни проблеми?

Не, защото тялото активно и постоянно контролира рН на кръвния поток. Бъбреците регулират киселината в организма за дълъг период от време, от часове до дни, чрез селективно екскретиране на киселинни или основни компоненти в урината. За по-кратък период от време, минути до часове, ако кръвта е твърде киселинна, автономната нервна система увеличава скоростта на дишане, като по този начин премахва повече въглероден диоксид от кръвта, намалявайки киселинността му.

Някои храни могат индиректно да причинят киселинност. Например когато се консумира повече протеин, отколкото е необходимо, той се метаболизира в киселина, която трябва да бъде отстранена от бъбреците, обикновено като пикочна киселина. В този случай калций и/или магнезий се екскретират заедно с киселина в урината, което може да изчерпи доставките им в организма. Въпреки това, тъй като аскорбиновата киселина е слаба, можем да понасяме много големи количества, преди да се отрази върху киселинността на организма.

Ще навреди ли на емайла на зъбите витамин С в големи количества?

Аскорбиновата киселина е слаба (pKa = 4.2), много малко по-силна от оцета. Когато се разтваря във вода, витамин С е кисел, но по-малко от лимонената киселина в лимоните. За всеки случай изплаквай устата с вода след приемането на аскорбинова киселина.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Моята практика е доказала огромния потенциал на витамин C като субстанция, способна да предотврати и в някои случаи дори да спре редица заболявания. Витамин C, приеман във високи дози, действа и на най-фундаменталните нива, предотвратявайки промените, водещи до атеросклероза, като същевременно блокира деградацията на ДНК. Аз нямам съмнения в правилната употреба на витамини, в частност витамин C, който е основа за добро здраве. В „Програма „Нова клетка“ го практикуваме всекидневно. Да, точно така, здравето е нещо, което се практикува!

Внимание! Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта или имате чувствителен стомах, се консултирайте с личния си лекар преди приемането на високи дози витамин С. Или елате в „Програма „Нова клетка“.
В рубриката „Нова клетка“  даваме думата на Албина Фабиани, специалист по нутриционална епигенетика, да ни разкрие тайните на здравето. Хората, които посещават „Програма „Нова клетка“ (виж на www.programa-nova-kletka-bg.com)на Фабиани, забравят какво е сърдечна недостатъчност, хашимото, мигрена и десетки други болестни състояния. Отслабват трайно, чувстват се заредени с енергия. 

Още за „Програма „Нова клетка“:


Природен детокс с бентонит преди празниците Здраве

Природен детокс с бентонит преди празниците

Терапевтичната глина Bento Health предпазва от преяждане и препиване

Билка № 1 за имунитет Здраве

Билка № 1 за имунитет

Ехинацея спасява дори от ухапване от змия, „Хербалкан“ я култивира и в Берковица

Дланите говорят за здравето ни Здраве

Дланите говорят за здравето ни

Гергана Метева от център „Здравословен и щастлив живот“: „Лекуваме първоизточника на проблема, а не симптомите"

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон! Здраве

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон!

Съсипва се микробиалната екосистема на червата

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне Здраве

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне

Скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

Биохакинг за начинаещи Здраве

Биохакинг за начинаещи

Как лесно да се „хакнем", за да удължим живота си и да сме по-здрави

Как да не вдишаме всички микроби на света Здраве

Как да не вдишаме всички микроби на света

5 съвета как да избегнем заразата в нездравословна среда

Умори умората! Здраве

Умори умората!

Синдром на надбъбречната умора е болестта на ХХI в. Според специалиста Милена Коцева има как да я преодолеем

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото Здраве

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото

Александра Алексиева от тибетски център Monchara разкрива лечебната сила на Ку Ние масажа

Глад по часовник - що е то фастинг? Здраве

Глад по часовник - що е то фастинг?

Въздържането от храна през две трети от денонощието (фастинг) сваля килограми и лекува болести

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо Здраве

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо

Търкайте със сапун 30 секунди, а не 6 както е обичайното времетраене на процеса

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода! Здраве

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода!

Ако ползвате веднъж седмично химически препарати все едно пушите цигари

Какво не знаем за зъбите Здраве

Какво не знаем за зъбите

Д-р Атанасиос Куцюрубас обяснява как се мият зъбите, защо са опасни фасетите и дъвките, и каква е ползата от избелването

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн. Здраве

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн.

Наднормено тегло при малчуганите се бори не с диети, а с истинска храна и твърда любов

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки Здраве

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки

Добавката влияе добре на кожата, хрущялната тъкан, мускулите и подпомага имунната система

Пералнята е като тоалетната чиния Здраве

Пералнята е като тоалетната чиния

Влажните кърпи са рай за ешерихия коли