Подкрепете ни!
ЗдравеСтанислава Цветкова / 16 януари 2019

Подари на тялото си вълшебство

Център „Чакра“ ще получите автентичен аюрведа йога масаж от най-добрите терапевти лечители

снимки: Владимир Мачоков
снимки: Владимир Мачоков

Аюрведа е традиция, която води началото си от Индия и има над 6000-годишна  история. В днешно време се тълкува като начин на живот и хармонизиране и лекуване на тялото чрез различни методики като правилно хранене, масла, масажни техники и билки. В столичния новооткрит холистичен център „Чакра“ предлагат разнообразни масажни терапевтични практики и йога класове, базирани на индуисткото учение, които оказват благоприятен ефект както на физическо, така и на ментално и емоционално ниво. 

Аюрведа йога масаж възстановява опорно-двигателния апарат, премахва болките в кръста и ставите, гони стреса и връща баланса, а женският ритуал пази от тумори в гърдата и регулира хормоните. Това са само част от невероятните практики, които се предлагат в новия център „Чакра“. Той официално отвори врати на 28 ноември и е оазис за източен, здравословен и холистичен подход. Обзаведен е изцяло по правилата на китайското учение фъншуй, цветовете му са пастелни и топли, а най-силно впечатление правят стъклените пейзажи върху прозорците, които помагат на посетителите да се чувстват уютно  в източна атмосфера и да се откъснат изцяло от градската среда.

Терапевтите в центъра са Росен и Пролетина, които са изучавали древните индийски техники директно от извора – от тяхната създателка Косум Модак и нейната най-добра ученичка д-р Таруна. Когато Модак е на 25 години, се чувства много зле здравословно. Баща `и е доктор в Индия, но тя решава да започне да лекува себе си с йога. Така се запознава с Айнгар - създател на класическата хата йога. Това е система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да трансформират тялото и ума. Познат е днес като един от най-големите йога учители в света. Самият той на 90-годишна възраст практикувал йога асани по 3 часа и дишане по 1 час всеки ден. Модак започва да съчетава наученото от него и това, което знае от баща си за традиционната медицина - аюрведа на Индия. Така тя създава аюрведа йога масажа. „Беше много интересно преживяване, когато бях в Индия и Косум Модак ми даде своята благословия да практикувам този масаж. За мен това беше много голямо признание“, спомня си Росен, който е щастлив, че има възможността да предаде това знание и лечебно древно изкуство нататък.

Дòша и душа в тяло

Според аюрведа съществуват три основни типа енергии в тялото, които се наричат доши. Първата от тях е вата и тя най-общо отговаря за кръвообращението, сърцебиенето и дихателните пътища. Следващата е пита, тя контролира метаболизма, а последната - кафа, се грижи за имунната система и развитието на тялото. Философията на древното учение е, че всеки от нас притежава едновременно и трите доши, но едната от тях е най-силно изразена. Човек се ражда с определен тип доминираща енергия в тялото си, но ни влияят различни ежедневни фактори, заради които се дисбалансираме и не се чувстваме комфортно. Когато това се случи, започват и проблемите – главоболие, психични заболявания и цялостно влошаване на здравословното състояние, защото тялото е отражение на нашите убеждения и начин на живот.

Чрез старите си познания и методика аюрведа действа холистично. На този метод наблягат и в център „Чакра“. Той предлага регулиране на енергиите в тялото, така че то отново да се върне към своя първоначален модел, при който е в баланс и хармония. Само с една или няколко терапии, може да усетите магичния ефект на аюрведа йога масажа, който реално представлява пасивна йога. Той влияе благоприятно  и е подходящ за  всички доши, балансира много добре енергийни пътища и канали. Въздейства  изключително добре на гръбначния стълб, вътрешните органи, както и на гръдния кош за да може организма да се насища с кислород.

Вълшебен йога масаж

Въпреки наименованието си йога масажът е по-скоро лечебна терапия, различна от всички видове масажи, при които се работи основно само на физическо ниво. При този лечебен ритуал клиентът и терапевтът се назовават с думите „даващ“ и „приемащ“, защото и двамата участват в процеса – клиентът не е пасивен. Масажът е комплексен и включва разтягащи движения, лекува запушена енергия в тялото, раздвижва лимфната система, оказва цялостен балансиращ ефект. Много е важно човек да има разбирането за тази лечебна сила и да знае, че той самият носи отговорност да прекрати вредните си навици. „Ние като терапевти правим всичко, на което сме научени. Но твоето здраве е в твоите ръце. С аюрведа помагаме на тялото да се самолекува, а не както нашата традиционна медицина – да лекува самото заболяване“, пояснява Росен. 

Практиката с клиенти показва, че ползата, която се постига, е на много нива. Повлияват се опорно-двигателният апарат, болките в кръста и в ставите. Но едновременно с това се постига психо-емоционален баланс.

Терапията е подходяща особено за хора, които са подложени на напрежение и стрес в своето ежедневие. „Има различни видове аюрведични масажи, които са за отделните доши. Но те не могат да постигнат дори 10% от позитивния ефект на аюрведа йога масажа“, казва самата Модак за техниката.

За процедурата се използва нерафинирано сусамово масло, защото прониква много дълбоко в кожата и по този начин я почиства от токсини, а освен това е подходящо за всички доши. Съчетава се със специална индийска билка под формата на пудра, която се поставя върху тялото много нежно. При масажните движения се създава ефектът на лек пилинг, а усещането е крайно приятно. Работи се на земята върху удобен тепих, като по преценка на терапевта за масажните докосвания могат да се използват както ръцете, така и краката. Важно е частите на тялото да са загрети. Включват се разтриващи действия, накрая се завършва с разтягания, подпомогнати от терапевта.

По време на целия масаж се диша бавно и дълбоко подобно на медитация, а резултатът е, че в края на сесията клиентът се чувства като омагьосан от вълшебството на тази терапия. Възможно е по време на нея да изпита лека болка, ако някъде в тялото има запушена енергия. „Бях в Индия, когато  по време на дългите ми обучения видях нашата учителка как прилага масажа на една германка, която имаше силни болки в коленете. Наложи се да `и поразтегнат краката и жената усети дискомфорт. Но на другия ден тя не само ходеше, но и тичаше! Сподели, че не може да повярва на чудото, което се е случило, защото никой в медицината не е могъл да `и въздейства по този чудотворен начин“, споделя Росен. 

С всеки масаж може да се въздейства положително за понижаването на стреса, но тази древна индийска техника оказва допълнителен лечебен ефект на опорно-двигателния апарат, костната система, сухожилията, ставите, изкривяванията. Освен това сусамовото масло е много добро за кожата, защото затопля, хидратира и подобрява нейната еластичност, т.е. има и положителен козметичен ефект.

Друга чудодейна терапия, която се предлага в студио „Чакра“, е женският масаж. Както става ясно от името му, той се извършва само от жена на жена. „Този масаж може да се нарече ритуал и тайнство. Това, което жена може да даде на друга жена, е огънче, пламък... Женската същност на една жена може да бъде запалена само от друга“, разкрива терапевтът Пролетина. Допълва, че по време на практиката масажистката отдава своите, вибрации, енергия и любов на клиентката.

Събуди женската си енергия

При този тип масаж се обработват гърдите, коремът, деколтето, гърбът, шията, лицето и ръцете. Той е силно терапевтичен, има лимфодренажни елементи. Набляга се на лимфните възли, които се намират отстрани на гърдите и подмишничните ямки. Жизненоважна процедура е за всяка дама, защото силата, красотата и енергията `и са концентрирани в гърдите. Основната му полза е, че регулира всички процеси в женския организъм, които са свързани с репродуктивността. Обработват се много специални точки, разположени по деколтето и около гърдите. Те се наричат марматочки и са свързани директно с всички процеси на ендокринната система. Масажът е създаден с цел профилактика на туморни образувания на гръдната тъкан и регулира хормоналния баланс. Освен това подобрява еластичността на гърдите и не е противопоказен дори при жени, които имат импланти. Няма противопоказания да се прави и при бременни, като в този случай има по-специфични докосвания по корема.Важно е всяка дама да знае, че гърдите не са само интимна зона. Те са важни енергийни центрове, защото се намират до сърдечната чакра. Поради тази причина абсолютно всички много силни емоции, които преживяваме – и положителни, и отрицателни, могат да оставят следа в клетъчната структура, в клетъчната памет, която се намира в тази тъкан. Ако ние не я освободим по някакъв начин чрез медитация или друг вид антистрес практика, тя може да се задържи в нас и да предизвика енергийни блокажи и дори да прерасне във физическо заболяване.

Силата на техниката извън физическите ползи е свързана с това, че чрез нея жените успяват да се свържат с женската си същност и да се върнат отново в своя център. Гърдите са зона от женското тяло, която много жени неглижират. А тя се нуждае както всяка друга част на тялото от грижа и внимание. Клиентки на Пролетина споделят, че тази техника им помага да се справят с депресивни състояния. Някои от тях, които са по-сензитивни, са получавали ясновидски видения по време на масажа, защото потокът на енергията се усеща много силно. По време на женския ритуал клиентката се чувства обгрижена, успява да си върне самооценката, да усети удоволствие и блаженство от това, че е жена. Както и при аюрведичния йога масаж този също се извършва на земята. Използва се сусамово масло или масло от нар.

Много хора си мислят, че когато отидат в Индия, Непал, Бали или Тибет, ще открият най-добрите лечители, йога инструктори или масажисти, защото в тези страни това е традиция. Да, но от опита си  Росен смело заявява, че инструкторите и терапевтите в холистичен център „Чакра“ са на много високо ниво и добри професионалисти.Така че не е нужно да летите чак до Индия, заповядайте при тях и си подарете вълшебно преживяване.

Телефон за връзка: 0897 777012

Адрес на йога център „Чакра“: София, кв. „Хиподрума“, ул. „Юнак“ 22

Facebook: Chakrayoga.bg ; www.chakra.bg

Вслушайте се в мигрената си - ще научите много за себе си Здраве

Вслушайте се в мигрената си - ще научите много за себе си

Имате нужда от тази болка, тя не само ни казва, че нещо не е наред, но и ни защитава

Дъщерята на Путин ваксинирана срещу коронавирус Здраве

Дъщерята на Путин ваксинирана срещу коронавирус

Руската ваксина влиза в масова употреба от 1 януари 2021 г., инжектират медиците този месец

Призовават FDA да забрани продажбата на вейп устройства Здраве

Призовават FDA да забрани продажбата на вейп устройства

Млади хора, които пушат електронни и традиционни цигари, са със 7 пъти по-висок риск от зараза от коронавирус

Защо някои хора никога не напълняват? Здраве

Защо някои хора никога не напълняват?

Наднорменото тегло не е генетично предопределено, но не се дължи непременно на липсата на самоконтрол

Мислим за Covid-19 по грешен начин Здраве

Мислим за Covid-19 по грешен начин

Подобно на пожар, вирусът безмилостно търси гориво, опустошавайки някои области, докато щади други

4000 души на концерт ще експериментират с коронавируса Здраве

4000 души на концерт ще експериментират с коронавируса

Учените ще наблюдават феновете на Тим Бендзко в реално време и ще разработят три сценария

НАД+ Помощник срещу зависимостите Здраве

НАД+ Помощник срещу зависимостите

НАД+ изчиства тялото и психиката, вдига имунитета, дава сила, спира паникатаките, дори изглажда бръчките

Обнадеждаващи резултати от ваксината против коронавируса от Оксфорд Здраве

Обнадеждаващи резултати от ваксината против коронавируса от Оксфорд

Компанията производител е подписала споразумения с много правителства за доставка, ако тя се окаже ефективна

Пушене, пиене и развод са най-опасните смъртни рискове Здраве

Пушене, пиене и развод са най-опасните смъртни рискове

Учени определиха 57 социални и поведенчески фактора, които съкращават живота

40% от хората с COVID-19 не показват симптоми Здраве

40% от хората с COVID-19 не показват симптоми

75% от безсимптомните разнасят заразата, сочат данни на CDC

Липсата на хормон на стреса = ускорено стареене Здраве

Липсата на хормон на стреса = ускорено стареене

Имунните клетки с възрастта стават свръхактивни, кортизонът и кортизолът намаляват

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки Здраве

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки

Учени изследват дали може да се прилагат медикаменти за онкоболни за лечение на COVID-19

Защо е полезна чаша вода на гладно Здраве

Защо е полезна чаша вода на гладно

Бонусите са: подобравяне на метаболизма, здрави кожа и коса

Средният път към здравето Здраве

Средният път към здравето

Хомотоксикологията е взела най-доброто от хомеопатията и класическата медицина. Отлично се справя с болестите на жената

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение Здраве

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение

Експерти-психолози с отворено писмо към своите колеги за проактивна работа със зависимите

Кой е открил първата ваксина Здраве

Кой е открил първата ваксина

Вариолацията на Екатерина Велика извършва Томас Димсдейл на 12 октомври 1768 г.