Здраве

Ролята на калия и натрия при зачеването

Едно от най-забележителните свойства на натрия е неговата роля за множество аспекти на фертилността – от сексуалното желание и репродукция – до износването и кърменето

Ролята на калия и натрия при зачеването
Здравословните нива на елементите калий и натрий са необходими за множество функции в човешкия организъм, включително и за мъжкия и женския фертилитет. За да са полезни на организма, тези минерали трябва да бъдат в правилен баланс.

Връзката между калия и способността за зачеване

Калият е минерал (сол) и се счита за есенциален (незаменим) за мускулните функции, работата на ензимите в тялото, pH баланса, както и за правилното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата системи. Естествено, участва в баланса на течностите и в електролитния баланс и заедно с натрия спомага за правилното функциониране на клетките. Освен всичко това, калият е важен елемент за семенната течност. Ако подозирате, че мъжкият фактор е причината за инфертилитет при вас, добре е да се проверят нивата на калий.

Сред хората, при които са изследвани ниски нива на калий, се наблюдава висок процент жени, диагностицирани с киста на яйчника, поради което се счита, че калиевият дефицит може да е причина за яйчниковите кисти. А кистите от своя страна „изяждат“ яйцеклетките, което може да доведе до т.нар. намален или изчерпан яйчников резерв. 

Препоръчителната дневна доза калий е 4700 милиграма на ден, които е най-добре да бъдат набавени чрез храната. Като хранителна добавка калият се препоръчва изключително рядко и то в случаи, когато е част от мултивитаминна формула. А дори и да консумирате препоръчителната доза, пак са възможни дефицити. И причината за това е, че колкото повече натрий консумирате, толкова повече калий се извежда от тялото. Ако спортувате и/или се изпотявате често и обилно, също сте подложени на повишен риск от дефицит на калий, тъй като той се изхвърля и чрез потта. 

Въпреки че допринася за извеждането на калия, все пак натрият е необходим в определени дози за правилното функциониране на организма. Ето защо: Не бива да изключваме напълно солта, но и да не пресоляваме!

Ролята на натрия включва поддържането на здравословни нива на течностите в тялото, като поддържа един „вътрешен океан“. Този елемент е необходим на тялото за множество химически съединения, за правилното функциониране на ензимите, за да помогне на протеина да пренесе някои други молекули през клетъчната мембрана (т.е. за храненето на клетките), както и за производството на енергия и хормони.

Д-р Джеймс ДиНиколантонио казва: „Едно от най-забележителните свойства на натрия е неговата роля за множество аспекти на фертилността – от сексуалното желание и репродукция – до износването и кърменето - и тази връзка е била известна още от времето на древните гърци“.  

Солта (съдържаща натрий) е важна и за развитието на плода в майчината утроба, участвайки във формирането на имунните клетки на бебето, а също и осигурявайки здравословно тегло и правилен метаболизъм и не на последно място – участва във формирането на сърдечно-съдовата, нервната и дихателната система на бебето.

Погледнато по този начин, излиза, че ползите от солта са доста повече, отколкото можем да предположим, предвид лошата й слава! Проблемът е, че се консумира доста повече от 2300 мг. натрий на ден (което е препоръчителната максимална доза). Дори повечето възрастни би трябвало да се ограничат до 1500 мг. дневен прием на натрий, а някои считат, че и 800-1200 мг. е достатъчно.

Храната има значение!

Най-добрият и безопасен начин за набавяне на адекватни количества калий и натрий е да консумираме чиста и пълноценна храна, подпомагаща фертилитета, каквато е включена в Програма Супер БЕБЕ. Сред храните, богати на калий са: 

БананиМорски зеленчуци
ДоматиСушени сливи и кайсии
Сладък картофСпанак
ПортокалиБял боб
ПъпешДив ориз
ПрасковиПраз
Натурален ябълков оцетКокосова вода

За посоляване на ястията е добре да ползвате по щипка хималайска или морска сол, която е богата на разнообразни минерали, полезни за общото здраве на организма. 

Относно натрия, той се съдържа по естествен начин в: 
Червено цвеклоСпанак
Жълто цвекло Къдраво зеле
Моркови Сирена
ЦелинаКостен бульон

Важно! Консервираните и преработени храни също съдържат сол, но количеството е прекалено високо и трябва да се избягват!

Като цяло, ако консумирате натурална и пълноценна храна, храните се редовно като акцентът е върху качеството, а не върху количеството, ще си осигурите нутриентите, необходими за добър фертилитет. Ако подозирате, че може имате дефицит на калий или натрий, включете в седмичното си меню храни, които са богати на тези елементи. Преди да посегнете към хранителните добавки обаче, по-добре се консултирайте със своя нутриционист, тъй като предозирането може да има негативни последици.

Елена Терзиева, нутриционист 
тел. 0889901660
elena@elenaterzieva.com 
www.elenaterzieva.com
1 бутилка смути = 8 понички Здраве

1 бутилка смути = 8 понички

Потребителите нямат навик да преброят колко „диетична" храна поемат

Програма Отслабване на Vita Rama Здраве

Програма Отслабване на Vita Rama

Стартирай своя лесен план през лятото!

5 кристала, без които жените не могат Здраве

5 кристала, без които жените не могат

Бижутата от естествени кристали ни даряват с положителна енергия и здраве

20 храни, които ни убиват бавно Здраве

20 храни, които ни убиват бавно

Ако не можем да ги изхвърлим, поне драстично да ги намалим

Водата KANGEN съдържа повече антиоксиданти от всеки плод и зеленчук Здраве

Водата KANGEN съдържа повече антиоксиданти от всеки плод и зеленчук

Редовното й пиене пречиства дебелото черво, постепенно изчезват болки в ставите, екземи, алергии и др.

Как да спортувам по време на цикъл? Здраве

Как да спортувам по време на цикъл?

Интервю с победителката от Пирин Ултра 2017 – Меглена Бенева

Технология, базирана на ефективността Здраве

Технология, базирана на ефективността

DiaVita® е водеща компания за здравословни храни

Микроармия с макрополза Здраве

Микроармия с макрополза

Пробиотиците са микроорганизми, които подобряват чревната флора и не позволяват на патогените да ни разболяват

Седмица „Готви здравословно с Vita Rama“ Здраве

Седмица „Готви здравословно с Vita Rama“

Бъдете част от готварската седмица на Лечебен център Vita Rama от 1-ви до 8-ми юни 2019 г.

Bioptron - Хиперполяризирана квантова светлина за профилактика и лечение Здраве

Bioptron - Хиперполяризирана квантова светлина за профилактика и лечение

Медицинският уред на Zepter подпомага баланса на имунната система

Botalife - 100 % натурални, чисти, студено пресовани масла и козметика Здраве

Botalife - 100 % натурални, чисти, студено пресовани масла и козметика

Запознайте се с продуктите на Botalife на пролетния ни базар на 18 май

Едно магическо упражнение Здраве

Едно магическо упражнение

Защо е полезно повдигането на пръсти и рязкото тупване на петата на пода

За всяка болка - билка Здраве

За всяка болка - билка

Продуктите на „Хербалкан“ са създадени от пресни билки, набрани с благодарност, в точния момент, от чисти планинсkи места

Гръбначна геометрия Здраве

Гръбначна геометрия

Иновационен инструмент дава надеждна, точна и бърза оценка на гръбнака, без да облъчва организма

*