
Снимка: .freeimages.com
Глухарчето е било популярно растение в продължение на десетилетия. Целебните му качества са били използвани при най-различни заболявания. Нека в месеца, в който всички поляни са пожълтели, да си припомним за какво служи това простичко и красиво цвете.
Глухарчето почиства черния дроб, регулира нивото на холестерола в кръвта, лекува алергия, облекчава състоянието на бременни жени и жени в менопауза.
Билкари съветват обаче, растението да се бере в началото на пролетта – края на април и началото на май и то от места, които не са много замърсени. Стеблата са по-полезната част. Използват се за лечение на диабет, почистват кръвта, регулират обмяната на веществата и помагат при проблеми със стомаха.
Листата на глухарчето са богати на витамини и могат да се добавят към салати и различни блюда.
Цветчетата се използват за приготвяне на сироп, който подобрява храносмилането и облекчава кашлицата.
Корените трябва да се почистят и да се изсушат на открито за 15 дни. Съхраняват се в буркан на тъмно. Полезни са жлъчката, бъбреците, лимфата, помагат при запек, обрив, ревматизъм и цистит.
Как се прави сироп от глухарчета
Нужни са ви жълти цветчета от глухарче, цял лимон, цял портокал, вода. Съставките се заливат с вода и сместа отлежава 24 часа. После се добавя захар и се вари. Когато сместа се сгъсти, махнете от огъня и прелейте в стерилизирани бурканчета. Сиропът може да се използва за лечение на настинка, кашлица и бронхит.
Как се прави чай
Чай от глухарчета се прави от наситнените и изсушени листенца на растението. Вземете половин чаена лъжичка от сместа за една чаша вода. Можете да смесите 60 грама от цветчетата с 30 грама от изсушените корени. За втория вид чай при варенето добавете малко сол. Задължително се прецежда преди употреба.