ЗдравеГанета Сагова / 10 май 2019

За всяка болка - билка

Продуктите на „Хербалкан“ са създадени от пресни билки, набрани с благодарност, в точния момент, от чисти планинсkи места

 
Хербалкан ще бъдат едни от участниците на нашия БЕЗПЛАТЕН пъстър пролетен базар!
Той ще се проведе на 18-ти май по време на събитието Списание Осем НА ЖИВО

КУПИ БИЛЕТ


Преди 13 години Деси става свидетел на трагедия в планината, която се запечатва дълбоко в съзнанието є и отключва страхова невроза.
Момичето е едва на 16-17 години, но вместо да излиза с приятели и да се радва на своята младост, се заключва у дома. Не учи, не работи, не смее да се покаже навън, защото сърцето є започва да бие неукротимо, а страхът превзема цялото є същество. Нито лекари, нито психиатри, нито силните им лекарства успяват да я измъкнат от клопката на страха.  Успяват българските билки!

Деси е от Берковица, от Берковица са и Богдана и Валентин от „Хербалкан“, които много добре познават лечебната сила на билките. Младата жена им се доверява, дори започва да ходи до офиса им.  Около половин година пие стриктно билковите екстракти, които те є препоръчват. И чудото се случва. „Деси ми се обади от Гърция! Каза, че благодарение на билките няма повече паникатаки“, споделя с радост Валентин. Терапията на младата жена е включвала капки за пречистване на организма, а след това,  за да се пребори със страха, тя е вземала екстракт от... страшниче, а също и адаптогени и други билки, които влияят на жлъчката, бъбреците, хипофизата, хипоталамуса и надбъбречните жлези.
 „Преди смятах, че всеки орган работи сам за себе си, но практиката ми показа, че не е така, всичко е свързано. При фитотерапията не лекуваш болестта, а причината тя да се появи!“, обяснява ни Валентин и разказва как много продукти от палитрата на „Хербалкан“ имат своята история  (с щастлив край), подобна на тази с Деси.  

Специално заради детенце от Мездра, което се изпуска нощем например, за около месец семейството успява да разработи комплекс от билки: червена боровинка, коприва, латинка, жълт кантарион, тулси, свещен босилек, бял равнец,  камшик; добавя канела и адаптогени. Само след месец и половина проблемът остава в миналото.

Родена в болка

„Хербалкан“ се ражда преди три години от болката и на двамата съпрузи Богдана и Валентин. Доброзорно. По това време мъжът е уеб дизайнер, от време на време организира и курсове по билкарство, страст, която носи в душата си от малък.  Един ден, докато шофира, му причернява, успява да спре и губи съзнание. Причина за проблема се оказват шипове, които притискат вертебралните артерии. Това събитие му отваря широко очите за живота, който води, но не живее. „Ядях много месо, млечни продукти, тестени: бял хляб, торти, баклави...  Ако ми предложеха ябълка, питах: „Не може ли поне с филия хляб?“, спомня си Валентин. Осъзнава, че голяма част от времето му преминава в работа, в която той не е влюбен. „А когато работата не ти харесва, постепенно се превръщаш в робот, на когото започват да му скърцат чарковете“, казва мъжът. Всичко това се променя. Валентин  започва да се храни здравословно и да пие билки редовно,  да се движи активно,  да посещава курсове по йога, ограничава контактите си с хора, които го натоварват.  Постепенно пренарежда живота и приоритетите си и открива, че сред тях на предна позиция са... билките.

Съпругата му Богдана пък отива на рутинен гинекологичен преглед. Откриват є киста на яйчника. Лекарите са единодушни, че „не им харесва и трябва спешно да се оперира“. „Тогава живеех с по-малко движение, хранех се нездравословно...“, повтаря същата история съпругата. Но и тя като Валентин смело променя навиците си. Започва с прочистване на организма - с комплекс от билкови екстракти  („Парабаланс“ и „Парахерб“) и с честотен генератор, който убива вредните микроорганизми.  Променя менюто си, като изключва животинските продукти, захарта и ограничава приема на глутенови и млечни храни.  Яде предимно зеленчуци и плодове. Започва да практикува йога и да се движи. „Ставах в 5,30 и тъй като стадионът е близо до нас, правех динамична  медитация“, споделя жената.  Заради болестта тя също като Вальо преоткрива силата на народната медицина. Два месеца Боги, както приятелите є я наричат, пие редовно екстракти от невен, турта, бял равнец, петопръстник и котешка стъпка. Когато отива на преглед, се оказва, че туморните є маркери са паднали и вече са в норма – от 500 единици са станали 25!, а кистата е намаляла с 1,5 см. „Докторите не можеха да си обяснят как така са паднали, а за мен това беше един от най-щастливите мигове в живота ми!, признава жената.

Нейният проблем става повод  да се създаде комбинацията от билки „Женска грижа“
, която помага при кисти, полипи и други гинекологични проблеми.
Пак от житейската неволя се появява и формулата „Простаоно“.  Изследвания показват, че маркерът за простатната тъкан – PSA, при бащата на Валентин e 4,8 единици при норма до 4. Двамата с Богдана се заравят в медицинските доклади и в записките на опитни билкари. Избират  подходящите билки. В началото възрастният човек протестира, не иска да ги пие, защото му горчат, но когато туморният му маркер пада на 1,1, става най-големият фен на природната медицина. Днес мъжът е на 84 г., отслабнал е много, хвърлил е бастуна и всеки ден изминава по няколко километра за здраве. А ако остане без капки, започва да звъни на пожар на децата.

Валентин е изключително горд и с комплекса билки, който с Богдана са разработили за изчистване на организма. „Детоксикацията е ключовият момент, за да е здрав човек и първото нещо, което трябва да предприеме, когато се разболее“, обяснява Боги. „А ползите от детоксикацията са толкова мощни, че могат да възстановят... дори работата на сърцето”,  допълва я Валентин.  И разказва как лекар от Правителствена болница бил в Берковица и се разговорили. Оказало се, че имат общ познат – мъж с херния, който отишъл да се оперира. Преди това той вземал детоксикиращите капки на „Хербалкан“ и когато му прегледали сърцето, се оказало, че старата му аритмия е изчезнала?!  
Ефектът от билките се вижда и нагледно, когато преди и след приемането на капките хората си направят биорезонансен преглед. „Сканираме“ човека, виждаме какви липси има: на минерали, витамини. Какви патогени ... И тогава му препоръчваме билки и капки. След 20-30 дни правим наново биорезонансна диагностика, ако се налага, добавяме билка, подобряваме комбинацията...“, обяснява Валентин. Докато говорим с него, няколко души му се обаждат. Искат капки, хвалят се с добри резултати. А мъжът не отказва да даде съвет на никого.

Книжките на Мария Требен

Откъде тръгва любовта на двамата към билките? „На мен детските ми книжки бяха тези на Мария Требен. Четях ги и с майка ми ходехме по поляните да събираме билки. Това бяха най-хубавите ми разходки. Впоследствие се оказа, че издателят на Требен също като мъжа ми е от Берковица. Аз съм от Стражица до Велико Търново“, разказва Боги.
Вальо също от малък обича планината и билките є. Изучава ги като хоби, а от 1996 г. със съпругата си организират курсове и семинари по билкарство с преподаватели от Фармацевтичния факултет. На Еньовден винаги  са с приятели за билки. „Като ходим, аз им показвам билките и им разказвам за тях: „Ето това е еди-коя си билка и я галя... А майка ми казва: „Боги, стига си ги милвала, че ни е жал да ги откъснем.“

Събрани с благодарност

Когато решават да произвеждат билкови екстракти, семейството избира трудния път: да организират сами производство. „Първо купувахме билки. Но след като изхвърлихме няколко пратки, разбрахме, че трябва всичко сами да направим“, разказва Богдана. Ето защо събират полезните треви с приятели. „Задължително един от нас е с групата, за да сме сигурни, че билката е откъсната от правилното място. Не е до пътя и че е точно тази билка, която трябва. И не е отскубната с корените“. Берат ги, когато са в силата си. „Много е важно билката кога е набрана, защото една е силата на майската коприва, друга е на копривата, брана през септември. Кори се събират напролет, корени – през есента, тогава цялата сила е в корена. Напролет силата тръгва нагоре“, обяснява Богдана. И допълва: И тъй като всичко е енергия, ние правим кратка молитва, преди да започнем брането на билки. И винаги сме радостни и изпълнени с благодарност.“
„Хербалкан“ прави извлеците си веднага след като събере лечебните растения (бял равнец, коприва, широколистен живовляк, цвят от дива ябълка и др.). Така активните вещества са много по-силни за разлика от изсушените, при тях биологично активните вещества изчезват, обяснява Валентин. „До обяд берем, след обяд ги обработваме или в глицерин, или в спирт, или във вода...“
По-силни заедно

Оказва се, че някои билкови екстракти са многократно по-мощни, когато се приемат заедно с други. Но съществува и обратната ситуация – някои билки не понасят други, „отблъскват се“ и не действат благотворно заедно. Ето защо семейството от Берковица непрекъснато проучва научни доклади, различни изследвания. Четат книги, енциклопедии, стари книги, записки, издирват комбинации, събират рецепти. И тестват. „Няма нещо, което да не съм пробвал, включително „Женската грижа“, смее се Валентин и допълва, че това е самата истина – „Беше ме ухапал стършел. И тъй като „Женска грижа“ има мощно противовъзпалително действие, взех от капките. На следващия ден ми нямаше нищо.“
А резултатите, както сами се убедихме, не закъсняват. Хора от цяла България търсят природните еликсири, приготвени от „Хербалкан“, и с тях успешно гонят болестите.  А продуктите на семейната фирма вече се продават с успех и в други страни от Европа, имат поръчки и от Америка.

„Преди дни от Германия получихме интересна информация, че екстракти като нашите – от цели билки, са много по-добри, отколкото стандартизираните, които гарантират, че в 1 мл има еди-колко си от дадено вещество, обяснява Боги.  -  Дали са го добавили, или отнели – те вече са бръкнали в цялата структура. И другите полезни вещества ги няма. Казаха, че едва ли не това натоварва организма, вместо да дава сила, ако се приема продължително време. Цялото растение действа много по-добре, отколкото химичното съединение.”
Неотдавна пък друг университет в България прави анализ на екстракта на „Хербалкан“ от котешка стъпка. След това им се обаждат да ги поздравят, че активното вещество в него е най-високо от всички проби, които са взели!
гр. Берковица 3500, ул. “Николаевска” 8
тел. 0878 818 833 - Валентин Стоянов
тел. 0888 397 413 - Богдана Матева
www.herbalkan.com

Природен детокс с бентонит преди празниците Здраве

Природен детокс с бентонит преди празниците

Терапевтичната глина Bento Health предпазва от преяждане и препиване

Билка № 1 за имунитет Здраве

Билка № 1 за имунитет

Ехинацея спасява дори от ухапване от змия, „Хербалкан“ я култивира и в Берковица

Дланите говорят за здравето ни Здраве

Дланите говорят за здравето ни

Гергана Метева от център „Здравословен и щастлив живот“: „Лекуваме първоизточника на проблема, а не симптомите"

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон! Здраве

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон!

Съсипва се микробиалната екосистема на червата

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне Здраве

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне

Скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

Биохакинг за начинаещи Здраве

Биохакинг за начинаещи

Как лесно да се „хакнем", за да удължим живота си и да сме по-здрави

Как да не вдишаме всички микроби на света Здраве

Как да не вдишаме всички микроби на света

5 съвета как да избегнем заразата в нездравословна среда

Умори умората! Здраве

Умори умората!

Синдром на надбъбречната умора е болестта на ХХI в. Според специалиста Милена Коцева има как да я преодолеем

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото Здраве

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото

Александра Алексиева от тибетски център Monchara разкрива лечебната сила на Ку Ние масажа

Глад по часовник - що е то фастинг? Здраве

Глад по часовник - що е то фастинг?

Въздържането от храна през две трети от денонощието (фастинг) сваля килограми и лекува болести

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо Здраве

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо

Търкайте със сапун 30 секунди, а не 6 както е обичайното времетраене на процеса

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода! Здраве

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода!

Ако ползвате веднъж седмично химически препарати все едно пушите цигари

Какво не знаем за зъбите Здраве

Какво не знаем за зъбите

Д-р Атанасиос Куцюрубас обяснява как се мият зъбите, защо са опасни фасетите и дъвките, и каква е ползата от избелването

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн. Здраве

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн.

Наднормено тегло при малчуганите се бори не с диети, а с истинска храна и твърда любов

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки Здраве

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки

Добавката влияе добре на кожата, хрущялната тъкан, мускулите и подпомага имунната система

Пералнята е като тоалетната чиния Здраве

Пералнята е като тоалетната чиния

Влажните кърпи са рай за ешерихия коли