ЗдравеСтанислава Цветкова, Ганета Сагова / 14 май 2019

Микроармия с макрополза

Пробиотиците са микроорганизми, които подобряват чревната флора и не позволяват на патогените да ни разболяват

сем. Кондратенко
сем. Кондратенко
Материалът е публикуван в бр.2/2019.

Грипът е в своя пик, обявиха епидемия вече и в столицата. От 2 г. не бях се разболявала, но организмът ми поддаде. „Веднага вземай антибиотик, грипът води до пневмония“, ме посъветваха приятели. Но с антибиотиците, знаем, не трябва да се бърза. И аз избирам да си помогна с ПРОбиотици. (Пробиотик означава „за живота“, антибиотик - „против живота“.) 

МЕСЕЦ ПО-РАНО
 
Срещаме се с  Александър Кондратенко и семейството му, за да ни разкажат за полезните бактерии, които разнасят славата на България по цял свят, а докладите с полезните им качества стават все повече и по-обширни. Едва ли има по-подходящи водачи в света на полезните микроорганизми от сем. Кондратенко. Основоположник на семейната им фирма „Генезис лаборатории“ е инж. Мария Кондратенко. Именно тя е ученият, който през 1973 г. с екипа си създава закваските за промишленото производство на българското кисело мляко! Години по-късно нейните наследници правят друго важно откритие. За първи път те създават среда за развитие на уникален щам на Лактобацилус булгарикус - GLB 44. Тя е 100% растителна, 100% био, без алергени като лактоза, мляко, соя, глутен! Но да караме подред.

ИЗВОР НА ДЪЛГОЛЕТИЕ

На входа до стълбището на  лаборатории „Генезис“ ни гледа строго (от бюст паметник) д-р Стамен Григоров, откривателя на Лактобацилус булгарикус. През 1905 г. като асистент в Женевския университет той за пръв път описва микроорганизма, предизвикващ ферментацията на българското кисело мляко. Той е кръстен на родината му - България, години по-късно. През 1907 г. нобеловият лауреат Иля Мечников обяснява в труда си „Удължаване на живота“, че един от начините да живеем дълго е да приемаме Лактобацилус булгарикус. Пробиотиците, оказва се, са полезни за здравето ни в много аспекти. Те подобряват чревната флора и доминирайки, не позволяват на патогените да се закачат за червата, да се развиват, да произвеждат токсични вещества и да ни разболяват.

СЕМЕЙНА ТРАДИЦИЯ

Плахо пристъпваме в „Генезис лаборатории“, тъй като всичко блести от безупречна чистота. Домакините отказват да ни пуснат в производствения цех, за да не създаваме предпоставки за замърсяване на средата. Но пък заради нас са дошли две поколения наследници на инж. Мария Кондратенко - синът Александър със съпругата си Светлана и внучката Яна с мъжа си Атанас. Инж. Кондратенко е починала миналото лято на 90 г. Само споменаването на името є обаче изпълва атмосферата с уважение, любов и признателност. През 70-те години на миналия век инж. Кондратенко и екипът ù тръгват по селата за природни подкваси за кисело мляко. От тях те трябва да извлекат, да селектират, комбинират и да създадат закваска за промишлени цели, която обаче да е също толкова лечебна, колкото е природната. Задачата се оказва трудна. В подкваската има два микроорганизма - Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус, които живеят в хармония. Специалистите пречистват различни щамове и ги комбинират наново, но симбиозата между двете бактерии се губи. Следват хиляди  опити, докато успеят. Но резултатът е гениален! С получените закваски България започва да произвежда кисело мляко, което съдържа до края на срока си на годност живи здравословни микроорганизми, при това без да има каквито и да е консерванти, стабилизатори и други добавки. 

Благодарение на инж. Кондратенко България подписва договори за милиони за продажба на български закваски с Финландия и с Япония. Кондратенко създава и ръководи в продължение на 25 г. Националната лаборатория към някогашното предприятие „Млечна промишленост“.  Когато обаче Тодор Живков е свален от власт, я отстраняват от поста. Но както се казва - всяко зло за добро. 

ГЕНЕЗИС

Семейството є решава да рискува и да се захване с производството на закваски и пробиотици. Създават „Генезис“. Наемат помещения  и оборудване и започват с леофилизация на 2 л течен концентрат...  Днес само едно зареждане е с 500 л концентрат, хвали се снахата на Мария - Светлана. Тя е една от най-добрите ученички на Кондратенко, технолог в държавното предприятие. „При нея обучението беше като пъзел - не ти дава нищо наготово, иска от теб да мислиш, сам да подреждаш парчетата“, казва Светлана. 

А Мария работи с децата и внуците до сетния си дъх. „Беше удивителен човек. Правеше минимум по 20 курса между етажите в лабораторията, за да вземе проба, да направи нужните натривки. И отказваше да  помагаме“, разказва Атанас. „Когато беше на 80 г., летяхме с нея до Казахстан и от посолството не искаха да є издадат виза, да не є се случи нещо... А тя живя и работи още дълги години. Беше велика жена!“, спомня си синът є Александър. 
 
ПЕРФЕКТНИТЕ ПРОБИОТИЦИ 

Така три поколения вече носят славата на българските закваски и бактерии по света. 90% от продукцията на „Генезис“ се изнася: в ЕС, САЩ, Канада, Русия, Казахстан, Киргизстан, Япония... Наследили перфекционизма до педантичност на Мария Кондратенко, потомците є днес произвеждат отлични пробиотични добавки и закваски за млечни продукти. Какво означава това:

• Без ГМО! Продуктите са натурални, от природни източници. • Щамовете на „Генезис“ са изключително пречистени. След дълга и сложна селекция са подбрани само „най-силните воини“, които създават колонии от защитна армия в организма.  

• Лаборатории „Генезис“ не използват помощни вещества за слепване (при таблетиране) или за улесняване на капсулирането. „Продаваме само и единствено пробиотик! 100% пробиотик!“, обяснява въодушевено Атанас.

• Стриктен контрол - всеки месец лабораторията се проверява от българските контролни власти. Проверки правят и международни одитори заради техните партньори. „Генезис“ са лицензирани от FDА - Американската агенция за храните и лекарствата.

• Лаборатории „Генезис“ имат силна развойна дейност. Екипът им произвежда (за друга  силна международна марка) известния „Провиотик от българско кокиче“ (GLB 44). Всъщност само щамът е изолиран от цвят на българско кокиче. Провиотикът не се произвежда от кокичета, а в уникална среда, разработена от „Генезис“ - в биосок от зеленчуци (предимно моркови). И няма абсолютно никакви алергени!  
 
• През 2014 г. изследвания в Медицинския университет на Харвард доказват, че GLB 44 преборва Salmonella, Е.coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, L.Monocytogenes. Две години по-късно учените са убедени, че „Провиотик“ унищожава и бактерията, която предизвиква язва - Helicobacter pylori. Клинични резултати в университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, София, сочат 90% ефективност.
 
• И само за читателите на „8“ ще добавя нещо много важно  - в „Генезис“ се работи с уважение и любов към всички: потребители, партньори, колеги... „Успехът ни се дължи на традицията и на прекрасния ни екип!“, обича да повтаря Светлана...

ЛИЧЕН ОПИТ

Сега вероятно вече разбрахте защо избрах „Провиотик“ срещу грипа. Но не е само любовта... По-скоро личният пример. Сем. Кондратенко пият непрекъснато пробиотик и са пълни с истории  за здравословната му мощ. Атанас например залага единствено на пробиотици, когато настине. С тяхна помощ дори успял да се пребори и с високия си холестерол: „Преди около 7 месеца имах проблеми с холестерола. Започнах да приемам пробиотици, не съм променил начина си на хранене или ежедневния си режим. Но Лактобацилус булгарикус се справи успешно с лошия холестерол“.
ХИТЛЕР И БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛЯНИ

Бифидобактериите също са много полезен пробиотик, допълва го съпругата му Яна. Те живеят в стомашно-чревния тракт, но не само там - има ги и във влагалището, затова  бебета, родени по естествен начин, страдат по-малко от колики. Често бактерията се изолира от изпражнения на кърмачета. 

„Самият Хитлер е лекуван по този начин – с бактерии, които са изолирани от фекалиите на български селяни. Той е имал проблеми с корема. Знаело се е, че българите са здрави и дълголетни и се хранят предимно с кисело мляко, и немските учени започват да изолират от изпражнения на наши селяни микроорганизмите Лактобацилус булгарикус. Това се прави, защото през стомашно-чревния тракт преминават само най-издръжливите“, казва Александър, като цитира книгата на В. Кларк и М. Скот „Менюто на диктаторите: Ръководство за лошия вкус на тираните“...

След всичко споделено тук, вярвам, не се съмнявате как завърши и моята лична битка с грипа.

Какво не знаем за зъбите Здраве

Какво не знаем за зъбите

Д-р Атанасиос Куцюрубас обяснява как се мият зъбите, защо са опасни фасетите и дъвките, и каква е ползата от избелването

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн. Здраве

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн.

Наднормено тегло при малчуганите се бори не с диети, а с истинска храна и твърда любов

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки Здраве

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки

Добавката влияе добре на кожата, хрущялната тъкан, мускулите и подпомага имунната система

Пералнята е като тоалетната чиния Здраве

Пералнята е като тоалетната чиния

Влажните кърпи са рай за ешерихия коли

Англия влезе в най-голямата кампания за антигрипни ваксини Здраве

Англия влезе в най-голямата кампания за антигрипни ваксини

На поданиците на кралицата ще бъдат предложени 25 милиона безплатни ваксини

500 въпроса за здравето и храненето Здраве

500 въпроса за здравето и храненето

Съвети за добро здраве от нутрициониста Патрик Холфорд

Д-р Робърт Мелило: Всяко дете заслужава шанс за велик живот Здраве

Д-р Робърт Мелило: Всяко дете заслужава шанс за велик живот

Д-р Мелило е специалист по неврологични заболявания при деца

Отровната козметика Здраве

Отровната козметика

От 13 000 химикали, използвани в козметиката, само 10% са тествани за безопасност

Д-р Сонам Дордже: Астрологията влияе върху тибетската медицина Здраве

Д-р Сонам Дордже: Астрологията влияе върху тибетската медицина

Всеки трябва да намери своя си начин да поддържа тялото си в баланс, твърди терапевтът в тибетски център Мончара

Смъртоносни ли са електронните цигари? Здраве

Смъртоносни ли са електронните цигари?

Медицинските и социалните факти за вейпинга са силно притеснителни

Ниското образование и мръсният въздух по-вредни за сърцето от солта Здраве

Ниското образование и мръсният въздух по-вредни за сърцето от солта

Кардиолози от ЕС изброиха 14 от най-сериозните фактори за смърт от сърдечно-съдови заболявания

Чисто и осъзнато в едно Здраве

Чисто и осъзнато в едно

За Ирена и Вихра екопрепаратите на „Тиера Верде“ са сбъдната екомечта

Търсят в черния дроб причините за Алцхаймер Здраве

Търсят в черния дроб причините за Алцхаймер

Всичко, което насърчава инсулинова резистентност, повишава риска от деменция

Отслабването е в главата Здраве

Отслабването е в главата

Човек трудно се разделя с резервите по тялото, ако има страхове, не може да прости, или има нужда от любов

Изхвърли старото, за да дойде здравето Здраве

Изхвърли старото, за да дойде здравето

Антипаразитнaта билкова програма „Хербалкан“ изчиства акне, помага при болно сърце, отслабваш и си връщаш енергията