Подкрепете ни!
Здраве20 август 2019

Изхвърли старото, за да дойде здравето

Антипаразитнaта билкова програма „Хербалкан“ изчиства акне, помага при болно сърце, отслабваш и си връщаш енергията

Изхвърли старото, за да дойде здравето
Щом слънце затрепти, заиграе, още в ранни зори тръгват сред гъсти гори и китни поляни, където никнат най-лековитите треви, събират ги с внимание, обич и познание. И макар да ви описахме леко архаична картина на вещи билкари, всъщност тя важи с пълна сила за нашите събеседници – едни съвременни познавачи на богатия свят на дъхавите лековити растения. Вече ви запознахме с Богдана и Валентин, създателите на чистите билкови продукти „Хербалкан“.
За тях и осъществената им хрумка ви разказахме в бр. 4/2019 г., а този месец те ще ни разкрият коя е онази първа стъпка, толкова нужна, за да се чувстваме здрави, дори и да сме пропуснали да се отъркаляме в сутрешната роса по Еньовден.  

Много от нашите баби и дядовци са знаели, че за всяка болка си има билка. С дъхавите горски букети преди са церили познатите им болести, но днес все по- трудно можем да усетим тази лечебна сила. Не защото тя е намаляла, просто ние не є позволяваме да се прояви.

Затова създателите на „Хербалкан“ изготвят своята билкова програма за прочистване на организма, която предоставя добра сцена, на която билките да изиграят своя вихрен еньовски танц. С него ще се подобрят всички жизнени процеси, ще изчезнат често свързваните с промяната на сезоните отпадналост, изтощение, апатия, безсъние, раздразнение, повличащи едно след друго спад в имунната система, вирусни инфекции...

Понародному програмата се нарича антипаразитно очистване. Подбраните в нея билки имат противовъзпалително и антибактериално действие, спомагащи за справянето с вътрешните инфекции, изхвърлянето на патогените и натрупаните вредни вещества в организма.

НА ЧИСТО
Вярно, имаме черен дроб, бъбреци и отделителна система, които се грижат за „вътрешната чистота“, но два пъти в годината е хубаво да дадем едно рамо на организма, за да може и той да се отдаде на заслужената лятна ваканция. Изчиствайки го, всички жизнени функции се подобряват – ендокринната система започва да функционира по-добре и хомеостазата се нормализира, оттам и всички органи и системи заработват ефективно.

Първо е ред на подготовката, която включва приема на ароматен чай с подбрани билки и тинктура от бяло еньовче в продължение на 7 дни. „Много хора често, бързайки да достигнат до резултатите, пропускат този етап, но рязката промяна може да доведе до повишаване на кръвното налягане, главоболие, болки в стомаха, разхлабване или друг дискомфорт“, споделят ни нашите събеседници. Валентин и Богдана затова разработват щадящата програма, която се спазва в продължение на седмица, за да може организмът да се адаптира, за да не ни е нужен и отпуск, ако сме решили да си направим лятно „почистване“ на тялото.

ЗЕЛЕНА ТРАПЕЗА
През тази седмица е хубаво да спазваме по-лек хранителен режим, разказва ни Валентин. Важно е менюто ни да е разнообразно и в основата му да са богатите на минерали и витамини зеленчуци и плодове, съобразени със сезона. В пролетно-летния период е по-добре да предпочетем зеленолистните лапад, спанак и коприва, които са с по-високо съдържание на желязо, както и други богати на фибри продукти.

Желателно е да изключим през периода месото, млечните продукти, газираните напитки, глутена и захарите (с изключение на естествените като фруктозата). В един от дните можем да похапнем и риба. За предпочитане обаче са леките ястия, приготвени на пара или задушени. Желателно е да приемаме и пробиотик или синбиотик, поддържащ стомашно-чревната флора във форма. Същата роля може да изиграят и всички ферментирали храни, съдържащи положителните култури от микроорганизми. Предварително е добре също да накисваме плодовете и зеленчуците във вода със сода, за да се отмият препаратите, с които са третирани. И още една важна подробност: трябва да пием вода по 30 мл на килограм телесно тегло и то не само през периода. Двамата специалисти съветват, преди старта на билковата програма, да си направим и изследване, за да разберем кои минерали и групи витамини ни липсват и да си ги набавим чрез храни или добавки.

След първата седмица започва и вторият етап от антипаразитната програма с постепенния прием на капките „Парабаланс“ и капсулите „Парахерб“, съдържащи смлени сухи билки – нещо, на което много държат Боги и Вальо. Комбинацията между капките и твърдата капсула е важна, защото тинктурата се усвоява по-бързо чрез кръвообращението, а смляната билка в капсулите има удължено действие в стомашно-чревния тракт.

Основните съставки и в двата продукта са сладък пелин, карамфил и орех, като към капсулите са добавени още 6 допълнителни билки (виж карето вдясно). Едните имат т.нар. антипаразитно действие, другите облекчават тяхната сила. Така агресивните природни антибактериални и противовъзпалителни билки, за да не раздразнят стомаха, се приемат заедно с имащи успокояващо свойство.

СКРИТА ОТ ОЧИТЕ
Най-често Валентин и Богдана събират билките из Балкана край Берковица, където живеят, но понякога се прибягва и към чуждите за нашите земи съставки, какъвто е например карамфилът. Но понякога се налага подобен компромис. Семейството си мислело, че ще се наложи да направят и още един, докато не се сблъскват с поредния урок – понякога това, което търсиш, е точно пред очите ти.

След като се разравят в старите книги с рецепти, проверяват из научната литература и се консултират с хербалисти от Англия и Германия, разбират, че към програмата трябва да се включи още една природна съставка, която е липсващото парче от пъзела, а именно известната като брадат лишей уснея. Приличащата на тънки коси билка е силен природен антибиотик, стимулиращ имунната система, подобрява метаболизма и има противовъзпалитено действие.

По описания трябва да я срещнат сред горските дървета, затова първо обикалят известната с най- магичната сила на билките Родопа, но не я откриват. Продължават към Рила и Пирин, там отново нямат успех и се прибират обратно в Берковица. „През почивните дни обаче решихме да се разходим в нашенския Балкан. Тръгнахме към хижа „Ком“ и още в началото на пътеката поглеждаме към един бор и какво да видим – надвиснала, си ни чака търсената уснея. Това беше поредното доказателство, че онова, което си е за нас, е най-близо. Така успяхме да добавим в капсулите и брадатия лишей, бран не другаде, а в Берковския Балкан“, с усмивка ни разказва Богдана.

И понеже всички билки се изпробват в семейството, едни от първите случаи с добър резултат е този при родителите на Валентин. „Лекарите откриха, че майка ми и баща ми правят суперсистолична аритмия, имат предсърдно мъждене и високо кръвно. Затова и започнаха с антипаразитната програма и вече тоновете на сърцето им са чисти, хапчетата, които пиеха, вече не им трябват. След като видяхме ефекта, предложихме билките и на други клиенти със същите проблеми и при тях отново имаше успех“, разказват ни създателите на „Хербалкан“.

Разбираме и за Ваня, която 11 години се подлага на хормонална терапия заради хашимото. Тя първо преминава през антипаразитната програма, след това приема и билки, подходящи за щитовидната жлеза. „За 5-6 месеца, приемайки комплекса за прочистване и комбинацията от билки „Женска грижа“, лекарите прекратиха назначената `и терапия, а резултатите от изследванията `и през последните три години показват, че хормоните `и са в норма“, споделят ни билкарите.

БЛАГОДАРНО ТЯЛО
Сред приятните странични ефекти на програма та е, че тя разкрасява. Два месеца след преминаване на програмата жена отива при семейството, за да им благодари. „Дойде със съпруга си и се шегуваха, че сякаш е преминала през разкрасителна процедура или операция при пластичен хирург“, с усмивка споделят Валентин и Богдана. Цяла паралелка пък от Търговската гимназия в София се изчистила от акне с билките.

Реши ли обаче човек да си направи подобно очистване, е добре цялото семейство да се включи, защото нерядко едни и същи бактерии и инфекции, породени от тях, се срещат и при двамата партньори, и при децата им. Това е важни особено когато семейството живее с домашен любимец.

Програмата е подходяща и за деца над 12-годишна възраст, но не е препоръчителна за бременни и кърмещи жени или за хора и с големи камъни в жлъчката или бъбреците. Разбира се, и тук важи условието, че приемът на билките трябва да се съобрази с точните предписания и да се съобщи на семейния и/или лекуващ лекар, особено ако вече има назначено лечение с лекарства.

Историите, които имат да ни разкажат Валентин и Богдана, са безброй, но най-важното в тях е урокът, че понякога решенията стоят пред очите ни, без да си даваме сметка за това. И защо да не започнем на чисто още от днес?  

ПЪРВИ ЕТАП
Детоксикиращ чай
Състав: роза дамасцена, синя жлъчка, ленено семе, глухарче корен, цвят черен бъз, тулси, маточина, резене, лайка, обикновена луличка, сладък корен, мента.
Приготвяне: 3 с.л. се заливат с 1,3 л вряща вода. Запарва се 30 минути. Приложение: 6 х 200 мл – 20 мин. преди хранене или час след хранене. Бяло еньовче Състав: Алкохолно-воден екстракт от свежо бяло еньовче (Galium album)
Предназначение: Благоприятства дейността на черния дроб и бъбреците. Подкрепя структурите и функциите на стомашно-чревния тракт. Употреба: За възрастни – 25 капки (1 мл), разтворени в 50 мл вода, 3 пъти на ден. Дневен прием 75 капки (3 мл).

Бяло еньовче

Състав: Алкохолно-воден екстракт от свежо бяло еньовче (Galium album)
Предназначение: Благоприятства дейността на черния дроб и бъбреците. Подкрепя структурите и функциите на стомашно-чревния тракт.
Употреба: За възрастни – 25 капки (1 мл), разтворени в 50 мл вода, 3 пъти на ден. Дневен прием 75 капки (3 мл).

ВТОРИ ЕТАП
Капки „Парабаланс“
Състав: сладък пелин (Artemisia annua), карамфил (Syzygium aromaticum)- 58мг, зелена обвивка на плода на черен орех (Juglans regia).
Употреба: За възрастни - 1-ви ден – 1 капка, разтворена в 100 мл вода, 2-ри ден – 2 капки и така с всеки следващ ден се увеличават капките с една до 7-ия ден (7 капки). На 8-и ден употребете 60 капки, разтворени в 100 ml вода. След 8-ия ден нататък употребявайте един път седмично по 60 капки от тинктурата до изчерпване на количеството. Прилагайте два пъти годишно. Капсули „Парахерб“

Капсули „Парахерб“

Състав: сладък пелин, свещен босилек, моминска вратига, мащерка, лайка, уснея, карамфил, куркума, орех.
Употреба: За възрастни – 3 пъти по една капсула преди хранене в продължение на 20 дни. След 10 дни може да се повтори по същата схема.

гр. Берковица 3500,
ул. „Николаевска” 8
тел. 0878 818 833 - Валентин Стоянов
тел. 0888 397 413 - Богдана Матева
www.herbalkan.com

Още по темата:

Роберт Кенеди-младши: „Тези нови ваксини са престъпление срещу човечеството” Здраве

Роберт Кенеди-младши: „Тези нови ваксини са престъпление срещу човечеството"

Главният антиваксър на САЩ предупреждава за рисковете, свързани с предстоящото ваксиниране

При някои хора Covid-19 удря зъбите и венците Здраве

При някои хора Covid-19 удря зъбите и венците

Повечето стоматолози обаче засега са скептични, че вирусът сам по себе си може да причини стоматологични симптоми

Водата за уста убива ли коронавируса? Здраве

Водата за уста убива ли коронавируса?

Последният обнадеждаващ тест е направен от учени в университета в Кардиф

Инициативата Мисия Супердок продължава до края на 2020 г. Здраве

Инициативата Мисия Супердок продължава до края на 2020 г.

Проектът на superdoc.bg и фармацевтичната компания Ведра Интернешънъл ще отличи най-обичаните ангели в бели престилки

Нови мистерии с нулевия пациент на пандемията от коронавирус Здраве

Нови мистерии с нулевия пациент на пандемията от коронавирус

Италиански учени: Инфекцията е пренесена от Китай в Италия още през септември 2019-а

Борбата за ваксината се ожесточава Здраве

Борбата за ваксината се ожесточава

„Модерна“ „изравни” резултата срещу „Пфайзер“

Covid-ваксината на Pfizer: 11 неща, които трябва да знаете Здраве

Covid-ваксината на Pfizer: 11 неща, които трябва да знаете

Още не е ясно дали е подходяща за 65+ и 18-, маски ще се носят въпреки всичко

Направиха най-точния 3D модел на коронавируса Здраве

Направиха най-точния 3D модел на коронавируса

Европейският център за профилактика и контрол: Норките не са опасни за хората

Учени: Носещият маска с клапан не предпазва другите Здраве

Учени: Носещият маска с клапан не предпазва другите

Матю Стаймейтс: Нося маска, защото може да съм безсимптомен и да разпространя вируса, без дори да знам

Има ли лек панацея? Здраве

Има ли лек панацея?

INFINITY стига до всички клетки, помага им да дишат, да се хранят и да се пречистват от токсини

Втората вълна излезе...цунами Здраве

Втората вълна излезе...цунами

ОПЛ Милен Чолаков за тежката обстановка и за благодарността, която дължим на самоотвержените лекарски екипи

Учени: Смъртността от COVID-19 e по-висока в богатите държави с по-старо население Здраве

Учени: Смъртността от COVID-19 e по-висока в богатите държави с по-старо население

0,23% е коефицентът на леталност в страни с по-младо и бедно население

Тежкият физически труд способства за развитие на деменция Здраве

Тежкият физически труд способства за развитие на деменция

Досега се смяташе, че бъхтенето с лопатата помага на мозъка

Светът бавно, но неумолимо „затваря” Здраве

Светът бавно, но неумолимо „затваря”

Какви са новите мерки за ограничаване на COVID-19 в различните държави към този момент?

ВМА търси студенти по медицина за доброволци Здраве

ВМА търси студенти по медицина за доброволци

Различни организации предлагат каузи, просто си изберете и правете добро

7:0 за хората срещу зависимостите Здраве

7:0 за хората срещу зависимостите

Спортен проект опитва да преодолее социалните граници по отношение на зависимите