Подкрепете ни!
Здраве29 август 2019

Чисто и осъзнато в едно

За Ирена и Вихра екопрепаратите на „Тиера Верде“ са сбъдната екомечта

Чисто и осъзнато в едно
„Благодарим ви, че пазарувахте осъзнато!“ Така пише на касовата бележка, която получавате, когато пазарувате от магазина на „Тиера Верде България“ (tierra  verde – зелена земя). Компанията, която подробно представихме в брой 8/2019 г. продава екологични препарати за домакинството и стоки за живот с нулев отпадък. Но това не е просто бизнес, а социален проект с ясна кауза – да се насърчат хората да правят всичко, което зависи от тях, за да се грижат за себе си, близките си и природата.

На чисто
Тази философия събира Ирена Събева и Вихра Динчева, които на първо място са радетели на екологичната кауза и чак след това бизнесдами. Затова и магазинът им в София до „Пирогов“ се казва „НА ЧИСТО“ и освен търговски обект е и образователен център.

Ирена Събева казва за себе си, че е непримирима към несправедливостите. По професия е психолог и психотерапевт. През 2008 г. със съпруга ù откриват едни от първите биомагазини в България. Тя е екоактивист, през годините се е включвала и сама е развивала всякакви дейности в тази посока. Нейна е например инициативата за кварталното компостиране „Храна за Земята - добро за всички“.

Вихра Динчева има бизнес образование и се определя като идеалистично-практична. Дълги години е живяла и работила в чужбина. Задълбоченият ù интерес към околната среда и осъзнатият начин на живот я карат през  2014 г. да напусне корпоративната си работа в Германия и да замине за Швеция, където учи магистратура по устойчиво развитие и колективно лидерство. През 2017г. се завръща в България с желание да интегрира знанията, уменията и контактите си на родна земя.

В началото на 2018 г. Вихра, Ирена и Наташа основават „Тиера Верде България“, българо-чешка компания.
Фирмата предлага на родния пазар биопрепарати за домакинството и стоки за живот с нулев отпадък.

Марките на „Тиера Верде“ включват следната гама продукти:
  • Yellow & Blue – екологични почистващи, перилни и измиващи препарати
  • CasaOrganica – продукти за дома от екологичен памук и други алтернативи за домакинството
  • MamaNatura – продукти за лична хигиена
  • GaiaCup – менструални чашки и превръзки за многократна употреба
В момента продуктите се внасят от Чехия, но растежът на компанията би позволил в скоро време да се стигне и до производството им тук.  

Без отрови
„Малцина се замислят, че в битовите препарати има много токсични химикали, които поглъщаме, вдишваме, попадат върху телата ни и в крайна сметка – в природата. Масова практика е в битовата химия да се използват суровини от нефтената индустрия, синтетични ароматизатори, оцветители, оптични избелители, хлор и множество други съставки, които са токсични. Те се натрупват в телата ни, които и бездруго са изложени на прогресивното замърсяване от водата, храната и въздуха. Тези токсични химикали са невидими, но са в основата на множество алергии и заболявания. За ограничаването им може да помогнем, като ги премахнем от домакинството си. Но за да стане това, трябва да има алтернатива. Затова започнахме да предлагаме препаратите на „Тиера Верде“. Те се базират на природни източници като сапунени орехчета, етерични масла, лимонена киселина, както и на безвредни за хората и природата химични вещества като например сода бикарбонат и сода перкарбонат“, разказва Вихра.  

Без отпадък
С цел да се редуцират пластмасовите отпадъци е предприета и друга стъпка – предлагат се наливни (а скоро и насипни) препарати. В София това става, като клиентът иде със свой съд в магазина „НА ЧИСТО“ и си налее нужното количество от желания препарат.

Опорна точка във философията, която следват Вихра и Ирена, е принципът на нулевия отпадък. Те предлагат и учат потребителите да ползват продукти, които имат дълъг живот и могат да се преизползват. И, разбира се, повечето са и компостируеми. Например четките с дървени дръжки и косми от растителни влакна са прекрасна алтернатива на гъбичките за миене на съдове. Превръзките за многократна употреба от органичен памук спестяват огромни количества нерециклируеми отпадъци. Мрежестите чанти и торбички за пазаруване от органичен памук заместват пластмасовите пликове. Металните сламки са идеална алтернатива на синтетичните и могат да служат цял живот.

Етичен бизнес
Ирена и Вихра държат да правят бизнес, базиран на етиката. Коректността и взаимното уважение са основополагащи. Те изграждат мрежа от етични партньорства с други бизнеси, организации и инициативи, като вярват и искат да са пример за това как чрез колективните ни усилия може да допринесем много повече за света, в който искаме да живеем.  
За продуктите, които предлагат, Ирена и Вихра казват, че са тяхна сбъдната екомечта. „При нас на едно място могат да се открият много решения. При това не само за битови нужди като почистването. Заедно можем да търсим решения и на глобални – грижа за природата, устойчива икономика, етичен бизнес“, казват бизнесдамите. Чисто и осъзнато в едно!


ГЕЛ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ
на растителна основа, не дразни кожата, с аромат на естествено етерично масло от лимон. Става за измиване на плодове и зеленчуци.


BIKA СОДА БИКАРБОНАТ
отстранява всякакви миризми от текстил и повърхности, почиства загорели съдове и котлони, санитарен фаянс, всичко в кухнята, банята, детската стая, автомобила и градината. Содата е най-универсалното почистващо средство. Най-добрият обезмаслител и обезмирисител. Масово използвана в миналото, сега интересът към нея се възражда.


КОМПЛЕКТ МЕТАЛНИ СЛАМКИ
Произведени са от неръждаема стомана, разработена специално за хранителни цели. Освен че заместват пластмасовите и така ограничават замърсяването, те са добра алтернатива и от хигиенна гледна точка, защото почистването им е изключително лесно. В комплекта е включена и специална четчица за целта, както и удобна торбичка за съхранение.


ГЕЛ ЗА ПРАНЕ
Концентриран гел за цветно пране със студен извлек от сапунени орехчета, ароматизиран с естествено етерично масло от лавандула. Подходящ за пране и на бебешки дрешки и текстилни пелени. Не съдържа токсична химия. Щадящ човека и природата. Силно концентриран и поради това - икономичен, 1 литър стига за 33 пранета.КОНТАКТИ
София, магазин НА ЧИСТО, бул. „Ген. Тотлебен” 31,
www.tierraverde.bg
Множество от продуктите могат да бъдат закупени и от партньорите на компанията, магазините „Био Маг“, „Зелен био“, „Зоя БГ“ и др. А от септември и във веригата на ДМ в цялата страна.

Светът бавно, но неумолимо „затваря” Здраве

Светът бавно, но неумолимо „затваря”

Какви са новите мерки за ограничаване на COVID-19 в различните държави към този момент?

ВМА търси студенти по медицина за доброволци Здраве

ВМА търси студенти по медицина за доброволци

Различни организации предлагат каузи, просто си изберете и правете добро

7:0 за хората срещу зависимостите Здраве

7:0 за хората срещу зависимостите

Спортен проект опитва да преодолее социалните граници по отношение на зависимите

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус Здраве

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус

Виенски учени са категорични, че новият тест е толкова надежден, колкото и традиционния PCR с памучните тампони

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво Здраве

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво

Два от пептидите, блокиращи болката, са открити в отровата от венецуелска тарантула

Герой или морско свинче? Здраве

Герой или морско свинче?

Какво казва за ваксината един доброволец в Оксфордската офанзива срещу Covid-19

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло Здраве

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло

Нуждае се от всекидневна стимулация

Излишните маски Здраве

Излишните маски

Изследователят Артур Фърстенберг цитира десетки доклади, които доказват, че са ненужни

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус Здраве

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус

Има връзка между засиленото търсене на симптоми от потребителите и близък пик на зараза

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта Здраве

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта

Известният кардиохирург Майкъл Дебейки: Добре е да се живее дълго, но е желателно да не е чак толкова дълго...

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен... Здраве

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен...

В САЩ 90% от заразените с коронавирус всъщност не се разболяват и не са заразни

Корвирал срещу коронавируса Здраве

Корвирал срещу коронавируса

Българска компания разработи 100% натурален продукт, стимулиращ мощно имунната система

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата Здраве

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата

Изследователите предполагат, че причината е в хормоните

Български йонизатор пази от COVID-19 Здраве

Български йонизатор пази от COVID-19

В инфекциозното отделение на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора, където работи, няма нито един заразен медик

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век Здраве

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век

При защита от коронавирус трябва да се вземат предвид много други фактори