ЗдравеЙоана Стефанова, снимки Добрин Кашавелов / 02 декември 2019

Билка № 1 за имунитет

Ехинацея спасява дори от ухапване от змия, „Хербалкан“ я култивира и в Берковица

Билка № 1 за имунитет
Златната есен ни изпълва с радост и топлина, разсейвайки мислите ни от предстоящите студени и мрачни дни, които често носят със себе си така познатите ни настинки и грип. В днешно време имаме достъп до различни видове лекарства, витамини, прахчета и какво ли още не. Днес обаче ще ви предложим една приятна алтернатива – билката ехинацея.

Растението произхожда от Северна Америка и наподобява маргаритките, с разликата, че листенцата му са пурпурно-розови. Още индианците откриват мощното лечебно действие на билката и днес тя е една от най-разпространените естествени имуностимулиращи продукти в света. Научно доказано от различни университети по света е, че ехинацеята подсилва работата на имунната система по естествен и безвреден за организма начин. Богата на много активни вещества и антиоксиданти, тя има положителен ефект върху сърдечни заболявания и диабет, и дори е способна да неутрализира отровата на смъртоносна змия! Ехинацеята също така намалява риска от дихателни инфекции и тревожността.

Семейната фирма на Валентин и Богдана изнася билкови екстракти за Германия, Австрия и Великобритания. Семейната фирма на Валентин и Богдана изнася билкови екстракти за Германия, Австрия и Великобритания.

Като добавка на всички тези полезни характеристики на билката е фактът, че тя започва да се отглежда и тук, на територията на България. Така историята ни се отправя към град Берковица, където Валентин и Богдана от „Хербалкан“ са създали своето билково ателие. Вече ги познавате от предишни наши издания, но нека припомним за изключителната дейност на семейството. Вальо и
Богдана събират сами с много любов билки, като обръщат внимание върху тяхната свежест, морфология и високо качество. След това правят екстракти, като не използват консерванти, оцветители, подобрители или ароматизатори. Техните продукти се съдържат в стъклени шишенца, за да не се примесват с вредни вещества. Тази година семейството успява да култивира ехинацея в Берковския Балкан и от догодина започва да я отглежда. Но и сега полезната билка е в основата на важна част от продуктите им, тъй като е много силно оръжие в борбата с вирусите.

По лекарска препоръка
„С Валентин и Богдана от „Хербалкан“ се запознах в търсенето на билкови продукти с висока чистота. Установих действието им много бързо при последващи прегледи на пациентите ми и огромната промяна в състоянието им. Подготовката за зимния сезон е важна и продуктите с ехинацея са много добри“, това казва д-р Галя Койчева, един от лекарите, които разчитат на природни продукти за профилактика и поддържане на здравето.

С продуктите на „Хербалкан“ „Тройна ехинацея“ и „Тройна ехинацея с бъзак“ имунната система се подсилва и организмът е предпазен без нежелани странични ефекти, а билката спира развитието на вирусите още на клетъчно ниво. Комбинацията от три вида ехинацея – пурпурея, ангустифолия и палида, дава по-широк спектър на действие срещу болестотворните микроорганизми благодарение на разнообразието на активни съставки. Те увеличават броя на белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Добавеният сок от пресни плодове на бъзак укрепва дихателната система и унищожава ензимите на вирусите, като по този начин не им позволява да проникнат в здравите клетки.
Според лекарката изключително успешни са именно продуктите с екстракти от три вида ехинацея, тъй като „Хербалкан“ използват корените, където са натрупани много повече активни вещества в сравнение с надземната част. „Полизахаридите активират фагоцитите срещу патогени, цикориевата киселина предотвратява проникването на патогени в клетъчните мембрани, а алкиламидите предпазват тъканите на белите дробове от инфекции”, обяснява Койчева.

Лично проверено
Когато попитахме Валентин и Богдана какви мерки вземат те самите срещу коварните настинки, съпрузите отговориха, че те също залагат на ехинацея, витамин С и цинк. „Когато в семейството ни някой настине или хване вирус, веднага даваме „Тройна ехинацея с бъзак“ и пием много чай – от липа, шипки, лайка, и цинк. За 24 часа симптомите изчезват“, казва Валентин. Той съветва хората да не чакат да се разболеят, а да подсилят имунитета си предварително с 2-3 курса ехинацея (с 20-дневно прекъсване).

Имунитетът, който е придобит по естествен път плюс природни средства – подправки и билки, е различен от създаването на антитела срещу конкретни щамове. Той изгражда защита срещу почти всички опасности. Затова в есенно-зимния сезон трябва да използваме лют червен пипер, канела, кардамон, риган, копър, кимион, кориандър, карамфил, джинджифил – те засилват храносмилането и имат антивирусно действие.

За добър имунитет е важно също организмът да бъде изчистен от натрупани токсини и патогени. Факт е, че хората, преминали през антипаразитната програма на „Хербалкан“ (бр. 4/2019), практически не се разболяват от грип, хвалят се съвременните знахари.


гр. Берковица 3500, ул. „Николаевска” 8
тел. 0878 818 833 - Валентин Стоянов
тел. 0888 397 413 - Богдана Матева
www.herbalkan.com

Статията е публикувана в бр. 11/2019 г. на Списание 8
Малките футболисти с повишен риск от деменция? Здраве

Малките футболисти с повишен риск от деменция?

Шотландия обмисля да забрани играта с глава на деца под 12 г.

6 съвета за избягване на болест във фитнеса Здраве

6 съвета за избягване на болест във фитнеса

Наблюдавайте се за ранички, мийте си ръцете и си купете собствено оборудване

Да се заземим! Здраве

Да се заземим!

Източникът на дълбоката промяна е точно под стъпалата ви

Мъчи ви мигрена? Решението е в шкафчето с лекарства Здраве

Мъчи ви мигрена? Решението е в шкафчето с лекарства

Учени реабилитираха добрия стар аспирин

Медицина на бъдещето Здраве

Медицина на бъдещето

Според приложната кинезиология мускулите ни са носител на информация за здравословни проблеми в цялото тяло

Природен детокс с бентонит преди празниците Здраве

Природен детокс с бентонит преди празниците

Терапевтичната глина Bento Health предпазва от преяждане и препиване

Дланите говорят за здравето ни Здраве

Дланите говорят за здравето ни

Гергана Метева от център „Здравословен и щастлив живот“: „Лекуваме първоизточника на проблема, а не симптомите"

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон! Здраве

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон!

Съсипва се микробиалната екосистема на червата

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне Здраве

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне

Скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

Биохакинг за начинаещи Здраве

Биохакинг за начинаещи

Как лесно да се „хакнем", за да удължим живота си и да сме по-здрави

Как да не вдишаме всички микроби на света Здраве

Как да не вдишаме всички микроби на света

5 съвета как да избегнем заразата в нездравословна среда

Умори умората! Здраве

Умори умората!

Синдром на надбъбречната умора е болестта на ХХI в. Според специалиста Милена Коцева има как да я преодолеем

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото Здраве

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото

Александра Алексиева от тибетски център Monchara разкрива лечебната сила на Ку Ние масажа

Глад по часовник - що е то фастинг? Здраве

Глад по часовник - що е то фастинг?

Въздържането от храна през две трети от денонощието (фастинг) сваля килограми и лекува болести

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо Здраве

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо

Търкайте със сапун 30 секунди, а не 6 както е обичайното времетраене на процеса

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода! Здраве

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода!

Ако ползвате веднъж седмично химически препарати все едно пушите цигари