Подкрепете ни!
ЗдравеСтанислава Цветкова / 10 декември 2019

Медицина на бъдещето

Според приложната кинезиология мускулите ни са носител на информация за здравословни проблеми в цялото тяло

снимки Добрин Кашавелов
снимки Добрин Кашавелов
Знаете ли, че мускулите на краката ви няма да функционират правилно, ако имате проблем с червата? А болка в областта на половите органи може да изчезне за секунди само след няколко движения с челюстта и натискане на определена точка, която се намира... под ухото ви? Не, това не е научна фантастика, а алтернативната медицина на бъдещето – приложната кинезиология, съчетана с техники от ТЕС. Този холистичен подход разглежда здравето като триъгълник, като всяка от страните отговаря за определена част от него – структурната, биохимичната и емоционалната. Приема се, че човек е в хармония и в отлично здраве, ако е равностранен. За да научим повече за метода, каним в редакцията Константин Ковачев – Коко. А освен полезна срещата ни се оказва и доста забавна...

Заповядайте на целодневния семинар с работилница, който организираме заедно с Константин Ковачев на 8 февруари 2020 г. Темата е „Приложна кинезиология - медицината на бъдещето”.
Билети може да купите тук

Ако човек наблюдава отстрани мускулното тестване, с което си служи приложната кинезиология, със сигурност ще се разсмее с глас, точно както се случи и при нас. Така към полезните му свойства се добавя и смехотерапията. Коко ме помоли да се настаня удобно на стол в офиса и да протегна лявата си ръка напред на нивото на рамото. Единственото, което се изискваше от мен, бе да оказвам съпротивление с нея, докато чрез натиск той се опитваше да я свали обратно. Междувременно терапевтът ми задаваше въпроси като например „колко процента обичаш себе си от 1 до 100?“. След  което гласно отговаряше вместо мен – „повече от 50%“ – и опита да свали ръката ми. Тя не потрепна. При повторния натиск увеличи процентите на 60, а после на 70. И така до около 75%, когато ръката ми с лекота се поддаде на натиска, сякаш нямаше мускул!? А странната методология предизвика усмивки и учудване у всички в редакцията ни. Повторихме упражнението с други подобни въпроси, като Константин добави тестване с докосване на точки от енергийните меридиани на тялото... Чрез този метод той бързо успя да разбере много точно в кои области на тялото си имам неразположения, а чрез леко наместване по гърба ми облекчи трайни болки, които имах в дясното рамо.

Точка на равновесие
След мен на горещия стол седнаха и други колеги, за да опитат магичното действие и да проверят дали и техните мускули ще издадат състоянието им на вътрешно ниво – органите, където има проблеми, и емоциите, които са потиснали. С този подход Коко премахна болка в областта на десния яйчник. При този случай изненадващо се оказа, че проблемът най-вероятно е дошъл от... неправилна поза по време на сън. Заради нея бе нарушена работата на точката на равновесие, намираща се под ухото, обясни Константин. Тя бе силно болезнена при допир, но след няколко упражнения (с отваряне и затваряне на челюстта) и точната намеса на терапевта болката изчезна – както тази под ухото, така и болката при яйчника?!

Константин Ковачев обаче твърди, че не е фокусник, а добре обучен специалист, въпреки че техниките му изглеждат магически. Той се занимава от 16 години с кинезитерапия и е много добър специалист в тази област. Преди три години обаче започва да забелязва аномалии в работата си. „Преди се справях само с техниките на кинезитерапията и имаше ползи в дългосрочен план – да кажем, че хората идваха всеки месец при мен. Но забелязах, че този срок започна да се свива – на две седмици, после – всяка седмица, през няколко дни. Нещо се случваше. Започнах да търся причините, защото аз правех едно и също, използвах същите техники, а резултатът ставаше все по-краткотраен...“
Константин допуска, че „виновникът“ са новите космически вибрации, които идват на Земята и изкарват всички необработени емоции, които сме скрили дълбоко в нас. Коко започва усилено да търси методика, с която да противодейства на този процес и да помага ефективно на своите пациенти. Така открива приложната кинезиология и ТЕС - техниката за емоционална свобода (виж бр. 9/2011). Добавя и други методи, някои от които разработва сам.


Мускулите казват истината
Какво всъщност представляват приложната кинезиология и мускулното тестване? Един от първите хора, които споменават двата термина, е хиропрактикът Джордж Гудхарт още през 1964 г., но въпреки това холистичната наука набира  популярност едва в наши дни. Основава се на принципите на функционалната неврология, физиология и биохимия и на китайската медицина.

Основната идея, на която стъпва, е, че всеки голям мускул е свързан с вътрешен орган. Съответно слабостта в конкретен мускул означава, че има проблем в свързания с него телесен орган. Затова при диагностиката се използва мускулният тест. Чрез него се задават въпроси на тялото, а нервната система е тази, която отговаря. Правило е задължително да се избере мускул, който не е засегнат от даден проблем. Основно се ползват тези при вдигане на ръката напред – най-често преден раменен и гръден. Терапевтът получава информация, която мускулите на пациента му дават, като по този начин се прави диагностика и се улеснява процесът на лечение при показания проблем. Основните цели на приложната терапия са да възстанови нормалната нервна функция и равновесието в тялото, да се намеси рано в дегенеративните процеси, за да предпази или да забави появата на патологични изменения, да възстанови баланса на стойката и да подобри обема на движение.

Ах, тези емоции...
Най-хубавото на приложната кинезиология е, че изключително лесно и бързо може да намери откъде тръгва проблемът, защото, ако човек знае какво да попита тялото и как, то отговаря чрез мускулите и физиката си мигновено. Най-елементарните причини са травма или претоварване, но в повечето случаи проблемът се оказват натрупани емоции. При приложната кинезиология всичко е свързано – емоции, биохимия и физика. Съответно има много връзки между определени мускули и вътрешни органи, както има връзка между емоциите, органите и мускулите. И за да бъде излекуван конкретен проблем или неразположение, трябва да се намери причината, която довежда до тях.

Любопитни да разберем повече, подканваме Коко да сподели с нас най-основните. Разкрива ни, че страхът е свързан с бъбреците, а гневът, ядът и обидата – с черния дроб и жлъчката. Съответно, когато имаме дългогодишни проблеми с тези чувства, споменатите органи страдат по един или друг начин. Много често дори няма клинична изява дълго време, до един момент, най-често при падане на имунитета, когато се атакува нашето слабо място и се проявява проблемът и на физическо ниво.
„Установих, че при всички хора овладяването на емоциите е ключово. Ако досега сме моглида потиснем една емоция, „да я заметем под килима“, от няколко години вече не можем. – разказва ни терапевтът. – Тази емоция напира да се прояви, да ни тормози, да хаби от енергията ни. И ако не я отработим, започва да се проявява като болка на физическо ниво в тялото, за да ù обърнем внимание. Затова, когато дойде пациент при мен с определена болка, първото нещо е да потърся причините защо се е появила.“
За диагностика се използва информация, която се взема на база на енергийни канали, като всеки от тях отговаря за дадена емоция. Когато е засегнат канал, чрез тестване се разбира кой точно е той и за кое чувство отговаря. Когато терапевтът разполага с тази информация, започва прекодирането на емоциите на пациента.

 Прекодирай се
То става с повтарянето на утвърдителни изречения, които заменят отрицателно чувство с положително. „Негативните чувствата могат да се сведат до минимум. Например, ако човек изпитва страх, работя с едно утвърдително изречение – казва Константин, а то звучи така: „Аз безрезервно приемам и обичам себе си, въпреки че изпитвам чувства на безсилие, страх и гняв, сега и завинаги.“ Пациентът вдишва и издишва бавно, след което повтаря положителното утвърждение: „Аз безрезервно приемам и обичам себе си, въпреки че изпитвам сила, вяра и любов към себе си и околните, сега и завинаги“. В този случай чувството на страх се заменя със сила, безсилието – с вяра, и гнева – с любов.

Коко споделя, че утвържденията влияят на съзнателно ниво, а когато се направят в комбинация с потупване върху определена енергийна точка, могат да повлияят и на подсъзнателно ниво. Затова, докато се казват думите на глас, трябва да се удря т.нар. карате точка – намира се от външната част на дланта, по средата между китката и началото на кутрето. „Удрят се леко една в друга двете ръце, като по този начин се задейства механизъм, по който произнасяната информация  - т.е. положителните кодове, може да влезе лесно в подсъзнанието. Установил съм, че ако човек работи без тази точка, за да се интегрират тези убеждения в подсъзнанието, трябват между 3 и 6 месеца, което е бавен процес. А с потупването на карате точката информацията влиза веднага“, казва кинезиологът. За да има ефект упражнението, трябва да се практикува минимум две седмици по един път дневно. Понякога, в по-редки случаи,  препрограмирането продължава 21 дни и по-дълго.

Коко е установил, че тези утвърдителни изречения и кодове работят изключително успешно и вече голяма част от клиентите му изцяло са променили възприятията си за света. Те са решили веднъж завинаги проблеми с високото кръвно, с тревожността, нервите. Някои от тях са изчистили гнева и страха до нула и в стресови ситуации реагират абсолютно спокойно.

„Има хора, които изразяват негативните си емоции и от това страдат други хора, най-често техните близки. С тези утвърждения те освобождават тази емоция. Вторият вариант е, когато човек потиска своите чувства, но тогава те започват вътрешно да ни „ядат“. Това е по-лошото, защото много хора се разболяват, често и от автоимунни заболявания. Третият вариант е да се работи върху чувствата така, че човек да може да ги приеме и да каже как би искал да се чувства. И наистина да се чувства по този начин. Да, напълно възможно е това да се постигне, просто изисква човек да работи със себе си“, категоричен е Коко.
Със своята система от утвърждения той дава възможност на хората да се променят бързо и да започнат да реагират по начина, по който биха искали. В противен случай може с години да се лутаме в проблемите си и да не можем да ги решим. А Константин дава инструменти как да се справим.

С 15 минути гимнастика до 95!
Като допълнение и цялостна стратегия в грижата за здравословното и емоционалното състояние на хората Коко създава Active Sitting - комплекс от упражнения, които изчистват енергийни блокажи и има моментален ефект. Ако човек прави тази гимнастика всеки ден, ще се чувства прекрасно и сам ще си реши множество проблеми, без да се налага да търси помощ от терапевт, убеден е Коко.
Упражненията са лесни, могат да се правят в офиса и у дома. Те са общо около 30, но се правят за по няколко секунди всяко. Така всички се изпълняват за 15 минути. „Имам пациент на 95 г., който е в много добра форма. С него сме се срещали около 5 пъти от 89-та му година досега. Това, с което ме впечатли, е, че той всеки ден прави гимнастика по 10 или 15 минути. Вдъхнови ме колко е подвижен, как изглежда. Не е загубил обема си на движение, няма износване на ставите, няма остеопороза. Това, което видях при него, е сбор между балансирана психика и работа на физическо ниво.“ Точно това, което и Константин цели чрез своите упражнения – баланс между тези системи.

А за финал ни издава, че през декември стартира и Youtube канала си, където безплатно ще показва Active Sitting (www.activesitting.bg), ще предоставя упражнения за корекция на емоционалния баланс и ще демонстрира методи за диагностика.


Заповядайте на целодневния семинар с работилница, който организираме заедно с Константин Ковачев на 8 февруари 2020 г. Темата е „Приложна кинезиология - медицината на бъдещето”.
Билети може да купите тук

Още по темата:

Отровни ли са дрехите ни? Здраве

Отровни ли са дрехите ни?

Шест опасни химикала, които могат да навредят сериозно на здравето ни

Илон Мъск: Имам синдром на Аспергер Здраве

Илон Мъск: Имам синдром на Аспергер

Американски лекари обясняват какво означава това

Учени: Кефирът може да спре цитокиновата буря Здраве

Учени: Кефирът може да спре цитокиновата буря

Пробиотични молекули помагат на клетките „воини" да разпознаят лесно „врага"

Пролетна детоксикация с ароматерапия Здраве

Пролетна детоксикация с ароматерапия

Практични съвети за пречистване на организма с етерични масла

Новите Pro Climate продукти с грижа за хората и околната среда Здраве

Новите Pro Climate продукти с грижа за хората и околната среда

Да се грижиш за природата не е само да изхвърляш отпадъците на правилното място

Защо грижата за кожата е важна? Здраве

Защо грижата за кожата е важна?

Превенцията на несъвършенства като фини линии и бръчки е по-лесна, отколкото борбата с тях

5-минутни микронавици за по-добро здраве Здраве

5-минутни микронавици за по-добро здраве

Изберете различно начало на деня си

Тази събота, 17 април, е Световният Ден на Хемофилията Здраве

Тази събота, 17 април, е Световният Ден на Хемофилията

Облечете се в червено и изпратете снимката си. Така ще изразите подкрепата си към хората с хемофилия.

Предлагат пауза за ваксината срещу Covid-19 на Johnson&Johnson Здраве

Предлагат пауза за ваксината срещу Covid-19 на Johnson&Johnson

Препоръчаха на американците да ползват ваксините на Moderna и на Pfizer

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве Здраве

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве

34% са развили психиатрични или неврологични диагнози след шест месеца

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки! Здраве

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки!

Водата, заредена с GANS anti-virus, стартира в организма процеси на самоконтрол, саморегулация и самоизцеление

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“ Здраве

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“

Национална информационна кампания по повод Световния Ден на Хемофилията - 17 април

Неваксинирани в Израел апелират за спазване на правата на човека Здраве

Неваксинирани в Израел апелират за спазване на правата на човека

Привилегиите на „зеления паспорт" са медицински апартейд, казват недоволните

Moderna ще тества ваксината си върху деца под 12 г. и бебета Здраве

Moderna ще тества ваксината си върху деца под 12 г. и бебета

Лекари и учени ще наблюдават малчуганите една година за странични реакции

Пробиотици за дома Здраве

Пробиотици за дома

Флакони с добри бактерии пречистват въздуха и повърхностите, ароматизират и пазят от алергии