Подкрепете ни!
Здраве16 март 2020

Българин в Китай: „Следващите 14 дни са най-важни!”

Не бях излизал 25 дни. Стойте си вкъщи, това не е шега.

снимка: iStock
снимка: iStock
Във видео във фейсбук Даниел Цачев от китайския град Ченгду разказва за ситуацията в Китай и дава ценни съвети (публикуваме текста със съкращения), които да спазваме.

Живея в Китай от 5 години и искам да ви кажа малко за ситуацията тук. Когато коронавирусът започна, всички се прибраха, изолираха се, само един член на семейството ходи да пазарува, готвите си, играете плейстейшън, изолирате се най-малко за 15-16 дни, защото вирусът се проявява за около 10 до 15 дни.

Когато човек има по-силна имунна система, не проявява никакви признаци. Това, което ви препоръчвам да направите, е да си купите маски, ако още има. В началото на февруари по 200-300 души на ден умираха тук, някои падаха по улиците и дори не разбираха какво става.

Сега тук нещата се нормализираха, хората излизат по улиците, просто всички сме с маски. Тук е най-безопасното място от целия свят, защото нещата се взеха много сериозно и китайците знаят как да контролират вируса. Очаква се в края на април епидемията да свърши, животът да се нормализира и да не носим маски повече.

Мястото, в което живея, го затвориха с полиция, имаше двама лекари, издадоха ни специални карти и за да може да излезем, трябваше да си покажем картата.

Пазете се, защото е страшно.

В момента нищо не се изнася, дори не можем да си намерим маски. Но дори да имате само една маска, слагайте салфетка отвътре и отвън и така ги носете. След 4 часа хвърляте салфетката и слагате нова, защото коронавирусът се предава по слюнков път. Трябва да пазите маската суха възможно най-дълго време. Пак казвам - ако нямате маска, направете си от плат с кърпички отвън и вътре. Тук е доказано с експеримент, че ако някой кихне, на 40 метра всички наоколо са заразени.

Не се бъзикайте с това! Вземайте много витамини и имуностимулатори. Стойте си вкъщи, вижте се със семейството, играйте си с децата, направете нещата, за които винаги казвате, че нямате време.
Хората се бъзикаха отначало, правеха мемета с коронавирус. В Китай имаме болници във всеки квартал и ако например сте с колата около болницата, всички изглеждат така, все едно са космонавти.

Всичко тръгна от Ухан, затвориха града, решиха да рискуват живота на всички там, за сметка на останалите. Там е страшно, повече от 80 000 са заразени. Първите дни на февруари всеки ден умираха по 200—300 души... Тук първите 20 дни не пропускаха никакви коли да влизат с различни регистрационни номера, ходеха по апартаментите да питат дали си пътувал и т.н., мерките бяха доста сериозни.

Няма какво да се паникьосвате, просто стойте далеч от околните, не ходете по клубове, кина, кафенета, най-важно е да не сте на затворени места с други хора, стойте поне на метър от другите.
Тук имаше някакви изроди, плюеха по асансьорите, защото са изроди, по копчетата и хората ги натискат... Ужас...

Пазете се. Майка ми сложила маска и някакви съседи се смеят. Те си мислят, че е шега...
Слагайте ръкавици, обадете се на родителите и бабите и дядовците, защото те най много ще пострадат, ако се заразят. Статистиката е, че умират хора от 55 години нагоре. Знаете, че възрастните уж разбират най много от всичко и няма да вземат никакви мерки.

Младите, които имат здрава имунна система, не проявяват дори никакви симптоми – без кашлица и температура. Как можеш да познаеш, че се заразен? Ако имаш някакви проблеми с гърлото и дишането.
Ако дишаш тежко или те сърби гърлото, веднага отиди да те прегледат, сложи си ръкавици и маска, защото като се върнеш и си здрав, ти ще заразиш вкъщи всички и после те другите.

Маски, витамини, имуностимулатори, много е важно за децата – тези под 5-годишна възраст имат по-слаба имунна система, за тях е много опасно. Децата го карат по леко, но им разваля имунната система. Важно е да се изолират от други деца, не ги пускайте по градини, по училища и т.н.

Пак казвам, стойте си вкъщи, ще ви е много скучно, ще откачите, след 5-6 дни ще искате да излезете, но няма как...

Тук, между другото, могат да те арестуват, ако публикуваш думата „коронавирус” в интернет. Може да си кажете, че това е лудост, но не е, защото колкото повече го повтарят хората, толкова повече става паника.

Наистина е сериозно положението. Сега Китай е най-сигурното място в света, затова не пускат хора да идват тук. В нашия град вече около 20 дни няма случай на заразен. Все още клубовете не работят, в ресторантите могат да влязат определен брой хора, повечето си вземат храна за вкъщи, фитнесите още са затворени.

Избягвайте таксита и да се возите при хора, които не познавате.
Проблемът на другите държави е, че не гледат на коронавируса сериозно, че си мислят, че е нещо като грип. Най-важните са първите 14 - 15 дни като затворят България. Покрийте се, имате интернет, комуникирайте по интернет. Това ще свърши и ще може по-бързо да се върнете към нормалния начин на живот.

Стойте си вкъщи. Ако сега не се приберете и не се заключите, ще стане лошо. Защото в България, както знаете, по-голямата част от населението са възрастни хора...

Аз се изолирам в едната стая, защото се срещам с други хора в работата, жената и детето са в другата стая, бавачката в третата. Гледам да съм по-далеч от тях. Не излизахме от 30 януари до 24 февруари - всичко си поръчваме и отивам само да вратата на блока да взема храната. 25 дни не излизахме.

Ще откачите със сигурност, ще ви болят гърбовете от лежане, ще се мразите с хората около вас, защото един месец ще си гледате физиономиите, обаче много важно...

Не правете грешката да се бутате в пълните магазини сега, да си кашляте един на друг. Изчакайте малко, няколко дни. Ако имате запаси, стойте си два дни и след това си пазарувайте нормално.
Тук имаше случаи на хора, които са се разболели, излекуваха ги в болницата и повторно се разболяха. Това е лошо за имунната система.

Със сигурност всички могат да се заразят, тук повечето, които се заразяват, са над 30 години, смъртните случаи са от 55 нагоре. Това може да те успокои, ако си млад или тийнеджър, обаче ако знаеш, че твоите родители, и баби и дядовци могат да паднат пред очите ти...
Стойте си вкъщи, това не е шега.
Пазете се!

Вижте цялото видео тук

Още по темата:

Светът бавно, но неумолимо „затваря” Здраве

Светът бавно, но неумолимо „затваря”

Какви са новите мерки за ограничаване на COVID-19 в различните държави към този момент?

ВМА търси студенти по медицина за доброволци Здраве

ВМА търси студенти по медицина за доброволци

Различни организации предлагат каузи, просто си изберете и правете добро

7:0 за хората срещу зависимостите Здраве

7:0 за хората срещу зависимостите

Спортен проект опитва да преодолее социалните граници по отношение на зависимите

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус Здраве

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус

Виенски учени са категорични, че новият тест е толкова надежден, колкото и традиционния PCR с памучните тампони

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво Здраве

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво

Два от пептидите, блокиращи болката, са открити в отровата от венецуелска тарантула

Герой или морско свинче? Здраве

Герой или морско свинче?

Какво казва за ваксината един доброволец в Оксфордската офанзива срещу Covid-19

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло Здраве

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло

Нуждае се от всекидневна стимулация

Излишните маски Здраве

Излишните маски

Изследователят Артур Фърстенберг цитира десетки доклади, които доказват, че са ненужни

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус Здраве

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус

Има връзка между засиленото търсене на симптоми от потребителите и близък пик на зараза

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта Здраве

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта

Известният кардиохирург Майкъл Дебейки: Добре е да се живее дълго, но е желателно да не е чак толкова дълго...

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен... Здраве

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен...

В САЩ 90% от заразените с коронавирус всъщност не се разболяват и не са заразни

Корвирал срещу коронавируса Здраве

Корвирал срещу коронавируса

Българска компания разработи 100% натурален продукт, стимулиращ мощно имунната система

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата Здраве

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата

Изследователите предполагат, че причината е в хормоните

Български йонизатор пази от COVID-19 Здраве

Български йонизатор пази от COVID-19

В инфекциозното отделение на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора, където работи, няма нито един заразен медик

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век Здраве

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век

При защита от коронавирус трябва да се вземат предвид много други фактори