Здраве16 март 2020

Българин в Китай: „Следващите 14 дни са най-важни!”

Не бях излизал 25 дни. Стойте си вкъщи, това не е шега.

снимка: iStock
снимка: iStock
Във видео във фейсбук Даниел Цачев от китайския град Ченгду разказва за ситуацията в Китай и дава ценни съвети (публикуваме текста със съкращения), които да спазваме.

Живея в Китай от 5 години и искам да ви кажа малко за ситуацията тук. Когато коронавирусът започна, всички се прибраха, изолираха се, само един член на семейството ходи да пазарува, готвите си, играете плейстейшън, изолирате се най-малко за 15-16 дни, защото вирусът се проявява за около 10 до 15 дни.

Когато човек има по-силна имунна система, не проявява никакви признаци. Това, което ви препоръчвам да направите, е да си купите маски, ако още има. В началото на февруари по 200-300 души на ден умираха тук, някои падаха по улиците и дори не разбираха какво става.

Сега тук нещата се нормализираха, хората излизат по улиците, просто всички сме с маски. Тук е най-безопасното място от целия свят, защото нещата се взеха много сериозно и китайците знаят как да контролират вируса. Очаква се в края на април епидемията да свърши, животът да се нормализира и да не носим маски повече.

Мястото, в което живея, го затвориха с полиция, имаше двама лекари, издадоха ни специални карти и за да може да излезем, трябваше да си покажем картата.

Пазете се, защото е страшно.

В момента нищо не се изнася, дори не можем да си намерим маски. Но дори да имате само една маска, слагайте салфетка отвътре и отвън и така ги носете. След 4 часа хвърляте салфетката и слагате нова, защото коронавирусът се предава по слюнков път. Трябва да пазите маската суха възможно най-дълго време. Пак казвам - ако нямате маска, направете си от плат с кърпички отвън и вътре. Тук е доказано с експеримент, че ако някой кихне, на 40 метра всички наоколо са заразени.

Не се бъзикайте с това! Вземайте много витамини и имуностимулатори. Стойте си вкъщи, вижте се със семейството, играйте си с децата, направете нещата, за които винаги казвате, че нямате време.
Хората се бъзикаха отначало, правеха мемета с коронавирус. В Китай имаме болници във всеки квартал и ако например сте с колата около болницата, всички изглеждат така, все едно са космонавти.

Всичко тръгна от Ухан, затвориха града, решиха да рискуват живота на всички там, за сметка на останалите. Там е страшно, повече от 80 000 са заразени. Първите дни на февруари всеки ден умираха по 200—300 души... Тук първите 20 дни не пропускаха никакви коли да влизат с различни регистрационни номера, ходеха по апартаментите да питат дали си пътувал и т.н., мерките бяха доста сериозни.

Няма какво да се паникьосвате, просто стойте далеч от околните, не ходете по клубове, кина, кафенета, най-важно е да не сте на затворени места с други хора, стойте поне на метър от другите.
Тук имаше някакви изроди, плюеха по асансьорите, защото са изроди, по копчетата и хората ги натискат... Ужас...

Пазете се. Майка ми сложила маска и някакви съседи се смеят. Те си мислят, че е шега...
Слагайте ръкавици, обадете се на родителите и бабите и дядовците, защото те най много ще пострадат, ако се заразят. Статистиката е, че умират хора от 55 години нагоре. Знаете, че възрастните уж разбират най много от всичко и няма да вземат никакви мерки.

Младите, които имат здрава имунна система, не проявяват дори никакви симптоми – без кашлица и температура. Как можеш да познаеш, че се заразен? Ако имаш някакви проблеми с гърлото и дишането.
Ако дишаш тежко или те сърби гърлото, веднага отиди да те прегледат, сложи си ръкавици и маска, защото като се върнеш и си здрав, ти ще заразиш вкъщи всички и после те другите.

Маски, витамини, имуностимулатори, много е важно за децата – тези под 5-годишна възраст имат по-слаба имунна система, за тях е много опасно. Децата го карат по леко, но им разваля имунната система. Важно е да се изолират от други деца, не ги пускайте по градини, по училища и т.н.

Пак казвам, стойте си вкъщи, ще ви е много скучно, ще откачите, след 5-6 дни ще искате да излезете, но няма как...

Тук, между другото, могат да те арестуват, ако публикуваш думата „коронавирус” в интернет. Може да си кажете, че това е лудост, но не е, защото колкото повече го повтарят хората, толкова повече става паника.

Наистина е сериозно положението. Сега Китай е най-сигурното място в света, затова не пускат хора да идват тук. В нашия град вече около 20 дни няма случай на заразен. Все още клубовете не работят, в ресторантите могат да влязат определен брой хора, повечето си вземат храна за вкъщи, фитнесите още са затворени.

Избягвайте таксита и да се возите при хора, които не познавате.
Проблемът на другите държави е, че не гледат на коронавируса сериозно, че си мислят, че е нещо като грип. Най-важните са първите 14 - 15 дни като затворят България. Покрийте се, имате интернет, комуникирайте по интернет. Това ще свърши и ще може по-бързо да се върнете към нормалния начин на живот.

Стойте си вкъщи. Ако сега не се приберете и не се заключите, ще стане лошо. Защото в България, както знаете, по-голямата част от населението са възрастни хора...

Аз се изолирам в едната стая, защото се срещам с други хора в работата, жената и детето са в другата стая, бавачката в третата. Гледам да съм по-далеч от тях. Не излизахме от 30 януари до 24 февруари - всичко си поръчваме и отивам само да вратата на блока да взема храната. 25 дни не излизахме.

Ще откачите със сигурност, ще ви болят гърбовете от лежане, ще се мразите с хората около вас, защото един месец ще си гледате физиономиите, обаче много важно...

Не правете грешката да се бутате в пълните магазини сега, да си кашляте един на друг. Изчакайте малко, няколко дни. Ако имате запаси, стойте си два дни и след това си пазарувайте нормално.
Тук имаше случаи на хора, които са се разболели, излекуваха ги в болницата и повторно се разболяха. Това е лошо за имунната система.

Със сигурност всички могат да се заразят, тук повечето, които се заразяват, са над 30 години, смъртните случаи са от 55 нагоре. Това може да те успокои, ако си млад или тийнеджър, обаче ако знаеш, че твоите родители, и баби и дядовци могат да паднат пред очите ти...
Стойте си вкъщи, това не е шега.
Пазете се!

Вижте цялото видео тук

Още по темата:

Стартира първото издание на наградите Мисия Superdoc Здраве

Стартира първото издание на наградите Мисия Superdoc

Най-високо оценените от вас лекари ще бъдат наградени

Коронавирусът оцелява върху хирургическа маска до 7 дни Здраве

Коронавирусът оцелява върху хирургическа маска до 7 дни

Опакованите стоки, текстилът и вестниците са сравнително нискорискови

Паулина Генчева: Камфор 1M e отлично лекарство срещу пандемията Здраве

Паулина Генчева: Камфор 1M e отлично лекарство срещу пандемията

Никой друг досега освен д-р Раджан Шанкаран не е предложил конкретно решение, казва супервайзърът от Лондонски колеж по класическа хомеопатия

Психолози предлагат безвъзмездно консултации Здраве

Психолози предлагат безвъзмездно консултации

Вижте списъка с доброволци, които ви предлагат психологическа подкрепа

Билките в борбата с COVID-19 Здраве

Билките в борбата с COVID-19

Сладък пелин, ехинацея, левурда и чесън са на първа линия в армията на „Хербалкан”. Семейната фирма е готова с нови комбинации, които подсилват имунната система

101-годишен оцеля след испанския грип, Втората световна война и COVID-19 Здраве

101-годишен оцеля след испанския грип, Втората световна война и COVID-19

Никой не може да напише бъдещето, каза кметът на Римини Глория Лиси

Лекарствата, които борят COVID-19, не се купуват от аптеките Здраве

Лекарствата, които борят COVID-19, не се купуват от аптеките

Те са опасни, ако се вземат без лекарски контрол, предупреждават професорите Момеков и Момекова

Йога нидра Здраве

Йога нидра

Лек за хронични, психосоматични заболявания, стрес, тревожност и депресия

Псевдонаучни теории в нета объркват хората Здраве

Псевдонаучни теории в нета объркват хората

Spiegel: Би било опасно за всички, ако масите повярват на подобни хипотези

Камфор 1М преборва СOVID-19 Здраве

Камфор 1М преборва СOVID-19

Светило в хомеопатията откри лекарство, с което болни от коронавирус оздравяват за седмица и няма нито един смъртен случай!

Какво помага на японците в борбата срещу коронавируса? Здраве

Какво помага на японците в борбата срещу коронавируса?

Отговорът според българка в Йокохама са културата им на поведение и силният дух

Министерството на здравеопазването стартира DMS кампания Здраве

Министерството на здравеопазването стартира DMS кампания

Тя е в подкрепа на българските медици, работещи в условията на COVID-19

О. Торсунов: „Коронавирусът не понася джинджифил Здраве

О. Торсунов: „Коронавирусът не понася джинджифил

Руският коуч съветва освен да се смуче, коренът да се носи и привързан към китката

Грета Тунберг казва, че може би е с коронавирус Здраве

Грета Тунберг казва, че може би е с коронавирус

Пандемията показа, че обществата са неустойчиви, но и че човечеството може да действа бързо и организирано

Как да обясним на децата какво става Здраве

Как да обясним на децата какво става

Анета Ралчева, учител: Все едно играем на „замръзни"

Анелия Треновска от Дюселдорф: „Властите подцениха ситуацията и не реагираха навреме” Здраве

Анелия Треновска от Дюселдорф: „Властите подцениха ситуацията и не реагираха навреме”

Рафтовете в магазините са празни. Липсват хранителни стоки от първа необходимост