Подкрепете ни!
ЗдравеНайден Колчев / 19 март 2020

Заради „аптечния туризъм” съществува значителен риск от заразяване

Магистър-фармацевт: „Въпрос на време е в Европа да се регистрира лекарство срещу коронавируса"

снимки: iStock
снимки: iStock
Борис Гинчев работи в столична аптека като магистър-фармацевт. Завършил е „Фармация” в Медицински университет – София. В аптечната система е от 2005 година.
 
Какво най-много се купува в момента в аптеката?
С настъпването на обявеното извънредно положение (дори малко преди него), се наблюдаваше естествено засилено търсене на санитарни материали, предпазни маски, дезинфектанти, витамини С и D, имуностимулатори от всякакъв тип, отпускани без лекарско предписание, наред с назначените от лекарите  специфично противогрипни медикаменти - все пак епидемията беше обявена като грипна, COVID-19 се случи като „екзотично” допълнение към нея.

В последвалите дни много от общите имуностимулатори като ехинацея, бета-глюкани, андрографолиди, черен бъз, коластра и дори високите дози витамин С се поизчерпаха значително, витамин D3 беше с нерегулярни  доставки и хронично липсваше отпреди епидемията. Това даде стимул на хората, често под влияние на различни медийни „експерти” и социални мрежи, да изкупуват минерали и микроелементи като цинк и селен. Тази практика не е надеждна, понеже тези нутриенти засилват общия имунитет бавно и постепенно и от тях не може да се очаква бърза имуностимулация.
...Затова пък съществува значителен риск от заразяване в хода на „аптечния туризъм” и е по-безопасно да се стои вкъщи без селен, но далеч от потенциалните носители на заразата – не само COVID, а и всички други патогенни микроорганизми.

Има ли вече маски, ръкавици, спирт, санитарни материали?
Все още не, или поне не като редовни доставки. В последните няколко дни нямаше етилов спирт, нито дезинфекциращи гелове или алкохол-съдържащи кърпи за почистване. Предпазни маски се намират по-лесно през интернет (на спекулативни цени), отколкото в аптечната мрежа. Ситуацията е подобна в много страни по света. Очаква се освобождаване на количества от държавния резерв, но първо ще се заредят болниците, и ако останат – тогава ще стигнат и до аптеките. Разбира се, възможно е и производството в някакъв момент да „насмогне”. Много зависи от това, с какви темпове ще се разрасне епидемията и дали сме близо до нейния пик.Всъщност най-разпространените маски с ластичета помагат ли изобщо?
Определено не са безполезни, понеже могат да намалят вдишването на големи по размерите си капки от секретите на заразените при близък контакт с тях, но техните пори са твърде големи, за да спрат аерозолно разпръснатите вирусни частици. Освен това, вирусът може да проникне през лигавицата на очите и през носа – невинаги хората си ги слагат така, че и той да бъде покрит. Съществуват специални маски, които гарантирано спират вирусните частици, но са много скъпи, не са масово достъпни и в повечето ситуации са твърде неудобни за работа и комуникация.

Различните проучвания показват, че обикновените маски намаляват вероятността да се предаде заразата от 1.5 до 5 пъти спрямо директния контакт без маска, обаче проучванията не могат точно да отчетат каква е ролята на индивидуалния имунитет и податливост на инфекция – затова числата са ориентировъчни. Важно е обаче те да се сменят често – на всеки 2-3 часа, иначе дори могат да увеличат риска от натрупването на патогенни микроорганизми – вируси и бактерии.
Сгънатите марли и шалове от обичайните видове текстил нямат съществен ефект, освен да предпазват от студа. По-важна мярка е спазването на персонална дистанция от поне 2 метра, когато е възможно, и да не се струпват много хора, особено в затворено помещение – в обществения транспорт и по болниците обаче невинаги се получава.
Някои хора се опасяват, че няма да могат да се снабдят с лекарствата си за кръвно, диабет и т.н., без които не могат, заради презапасяване. Имат ли основание да се притесняват?
И да, и не. Да, поради посочените причини. Трудно е държавата да регулира количествата внесени или произведени медикаменти от всички фармакологични групи – компании се сливат, разпускат, фалират, уедряват, понякога преговорите между тях и НЗОК не вървят гладко... Някои фирми се отказват от даден свой продукт в България поради изтекли патентни права и паднали поради това цени, и няма как да бъдат задължени да продължат.

Презапасяването се ограничава донякъде от засиления контрол върху изискването на рецепти от аптеките, но от друга страна хората разбират, че има много взаимозаменяеми лекарствени продукти сред най-масово изписваните за хронични болести. Ако извънредното положение се проточи, паниката на хората ще се смени с рационалност, но световната ситуация може да поднесе още изненади. А сега кризисният щаб за справяне с епидемията е инструктирал здравните заведения, включително аптеките, да не позволяват закупуването на големи количества лекарства от един и същи пациент, а максимум за 2-3 месеца лечение напред. Вярвам, че голямата част от колегите съобразяват ситуацията и реагират съвестно и професионално.
Сериозната глобална опасност за снабдяването с медикаменти сякаш поотмина – китайците взеха да овладяват епидемията. Известно е, че голямата част от фармацевтичните субстанции на почти всички марки се произвеждат в Китай или Индия.
Не трябва ли да има рестрикции – примерно да не можеш да си купиш  повече от 3 опаковки витамин C и подобни?
Звучи разумно и някои аптеки го спазват на практика, но често се прилага и принципът „кой превари, той завари” – бързината в продажбите е водеща цел във всеки бизнес... Опира до морал и съобразяване с нуждите на хората, което трябва да приемем като свое професионално задължение. Здравните власти трудно биха могли да контролират това, освен със специална заповед и целенасочени проверки с тайни клиенти и т.н. А и народът е хитър – ще влезе няколко пъти за по три опаковки, после ще прати и родата да вземе още.
Ако не налагаме лимит - когато пристигнат маските, първият клиент ще ги поиска всичките.   
Държавата реагира ли адекватно що се касае до лекарствената политика и снабдяването с такива материали?
Институциите добре знаят какво трябва да се свърши, за да има оптимално снабдяване, но са налице съществени  проблеми в системата. Някои са свързани с трудния диалог между регулаторите и бизнеса, други включват частни интереси като реекспорта на лекарства и печалби поради разлики в цените им между различните държави. При санитарните материали основен проблем е неплатежоспособността на лечебните заведения и ненавременните поръчки за достатъчни количества. В началото на епидемията в интернет излязоха много снимки на кутии с маски с български етикети, намерени из гръцки магазини (вероятно и аптеки). Държавата може да затегне мерките срещу реекспорта на важни лекарства и изделия, но фактът, че не го прави с нужната твърдост, е показателен за цялостното ѝ състояние.

Вчера излезе новината, че китайците смятат лекарството фавипиравир (известно и като „Авиган") е възможно да е подходящо срещу коронавируса. Вашият коментар?
Да, „Авиган" има ефективност срещу различни РНК-вируси (ебола, западнонилска треска и други инфекции с важно значение за тропическите държави) и се прилага в Япония и други страни от 2014 г., а на 17 март китайските власти обявиха, че в клинични проучвания с 20 пациенти медикаментът успешно контролира инфекцията със SARS-CoV2 и че скъсява периода на преболедуване средно от 11 дни на 4 дни. По всяка вероятност вече е започнало масово третиране на контактните и болните с медикамента.
Въпрос на време е да се регистрира и в Европа, стига да му се осигури регистрация по бързата процедура от Европейската агенция по лекарствата и съответно от българската.
Една от лекарствените комбинации, обичайно използвана срещу вируса на СПИН – лопинавир + ритонавир, също има известен ефект срещу коронавирусите, но засега фаворит ще се окаже фавипиравирът.

Всеобщото мнение е, че сега, а и през следващите години, фармацевтичната промишленост ще цъфти в световен мащаб. Дали това е наистина така?
При това непрекъснато нарастване на световното население е сигурно, че фармацията няма да западне, но голям е проблемът с невероятно високите разходи за разработката на нови лекарства и зависимостта на науката от политиката. Ятрогенната бедност – личните и семейни фалити поради невъзможността да се посрещат медицинските разходи, засяга голяма част от хората, включително и в най-богатите страни. В същото време, утвърдени и ефективни лекарства ще изчезват, защото никой няма да има интерес да ги произвежда след изтичането на патентните им срокове. С две думи – секторът ще процъфтява, но вътрешната борба в него ще бъде тежка и това ще засяга всички по някакъв начин. Трябва да се търси балансът между сериозната държавна регулация, интересите на бизнеса и на пациентите – както се казва, средният път е пътят на Буда, но се оказва и най-хлъзгавият.

При вас влизат стотици болни дневно. Вие какви мерки вземате когато се прибирате при семейството?
Аптеката е храм на здравето и през нея минават буквално всички. И за нас невинаги стигат санитарните материали, но се стремим да останем на поста си в служба на обществото. Чуваха се мнения, и то от високо ниво, че съсловието ни било алчно и масово не сме спазвали регулациите. Ами да дойдат тези височайши особи на място и да видят каква е ситуацията и кой как си гледа работата. „Големите печалби” са илюзорно явление – няколко дни паника и големи опашки, последвани от масов недостиг на търсените продукти и постоянни откази, не водят до чак такива приходи, както може би изглежда. В условията на карантина даже притокът на хора е значително намалял от три-четири дни.

Не се страхувам от вирусите, но виж – масовата необразованост и невежество значително подкопават оптимизма. Прибирайки се след работа, естествено – смяна на целия тоалет, хигиена, често измиване на ръцете от децата и родителите. Не се събираме с други хора на групи, но ходим в природата, на места, където почти никой не стъпва – свежият въздух и слънчевата светлина са особено важни, стига да се разполага със собствен транспорт. Не сме паникьори и действаме според ситуацията. Трудно мога да предотвратя заразяване, но да засиля организма си определено е възможно, и то не само с лекарства.

Какви лекарства да приемаме, за да засилим имунитета си?
Понеже няма специфични имуностимулатори срещу този вирус, фокусът трябва да бъде върху разнообразната диета и високия витаминен прием – особено витамините А,С и D3 и,  да – цинкът и селенът ги допълват добре. Добри средства с тонизиращ ефект върху клетъчния (директно унищожаване на патогените от Т-клетките) и хуморален (производството на антитела от В клетките) имунен отговор са бета глюканите, коластрата, екстрактите от черен бъз, прополисът, медицинските гъби също – майтаке, кладница, рейши. Тинктурите от ехинацея, котешки нокът и пеларгониум могат също да помогнат, както и андрографисът. Аз обичам пчелния прашец – чудесно укрепващо средство е, стига да няма алергии към пчелните
продукти.

Противогрипните медикаменти като оселтамивир (тамифлу) и ремантадин нямат ефект срещу коронавируса, а в терапията на грипа се включват по лекарско предписание. Друг добър антивирусен имуностимулатор е инозин пранобексът, като той също не е специфичен при Covid-19. Хомеопатичните антигрип продукти биха могли да помогнат в някои случаи, но не са особено предсказуеми и научната им обосновка все още не е добре издържана.
Всяка буря отминава, и тази ще си отиде.

Още по темата:

Вслушайте се в мигрената си - ще научите много за себе си Здраве

Вслушайте се в мигрената си - ще научите много за себе си

Имате нужда от тази болка, тя не само ни казва, че нещо не е наред, но и ни защитава

Дъщерята на Путин ваксинирана срещу коронавирус Здраве

Дъщерята на Путин ваксинирана срещу коронавирус

Руската ваксина влиза в масова употреба от 1 януари 2021 г., инжектират медиците този месец

Призовават FDA да забрани продажбата на вейп устройства Здраве

Призовават FDA да забрани продажбата на вейп устройства

Млади хора, които пушат електронни и традиционни цигари, са със 7 пъти по-висок риск от зараза от коронавирус

Защо някои хора никога не напълняват? Здраве

Защо някои хора никога не напълняват?

Наднорменото тегло не е генетично предопределено, но не се дължи непременно на липсата на самоконтрол

Мислим за Covid-19 по грешен начин Здраве

Мислим за Covid-19 по грешен начин

Подобно на пожар, вирусът безмилостно търси гориво, опустошавайки някои области, докато щади други

4000 души на концерт ще експериментират с коронавируса Здраве

4000 души на концерт ще експериментират с коронавируса

Учените ще наблюдават феновете на Тим Бендзко в реално време и ще разработят три сценария

НАД+ Помощник срещу зависимостите Здраве

НАД+ Помощник срещу зависимостите

НАД+ изчиства тялото и психиката, вдига имунитета, дава сила, спира паникатаките, дори изглажда бръчките

Обнадеждаващи резултати от ваксината против коронавируса от Оксфорд Здраве

Обнадеждаващи резултати от ваксината против коронавируса от Оксфорд

Компанията производител е подписала споразумения с много правителства за доставка, ако тя се окаже ефективна

Пушене, пиене и развод са най-опасните смъртни рискове Здраве

Пушене, пиене и развод са най-опасните смъртни рискове

Учени определиха 57 социални и поведенчески фактора, които съкращават живота

40% от хората с COVID-19 не показват симптоми Здраве

40% от хората с COVID-19 не показват симптоми

75% от безсимптомните разнасят заразата, сочат данни на CDC

Липсата на хормон на стреса = ускорено стареене Здраве

Липсата на хормон на стреса = ускорено стареене

Имунните клетки с възрастта стават свръхактивни, кортизонът и кортизолът намаляват

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки Здраве

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки

Учени изследват дали може да се прилагат медикаменти за онкоболни за лечение на COVID-19

Защо е полезна чаша вода на гладно Здраве

Защо е полезна чаша вода на гладно

Бонусите са: подобравяне на метаболизма, здрави кожа и коса

Средният път към здравето Здраве

Средният път към здравето

Хомотоксикологията е взела най-доброто от хомеопатията и класическата медицина. Отлично се справя с болестите на жената

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение Здраве

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение

Експерти-психолози с отворено писмо към своите колеги за проактивна работа със зависимите

Кой е открил първата ваксина Здраве

Кой е открил първата ваксина

Вариолацията на Екатерина Велика извършва Томас Димсдейл на 12 октомври 1768 г.