Подкрепете ни!
ЗдравеМайкъл Т. Остерхолм и Марк Олшакер* / 06 август 2020

Мислим за Covid-19 по грешен начин

Подобно на пожар, вирусът безмилостно търси гориво, опустошавайки някои области, докато щади други

изображение: iStock
изображение: iStock
Нямаме предишен опит със световна пандемия на коронавирус, така че когато Sars-CoV-2, вирусът, който причинява Covid-19, започна да се разпространява, експертите по обществено здраве се опираха на опита си от грипните пандемии, за да оформят прогнозите си. Тези пандемии често се описват като "вълни". Вече видяхме достатъчно, за да заменим аналогията с океана с по-добра: wildfire - опустошителен огън, огнена стихия.

Подобно на пожар, вирусът безмилостно търси гориво (човешки гостоприемници), опустошавайки някои области, докато щади други. Пандемията ще продължи да се разпространява, докато се постигне достатъчен имунитет на "стадото" (когато 50 до 70% от населението е развило защитни антитела) за значително забавяне на заразяването. Ще постигнем стадния имунитет или чрез широко разпространена инфекция, или чрез ефективна и широко достъпна ваксина. И никакви празни обнадеждаващи приказки няма да променят този курс.

Сега имаме убедителни доказателства, че Sars-CoV-2 не се влияе от сезонността или регионалното време. Заразата се разпространява от човешки контакт и струпване, което се случва в райони с висока гъстота на населението. Все още не знаем дали имунитетът е постоянен или краткотраен. Ние също не знаем дали ваксината, ако и когато я разработим, ще бъде голям успех като ваксините срещу полиомиелит или морбили, или няма да е нищо повече от една ваксина срещу сезонен грип. Надяваме се усилията за разработване на ваксини да се окажат ефективни, но надеждата не е стратегия. Подобно на ХИВ, Sars-Cov-2 е тук, за да остане и реализмът трябва да формира стратегическия ни отговор.

Проучвания на предишни пандемии, войни и други времена със силен национален стрес показват, че хората реагират най-спокойно и ефективно, когато лидерите им кажат истината, дори ако тази истина е плашеща. Ако лидерите днес нямат отговори, трябва да кажат на обществото какво правят, за да научат повече. Досега САЩ прилагат обратния подход: съобщения с неясни цели, които често са научно погрешни, ирационално оптимистични и оставят обществото в отчаяно объркване относно това на кого и за какво да вярват, като науката е първа жертва. Трябва да насочим нашето послание към научните факти.

През следващите месеци заболеваемостта и смъртността в САЩ до голяма степен ще зависят от това до колко "гориво" ще се докопа пожарът Covid-19. Въпреки че пълното блокиране в стил Ухан е непрактично, трябва да се доближим максимално до него в горещи точки на опасно увеличаващ се брой случаи. Става дума за блокиране на всичко без жизнено важните услуги, за да може да се достигне до "управляемо ниво" на заразата. Това е изключително деликатен балансиращ акт, тъй като за да продължи да функционира едно общество, са нужни толкова много функции. И все пак районите, които спазват строги ограничения като Ню Йорк и някои страни от Азия и Европа, показаха, че можем да намалим смъртоносните числа и да върнем икономиката в по-безопасна обществена среда.

За съжаление, САЩ често са твърде оптимистични и самоуверени: при първите признаци на някои ефективни мерки срещу Covid-19 въздъхнахме и заключихме, че сме преминали пика и сме в платото, дори когато броят на случаите надхвърля 20 000 на ден. Казахме си, че кривата е изравнена и бизнесът, както обикновено, може да се възобнови. Мрачната статистика обаче говори сама за себе си.

Трябва да сведем процента на инфекция до ниво, при което резултатите от тестовете са достатъчно бързи, че последващото проследяване може да идентифицира действително контактите във времето, за да спре по-нататъшното предаване. 

Нивото, което трябва да достигнем, е около два случая Sars-Cov-2 на ден за всеки 100 000 души в даден регион. В момента не сме дори близо до тези резултати и най-належащият въпрос трябва да бъде какво да направим, за да променим това. Ако нямаме сили и колективна воля да предприемем и поддържаме нивото на строгите мерки и блокиране, което ще е необходимо в големи части на САЩ, както и гъвкавостта да реагираме бързо и решително, когато и където избухне огнище, броят на новите случаи и на смъртните случаи може да бъде поразителен, далеч надхвърлящ преживяното досега.

Не очакваме това да бъде създадено на национално ниво от сегашните управляващи. Всички управляващи, които са на огневата линия, разбират здравните, икономическите, социалните и политическите кризи, които този вирус причинява. Следователно от тях ще зависи дали да запазят статуквото и да наблюдават броя на случаите, които продължават да се увеличават или да прилагат по-агресивните мерки за обществено здраве, необходими не само за лечение на болните, но и за предотвратяване на разпространението.

САЩ исторически са били лидери в областта на епидемиологията и общественото здраве, но сега трябва да погледнем примера на страни като Южна Корея и Сингапур, някои държави от ЕС, както и райони като Ню Йорк, които признаха предизвикателството по-рано; осигуриха честно и ефективно ръководство на кризисните мерки; мобилизираха всички ресурси за тестване и проследяване на контактните лица.

Знаем, че стратегическото блокиране причинява големи икономически и социални болки и трябва да сме готови да продължим да се грижим за страдащите от това, независимо от цената. Няма глупави или лесни отговори и дори нациите, които първоначално постигнаха известни успехи с ограничителните си мерки, са изправени пред ново разпространение, когато икономиките им се отворят отново.

Но в едно можем да бъдем сигурни: цената на това да не действаме далеч ще надвиши цената на втория ни шанс да постигнем това. И може да нямаме лукса трети шанс...
------------------------------------
*Майкъл Т. Остерхолм е професор в Регентс и директор на Центъра за изследване и политика на инфекциозните заболявания в Университета в Минесота. Марк Олшакер е сценарист и режисьор на документални филми. Те са авторите на Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs.

Източник

Още по темата:

Двойна атака срещу вирусите Здраве

Двойна атака срещу вирусите

Kомбинация от африканска и китайска народна медицина с изненадващи резултати

Нобелистът, открил ХИВ: Няма да се ваксинирам Здраве

Нобелистът, открил ХИВ: Няма да се ваксинирам

Д-р Монтание е притеснен, тъй като не е известно какво ще се случи и при бъдещите поколения

Какво да рисуваме при тъга, тревожност или апатия Здраве

Какво да рисуваме при тъга, тревожност или апатия

15 идеи за арттерапия, за да насочите емоциите си

Вълшебните смеси на Мила Здраве

Вълшебните смеси на Мила

Как да свалим високата температура, да спрем кашлицата и да изчистим токсините от организма, използвайки синергията на етеричните масла*

Плазми на Кеше срещу вирусите Здраве

Плазми на Кеше срещу вирусите

С тяхна помощ 90% от пациентите с корона се възстановяват от 3 до 7 дни, а 50% се подобряват до 48 часа, сочи доклад от Иран

Европа спря полети от и до Обединеното кралство Здраве

Европа спря полети от и до Обединеното кралство

Б. Джонсън: Новият щам VUI2020 / 12/01 е със 70% по-заразен, но не толкова смъртоносен

Досега три регистрирани алергични реакции от ваксината Здраве

Досега три регистрирани алергични реакции от ваксината

US лекари: Алергия можем да лекуваме лесно, но последиците от Covid-19 – трудно

Иновативни методи от ароматерапията - еликсир за тялото и ума Здраве

Иновативни методи от ароматерапията - еликсир за тялото и ума

Модерната технология и ефикасните синергии на Oshadhi са чудесен начин сами да подсилим организма си

Covid-19 – три пъти по-смъртоносен от сезонния грип Здраве

Covid-19 – три пъти по-смъртоносен от сезонния грип

Мащабното проучване обхваща повече от 130 000 хоспитализирани пациенти

9 неща, които могат да се объркат с новите ваксини Здраве

9 неща, които могат да се объркат с новите ваксини

Тревогите на един американски лекар

Някои носят заразата по два месеца Здраве

Някои носят заразата по два месеца

Коронавирусът оцелява дълго в телата на хора с онкологични заболявания и ХИВ-инфекция

Алкалната среда в организма ни побеждава COVID Здраве

Алкалната среда в организма ни побеждава COVID

Alka ни предлага натурални продукти, които естествено подсилват защитата ни срещу болестотворни организми

Алкохолът уврежда мозъка от люлката до гроба Здраве

Алкохолът уврежда мозъка от люлката до гроба

Учени: бременни, младежи от 15 до 19 г. и хора над 65 не бива да пият изобщо

Д-р Кристиан Перон: „Не сме морски свинчета Здраве

Д-р Кристиан Перон: „Не сме морски свинчета

Първите ваксини има риск да променят нашето ДНК и това на поколенията ни, твърди началникът на отделението по инфекциозни и тропически болести в болница Гарчес (Франция)

Пир по време на пандемия Здраве

Пир по време на пандемия

Кои са начините да празнуваме с минимални рискове

Краят му се вижда, можете да се справите! Здраве

Краят му се вижда, можете да се справите!

5 стратегии за мобилизация на психическия ресурс