Подкрепете ни!
Здраве13 август 2020

Вслушайте се в мигрената си - ще научите много за себе си

Имате нужда от тази болка, тя не само ни казва, че нещо не е наред, но и ни защитава

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org
Имате нужда от тази болка. Изглежда противоречиво, особено сега, когато имаме толкова много начини да се справим с нея и да я унищожим. Болката не само ни казва, че нещо не е наред, но и ни защитава. Това пише неврологът Аманда Елисън в своята авторска статия в The Guardian. Ето до какви изводи стига тя в анализа си на главоболието.

Като невролог, който пише за главоболие, е някак иронично да призная, че все още страдам от него. Понякога всичко, което искам за вечеря, е сандвич с парацетамол.
Мога да посоча много причини за главоболието ми. Стресът е очевидният, проблемите ми с очите ме напрягат и вадят на дневен ред други неразположения в главата. Почти всеки е изпитал този вид главоболие при напрежение. В края на деня понякога тялото ми е толкова напрегнато, че трябва да си разчекна челюстта, за да пъхна четката за зъби.

Емоционалният стрес, който изпитваме, задейства реакцията: "бий се или бягай". Освобождаването на адреналин разширява кръвоносните съдове на нашите жизненоважни органи, за да донесе енергия и кислород, за да ни помогне да се справим. В съчетание с това, че не съм се наспала добре през нощта, заедно с липсващия обяд, недостатъчната хидратация и голямата чаша вино за вечеря - всичко това създава перфектната буря в главата ми.

Дискомфортът идва от разширяването на кръвоносните съдове в главата ми. Ако кръвоносните съдове се разширят по някаква причина, звънят алармени звънци. Мозъкът е най-жизненоважният орган, затова болката е система за ранно предупреждение за опасност. Обикновено вземаме противовъзпалително хапче като парацетамол, за да намалим разширяването на кръвоносните съдове, но това не е дългосрочно решение. Ако не се опитаме да се отпуснем и да се "изключим", това ще продължи да се случва с освобождаването на по-дългосрочни химикали като кортизол, които поддържат тялото в голяма степен на готовност.

Не се залъгвайте, че няколко чаши алкохол ще ви отпуснат и ще облекчат болката ви. За да разградят алкохола, на интензивна работа ще се втурнат бъбреци и черен дроб. Дехидратацията, която неминуемо съпровожда процеса на разграждане на алкохола, ще накара мозъка ви да се свие, придърпвайки мембраните, които го покриват (менингите) и ще настрои рецепторите за болка и там.

В действителност мигрената спира, когато се възстанови правилния неврохимичен баланс. Има много тригери за мигрена: хормони, диета или дори сърдечно-съдов произход. Но истинският ключ е да разберете какво причинява вашето главоболие, независимо дали става дума за синусово, напрежение, клъстер или мигренозно главоболие. Не забравяйте, че при по-сензитивните хора дори райето на ризата на партньора може да извика болката. При други - специфичен шум от обкръжаващия ни свят. При трети - мисълта за несвършена задача или предстояща среща с неприятна личност. 

Необходимо е определено ниво на самосъзнание, за да се забележи първият етап от настъпването на главоболието. Разбира се, не всяко наистина упорито главоболие е мигрена, както не всяка сериозна настинка е грип. Мигрената има специфичен набор от симптоми, което означава, че сега се разпознава като нещо напълно отделно от другите видове главоболие. Предшестващите кризата симптоми са: често прозяване, сънливост, обострен глад, неблагоприятни усещания от светлината, засилена жажда или замъглено зрение. Те са свързани с промените, случващи се в мозъка ви и могат да настъпят няколко дни или часове преди мигрената да започне. 

За да се научите да разпознавате симптомите на мигрената и да започнете да разбирате взаимовръзките между мозъка ви и околната среда, както и да попречите на болката да достигне апогея си е добре да водите подробен дневник: какво сте яли и пили, кога колко и какви физически упражнения сте направили, как сте се чувствали в различните части на денонощието. Хората са склонни да правят това само когато се чувстват ужасно, но е много важно човек да разполага и с данни за контрастното си сътояние - когато се е чувствал добре.

Болката е различна за всички, така че личният ви лекар трудно ще стигне до корените на проблема след 10-те минути преглед. Не бихме ли предпочели всички повече контрол над главоболието ни? Това, което се знае за мигрената, е, че е свързана с намалени нива на серотонина и може да се облекчи с препарати, които стимулират производството му. Но шоколадът съдържа триптофан, който се разгражда на серотонин в тялото ви. Ето защо можете да си обясните лесно как тялото ви се опитва да се самолекува и да възстанови баланса на серотонина - преди мигренозна криза ви се яде шоколад. Допаминът и окситоцинът също блокират рецепторите за болка, така че правенето на нещо, което обичате, ще помогне да ги засилите. И трите се освобождават по време на оргазъм.

Главоболието не живее само в главата ни. То ни дава любопитен поглед върху това как мозъкът ни работи с тялото ни, за да създава поведенчески реакции и да променя нашите чувства. Трябва да изслушате болката си и да погледнете цялото си аз, за ​​да видите как най-добре да го лекувате.

Източник

Още по темата:

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло Здраве

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло

Нуждае се от всекидневна стимулация

Излишните маски Здраве

Излишните маски

Изследователят Артур Фърстенберг цитира десетки доклади, които доказват, че са ненужни

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус Здраве

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус

Има връзка между засиленото търсене на симптоми от потребителите и близък пик на зараза

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта Здраве

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта

Известният кардиохирург Майкъл Дебейки: Добре е да се живее дълго, но е желателно да не е чак толкова дълго...

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен... Здраве

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен...

В САЩ 90% от заразените с коронавирус всъщност не се разболяват и не са заразни

Корвирал срещу коронавируса Здраве

Корвирал срещу коронавируса

Българска компания разработи 100% натурален продукт, стимулиращ мощно имунната система

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата Здраве

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата

Изследователите предполагат, че причината е в хормоните

Български йонизатор пази от COVID-19 Здраве

Български йонизатор пази от COVID-19

В инфекциозното отделение на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора, където работи, няма нито един заразен медик

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век Здраве

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век

При защита от коронавирус трябва да се вземат предвид много други фактори

Професорска рецепта против диабет, хипертония и затлъстяване Здраве

Професорска рецепта против диабет, хипертония и затлъстяване

Как знаменитият терапевт от 19 век Боткин излекувал богатия търговец

Средният път към здравето Здраве

Средният път към здравето

Хомотоксикологията е взела най-доброто от хомеопатията и класическата медицина. Отлично се справя с болестите на жената

СЗО: Не можете да хванете коронавирус от храна Здраве

СЗО: Не можете да хванете коронавирус от храна

Тестове със заразени продукти показват, че консумиралите ги хора са здрави

Дъщерята на Путин ваксинирана срещу коронавирус Здраве

Дъщерята на Путин ваксинирана срещу коронавирус

Руската ваксина влиза в масова употреба от 1 януари 2021 г., инжектират медиците този месец

Призовават FDA да забрани продажбата на вейп устройства Здраве

Призовават FDA да забрани продажбата на вейп устройства

Млади хора, които пушат електронни и традиционни цигари, са със 7 пъти по-висок риск от зараза от коронавирус

Защо някои хора никога не напълняват? Здраве

Защо някои хора никога не напълняват?

Наднорменото тегло не е генетично предопределено, но не се дължи непременно на липсата на самоконтрол