Подкрепете ни!
Здраве21 септември 2020

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло

Нуждае се от всекидневна стимулация

Илюстрация: Wikimedia.org
Илюстрация: Wikimedia.org


Уж живеем във века на технологическия и научния прогрес, а се чувстваме все по-дебели, унили, депресирани, тревожни и болни. Нещо не е наред. Отдалечаваме се от основите на нашето изначално битие и като популация се мъчим да се адаптираме към "готованството" на съвременния начин на живот. 
През следващите години психологическите и физиологичните изследвания ще се целят в откриването на стратегии, които да спрат потока от проблеми с психичното здраве на човечеството. 
Блуждаещият нерв играе фундаментална роля по отношение на връзката ум-тяло, се казва в статия на Sciencetimes.

Блуждаещият нерв - какво е това?
Психичното и физическото здраве са свързани за първи път през 1872 г. в разсъжденията на психолога от Харвард Уилям Джеймс и изглежда, че блуждаещият нерв е един от най-важните елементи на двупосочната комуникация, който е ключов за тази връзка.

Блуждаещият нерв се проточва от мозъчния ствол до дебелото черво. Той обработва и пренася важна сензорна информация от гърлото, ушите и менингите, които са разположени близо до тила. Той също така интерпретира информацията, предадена му чрез сърцето, шията, гърдите, стомаха и червата.
Чрез подсъзнанието ни играе важна роля в контрола на определени мускулни групи - в устата и гърлото, отговорни за говоренето и преглъщането. Той също така помага да се контролира сърдечната честота, кръвното налягане и храносмилането. Блуждаещият нерв е важен за активността на части от мозъка, участващи в творчеството и вземането на сложни решения.

Как Vagus Nerve ми помага да се отпусна?
Блуждаещият нерв помага за успокояване на духа и тялото. Това е основният „парасимпатиков нерв“ в човешкото тяло. Парасимпатиковата нервна система се активира, когато тялото премине в режим „почивка и храносмилане“.

Здравето и функциите на блуждаещия нерв могат да бъдат увредени или нарушени от пушене, пиене на твърде много алкохол, стрес и преумора за дълго време.
Липсата на упражнения, здравословен хранителен режим и нарушен сън също увреждат здравето на блуждаещия нерв. Това увреждане може да доведе до редица заболявания на тялото и ума, включително депресия, тревожност, храносмилателни разстройства, възпаление и сърдечно-съдови заболявания.

Стимулирайте блуждаещия нерв за по-добро здраве
Въпреки че голяма част от изследванията, проведени с цел изучаване на ефектите на блуждаещия нерв, включват пряка електрическа стимулация, можете да стимулирате нерва и да достигнете до благотворните му влияния чрез ритмично дишане, медитация, тананикане и дори пеене.
Храни, богати на Омега-3 мастни киселини и естествени пробиотици като киселото зеле могат да помогнат за оптималното функциониране на блуждаещия нерв. Студените душове и масажът също са полезни.
На пазара вече има много електронни приспособления за стимулиране на блуждаещия нерв. Те са от полза в лечението на доста заболявания - от мигрена до епилепсия. 

Намерете време за намаляване на стреса
Освободете си малко време, за да си починете и да се отпуснете, оставете обажданията да отидат в гласовата поща или помислете дали да не използвате виртуална рецепционистка, която да поеме повикванията вечер и през почивните дни. Ако работата от разстояние е опция - това може да ви освободи няколко часа седмично и да намали значително нивата на стрес.

Организирайте писмено задачите си за деня, седмицата и месеца. Намерете времето в денонощието, през което сте най-продуктивни. Медитацията не трябва да отнема много време, помислете за 5 минути медитация сутрин и добавете внимателно "порциите" от ходене пеш, шофиране и писмена равносметка на деня си.
Източник

Още по темата:

Страхът и отвращението засягат храносмилателната система Здраве

Страхът и отвращението засягат храносмилателната система

Реакцията на свиване на стомаха произвежда повече киселина в червата

Време е да подсилите имунитета си! Здраве

Време е да подсилите имунитета си!

„Доктор Биомастер“ е най-големият български вносител и производител на продукти от висококачествени лекарствени гъби

Танзанитът – чудеса, богатство и любов Здраве

Танзанитът – чудеса, богатство и любов

Висулка от естествения кристал носи вълшебства на притежателя

Как ходенето пеша буквално променя мозъка ни Здраве

Как ходенето пеша буквално променя мозъка ни

Най-хубавото е, че можем да решим и да тръгнем веднага

Глад за живот Здраве

Глад за живот

Множествената склероза може да бъде победена с плодове и любов! Не пропускайте документалния филм за д-р Емилова и изумителната й пациентка – Керанка, на 1 март в Дома на киното

Големите заблуди, свързани с водата (Част II) Здраве

Големите заблуди, свързани с водата (Част II)

Тялото се обезводнява и разболява не само когато не пием достатъчно вода. То се обезводнява, когато не пием качествена вода! Пушенето и алкохолът също спират водния поток.

Готвят ревизия на европейското законодателство за етеричните масла Здраве

Готвят ревизия на европейското законодателство за етеричните масла

Българските дестилатори са разтревожени: „Благотворният ефект на маслата се знае от векове, но сега на етикета им ще има плашещи знаци за опасност“

Дончо Кръстев: Не се възприемайте насериозно Здраве

Дончо Кръстев: Не се възприемайте насериозно

Истинските причини за болестите често са кармични, дори вирусните и бактериални заболявания, обяснява холистичният лечител от Здравен център ДАР

Отрова и амброзия Здраве

Отрова и амброзия

Целебната гъба, която бори рак, е позната в мистериите на различни народи от незапомнени времена

Големите заблуди, свързани с водата (част I) Здраве

Големите заблуди, свързани с водата (част I)

Медицината пренебрегва еднозначния факт, че причината за почти всички заболявания е липсата на достатъчно вода в организма

Хроничното обезводняване – скритият враг на човечеството Здраве

Хроничното обезводняване – скритият враг на човечеството

Не осъзнаваме, че за да продължим да съществуваме като вид, трябва да поддържаме здравословен воден баланс

Extra Health GANS – въпрос на избор Здраве

Extra Health GANS – въпрос на избор

Заредена плазмена вода обезсилва вирусите, помага на организма да се върне в баланс

Как да останем във форма за цял живот Здраве

Как да останем във форма за цял живот

Д-р Джоузеф Меркола за упражненията с BFR-лентите за допълнително напрежение

Магията на Кочабамба Здраве

Магията на Кочабамба

Племе южноамерикански индианци не знаят какво е умора. Вековната им тайна е вързопче с над 500 естествени кристала, от което „младостта нахлува в тялото”

Електронните цигари изобщо не помагат за отказване от пушенето Здраве

Електронните цигари изобщо не помагат за отказване от пушенето

67,9% продължават да пушат цигари и вейп след четвъртата година на проучването