Подкрепете ни!
ЗдравеЕлена Родимова / 28 октомври 2020

Светът бавно, но неумолимо „затваря”

Какви са новите мерки за ограничаване на COVID-19 в различните държави към този момент?

изображение: iStock
изображение: iStock
Считано от утре – 29 октомври, в България влизат в сила нови правила за ограничение на коронавируса: преустановяват се присъствените учебни занятия (засега за гимназистите и студентите), груповите извънкласни дейности, конгресите и масовите мероприятия, посещенията на дискотеки и нощни барове, организираните екскурзии, плановите приеми в болници и присъствието на спортни прояви.

Нека видим какви са мерките в някои страни към този момент:
Съседна Гърция обяви четвърта степен на риск. Носенето на маска на открито и закрито е задължително. Глобата е 150 евро, а за неспазване на задължителна карантина – 5000 евро. От 24 октомври в областите Атика, Солун, Ираклион, Миконос и други е обявена трета и четвърта степен на риск и е въведен вечерен час за периода от 00:30 до 05:00 ч. Допълнителните мерки включват: забрана за посещение на кина, концерти и нощни клубове, обществени и частни събития, както и препоръки за работа от вкъщи.

Считано от 21 октомври в Ирландия е въведено най-високото пето ниво на риск. Това означава, че в страната отново има пълна карантина с вечерен час, а мерките ще важат шест седмици. Според новите правила, хората могат да се отдалечават само на 5 км от домовете си, а правителството предупреди, че ще има санкции за тези, които нарушават разпоредбата без основателна причина. Маските в закрити помещения са задължителни, а навън – по желание. Препоръчва се излизането навън да става само в компанията на членовете на семейството, ресторантите могат да доставят храна до адрес, но не и на място. Разрешено е провеждане на сватби с до 25 души, а на погребения – до 10. Повечето производства ще останат отворени.

Френското правителство ще проведе извънредна среща, на която да обсъди кризата с коронавируса. Длъжностните лица предупреждават за нови ограничения, тъй като здравната система в страната е затруднена. Сред мерките, които се обсъждат, са удължаването на съществуващия вече вечерен час. Освен това, властите обмислят дали да не ограничат излизанията през уикенда.

В Германия правителството на Ангела Меркел ще проведе спешна среща с регионалните лидери. Медиите съобщават, че канцлерът обмисля повторно затваряне на страната, което включва затваряне на барове и ресторанти, фитнеси, кина, театри и казина. Обсъжда се и забрана на публични събирания, като излизането навън ще става само в компанията на член от семейството. Маските остават задължителни навсякъде.

В Чешката република от сряда влиза в сила въвеждането на вечерен час от 21:00 ч. Затварят се кафенета и ресторанти, а магазините няма да работят в неделя. Правителството посъветва служителите в държавните и частните компании да работят от вкъщи, ако е възможно. Пазарите на открито ще бъдат затворени, а изключение правят само фермерските.

В Италия съгласно новите правила всички барове и ресторанти трябва да затворят точно в 18:00 ч. Киносалоните, театрите, спортните зали, басейните и концертните зали също трябва да останат затворени.

Испанският министър-председател Педро Санчес обяви второ национално извънредно положение, като наложи вечерен час и позволи затваряне на вътрешните граници. Вечерният час продължава от 23:30 до 6:00 ч., като регионалните лидери имат право да го променят.

Докато изборните страсти в САЩ се нажежават, темата за коронавируса остава актуална. В различните щати всеки губернатор има право да въвежда или отменя мерки за предотвратяване на вируса. В момента се наблюдава тенденция за премахване на мерките, въпреки че здравните власти предупреждават, че е прекалено рано за това. В началото на октомври в щата Ню Йорк продажбата на алкохол бе разрешена, само ако е придружена с поръчка на храна. Кината и театрите могат да работят само на 25 %, въпреки че Бродуей реши да затвори до пролетта на 2021 г.
  • В щата Калифорния има малка промяна в ограниченията, като в момента няма строга забрана за общия брой хора, които могат да бъдат на едно и също място. Всички партита и събирания трябва да се случват на открито, за да се спазва дистанция. Традиционното събиране на лакомства по време на Хелоуин е доста рисковано и властите не го препоръчват, но не го и забраняват.
Индия е най-тежко засегнатата от пандемията страна след САЩ. Министър-председателят й отново напомни на индийците да спазват дистанция, да носят маски и да си мият ръцете, както и да проявят дисциплина по време на отбелязването на традиционния празник Дусехра. Правителството реши тази година празненствата да се проведат само онлайн.

В Индонезия министърът на транспорта разпореди всички да пътуват с маски и отрицателни PCR тестове, а на границите на градовете се изграждат контролно-пропускателни пунктове. Въпреки многократните предупреждения на правителството, през следващите дни все още се очаква много хора да предприемат пътувания из страната, която за момента е затворена за туристи.

Лъч надежда в Хонконг. Правителството там започна постепенното облекчававане на забраните за хранене и посещение на спортни прояви и тематични паркове. Преди това беше проведена мащабна кампания за масово тестване. Очаква се от началото на ноември градът да отвори обществените си плажове и да позволи на повече хора да посещават барове и ресторанти.
Близки на починали след ваксина разказаха историите им Здраве

Близки на починали след ваксина разказаха историите им

Неочаквани коментари под фейсбук апел на WXYZ 7 Action News взривиха мрежата

12 минути на ден упражнения с ниска интензивност понижават кръвното Здраве

12 минути на ден упражнения с ниска интензивност понижават кръвното

2-3 пъти седмично спокойни тренировки отдалечават хипертонията

Защо всеки ден трябва да ни заливат със статистика за Covid Здраве

Защо всеки ден трябва да ни заливат със статистика за Covid

Daily Mail изнесе свои данни за „пренебрегнатите" пациенти с други заболявания

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ” Здраве

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ"

Амбицията на dm e до 2025 г. почти всички опаковки на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклирани материали

Новите щамове ще носят имена на съзвездия Здраве

Новите щамове ще носят имена на съзвездия

В гръцката азбука има само 24 букви, а мутациите са много повече

Без повече мигрени - без повече главоболия Здраве

Без повече мигрени - без повече главоболия

Лечебните растения са най-основното средство да се справим с оплакванията

Британски дерматолог: не ползвайте кремове, пишете дневник и медитирайте Здраве

Британски дерматолог: не ползвайте кремове, пишете дневник и медитирайте

Съветите за добро самочувствие след 50 от Мари Рейнолдс

Има ли лек панацея? Здраве

Има ли лек панацея?

INFINITY стига до всички клетки, помага им да дишат, да се хранят и да се пречистват от токсини

Кожата жадува за даровете на родната земя Здраве

Кожата жадува за даровете на родната земя

Малката семейна фирма „Мемантикс” предлага козметика, забъркана с местни билки, домашно мляко и пчелен восък, по индивидуална рецепта за всеки, като в някогашните аптеки

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта Здраве

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта

Според премиера Джасинда Ардерн това е „единственият шанс" да се спре разпространението на заразата

В Русия изобретиха ваксина за прием през устата с вкус на кефир Здраве

В Русия изобретиха ваксина за прием през устата с вкус на кефир

Вкусният препарат на капсули е подходящ за деца и възрастни, ще се пие на 6 месеца

Здравето минава през корема Здраве

Здравето минава през корема

Висцералната терапия на проф. акад. Огулов пречиства блокажи и възстановява нормалната функция на вътрешните органи

Пламен Стефанов и Бети Бенчева: COCOSOLIS се роди с изгрева на слънцето Здраве

Пламен Стефанов и Бети Бенчева: COCOSOLIS се роди с изгрева на слънцето

Натуралната козметика на COCOSOLIS събужда сетивата и създава емоция от ползването й

Франк Медрано - бодибилдърът, който стана веган Здраве

Франк Медрано - бодибилдърът, който стана веган

„Мислех, че съм здрав и преди, но след като започнах растителната диета, започнах да се чувствам енергичен"

Да пуснем тока! Здраве

Да пуснем тока!

„Програма Нова клетка“ на Албина Фабиани, наричана още „българския биохакер“, прави чудеса със здравето

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част втора) Здраве

Пандемията от Covid-19 и корупцията на истинската наука (част втора)

Progressive radio network громи фармацевтичните гиганти, съвременната медицина, медиите и задкулисните сделки на правителството на САЩ