Подкрепете ни!
Здраве20 ноември 2020

Нови мистерии с нулевия пациент на пандемията от коронавирус

Италиански учени: Инфекцията е пренесена от Китай в Италия още през септември 2019-а

Ухан, снимка: Wikimedia.org
Ухан, снимка: Wikimedia.org
Появяват се допълнителни доказателства, че Китай е скрил истината за коронавируса от света. Проучване, цитирано от Daily Mail, сочи, че Covid-19 циркулира в Италия още през септември 2019 г. Първият документиран случай в Италия на вътрешно предаване на Covid-19 е от 21 февруари 2020 г., но ново проучване предполага, че вирусът се разпространява на местно ниво още през септември 2019 г. Ако това бъде потвърдено, този факт ще взриви теорията за пандемията на Китай, където уж първият регистриран случай е от 8 декември 2019-а.

Коронавирусът започва да циркулира в Италия още през септември миналата година, твърдят изследователи в откритие, което може да разкъса хронологията на Китай за пандемията. Учени от Милано твърдят, че са открили антитела, причинени от коронавируса, в кръвни проби, взети от пациенти с рак през септември 2019 г., пет месеца преди да бъде документиран първият случай на вътрешно разпространение в страната. 

Ако бъде потвърдено, това би означавало, че болестта се е разпространила от Китай в Европа месеци по-рано, отколкото се смяташе и ще повдигне сериозни въпроси дали Пекин е знаел за вируса много преди да докладва на света. Китай многократно търпи критики, че прикрива ранните случаи на заразяване с вируса, позволявайки му да се разпространи в международен план и да се разрасне в пандемия, която порази над 54 милиона души и уби най-малко 1,3 милиона. 

Китай за първи път съобщи, че „пневмония с неизвестна причина“ се разпространява на 31 декември 2019 г., уточнено бе, че инфекцията е концентрирана около пазара за морски дарове в Ухан. Тогава китайски медици обявиха, че са предупреждавали за нов вид респираторна инфекция в продължение на седмици преди това, което е накарало Пекин да промени сроковете - официалното твърдение е, че първата инфекция всъщност се е случила на 8 декември. Проучване, направено от китайски изследователи, но непризнато за достоверно от правителството, посочва датата 1 декември, докато изтекли в публичното пространство документи  сочат, че първите случаи всъщност са били открити на 17 ноември. Но нито един от тези случаи не е потвърден като „пациент нула“ - първият човек, заразен от вируса.

Италианското проучване не е първото, което предполага, че коронавирусът е стигнал до Европа много по-рано, отколкото се смяташе досега. Изследователи от университета в Милано разглеждат „стотици“ случаи на „пневмония“ и „грип“ в региона, датиращи от октомври 2019 г., които действително са могли да бъдат причинени от коронавирус. Текат и проучвания на проби от отпадъчни води от Милано и Торино, които са открили следи от вируса на 18 декември. Междувременно друго проучване върху проби от отпадъчни води от Барселона открива следи от болестта през януари 2020 г., повече от месец преди първия официален случай в града. 

В Бразилия пробите от отпадъчни води, събрани в град Флорианополис през ноември 2019 г., също съдържат следи от вируса, пише Daily Mail.

„Когато това е само един резултат, винаги искате повече данни, повече изследвания, повече проби, за да го потвърдите и да изключите лабораторна грешка или методологичен проблем“, заяви Джоан Рамон Вилалби от Испанското общество за обществено здраве и санитарна администрация. 
Китай се съгласи да участва в съвместно проучване със СЗО, изследващо произхода на вируса, включително дали той е започнал да се разпространява по-рано, отколкото се смяташе досега. 

Целта на проекта, обявен по-рано този месец, е да се опита да идентифицира при кое животно се е инкубирала болестта, преди да се разпространи върху хората, кога и къде се е разпространила за първи път и как се е случило това.

Последното изследване, публикувано от научното списание Tumori Journal на Националния институт по рака (INT), разглежда кръвни проби, дадени от 959 души, изследвани за рак в Милано - градът в епицентъра на първата вълна в Италия. Изследователите установиха, че кръвта от 111 души съдържа антитела, специфични за новия коронавирус - SARS-CoV-2. От тях 14% са имали антитела в кръвта си в проби, взети през септември 2019 г., твърдят изследователите. След това антитела се появили и при други 30% от пациентите през февруари, когато в Италия беше открита първата вълна от домашни инфекции.
„Това проучване показва неочаквано обширно ранно разпространение на SARS-CoV-2 сред безсимптомни индивиди в Италия няколко месеца преди идентифицирането на първия пациент“, пишат авторите. 
„Намирането на антитела срещу SARS-CoV-2 при асимптоматични хора преди избухването на COVID-19 в Италия може да прекрои историята на пандемията.“ 
Допълнителен специфичен тест за антитела срещу SARS-CoV-2 беше извършен от университета в Сиена за същото изследване, озаглавено „Неочаквано откриване на антитела срещу SARS-CoV-2 в предпандемичния период в Италия“. Резултатите сочат, че четири случая от първата седмица на октомври също са положителни за антитела, неутрализиращи вируса, което означава, че са се заразили през септември, разкри Джовани Аполоне, съавтор на изследването. Според него „хората без симптоми не само са били положителни след серологичните тестове, но са имали и антитела, способни да убият вируса. Това означава, че новият коронавирус може да циркулира сред населението дълго и с ниска степен на леталност не защото изчезва, а само за да се покачи отново."

Но професор Франсоа Балу от Университетския колеж в Лондон е скептичен: „Освен ако не може да бъде потвърдено с далеч по-добри доказателства, аз вярвам, че твърдението за COVID-19, циркулиращ в Италия през август, може безопасно да бъде игнорирано."

Д-р Андрю Престън, експерт по инфекциозни болести от Университета в Бат, също разкритикува методологията на изследването и заяви, че то не предоставя убедителни доказателства, че болестта циркулира в Италия от септември. Той припомни, че у хората има циркулиращи антитела срещу други коронавируси. 

Daily Mail изброява пространно случаите на болни от коронавирус, които се считат за пациенти №1  в съответната страна. Общата тенденция е отново следната: неофициално лекари говорят за пациенти, лекувани от странно респираторно заболяване много преди съответната държава да е обявила за "първия" си случай на заразен. 

Докато Пекин твърди, че първата инфекция се е случила на 8 декември, изследователите са проследили вируса поне до 1 декември и спорадични доказателства сочат, че той се е разпространил през ноември, пише Daily Mail. Липсата на информация за първия пациент означава, че учените все още не са наясно как болестта е направила скок от животни към хора.

Продължават безкрайните спорове между САЩ и Китай дали американските военни, които са били на военен турнир по лека атлетика в Ухан през октомври 2019-а, са донесли заразата от родината си или са хванали коронавируса в Китай и са го пренесли до САЩ. Изданието припомня, че „първият пациент“ на Америка беше човек, който е пътувал от Китай до щата Вашингтон на 15 януари. Китайците също се опитаха да прокарат теорията, че вирусът произхожда от Италия, страната с най-много смъртни случаи, изкривявайки цитат от италиански лекар, който предполага, че първите случаи в страната са могли да се случат много по-рано, отколкото се смята.

Още по темата:

Двойна атака срещу вирусите Здраве

Двойна атака срещу вирусите

Kомбинация от африканска и китайска народна медицина с изненадващи резултати

Нобелистът, открил ХИВ: Няма да се ваксинирам Здраве

Нобелистът, открил ХИВ: Няма да се ваксинирам

Д-р Монтание е притеснен, тъй като не е известно какво ще се случи и при бъдещите поколения

Какво да рисуваме при тъга, тревожност или апатия Здраве

Какво да рисуваме при тъга, тревожност или апатия

15 идеи за арттерапия, за да насочите емоциите си

Вълшебните смеси на Мила Здраве

Вълшебните смеси на Мила

Как да свалим високата температура, да спрем кашлицата и да изчистим токсините от организма, използвайки синергията на етеричните масла*

Плазми на Кеше срещу вирусите Здраве

Плазми на Кеше срещу вирусите

С тяхна помощ 90% от пациентите с корона се възстановяват от 3 до 7 дни, а 50% се подобряват до 48 часа, сочи доклад от Иран

Европа спря полети от и до Обединеното кралство Здраве

Европа спря полети от и до Обединеното кралство

Б. Джонсън: Новият щам VUI2020 / 12/01 е със 70% по-заразен, но не толкова смъртоносен

Досега три регистрирани алергични реакции от ваксината Здраве

Досега три регистрирани алергични реакции от ваксината

US лекари: Алергия можем да лекуваме лесно, но последиците от Covid-19 – трудно

Иновативни методи от ароматерапията - еликсир за тялото и ума Здраве

Иновативни методи от ароматерапията - еликсир за тялото и ума

Модерната технология и ефикасните синергии на Oshadhi са чудесен начин сами да подсилим организма си

Covid-19 – три пъти по-смъртоносен от сезонния грип Здраве

Covid-19 – три пъти по-смъртоносен от сезонния грип

Мащабното проучване обхваща повече от 130 000 хоспитализирани пациенти

9 неща, които могат да се объркат с новите ваксини Здраве

9 неща, които могат да се объркат с новите ваксини

Тревогите на един американски лекар

Някои носят заразата по два месеца Здраве

Някои носят заразата по два месеца

Коронавирусът оцелява дълго в телата на хора с онкологични заболявания и ХИВ-инфекция

Алкалната среда в организма ни побеждава COVID Здраве

Алкалната среда в организма ни побеждава COVID

Alka ни предлага натурални продукти, които естествено подсилват защитата ни срещу болестотворни организми

Алкохолът уврежда мозъка от люлката до гроба Здраве

Алкохолът уврежда мозъка от люлката до гроба

Учени: бременни, младежи от 15 до 19 г. и хора над 65 не бива да пият изобщо

Д-р Кристиан Перон: „Не сме морски свинчета Здраве

Д-р Кристиан Перон: „Не сме морски свинчета

Първите ваксини има риск да променят нашето ДНК и това на поколенията ни, твърди началникът на отделението по инфекциозни и тропически болести в болница Гарчес (Франция)

Пир по време на пандемия Здраве

Пир по време на пандемия

Кои са начините да празнуваме с минимални рискове

Краят му се вижда, можете да се справите! Здраве

Краят му се вижда, можете да се справите!

5 стратегии за мобилизация на психическия ресурс