Подкрепете ни!
ЗдравеМилена Иванова, клиничен ароматерапевт / 05 май 2021

Пролетна детоксикация с ароматерапия

Практични съвети за пречистване на организма с етерични масла

Пролетна детоксикация с ароматерапия
Настъпването на пролетта е идеалното време за нашумялата напоследък „детоксикация“ или просто: пречистване на организма след зимния сезон. Неслучайно, постите в подготовка за великденските празници са с най-дълга продължителност от всички пости, заложени в църковния календар, и практически имат същата функция – да помогнат на тялото да се освободи от излишното и да се зареди с нова енергия.

Практикувана от векове от различни култури по целия свят - включително аюрведичната и китайската медицинска системи - детоксикацията е свързана с почивка, прочистване и подхранване на тялото. Чрез премахването и освобождаването от токсините и след това захранване със здравословни хранителни вещества, детоксикирането може да ви помогне да се предпазите от болести и да поднови способността ви да поддържате оптимално здраве.

Детоксикацията е естествен и постоянен телесен процес. Ние непрекъснато елиминираме излишните токсини чрез храносмилателната, пикочната, кръвоносната, дихателната и лимфната система - и чрез най-големия орган на тялото ни: кожата. Човешкото тяло е създадено така, че да успява да се освобождава от токсините, които се срещат естествено. Нашите съвременни хранителни навици обаче го затрупват с нови токсини, съдържащи се в денатурирани храни и напитки, в редовно употребяваните упойващи вещества като алкохол и цигари, в пестицидите, хербицидите и изкуствените торове, използвани в селското стопанство, в безбройните нефтопродукти, в замърсителите на въздуха, водата и т.н.

Всичко това води до увеличаващи се проблеми на съвременната ни цивилизация и допринася за утежняването на многобройните  предизвикателства от ежедневието ни. Защо все още се изненадваме, че често се чувстваме уморени, въпреки че сме спали добре, че изпитваме тежест след хранене, че усещаме умствено изтощение? Трябва да дадем възможност на тялото да се освободи от натрупаните токсини - и да го правим редовно! Газове в червата, лош дъх, прекалено лесно настиване, хормонални дисбаланси, проблеми с кожата, лоша циркулация, промени в настроението, депресия, натрупване на слуз и още. Всичко това са ясни сигнали за токсично претоварване, за което трябва да се внимава, ако искаме да избегнем по-тежките проблеми, а именно хроничните заболявания като рак, диабет, проблеми с кръвообращението и други.

Подобно на билките, етеричните масла от лечебните растения могат да бъдат мощни сподвижници в процеса на детоксикация. Те са по същество вътрешни пречистватели, тъй като растенията ги използват, за да се защитават от различни агресори като вируси, бактерии, гъбички и паразити.
Вярно е: като помагат на организма да се освободи от опасните токсини, етеричните масла могат да ни спасят  от редица заболявания. Когато се използват заедно с детоксикация чрез диета и билки, те допълват холистичния, естествен процес на прочистване.

Навлизайки в кръвния поток през порите на кожата ни чрез масаж в комбинация с подбрани растителни масла, етеричните масла се пренасят във всички части на тялото чрез кръвоносната и лимфната система. Освен това, вдишването или самото помирисване на маслата може да има незабавен ефект на детоксикация чрез дихателната система.

„Именно това прекрасно„ алхимично“ богатство на техните съединения - ако са чисти и неразредени - оказва директен лечебен и пречистващ ефект върху нашето тяло, ум и дух“. – Кандис Пърт.

Детоксикация с етерични масла - да прилагаме безопасно!Етеричните масла са силно концентрирани, така че нашата препоръка е да не използвате за вътрешен прием. Следвайте точно препоръчаните количества и разреждания.

Най-безопасният и ефективен начин  за допълване на програмата за детоксикиране е приложението на етерични масла чрез вани (за тяло и/или крака) и масаж (на цяло тяло или локално). Докато се къпете, щипете и масажирайте с по-груби движения (може и юмручен масаж), за да помогнете за разбиването на депозитите от мазнини.

Дишайте дълбоко и ако можете правете дихателни упражнения – кислородът е от жизнено значение за поддържане на здраво тяло. Давайте си време за почивка и достатъчно сън.

Ето списък на подходящите етерични масла за приложение в програми за пречистване. Тези масла могат да се комбинират и са особено подходящи за бъбреците и лимфната система, стимулират черния дроб, регенерират и подкрепят кръвоносната система.

Етерични масла, които имат диуретична и пречистваща функция
 • Резене, сладко (Foeniculum vulgare dulce)
 • Грейпфрут (Citrus x. paradisi)
 • Кипарис (Cupressus sempervirens)
 • Лимон (Citrus limonum)
 • Хвойна плод (Juniperus communis)
 • Хималайски кедър (Cedrus deodara)
 • Мащерка (всички хемотипове) (Thymus zygis, Thymus vulgaris ct. Linalool, Thymus vulgaris ct. Geraniol)
 • Розмарин (Rosmarinus officinalis ct. camphor/cineole)
 • Салвия (Salvia lavandulifolia)
 • Босилек (Ocimum basilicum)
 • Пачули (Pogostemon cablin)

Лесно, приятно и безопасно приложение чрез вани и масаж


 
(1)    Вана за цяло тяло или крака - комбинации за детоксикиране

Елиминация на токсини* (цяло тяло)
Добавете към вече напълнената с  максимално топла вода вана: 2 шепи английска сол, 1 шепа морска сол и следните етерични масла: хвойна (2 капки), лимон (3 капки), грейпфрут (2 капки), босилек (1 капка).
Насладете се на момента.

Елиминация на токсини (вана крака)*
Добавете към вече напълнената с максимално топла вода вана за крака: 1 шепа английска сол, 1/2 шепа морска сол и следните етерични масла: хвойна (1 капка), лимон (2 капки), грейпфрут (1 капки), босилек (1 капка).
Насладете се на момента.
* Може да използвате 5 капки от синергичната комбинация Пречистване на Oshadhi, ще свърши идеална работа. Съдържа лимон, сладък портокал, полска мащерка, розмарин цинеол.

Насоки за приложение:
Препоръчително е да правите ваната ежедневно по време на програмата за пречистване.. След вана за крака препоръчваме горещ душ, последван от лимфен дренаж в домашни условия както следва: свалете главата на душа и включете водата на максимално студено и под максимално налягане, използвайте налягането на струята, за да масажирате вътрешната страна на краката и особено бедрата, като движите струята от долу на горе. След като свършите с краката, насочете струята към коремната област и движете слушалката с кръгови движения в посока на часовниковата стрелка. За финал масажирайте със студена струя вода вътрешната страна на ръцете, като започнете от китките и свършите с подмишниците.

След излизане от душа, масажирайте тялото – препоръчваме да нанесете масажно масло с кръгови движения на всички зони от тялото, след което да се фокусирате с локален масаж в коремната област (в посока на часовниковата страна). Ако нямате време за нанасяне на масло на цяло тяло, тогава се фокусирайте на масаж на корема, бедрата и кръста.

(2)    Масаж на цяло тяло или локално
Масажът е прекрасна допълваща терапия в ежедневието. Алтернативата в домашни условия е локален масаж в коремната област (кръгови движения по посока на часовниковата стрелка), кръста и бедрата. Локалният масаж е ефективен сам по себе си за подобряване на храносмилателната и отделителни функции, както и за подкрепа функцията на черния дроб и бъбреците.

Комбинации за масаж (цяло тяло или локално, масаж на корем, бедра и кръст)
Комбинация 1
Разтворете следните етерични масла в 30 мл база от масло от студено пресован бадем: резене (8 капки), лимон (10 капки), грейпфрут (12 капки).
Комбинация 2
Разтворете следните етерични масла в 30 мл база от масло от студено пресован бадем: босилек (10 капки), мащерка (8 капки), грейпфрут (12 капки).

(3)    Детоксикация с хидролати – вътрешен прием
Лесни за употреба и много добре поносими от тялото, хидролатите могат да се приемат вътрешно – важно е да сте сигурни в произхода и качеството. Подходящи за вътрешен прием са чисти хидролати, без добавени консерванти или алкохол и задължително от био производство. Възможно е да се използва само един хидролат, но също така е много подходящо да се комбинират хидролати в синергия.

Следните пет хидролата са добре известни със способността си да активират детоксикиращите функции на тялото:
 • Хидролат от семена от моркови (Daucus carota): Регенериращ хидролат за черния дроб, пречиства и стимулира черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците. Помага на тялото да се адаптира към промяната на сезоните.
 • Хидролат от гренландски мъх (Ledum groenlandum): Гренландският мъх се използва най-вече поради свойствата си за детоксикация и прочистване, както и за регенериране на черния дроб. Много е полезен и в случай на хранителна интоксикация и за регенеративно и почистващо лечение на панкреаса. Хидролатът от гренландски мъх има много отчетлив вкус, задължително да се използва в намалени дози (половината от обичайната доза).
 • Хидролат от розмарин вербенон (Rosmarinus officinalis CT verbenonе): Този хидролат помага за защита и регенериране на чернодробните клетки. Засилва храносмилателната дейност, тъй като стимулира хепато-жлъчните функции. Според китайската медицина, пролетта е най-подходящият период за пиене на розмаринов хидролат.
 • Хидролат от хвойна (Juniperus communis): Символ на жизнената сила, хвойната е много ефикасна за засилване на функционирането на бъбреците.. Може също да се използва при задържане на вода, за премахване на целулит и отслабване.
 • Хидролат от безсмъртниче (Helichrysum italicum): средство за пречистване на кръвта и активатор на панкреаса и жлъчния мехур, той помага за извеждането на токсините от тялото. Освен това, активира лимфата и кръвообращението. Хидролатът от безсмъртниче върши чудеса при проблеми с циркулацията и задържане на вода.
Как да си направим детоксикация с хидролати?
Приемането на хидролати за детоксикация може лесно да се извърши в продължение на 3 седмици (21 дни), след което задължително се прави почивка от 7 дни.
При хронични състояния може да се направи повторен цикъл. Можете да прилагате хидролатите по два различни начина:
 • Като ароматизирана вода: добавете 30 мл. хидролат (половината при гренландски мъх) към 1 – 1.5 литър вода. Пийте го през целия ден.
 • С гореща вода: смесете 1 чаена лъжичка хидролат с чаша гореща вода. Пийте от чашата 3 пъти на ден.
Много нежен, но мощен начин да използвате етерични масла за детоксикация е чрез масаж или във ваната.

С тези прекрасни лечебни съюзници от природата ще подмладите тялото, ума и духа си и ще се почувствате готови да вдишате светлината на изгряващото Слънце и да изживеете този прекрасен пролетен сезон в пълна наслада!

Бъдете здрави!


 
* В текста са използвани и референции от книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi, както и книгата The Fragrant Pharmacy (1991) на Ан Валери Уъруд. (Worwood V.A.)


Още по темата:

Пет предупредителни знака на алкохолната деменция Здраве

Пет предупредителни знака на алкохолната деменция

Злоупотребата със спиртни напитки уврежда мозъка безвъзвратно

Мистерия около дългия COVID Здраве

Мистерия около дългия COVID

30% от преболедувалите имат оплаквания 45 седмици след диагнозата

Тези деца не играят и им е трудно да се усмихват, те чакат нашата помощ Здраве

Тези деца не играят и им е трудно да се усмихват, те чакат нашата помощ

Петиция събира подписи за спешното изграждане на Национален център за детско здраве

Само 15 с положителен тест след масови прояви с 60 000 души в Англия Здраве

Само 15 с положителен тест след масови прояви с 60 000 души в Англия

FDA одобри лекарство против Covid-19 за спешна употреба. Професор: Не демонизирайте неваксинираните!

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота Здраве

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота

Превенция и лечение на симптомите с помощта на етерични масла

Отровни ли са дрехите ни? Здраве

Отровни ли са дрехите ни?

Шест опасни химикала, които могат да навредят сериозно на здравето ни

Илон Мъск: Имам синдром на Аспергер Здраве

Илон Мъск: Имам синдром на Аспергер

Американски лекари обясняват какво означава това

Учени: Кефирът може да спре цитокиновата буря Здраве

Учени: Кефирът може да спре цитокиновата буря

Пробиотични молекули помагат на клетките „воини" да разпознаят лесно „врага"

Новите Pro Climate продукти с грижа за хората и околната среда Здраве

Новите Pro Climate продукти с грижа за хората и околната среда

Да се грижиш за природата не е само да изхвърляш отпадъците на правилното място

Защо грижата за кожата е важна? Здраве

Защо грижата за кожата е важна?

Превенцията на несъвършенства като фини линии и бръчки е по-лесна, отколкото борбата с тях

5-минутни микронавици за по-добро здраве Здраве

5-минутни микронавици за по-добро здраве

Изберете различно начало на деня си

Тази събота, 17 април, е Световният Ден на Хемофилията Здраве

Тази събота, 17 април, е Световният Ден на Хемофилията

Облечете се в червено и изпратете снимката си. Така ще изразите подкрепата си към хората с хемофилия.

Предлагат пауза за ваксината срещу Covid-19 на Johnson&Johnson Здраве

Предлагат пауза за ваксината срещу Covid-19 на Johnson&Johnson

Препоръчаха на американците да ползват ваксините на Moderna и на Pfizer

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве Здраве

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве

34% са развили психиатрични или неврологични диагнози след шест месеца

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки! Здраве

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки!

Водата, заредена с GANS anti-virus, стартира в организма процеси на самоконтрол, саморегулация и самоизцеление

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“ Здраве

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“

Национална информационна кампания по повод Световния Ден на Хемофилията - 17 април