Подкрепете ни!
ЗдравеД-р Малте Хоцел / 26 май 2021

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота

Превенция и лечение на симптомите с помощта на етерични масла

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота


Един от най-хубавите периоди в годината – пролетта, е на ход, а с нея и въздухът се пропива с нежния аромат на първите цветове на пробуждащата се природа, избухваща с обновена енергия и красота! Дните стават по-дълги, а това ни позволява да се настроим към тази еуфория. Цялото ни същество като че ли се изпълва от прилив на енергия и ентусиазъм, нетърпеливо излизайки от по-интроспективното зимно време.

Въпреки всички тези прелести, с които ни дарява пролетта, за все повече хора този сезон също носи и завръщането на пролетните алергии - един много досаден и мъчителен проблем. През последните години сенната хрема или „алергичният ринит“ се среща все по-често, като според официалната статистика над 33% от населението в индустриализираните страни е засегнато от него, а до 2050 г. според СЗО е възможно от пролетни алергии да страда  до 50% от световното население.

Защо и как?
Пролетните алергии се предизвикват предимно от полени. Въпреки че тези мънички носители на живота обикновено са напълно безобидни, те могат да провокират силна реакция на имунната система, която понякога погрешно припознава прашеца за натрапник. Чести симптоми са:
  • непрекъснато кихане
  • раздразнени, сълзящи очи
  • хрема, сърбящ и запушен нос
  • намаляване или пълна загуба на обонянието.
В резултат човек може да се почувства напълно безпомощен и лишен от жизнена енергия.

Преди няколко десетилетия тялото ни нямаше да реагира по същия начин, защото синтетичните продукти, антибиотиците, химикалите и нискокачествената храна не бяха толкова широко разпространени. Но днес, при наличието на многобройни допълнителни „чужди” дразнители, имунната ни система може лесно да бъде провокирана към свръхреакция. В допълнение, сложността на съвременния живот с неговите многобройни стимули, както и стресът, който все по-често е предизвикателство за нервната ни система, допринасят за разрастването на проблема с алергиите.

Ароматерапията предлага невероятни природни решения за облекчаване на алергичните симптоми и за подпомагане в лечението на първопричините.

Как да се предотвратят и третират алергиите с помощта на етерични масла?
Някои етерични масла могат да бъдат много ефективни за предотвратяване и лечение на пролетен ринит. Те ще успокоят симптомите на възпаление и сърбеж на лигавиците, на кожата и очите, и ще помогнат на имунната система да освободи натрупания стрес и нервна умора.

Естрагон (Artemisia dracunculus):
Шампионът в борбата с алергиите – естрагонът, е високо ценен от народната медицина, а много различни култури са доказали ефективността на маслото при различни видове алергии. Вземайте 2 капки етерично масло от естрагон, смесени в чаена лъжичка мед, три пъти на ден, за да почувствате облекчение. Естрагонът има и силни противовъзпалителни свойства, които ще облекчат всички симптоми на ринит.

Лавандула (Lavаndula angustifolia):
Това красиво ароматно и успокояващо етерично масло ще потисне алергичните възпаления на дихателните пътища и ще намали секрецията на слуз.


 
Римска лайка (Chamaemelum nobile):
Освен че е силно противовъзпалително, етеричното масло от лайка може да спомогне за възстановяване баланса в имунната система, а оттам и за намаляване или предотвратяване на алергични огнища. Традиционно използвано при многобройни стомашно-чревни състояния, това масло твори чудеса, когато алергията се дължи на храносмилателни разстройства. Нежното му действие го прави предпочитано масло срещу алергични възпаления на кожата (екзема и др.).

Синя вратига (Tanacetum annuum):
Въпреки че не бива да се бърка с масло от вратига, маслото от синя вратига също има много силни противовъзпалителни свойства. Една капка, разредена в 1 ч.л. базово масло и внимателно нанесено под очите, може почти веднага да успокои зачервяването и сърбежа в носа.

Чудото на ароматерапията е, че всяко етерично масло със своето голямо разнообразие от биохимични съединения, има не само едно целенасочено действие, а предлага едновременно изцеление на различни нива на нашето тяло, ум и емоции. Естрагонът, лавандулата, римската лайка и синята вратига са много полезни и за подпомагане освобождаването от тревожност и стрес, и за подобряване качеството на съня. Нещо повече, те могат да помогнат за детоксикация на тялото и засилване на имунната система.

Превенция
За предпазване от алергии, тези 4 масла може да се приемат вътрешно две седмици преди рисковия период. Вземайте по една капка от всяко масло, разредено в мед или в базово масло, 2 до 3 пъти седмично през цялата пролет. Заедно с това може да се помисли за детоксикация, тъй като тя предоставя подкрепа на цялото тяло и на имунната система да се справят с полените (за повече по темата вижте статията ни от месец април на тема „Пролетна детоксикация с ароматерапия“.
 


Облекчаване и лечение на симптомите
Когато алергията е започнала, човек може да приема същата комбинация (описана по-горе) 3 пъти на ден, 5 дни в седмицата, за период от най-много три седмици. Симптомите трябва да отшумят! След това се върнете към прием от 2 до 3 пъти седмично, докато приключи сезонът на цъфтеж.

Препоръчително е това лечение да се комбинира с външно приложение. За целта може да приготвите смес за ролков апликатор (рол-он) или масаж от 4-те масла и да добавите няколко от отхрачващите масла (напр. лавандула спика, бял бор, равинтсара или евкалипт). Така ще се подсили ефектът на вече споменатите по-горе 4 масла (естрагон, лавандула, римска лайка и синя вратига) и ще се облекчат конгестията и дишането.

Връщане към връзката ни с циклите на природата
Докато зимният период е своеобразна естествена покана да се насочим навътре в себе си, да отделим повече време за почивка, да се свием като в пашкул, докато природата спи, то през пролетта започва разгръщане и енергията навсякъде около и вътре в нас започва да нараства. С началото на пролетта пчелите излизат и започват да почистват кошерите си от всичкия прах и токсини, натрупани през зимата. Приличаме ли си с пчелите и трябва ли и ние да направим вътрешно почистване? Възможно ли е алергиите да са тук, за да ни помогнат да си припомним безкрайната важност на нашата връзка с природата?

Естрагонът, лавандулата, римската лайка и синята вратига са част от многото лечебни растения и етерични масла, които са готови да ни подкрепят отново да влезем в синхрон с ритъма на природата, да почувстваме радостта от посрещането на пролетта и да се отворим за нейното вълшебно изражение!
 


Някои отзиви от клиенти на Д-р Хоцел
„От години страдам от сезонни алергии и съм опитвала всичко - от разтвори за очи до антихистамини - без да получа никакви резултати. Тази година реших да сложа дифузер за етерично масло в стаята си и да го използвам с естрагон, лавандула и равинтсара. От аптеката си купих и спрей за нос с етерични масла. Очите ми вече не са зачервени и не сърбят! Вече мога да се наслаждавам на пролетта спокойно!”- Клер
„Имам алергии към полени. Била съм на курс по ароматерапия и сега използвам естрагоново етерично масло, което е наистина чудотворно. Вдишвам го в началото на деня, след това слагам капка върху слънчевия си сплит и нямам и следа от алергия през целия ден. Правя го три дни подред и съм без алергия за цялата седмица! Природата ни предлага толкова много решения!”- Доминик
„Страдам от алергии, които са доста тежки когато се обострят, но не желая да приемам лекарства. Приятелка ми беше на гости. Тя сипа в ръката ми малко лавандулово масло, което да помириша и това изживяване беше толкова прекрасно. Алергиите ми се прочистиха за няколко минути и можех да дишам, а погледът ми се проясни. Нямах представа колко мощни са тези масла.”- Линда С.

*Автор:  Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi, статията е редактирана и съкратена версия на публикувано есе в книгата на Д-р Хоцел „Есета за Холистична ароматерапия“

Още по темата:

Да преборим вирусните нападения! Здраве

Да преборим вирусните нападения!

Как успешно да се противопоставим на атаките върху здравето си през есента и зимата

Чувството за вина води до дисфункция на щитовидната жлеза Здраве

Чувството за вина води до дисфункция на щитовидната жлеза

Никакви лекарства не могат да помогнат при силен гняв, който разяжда тялото

Тракеия – храни от древността Здраве

Тракеия – храни от древността

Добавки, вдъхновени от далечното ни минало, осигуряват всичко необходимо за здравето, включително така нужния силиций

AI може да открие диабет тип 2 с до 89% точност за няколко секунди Здраве

AI може да открие диабет тип 2 с до 89% точност за няколко секунди

На изкуствения интелект му трябват само няколко ваши изречения

Здравето започва от стомаха Здраве

Здравето започва от стомаха

Флора 10 е ново поколение синбиотик, който бързо възстановява чревния биом, най-важната предпоставка, за да бъдем здрави!

Доктор Биомастер предлага в едно две от най-ценните за здравето природни средства Здраве

Доктор Биомастер предлага в едно две от най-ценните за здравето природни средства

Куркуминът и маслото от коноп доказано влияят ползотворно на цялостното ни здраве

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.

Не спирайте кихавицата! Здраве

Не спирайте кихавицата!

Има различни начини, но учените съветват да не го правите, вижте защо

Истинското лице на „картонената“ чашка Здраве

Истинското лице на „картонената“ чашка

Маркетингов трик кара потребителя да мисли, че в продукта няма пластмаса

Прегарянето на майката – мит или реалност? Здраве

Прегарянето на майката – мит или реалност?

8 от 10 майки се сблъскват с това състояние, потънали в грижи по отглеждането на малките

Имплантириха клетки, произвеждащи инсулин, в окото на мишка Здраве

Имплантириха клетки, произвеждащи инсулин, в окото на мишка

Това може да стане голям научен пробив в лечението на диабет

8 факта за конопа и за куркумата Здраве

8 факта за конопа и за куркумата

Растенията, които може да спасят човечеството

8 неща, които трябва да знаем от самото начало за бебешкия сън Здраве

8 неща, които трябва да знаем от самото начало за бебешкия сън

Много неща в живота не са лесни, но само няколко са толкова важни както здравословния сън

Неочаквана опасност Здраве

Неочаквана опасност

5 популярни продукта, които могат да навредят на здравето

Как да отвърнете на удара, когато тревожността ви атакува Здраве

Как да отвърнете на удара, когато тревожността ви атакува

Концентрирайте се върху въртящ се предмет и си спомняйте

5 съвета за здравословен начин на живот Здраве

5 съвета за здравословен начин на живот

Следвайте ги и ще подобрите както физическото, така и психическото си здраве