Подкрепете ни!
ЗдравеД-р Малте Хоцел / 26 май 2021

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота

Превенция и лечение на симптомите с помощта на етерични масла

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота


Един от най-хубавите периоди в годината – пролетта, е на ход, а с нея и въздухът се пропива с нежния аромат на първите цветове на пробуждащата се природа, избухваща с обновена енергия и красота! Дните стават по-дълги, а това ни позволява да се настроим към тази еуфория. Цялото ни същество като че ли се изпълва от прилив на енергия и ентусиазъм, нетърпеливо излизайки от по-интроспективното зимно време.

Въпреки всички тези прелести, с които ни дарява пролетта, за все повече хора този сезон също носи и завръщането на пролетните алергии - един много досаден и мъчителен проблем. През последните години сенната хрема или „алергичният ринит“ се среща все по-често, като според официалната статистика над 33% от населението в индустриализираните страни е засегнато от него, а до 2050 г. според СЗО е възможно от пролетни алергии да страда  до 50% от световното население.

Защо и как?
Пролетните алергии се предизвикват предимно от полени. Въпреки че тези мънички носители на живота обикновено са напълно безобидни, те могат да провокират силна реакция на имунната система, която понякога погрешно припознава прашеца за натрапник. Чести симптоми са:
  • непрекъснато кихане
  • раздразнени, сълзящи очи
  • хрема, сърбящ и запушен нос
  • намаляване или пълна загуба на обонянието.
В резултат човек може да се почувства напълно безпомощен и лишен от жизнена енергия.

Преди няколко десетилетия тялото ни нямаше да реагира по същия начин, защото синтетичните продукти, антибиотиците, химикалите и нискокачествената храна не бяха толкова широко разпространени. Но днес, при наличието на многобройни допълнителни „чужди” дразнители, имунната ни система може лесно да бъде провокирана към свръхреакция. В допълнение, сложността на съвременния живот с неговите многобройни стимули, както и стресът, който все по-често е предизвикателство за нервната ни система, допринасят за разрастването на проблема с алергиите.

Ароматерапията предлага невероятни природни решения за облекчаване на алергичните симптоми и за подпомагане в лечението на първопричините.

Как да се предотвратят и третират алергиите с помощта на етерични масла?
Някои етерични масла могат да бъдат много ефективни за предотвратяване и лечение на пролетен ринит. Те ще успокоят симптомите на възпаление и сърбеж на лигавиците, на кожата и очите, и ще помогнат на имунната система да освободи натрупания стрес и нервна умора.

Естрагон (Artemisia dracunculus):
Шампионът в борбата с алергиите – естрагонът, е високо ценен от народната медицина, а много различни култури са доказали ефективността на маслото при различни видове алергии. Вземайте 2 капки етерично масло от естрагон, смесени в чаена лъжичка мед, три пъти на ден, за да почувствате облекчение. Естрагонът има и силни противовъзпалителни свойства, които ще облекчат всички симптоми на ринит.

Лавандула (Lavаndula angustifolia):
Това красиво ароматно и успокояващо етерично масло ще потисне алергичните възпаления на дихателните пътища и ще намали секрецията на слуз.


 
Римска лайка (Chamaemelum nobile):
Освен че е силно противовъзпалително, етеричното масло от лайка може да спомогне за възстановяване баланса в имунната система, а оттам и за намаляване или предотвратяване на алергични огнища. Традиционно използвано при многобройни стомашно-чревни състояния, това масло твори чудеса, когато алергията се дължи на храносмилателни разстройства. Нежното му действие го прави предпочитано масло срещу алергични възпаления на кожата (екзема и др.).

Синя вратига (Tanacetum annuum):
Въпреки че не бива да се бърка с масло от вратига, маслото от синя вратига също има много силни противовъзпалителни свойства. Една капка, разредена в 1 ч.л. базово масло и внимателно нанесено под очите, може почти веднага да успокои зачервяването и сърбежа в носа.

Чудото на ароматерапията е, че всяко етерично масло със своето голямо разнообразие от биохимични съединения, има не само едно целенасочено действие, а предлага едновременно изцеление на различни нива на нашето тяло, ум и емоции. Естрагонът, лавандулата, римската лайка и синята вратига са много полезни и за подпомагане освобождаването от тревожност и стрес, и за подобряване качеството на съня. Нещо повече, те могат да помогнат за детоксикация на тялото и засилване на имунната система.

Превенция
За предпазване от алергии, тези 4 масла може да се приемат вътрешно две седмици преди рисковия период. Вземайте по една капка от всяко масло, разредено в мед или в базово масло, 2 до 3 пъти седмично през цялата пролет. Заедно с това може да се помисли за детоксикация, тъй като тя предоставя подкрепа на цялото тяло и на имунната система да се справят с полените (за повече по темата вижте статията ни от месец април на тема „Пролетна детоксикация с ароматерапия“.
 


Облекчаване и лечение на симптомите
Когато алергията е започнала, човек може да приема същата комбинация (описана по-горе) 3 пъти на ден, 5 дни в седмицата, за период от най-много три седмици. Симптомите трябва да отшумят! След това се върнете към прием от 2 до 3 пъти седмично, докато приключи сезонът на цъфтеж.

Препоръчително е това лечение да се комбинира с външно приложение. За целта може да приготвите смес за ролков апликатор (рол-он) или масаж от 4-те масла и да добавите няколко от отхрачващите масла (напр. лавандула спика, бял бор, равинтсара или евкалипт). Така ще се подсили ефектът на вече споменатите по-горе 4 масла (естрагон, лавандула, римска лайка и синя вратига) и ще се облекчат конгестията и дишането.

Връщане към връзката ни с циклите на природата
Докато зимният период е своеобразна естествена покана да се насочим навътре в себе си, да отделим повече време за почивка, да се свием като в пашкул, докато природата спи, то през пролетта започва разгръщане и енергията навсякъде около и вътре в нас започва да нараства. С началото на пролетта пчелите излизат и започват да почистват кошерите си от всичкия прах и токсини, натрупани през зимата. Приличаме ли си с пчелите и трябва ли и ние да направим вътрешно почистване? Възможно ли е алергиите да са тук, за да ни помогнат да си припомним безкрайната важност на нашата връзка с природата?

Естрагонът, лавандулата, римската лайка и синята вратига са част от многото лечебни растения и етерични масла, които са готови да ни подкрепят отново да влезем в синхрон с ритъма на природата, да почувстваме радостта от посрещането на пролетта и да се отворим за нейното вълшебно изражение!
 


Някои отзиви от клиенти на Д-р Хоцел
„От години страдам от сезонни алергии и съм опитвала всичко - от разтвори за очи до антихистамини - без да получа никакви резултати. Тази година реших да сложа дифузер за етерично масло в стаята си и да го използвам с естрагон, лавандула и равинтсара. От аптеката си купих и спрей за нос с етерични масла. Очите ми вече не са зачервени и не сърбят! Вече мога да се наслаждавам на пролетта спокойно!”- Клер
„Имам алергии към полени. Била съм на курс по ароматерапия и сега използвам естрагоново етерично масло, което е наистина чудотворно. Вдишвам го в началото на деня, след това слагам капка върху слънчевия си сплит и нямам и следа от алергия през целия ден. Правя го три дни подред и съм без алергия за цялата седмица! Природата ни предлага толкова много решения!”- Доминик
„Страдам от алергии, които са доста тежки когато се обострят, но не желая да приемам лекарства. Приятелка ми беше на гости. Тя сипа в ръката ми малко лавандулово масло, което да помириша и това изживяване беше толкова прекрасно. Алергиите ми се прочистиха за няколко минути и можех да дишам, а погледът ми се проясни. Нямах представа колко мощни са тези масла.”- Линда С.

*Автор:  Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi, статията е редактирана и съкратена версия на публикувано есе в книгата на Д-р Хоцел „Есета за Холистична ароматерапия“

Още по темата:

Големите заблуди, свързани с водата (част I) Здраве

Големите заблуди, свързани с водата (част I)

Медицината пренебрегва еднозначния факт, че причината за почти всички заболявания е липсата на достатъчно вода в организма

Хроничното обезводняване – скритият враг на човечеството Здраве

Хроничното обезводняване – скритият враг на човечеството

Не осъзнаваме, че за да продължим да съществуваме като вид, трябва да поддържаме здравословен воден баланс

Extra Health GANS – въпрос на избор Здраве

Extra Health GANS – въпрос на избор

Заредена плазмена вода обезсилва вирусите, помага на организма да се върне в баланс

Как да останем във форма за цял живот Здраве

Как да останем във форма за цял живот

Д-р Джоузеф Меркола за упражненията с BFR-лентите за допълнително напрежение

Магията на Кочабамба Здраве

Магията на Кочабамба

Племе южноамерикански индианци не знаят какво е умора. Вековната им тайна е вързопче с над 500 естествени кристала, от което „младостта нахлува в тялото”

Електронните цигари изобщо не помагат за отказване от пушенето Здраве

Електронните цигари изобщо не помагат за отказване от пушенето

67,9% продължават да пушат цигари и вейп след четвъртата година на проучването

Пушачите са изложени на по-висок риск от 56 различни заболявания Здраве

Пушачите са изложени на по-висок риск от 56 различни заболявания

В Китай тютюнопушенето убива 1 000 000 души годишно

EPYGENETIC SYSTEM – Дълголетие в една чаша Здраве

EPYGENETIC SYSTEM – Дълголетие в една чаша

Всяка сутрин вкусна общоукрепваща напитка за нормализиране на метаболитните процеси, онкопротектор и антиоксидант

ООН: Неравенствата блокират успеха на борбата със СПИН Здраве

ООН: Неравенствата блокират успеха на борбата със СПИН

Миналата година в света от СПИН са починали 650 000 души, новозаразените с ХИВ са 1,5 милиона

FLEXIMO – За правилна работа и функция на ставите Здраве

FLEXIMO – За правилна работа и функция на ставите

Биоактивният продукт подпомага процесите за регенерация на хрущялната тъкан на 68%

Пазители на водата Здраве

Пазители на водата

Ади и Милен Цанови, които пребориха рака с традиционни методи, разкриват най-пазената тайна

Глутенът често причинява мозъчни симптоми, а не стомашно-чревни Здраве

Глутенът често причинява мозъчни симптоми, а не стомашно-чревни

Понякога имунната система „таксува" и млечните продукти като глутен поради сходството на аминокиселинните последователности

Изберете фастинг, спрете олиото от семена и изключете Wi-Fi у дома Здраве

Изберете фастинг, спрете олиото от семена и изключете Wi-Fi у дома

Съветите на д-р Джоузеф Меркола за здраве и дълъг живот

Дистанционното лечение и човешкото енергийно поле Здраве

Дистанционното лечение и човешкото енергийно поле

Съвети как да изпратите Рейки да изцели друг човек

Напрежение в очите по време на работа? Опитайте правилото 20-20-20 Здраве

Напрежение в очите по време на работа? Опитайте правилото 20-20-20

Важно е упражнението да се изпълнява редовно и да се спазва точно

Оправдателна присъда за лошия холестерол Здраве

Оправдателна присъда за лошия холестерол

Изследване от 2018 г.: няма доказателства, че лошият холестерол причинява сърдечни заболявания