Подкрепете ни!
Здраве27 септември 2021

Гардиън: Рискът за момчетата след ваксиниране с Pfizer е по-голям, отколкото от COVID-19, според проучване

Момчетата между 12 и 15 години, без сериозни заболявания, са 4 до 6 пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с ваксинален миокардит, отколкото да се окажат в болница с Covid

Снимка: Unsplash
Снимка: Unsplash
За здравите момчета рискът да бъдат приети в болница с рядък страничен ефект от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу Covid, който причинява възпаление на сърцето, е по-висок, отколкото да прекарат Covid, твърдят американски изследователи, пише The Guardian.

Анализ на медицинските данни сочи, че момчетата на възраст от 12 до 15 години, без сериозни медицински състояния, са четири до шест пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с ваксинален миокардит, отколкото да се окажат в болница с Covid.

Повечето деца, които са изпитали редкия страничен ефект, са имали симптоми в рамките на дни след втората ваксина на Pfizer/BioNTech, въпреки че подобен страничен ефект се наблюдава и при убождането с Moderna. Около 86% от засегнатите момчета са се нуждаели от болнична помощ, твърдят авторите на проучването.

Саул Фауст, професор по детска имунология и инфекциозни заболявания в университета в Саутхемптън, който не е участвал в това проучване, заяви, че констатациите оправдават предпазливия подход, упражняван от Съвместния комитет на Великобритания по ваксините и имунизацията (JCVI) към ваксинирането на тийнейджъри.

JCVI не препоръча ваксиниране на здрави деца на възраст от 12 до 15 години, но все пак въпросът е адресиран за становище и до основните медицински звена на Обединеното кралство. 

В последното проучване, което тепърва ще бъде рецензирано, д-р Трейси Хьог от Калифорнийския университет и екипът му са анализирали нежеланите реакции към ваксините срещу Covid при деца на възраст от 12 до 17 години през първите шест месеца на 2021 г. След две инжекции с Pfizer/BioNTech случаите на миокардит са 162,2 на милион при здрави момчета на възраст от 12 до 15 години и 94 на милион за здрави момчета на възраст от 16 до 17 години. Съотношението при момичетата е съответно 13,4 и 13 случая на милион. При сегашните нива на инфекция в САЩ рискът здрав юноша да бъде откаран в болница с Covid през следващите 120 дни е около 44 на милион, казват учените.

Колко надеждни са данните и дали подобни цифри могат да се видят във Великобритания за ваксинирани здрави деца на възраст от 12 до 15 години, не е ясно: реакциите на ваксината се записват по различен начин в САЩ. Ваксините пък се дават на по-дълги интервали от време във Великобритания. Според британския регулатор на лекарствените средства, процентът на миокардит след пълна ваксинация срещу Covid с Pfizer/BioNTechе е само шест на милион.

Досега в Обединеното кралство, децата, които са били приемани за болнично лечение, не са много. Възможно е тази възрастова категория да не е изложена на голям риск и що се отнася до дългата форма на протичане на заболяването, известна като лонг (дълъг) Covid. Въпреки данните на друго проучване, че до 14% от децата, които са хванали Covid, могат да имат симптоми 15 седмици по-късно, нивата на умора изглеждат подобни на тези при деца, които не са се заразили от вируса. Учените предполагат, че децата могат да бъдат пощадени от някои от най-изтощителните проблеми, наблюдавани при възрастни с Covid.
„Миокардитът след ваксинацията е изключително рядко явление. Но ние можем да променим първата или втората доза или да комбинираме ваксините по различен начин, за да избегнем риска изобщо, след като разберем по-добре физиологичните процеси“, заяви проф. Фауст. „В крайна сметка нищо спешно от медицинска гледна точка не налага да се имунизират децата. Цялостният баланс обаче, може да се промени ако училищата не са в състояние да поддържат образователният процес при създалата се ситуация. Имам две деца на тийнейджърска възраст, ако разпоредбата на Националната служба по здравеопазване (NHS) e за ваксинацията им, съпругата ми, личният ми лекар и аз няма да се колебаем и ще се съгласим да бъдат ваксинирани".
Проф. Адам Фин, член на JCVI в Университета в Бристол, каза: 
„Аз се придържам към препоръката на JCVI, според която в момента не е необходимо да се ваксинират здрави деца на възраст 12-15 г. като се има предвид настоящата несигурност. Защото съществува малък, но правдоподобен риск редките вреди да се окажат по-големи от скромните ползи."
От MHRA (Регулаторна агенция за лекарства и здравни продукти) заявиха, че наблюдава отблизо всички налични данни за потенциалния риск от миокардит и перикардит след ваксинация срещу Covid-19. „Ние стигнахме до заключението, че ваксините срещу Covid-19, направени от Pfizer/BioNTech и Moderna, могат да бъдат свързани с малко увеличение на риска от тези много редки състояния. Случаите са леки и по-голямата част се възстановяват с просто лечение и почивка“, добавят от Агенцията. 

Още по темата:

Проф. Балик: Може да бъдете подведени под отговорност за ваксините! Здраве

Проф. Балик: Може да бъдете подведени под отговорност за ваксините!

Отворено писмо до френския парламент на проф. Жан Габриел Балик, член на Националната академия по хирургия

Натюрел с любов Здраве

Натюрел с любов

Без вредни съставки, с българска роза и любов!

Хронично запушен нос? Нови изследвания го свързват с промени в мозъчната дейност Здраве

Хронично запушен нос? Нови изследвания го свързват с промени в мозъчната дейност

Учени: ще търсим комплексно решение за лечение на риносинузита

Антимикробни ефекти на етеричните масла – на помощ срещу вируси, бактерии, гъбички и още Здраве

Антимикробни ефекти на етеричните масла – на помощ срещу вируси, бактерии, гъбички и още

Устойчивостта ни към антибиотици се увеличава, в резултат на което стандартните лечения губят своята ефективност. Какво да направим?

„Добрите“ чревни бактерии наистина ни помагат да отслабнем Здраве

„Добрите“ чревни бактерии наистина ни помагат да отслабнем

Учени обявиха колониите от бактерията Prevotella за най-добрите помагачи при диета

Здраве и красота с козметиката на Руми Здраве

Здраве и красота с козметиката на Руми

Българка предлага чисти продукти, които ежедневно дават резултат и разкриват пълноценно красотата ни

Близки на починали след ваксина разказаха историите им Здраве

Близки на починали след ваксина разказаха историите им

Неочаквани коментари под фейсбук апел на WXYZ 7 Action News взривиха мрежата

12 минути на ден упражнения с ниска интензивност понижават кръвното Здраве

12 минути на ден упражнения с ниска интензивност понижават кръвното

2-3 пъти седмично спокойни тренировки отдалечават хипертонията

Защо всеки ден трябва да ни заливат със статистика за Covid Здраве

Защо всеки ден трябва да ни заливат със статистика за Covid

Daily Mail изнесе свои данни за „пренебрегнатите" пациенти с други заболявания

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ” Здраве

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ"

Амбицията на dm e до 2025 г. почти всички опаковки на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклирани материали

Новите щамове ще носят имена на съзвездия Здраве

Новите щамове ще носят имена на съзвездия

В гръцката азбука има само 24 букви, а мутациите са много повече

Без повече мигрени - без повече главоболия Здраве

Без повече мигрени - без повече главоболия

Лечебните растения са най-основното средство да се справим с оплакванията

Британски дерматолог: не ползвайте кремове, пишете дневник и медитирайте Здраве

Британски дерматолог: не ползвайте кремове, пишете дневник и медитирайте

Съветите за добро самочувствие след 50 от Мари Рейнолдс

Има ли лек панацея? Здраве

Има ли лек панацея?

INFINITY стига до всички клетки, помага им да дишат, да се хранят и да се пречистват от токсини

Кожата жадува за даровете на родната земя Здраве

Кожата жадува за даровете на родната земя

Малката семейна фирма „Мемантикс” предлага козметика, забъркана с местни билки, домашно мляко и пчелен восък, по индивидуална рецепта за всеки, като в някогашните аптеки

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта Здраве

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта

Според премиера Джасинда Ардерн това е „единственият шанс" да се спре разпространението на заразата