Подкрепете ни!
Здравед-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi / 30 септември 2021

Антимикробни ефекти на етеричните масла – на помощ срещу вируси, бактерии, гъбички и още

Устойчивостта ни към антибиотици се увеличава, в резултат на което стандартните лечения губят своята ефективност. Какво да направим?

Антимикробни ефекти на етеричните масла – на помощ срещу вируси, бактерии, гъбички и още
През последните няколко десетилетия етеричните масла  попаднаха "под микроскопа" на изследователи и лекари поради тяхното изключително мощно действие срещу различни патогенни микроби, включително гъбички, бактерии и дори вируси, за които се доказа –  чрез стандартни средства на съвременните алопатични подходи – че стават все по-устойчиви срещу голямото разнообразие от антибиотици.

Многобройни учени и лекари сравняват в своите публикации предимствата на това, което наричат "еу-биотичен" подход на клиничната ароматерапия, пред алопатичния или антибиотичния подход на западната медицина. Те изтъкват комплексното въздействие на ароматните молекули върху микроба, средата и имунната система  като цяло в сравнение с изключително ограничените антимикробни свойства на химическите препарати с техните многобройни нежелани странични ефекти.

Устойчивостта към антибиотици се увеличава, в резултат на което стандартните лечения губят своята ефективност. Резистентният на метицилин Staphylococcus aureus Стафилококус ауреус (МЧС), например, е известен елемент в този контекст и допринася до голяма степен за безпомощността във въпросната ситуация.

Днес знаем, че бактериите притежават фина способност да комуникират помежду си (наречена Quorum Sensing) и използват свой собствен език в стратегиите си за освобождаване на токсични молекули, които са в състояние да отслабят имунната система и да нанесат сериозни щети на тъканите-гостоприемници. Те са отговорни до голяма степен за смъртността и трудно се неутрализират със стандартни антибиотици.

Вярно е, че антибиотичната резистентност като такава не е съвсем ново явление, но по-скоро драстично нарастващата прекомерна употреба на антибиотици е довела до нарастващ брой патогенни организми, които са разработили своя собствена отбранителна система срещу основните антибиотични лекарства през последните години.

Но ЗАЩО, ако говорим за „война“ между хората и бактериите (каквато и да е еволюционната ѝ „странична реакция“), да, ЗАЩО все още мислим, че врагът не би намерил (или, по-скоро, не е намерил отдавна) свои собствени защитни механизми, ако винаги използваме едно и също оръжие?

Изследователите отдавна твърдят, че „етеричните масла могат да убият смъртоносния болничен метицилин-резистентен стафилококов ауреус, наричан „супер микроб“. В Университета в Манчестър изследователите анализираха 3 етерични масла, които унищожиха метицилин резистентния стафилококус ауреус и ешерихия коли за две минути. Един от учените, които направиха това изследване, описа „по-приятната" инхалационна терапия с тези масла: „Има вероятност да постигнем много по-добър успех от сегашното лечение, което е ефективно само в около 50% от случаите… Вярваме, че нашето откритие би могло да доведе до революция в борбата против метицилин-резистентния стафилококов ауреус и други супер микроби.“

Напълно нови ли са тези открития за нас?

Всъщност, темата за етеричните масла и тяхната антимикробна ефективност е много по-стара, отколкото си мислим. Само че под въздействието на съвременната алопатична медицина (с известните заинтересовани групи и лобита), ние просто сме предпочели да пренебрегнем факта, че от милиони години природата има свои собствени стратегии срещу „супер микробите“. „Антимикробната война“ - ако искаме да я наречем така - със сигурност се води от момента, от който растенията се появяват на тази планета.

Ако растенията с помощта на етерични масла са в състояние да се защитят от паразити, гъбички, бактерии и вируси, ако те са в състояние с тяхна помощ да комуникират помежду си, да привличат опрашители, да се термозащитават и да се зареждат с енергия и т.н., то би било странно ние, хората, да не започнем да използваме този скъпоценен дар на растителното царство за нашето благополучие. Всъщност, ние го правим от много време насам.
От векове ние винаги сме използвали лечебни растения - и много от тези растения са впечатляващо добре снабдени с антимикробни етерични масла. Ароматерапията е само модерна версия на вековната растителна медицина в най-компактната ѝ форма. Тя използва мощната енергия и биохимия на множество лечебни растения по целия свят за нов подход към „изцеление чрез природата“. Предимството днес е, че имаме достъп до истинска „световна аптека“ от растителното царство. Етномедицинските знания на многобройните етнически групи по света са достъпни за всички поради невероятния обмен на култури от всички континенти. А етеричните масла, които са сред основните лечители, могат да се намерят във всеки град днес – в био магазини, дрогерии, аптеки, по интернет и т.н.

Можем ли да си представим колко тежки епидемии бихме избегнали, ако разполагахме със собствена „домашна аптека“, оборудвана с основни антивирусни и антибактериални етерични масла, дифузирани във въздуха или използвани директно чрез локални кожни приложения или перорален прием?

Разбира се, в някои райони на Европа понякога се използват опушване, мехлеми, хапчета, както и етерични масла, всички базирани на лечебни растения, но за съжаление тази употреба не е систематизирана.

В началото на 16 век прославеният астролог и лекар Мишел де Нострадам, известен като Нострадамус, опушва цели села със съдържащи етерични масла ароматни растения, за да се пребори с чумата. „Черната смърт“ се завръща след яростната си атака срещу Азия и стария континент през XIV век и покосява повече от 100 милиона души в рамките на няколко години, когато загиват и 1/3 до 1/2 от европейското население.

Или пандемията от грип от 1918 г. преди 100 години: „Той порази 500 милиона души по целия свят, включително на отдалечени тихоокеански острови и Арктика, и доведе до смъртта на 50 до 100 милиона (три до пет процента от населението на света, което го прави едно от най-смъртоносните природни бедствия в човешката история.” (Уикипедия). Трудно е да си представим какво би станало, ако всички мощни антивирусни масла на съвременната ароматерапия бяха на разположение.

По време на големите вълни от чума тези, които са имали досег с ароматни лечебни растения или етерични масла, често се оказват имунизирани срещу болестта, докато други около тях умират. Такъв е и случаят със земеделските стопани или работниците в лавандуловите полета в Прованс и тези в Грас, които обработват кожените ръкавици и чанти за богатите дами в Савоя, Италия, използвайки етерични масла за парфюмиране на вонящата груба кожа – те преживяват чумата невредими, докато господарите им измират като мухи!

Вълни от изследвания започнаха преди повече от сто години.

Особено в началото на 20 век, значителен брой изследователски проучвания във Франция разкриха интересните въздействия върху здравето на редица етерични масла. Професор Грифон изследва антисептичните свойства на комбинациите от етерични масла, сред които основна роля играе лимоновото масло. Морел и Роше доказаха, че изпарените частици от лимоновото масло са способни да неутрализират:

• Менингококът (менингит - кръвна инфекция) в рамките на 15 минути.

• Бактерията Еберт (тиф) за едва 1 час.

• Пневмококът (пневмония и др.) за 1 - 3 часа.

• Стафилококус аереус (кожни и респираторни инфекции, хранително отравяне) за 2 часа.

• Хемолитичните стрептококи (разграждат червените кръвни клетки - пневмония, отравяне на кръвта (септицемия), възпаление на лигавицата на главния и гръбначния мозък (менингит) и др. в рамките на 3 - 12 часа.

… И от тогава насам, особено през последните 1–2 десетилетия, все повече и повече изследвания се провеждат навсякъде… В своя Годишен научен доклад за 1996 г., Държавният Университет Вебер цитира 19 масла, които показват 100% унищожаване на фаг Т7, и три масла, които показват 100% степен на унищожаване на фаг стафилококус аереус. Д-р Джейн Бъкъл в своята известна книга „Клинична ароматерапия - етерични масла в здравеопазването“ (Jane Buckle, PhD, Clinical Aromatherapy – Essential Oils in Health Care) е дала изключително интересни резюмета от многобройните изследователски проучвания, направени през последното десетилетие върху антимикробните ефекти на етеричните масла.


Ароматерапията използва етерични масла, базови масла и хидролати от всички видове етномедицински традиции по целия свят. Наистина можем отново да твърдим, че за първи път в историята - и това се дължи и на глобалната ни свързаност - имаме достъп до традиционните лечебни съкровища на света. Много от тях са на разположение дори в нашата собствена „домашна аптека“ за мощна превантивна грижа и самолечение. Така че можем по много начини да поемем отговорността за собственото си здраве, да станем пазители на личното си благополучие.

Етерично масло, извлечено от семена на кориандър, показа невероятни резултати срещу всички основни хранителни бактерии като патогенните форми на ешерихия коли и много други.

• В Япония инженерите са започнали да вграждат ароматни системи в нови сгради. Аромати като тези на маслото от лавандула или розмарин се изпомпват и разпръсват в зоните, достъпни за клиенти, за да се намали стреса и възможното бактериално замърсяване по време на чакане.

 

• Други изследвания показват, че дифузиране на масло от розмарин в класната стая подобрява функционираннето на паметта на учениците с до 75%.

• Научните изследвания ясно показват, че етеричното масло от карамфил е силно противогъбично средство срещу всички тествани гъбични видове като кандида албиканс, пеницилиум цитринум и др., притежава силно антибактериално действие и е най-мощният анти-оксидант известен в природата!

Счита се, че като цяло етеричното масло от карамфил е антибактериално, но университетът в Буенос Айрес отдели време за да определи бактериите, към които то проявява особено въздействие. Те откриха, че етеричното масло от карамфил е особено ефективно на първо място срещу ешерихия коли, стафилококус аереус и псевдомонас аерогиноза. (Микробицидна активност на етерично масло от карамфил (Eugenia caryophyllata), Д-р Нунес Л. Аквино). Тъй като всички те са свързани със сериозни заболявания, кожни инфекции и пневмония, маслото от карамфил е изключително ценно средство за профилактика и лечение на болести.

Вземете специалната оферта Чистота на Oshadhi с 5% отстъпка до края на октомври с код SP8.


Разгледайте всички
Специални оферти на Oshadhi

* Антимикробни ефекти на етеричните масла е публикувана статия за първи път в книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi


Още по темата:

Проф. Балик: Може да бъдете подведени под отговорност за ваксините! Здраве

Проф. Балик: Може да бъдете подведени под отговорност за ваксините!

Отворено писмо до френския парламент на проф. Жан Габриел Балик, член на Националната академия по хирургия

Натюрел с любов Здраве

Натюрел с любов

Без вредни съставки, с българска роза и любов!

Хронично запушен нос? Нови изследвания го свързват с промени в мозъчната дейност Здраве

Хронично запушен нос? Нови изследвания го свързват с промени в мозъчната дейност

Учени: ще търсим комплексно решение за лечение на риносинузита

„Добрите“ чревни бактерии наистина ни помагат да отслабнем Здраве

„Добрите“ чревни бактерии наистина ни помагат да отслабнем

Учени обявиха колониите от бактерията Prevotella за най-добрите помагачи при диета

Здраве и красота с козметиката на Руми Здраве

Здраве и красота с козметиката на Руми

Българка предлага чисти продукти, които ежедневно дават резултат и разкриват пълноценно красотата ни

Гардиън: Рискът за момчетата след ваксиниране с Pfizer е по-голям, отколкото от COVID-19, Здраве

Гардиън: Рискът за момчетата след ваксиниране с Pfizer е по-голям, отколкото от COVID-19, според проучване

Момчетата между 12 и 15 години, без сериозни заболявания, са 4 до 6 пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с ваксинален миокардит, отколкото да се окажат в болница с Covid

Близки на починали след ваксина разказаха историите им Здраве

Близки на починали след ваксина разказаха историите им

Неочаквани коментари под фейсбук апел на WXYZ 7 Action News взривиха мрежата

12 минути на ден упражнения с ниска интензивност понижават кръвното Здраве

12 минути на ден упражнения с ниска интензивност понижават кръвното

2-3 пъти седмично спокойни тренировки отдалечават хипертонията

Защо всеки ден трябва да ни заливат със статистика за Covid Здраве

Защо всеки ден трябва да ни заливат със статистика за Covid

Daily Mail изнесе свои данни за „пренебрегнатите" пациенти с други заболявания

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ” Здраве

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ"

Амбицията на dm e до 2025 г. почти всички опаковки на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклирани материали

Новите щамове ще носят имена на съзвездия Здраве

Новите щамове ще носят имена на съзвездия

В гръцката азбука има само 24 букви, а мутациите са много повече

Без повече мигрени - без повече главоболия Здраве

Без повече мигрени - без повече главоболия

Лечебните растения са най-основното средство да се справим с оплакванията

Британски дерматолог: не ползвайте кремове, пишете дневник и медитирайте Здраве

Британски дерматолог: не ползвайте кремове, пишете дневник и медитирайте

Съветите за добро самочувствие след 50 от Мари Рейнолдс

Има ли лек панацея? Здраве

Има ли лек панацея?

INFINITY стига до всички клетки, помага им да дишат, да се хранят и да се пречистват от токсини

Кожата жадува за даровете на родната земя Здраве

Кожата жадува за даровете на родната земя

Малката семейна фирма „Мемантикс” предлага козметика, забъркана с местни билки, домашно мляко и пчелен восък, по индивидуална рецепта за всеки, като в някогашните аптеки

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта Здраве

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта

Според премиера Джасинда Ардерн това е „единственият шанс" да се спре разпространението на заразата