Подкрепете ни!
Здраве15 ноември 2021

Здраве, ум и етерични масла

Причината за заболяването се крие в гостоприемника, а не в причинителя

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
Когато някои говорят за болест, например че са хванали настинка или са се заразили с вирус или бактерия, можем да се запитаме: Кой и къде е действителният причинител на това? Вярно ли е, че ние сме невинни жертви на болестта и че тази болест е просто лошо проклятие, един вид незаслужен удар на съдбата?

Разсъждавайки по-задълбочено, повечето от нас могат да се съгласят, че болестта не може да бъде разбирана само като резултат от действието на външни агенти. Това е преди всичко процес, свързан с нашия вътрешен свят. Какво са казвали древните? Здрав ум - здраво тяло. Как иначе може да се обясни фактът, че някои хора устояват, а други – не, на влиянието на едни и същи патогени?

Можем също да кажем, че здравият организъм е в баланс с всички свои вътрешни и външни аспекти - той е в синхрон със свят, в който има една непрекъсната динамична, но здрава връзка отвътренавън". Болният организъм често е загубил тази връзка, което поражда дисонанс между дух, ум, тяло и средата му.

В крайна сметка приемаме, че основната причина за всички атаки от болести се крие в този, който е атакуван, а не в нападателя. С други думи, причината за болестта се крие в гостоприемника, а не в причинителя, когато говорим за вируси, бактерии и т.н. Луи Пастьор на смъртния си одър е казал: „Бернар беше прав. Микробът е нищо. Теренът е всичко.“

Предизвикателството на промяната

Друг важен аспект е фактът, че ние хората, повече от всеки друг вид на Земята,  постоянно сме провокирани от промените. Болестта може да се разбира като криза на еволюцията, при която трябва да се вземат нови решения за развитие. Това едновременно е предупредителен сигнал и шанс. Правилният отговор на този сигнал предопределя нашия потенциал за изцеление.

Според Рудолф Щайнер „човешкото състояние е преминаване от един етап на равновесие в друг. Разрушаването на този баланс винаги е за сметка на определени елементи в името на други елементи. Някои намаляват, други се увеличават и нарастват прекомерно. Когато е извън равновесие, индивидът губи връзката си със силите на Вселената."

Отново и отново - външният свят влияе или твърде много, или твърде малко, като по този начин видимите щети се добавят към загубата на вътрешно равновесие. Бактериалната инфекция, например, е само вторичен „инцидент“, симптоматичен израз на основното заболяване.

В този смисъл, болестта е нещо предварително програмирано в нас поради факта, че не можем да избегнем промяната. В съвременното бързо променящо се общество проблемът с гъвкавостта и адаптивността на човека към предварително заложените промени не може да не доведе до много на брой здравословни усложнения, свързани с тези промени. Но е важно да помним, че „нестабилното равновесие“ и „нарушаването на симетриите“ (Иля Пригожин) на нашите психофизиологични условия са задължителни предпоставки за еволюция.


Достъп до ума

И така, трябва да се съсредоточим върху друго ниво на разбиране, а именно върху „основната болест” в нас, за да схванем общия контекст. Този контекст преди всичко е в съзнанието ни. Нека не забравяме, че трябва да избираме внимателно своите чувства и мисли, както и средата си, ако не искаме те да станат токсични.

„Запазете това, което ви носи мир, освободете се от това, което ви носи страдание. Помнете, че щастието (и здравето) са само на една мисъл разстояние.”- Нейтън Пануар.

„Умът е всичко. Превръщаме се в това, което мислим.”- Буда

Вярно е, че нашите мисли са основен фактор за благополучието ни. Една едничка мисъл е достатъчна, за да променим света си, вътрешен и външен. Но как можем да се научим да мислим осъзнато? Мисленето е същевременно най-големият враг и най-сложният и велик благодетел в живота ни. Мислите ни контролират всичко - къде искаме да отидем или да не отидем. Те са изворът, бликащ постоянно от най-съкровеното ни същество. Зависи изцяло от нас дали ще им позволим да участват в създаването на хаоса и страданията на така нареченото ни „човешко състояние“ или да допринесат за неговата невероятна красота и хармония.

Затова трябва да се научим да мислим осъзнато. Никой не ни е учил на това преди - нито учителите, нито родителите, нито приятелите. На това може да ни научи само нашата вътрешна природа - няма външен учител, който да ни каже как да мислим правилно - няма религия, няма книга, няма треньор, няма свещеник. Ние сме родени, за да се научим да мислим.

Животът може да ни научи как да мислим. Ако сме достатъчно чувствителни, често вътрешно осъзнаваме, че мислите ни вероятно са насочени в грешната посока. Можем дори да почувстваме как негативните мисли, задържани твърде дълго, понижават енергията ни. Дори е напълно възможно да усетим честотите на мислите си и често можем да почувстваме, че сме натрапчиво обсебени от собствените си мисли.

Разбирането на тази концепция е квантов скок в колективната човешка еволюция - ние започваме да усещаме, да чувстваме физически дали нашите мисли и емоции са в синхрон с нас самите и със света около нас.

Ако искаме, можем да използваме мислите и като вътрешен „глас“ (санскритски корен „Vrit“ = „вихър“), на който да позволим да ни  „завихри“ надълбоко в нашето съзнание и да изпитаме най-високите степени на свобода, които човек може да постигне. Именно това е истинската медитация, а тя ни учи на нещо особено важно - не вярвайте на всичко, което мислите. Вие не сте Вашите мисли, така, както не сте тялото си.

Да превърнем мислите в наши приятели

Мислите ни могат да бъдат най-големите лъжци, най-подлите и подвеждащи „приятели“, най-удивителните лицемери. Те буквално създават болест (не-здраве или dis-ease от англ.) всеки ден. "Цветът" и "теглото" на човешките мисли постоянно решават съдбата на света.

Опасността от мислите е, че те са толкова близо до нас. Те се налагат постоянно в рамките на микросекунди. Колко мисли преминават през човешкото съзнание ежедневно? Средно 40 000 - 50 000.

Влиянието на тяхната „вълнова функция” е огромно, а ние все още не сме усвоили способността да ги напътстваме. Повечето от тях са просто ненужни и е важно да помним, че не трябва да вярваме на всяка една от тях.

Медитацията задейства онази част в нас, която можем да наречем „мълчалив свидетел“ (санскрит „Сакши“). Тя участва в нашите мисли и чувства, без усилия ни насочва как да коригираме психическото и емоционалното си поведение.

Важно е да помним, че зад безспирния шум на мислите се крие нашата свобода - свободата да настроим мисленето си позитивно, за да можем да изпитваме по-фини, по-мощни нива на мисъл. Това постепенно ни доближава до състояние на вътрешен покой! В известен смисъл ние сме отговорни за своите мисли, и с всяка мисъл влияем не само на вътрешния си свят, но и на нашата среда, партньор, семейство, приятели - на всичко и на всички наблизо и далеч. Финото квантово мислене излъчва навсякъде мир или война, здраве или болест.  Чрез своите мисли ние избираме съдбата си ...


Препрограмиране на мисленето с помощта на етерични масла

Какво общо има това с етеричните масла? Ароматите имат директен достъп до нашата лимбична система и могат да ни отведат на дълбоко в собственото ни същество. Именно там се случва голяма част от първичното мислене.

Преди една мисъл да се формира на нивото на неокортекса в човешкия мозък, тя по някакъв начин е „предварително обусловена” от по-старата церебрална система, която споделяме с маймуни и други животни.

Чрез обонятелни преживявания или „обонятелна терапия” с етерични масла можем да препрограмираме мисленето и емоциите си естествено и спонтанно. Обонянието е първото и най-старото от нашите пет сетива, както и най-старият „език“, чрез който хората общуват със заобикалящия свят. Ароматите са език, чрез който общуваме и имат способността да ни отведат много дълбоко.

Осъзнатото вдишване на чист аромат от етерично масло ни пренася по-дълбоко в нашата собствена същност - далеч от повърхността, където преобладава едностранното мислене. Ароматите на етеричните масла идват директно от сърцето на Природата и могат да спомогнат за задълбочаване на вътрешния ни „диалог“ в дълбините на съзнанието ни, далеч от повърхността. Това може да ни помогне да се освободим от оковите на матрицата на околната среда, в която съществуваме 24 часа в денонощието. Най-важното е, че етеричните масла, и по-специално обонятелното преживяване с тях, често дават точно енергията, от която се нуждаем, за да се освободим от негативни мисли и емоции.

Етеричните масла са честотни генератори. Чрез способността им да служат като фотонни захранващи блокове, те зареждат мозъка и цялото тяло с множество отрицателно заредени молекули. Според научни изследвания на етеричните масла, всяко етерично масло съдържа определена биоелектрична честота, която при вдишване преминава към вторичните неврони в обонятелната луковица, които изпращат импулси към лимбичната система и обонятелния сензорен център в основата на мозъка. След това те преминават между хипофизата и епифизата и се придвижват до амигдалата, която е центъра на паметта за страхове и травми. ”- Център за алтернативна медицина

Етеричните масла могат спонтанно да препрограмират мозъка. Стресовата реакция (позната като „бий се или бягай“) на амигдалата в лимбичната система бива ограничена. Болката и страхът се рекалибрират. Лекотата се възвръща, като отнема от тежестта на ситуацията. Ароматерапията е прекрасен начин, с който можем да подпомогнем постоянната нужда, която имаме да препрограмираме себе си и ума си.Откъс от „Направляване приливите на промяната“:

„Ранните спомени идват обвити в топлина. Красотата на нещо невиждано изпълва тялото ми и ме изпълва с радост, че съм жив. Така дойде при мен първата ми роза - чрез аромата си в началото на горещините, когато розовите храсти се отрупват с цвят. Не видях формата ѝ, не и тогава ... защото се бе пробудило нещо друго - копнеж, който щеше да изпълни сърцето ми.

Знаете ли, че благоуханията на растенията са като нежните докосвания на крилата на ангел? От вас зависи дали ще се обърнете или не, за да видите тяхната красота.

Прекарвам време с много аромати - с карамфил, смирна, тамян, портокалов цвят, роза - и много други. Това са моите приятели и те ще ви помогнат, ако отворите сърцето си за тях.

Понякога, докато прокарвам ръцете си върху множеството парфюми, които сега живеят близо до мен, усещам как розата цъфти отново в глъбините на паметта ми.

Моля се да не забравя никога, докато копнежът в сърцето ми най-сетне не ме изправи лице в лице с Най-висшата сила...

Разбирате, че невидимата целебна ръка, която носи облекчение от болките на този свят, идва от свят отвъд. Тя идва като аромат, носен на крилете на душата."

Давид Ла Шапел, „Направляване на приливите на промяната“ (David LaChapelle, Navigating the Tides of Change)

Вземете специалната оферта Медитация на Oshadhi с 5% отстъпка до края на ноември с код SP8.


Разгледайте всички Специални оферти на Oshadhi

 * Здраве, ум и етерични масла е публикувана статия за първи път в книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi


 

Още по темата:

Учени недоумяват защо заразените с COVID-19 в Африка са малко Здраве

Учени недоумяват защо заразените с COVID-19 в Африка са малко

Най-новата хипотеза е, че много от африканците са преболедували малария

Ендобиогения лекува дори „нелечимото” Здраве

Ендобиогения лекува дори „нелечимото”

Камелия Димитрова оздравява от рак на шийката за 45 дни. Лекарят й д-р Шарбел Аби Шахин ще изнесе лекция на 27 ноември в София.

Черен кимион в борбата с ковид Здраве

Черен кимион в борбата с ковид

Всеки, приемал масло от семената, добавени към терапията, остава жив и оздравява по-бързо, сочи доклад на СЗО

Просто обсесивни ли сте или имате обсесивно-компулсивно разстройство? Здраве

Просто обсесивни ли сте или имате обсесивно-компулсивно разстройство?

Когато натрапчивата мисъл пречи на ежедневните ви дейности - потърсете лекар

И в Словакия локдаун за неваксинираните Здраве

И в Словакия локдаун за неваксинираните

Германия ще предприема локални мерки в районите с много новозаразени. Обмислят задължителна ваксинация за медиците.

„Най-ваксинираното“ място на земята отменя Коледа Здраве

„Най-ваксинираното“ място на земята отменя Коледа

Броят на новозаразените нараства в Гибралтар, Сингапур и Ирландия, където ваксинираните са над 90 процента

Какво още не знаем за хапчетата против COVID-19? Здраве

Какво още не знаем за хапчетата против COVID-19?

Резултати от клиничните изследвания предизвикват интерес, но детайлите около ефективността им все още са неясни

Тялото е електроцентрала Здраве

Тялото е електроцентрала

Как да бъдем здрави, жизнени и щастливи без концепции

Българският антидот срещу COVID-19? Здраве

Българският антидот срещу COVID-19?

Имунният катализатор TERRA OXY е революционно откритие в борбата с всички патогени. Докато пиете капките, изчезват и други болести.

Здравето минава през корема Здраве

Здравето минава през корема

Висцералната терапия на проф. акад. Огулов пречиства блокажи и възстановява нормалната функция на вътрешните органи

Изследване от 2008 г.: Естествено придобит имунитет ни пази цял живот Здраве

Изследване от 2008 г.: Естествено придобит имунитет ни пази цял живот

Антителата на възрастни хора, преболедували Испанския грип през 1918 г., остават в бойна готовност

Великобритания одобри първото хапче за лечение на Covid Здраве

Великобритания одобри първото хапче за лечение на Covid

Прогноза: хоспитализациите и смъртните случаи ще намалеят наполовина с препарата на Merck

Ваксинирани и неваксинирани разпространяват у дома делта варианта еднакво Здраве

Ваксинирани и неваксинирани разпространяват у дома делта варианта еднакво

Имунитетът на ваксинираните пада след третия месец. Обмислят да го вдигат с бустерни ваксини

Исландия спря Moderna заради зачестили случаи на миокардит Здраве

Исландия спря Moderna заради зачестили случаи на миокардит

Science.news предлага списък от 30 научни публикации за естествения имунитет, които да споделите с работодатели, здравни служители и политици

Проф. д-р Андрей Чорбанов: Защо мерките са абсурдни, а зеленият сертификат излишен Здраве

Проф. д-р Андрей Чорбанов: Защо мерките са абсурдни, а зеленият сертификат излишен

Предлагам спешно въвеждане на здравна програма за изследване на населението за наличие на Т-клетъчен имунитет

Заплашват лекари, скептични към ваксината, че ще им отнемат лиценза Здраве

Заплашват лекари, скептични към ваксината, че ще им отнемат лиценза

В САЩ се появи нов термин - „медицински фашизъм"