Подкрепете ни!
Здравед-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi / 17 декември 2021

Ароматерапия за събуждане на Духа

В навечерието на коледните празници споделяме с вас една статия от Д-р Хоцел на тема Духа и грижата за него

Ароматерапия за събуждане на Духа
Ново разбиране
Нарастването на значимостта на новите методи, съчетаващи използването на етерични масла за масаж, терапия за чакрите, почистване на аура, визуализация, медитация и други естествени подходи за изцеление, себелечение и саморазвитие, е съвсем навременно явление.
По-систематично разбиране на терапевтичните свойства на етеричните масла, както и на по-финото въздействие на ароматните молекули, се появява сега - и с него получаваме все повече и по-ценни инструменти за приложение в областта на енергийната медицина. По този начин на лечители и пациенти се предоставят значителни знания, за да могат да се задълбочат в по-финото разбиране на здравето, превенцията и себелечението.

Това съответства на промяната в съвременното съзнание от ориентираното само към материята и симптомите разбиране на съвременната медицина, със синтетичните й лекарства, към по-психосоматична и основана на природата холистична медицина, която отчита „единството ум-тяло” и която използва природни лекарства, получени предимно от лечебни растения.

Умът над материятаЗа западния ум това е равно на квантов скок, но всъщност означава, че ние просто наваксваме с разбирането на една истина, осъзната преди хилядолетия от източната философия и древните медицински науки.

В лечебните си подходи индийската аюрведа или китайската медицина от незапомнени времена са гледали на пациента като на космическата съвкупност и винаги са поставяли на първо място „фините“ енергии на съзнанието над грубото, материално тяло, считайки го просто за форма на сгъстяване или кондензиране на по-фините, непроявени нива на живот. Според китайската медицина болестта означава нарушаване на присъщата „хармония под небето“ и следователно предполага споделена отговорност за използването на различни, включително психодуховни, лечебни подходи, за да се възстанови баланса в системата на пациента.

Аюрведа използва думата „коша“ (съд) за основните „обвивки“ или енергийни тела, съставляващи индивидуалния живот. За да го разберем добре: от живот от грубото материално „физическо тяло“ (анамая коша), което често на Запад грешно приемаме за цялото, чрез фините телесни енергии (пранамая коша и т.н.) се достига до крайното „тяло на блаженството“ (анандамая коша).
Унищожаването на блаженството чрез нарушаване на естествения закон е, според Аюрведа, първата крачка встрани от здравето. Чарака, известният аюрведичен лекар, живял преди няколко хиляди години, твърди, че „прагяпарад“, „грешката в интелекта“ или грешка в разбирането, в желанията ни и в спомените ни, са основните причини за болестта.

Още една крачка и трябва да признаем, че ние наистина сме отговорни както за опазването, така и за разрушаването на собственото си щастие и здраве. Благополучието или болестта стават функция на нашата собствена емоционална и познавателна интелигентност: като метаболизирате емоциите и желанията си, като увеличавате обхвата на разбирането си за многобройните жизнени процеси, за вашите отношения, за вашия еволюционен път или „дхарма“, като си спомняте (и забравяте, или прощавате), така ще се радвате на дълъг живот (санскрит: „Аюс“) и щастие в посока на блаженство, Вие „синове на безсмъртието“. Така Аюрведа се обръща към човешкия вид.

Енергията е радост
Каква програма! Като студенти, спомням си, ние обсъждахме има ли обективен начин да измерим дали дадени народи или „манталитети“ са по-щастливи от други. Стигнахме до извода, че щастието е просто субективен термин и в крайна сметка никой не е по-щастлив от другия. Промених мисленето си оттогава. И трябва да кажа, че лечебните растения и етеричните масла изиграха основна роля, за да разбера и изживея повече от тайното царство на блаженството в човешката душа. "Енергията е радост", казва Уилям Блейк, известният английски поет. Това е дълбока истина, особено ако се вгледаме в скритите енергии на нашия ум и тяло, така както можем да ги изпитаме при дълбока медитация и в съюз с природата - или по време на арома масаж, зареден с благодатта на нашите помощници и спътници от вечността, лечебните растения.

Китайската медицина твърди, че ако хората се масажират повече, ще има по-малко войни. Монтагю или Лидлоф са писали за онези, които поради липсата на любящо докосване в ранна детска възраст се превръщат в типичните представители на невротичните шизоидни личности на нашето време, проявяващи в своята страховита и агресивна същност никога непотушената жажда да изживеят докосването.

Изглежда, че сме на прага на колективна промяна по отношение на разбирането на нашата нужда от чистото лечебно докосване. Агресията и неестественото поведение са се увеличили до такава степен в съвременния ежедневен живот, че изглежда трудно за индивида да оцелее невредим. Нашата култура изисква връщане към истинската природа, към мълчанието, към духовността, към нашето дадено от Бога право на блаженство. Много от пионерите в културата на нашето време - онези, които носят посланията на ново разбиране и поведение в света - много от тях са заети с нови ритуали за непосветените, празнувайки с все по-голямо вълнение магията на една от най-близките срещи на физическо ниво, на която хората могат да се наслаждават заедно - „мистичния съюз” на ароматното докосване и лечение.

Мирис и докосванеПреоткриването на обонянието ни и съпътстващите го промени в нашата оценка на естествените спрямо неестествените аромати чрез ароматерапията вървят ръка за ръка с преоткриването на нашето усещане за допир. Фигуративно можем да кажем, че нещо трябва да мирише, за да ни докосне. Дори сперматозоидите се насочват през матката чрез обонянието преди да достигнат до яйцеклетката. Обонятелната луковица при бозайниците е допринесла до голяма степен за развитието на чувствителност и емоции. Чувствата и привързаността до голяма степен се основават на положителното „приемане“ на онези милиони вещества, които нашите „рецепторни клетки“ в носа (надяваме се) определят като приятни.

При арома масаж предната и задната „врати“ на централната нервна система се отварят едновременно чрез „мирис“ и „докосване“, активирайки невероятна симфония на невронни връзки в мозъка, мозъчния ствол и гръбначния мозък, пораждащи мощно освобождаване на „щастливи” невротрансмитери, обливащи в светлина и топлина „замразения” образ на бога и богинята в нас, движещи се и стопяващи стазите и „метастазите” на това, което Аюрведа нарича „клешас” или жизнени травми в океана на безсъзнателното блаженство, където „мама е у дома“ и „раят“ вече не е „изгубен“. Никъде етеричните масла не могат да разгърнат така пълно своите терапевтични енергии, както при арома масаж, провеждан в чиста, духовна обстановка, под топлите любящи удари на сърцето. По този начин всеки гняв, страх или емоционален проблем могат да бъдат „премахнати“ с мощните вещества, дестилирани от ядрото на природата.

Съзнанието на растенията е древно
Когато природата е започнала да създава етерични масла в иглолистните дървета преди 200 милиона години, човешкият вид все още не е присъствал на тази планета.
Съзнанието на растенията е древно. Да погледнем растенията означава да погледнем стотици милиони години назад в изначалната универсална интелигентност. Изпълва ни страхопочитание, като си спомним колко време е инвестирала природата, за да ни представи лавандула, розмарин, мащерка или жасмин. Това е изпитана от времето медицина, мъдростта на земята, съчетана с мъдростта на Космоса. Растенията експериментират с елементите и с физическото проявление много преди ние да го направим. Ригведа, най-старият текст на човечеството, говори за растенията като изпратени от небето към материалното съществуване с божествената цел да даряват живот и подпомагат висшите видове като животни и хора.

Те подготвиха пътя... Хлорофилът, най-мощната молекула на земята, под високите енергии на ултравиолетовата светлина, първо трябваше да разгради въглеродния диоксид до въглерод и кислород, осигурявайки не само основата за нашето дишане, но и за целия органичен живот на земята. Това първо можеше да се случи само в океаните, тъй като на сушата вулканите непрекъснато изхвърлят метан, амоняк и въглероден диоксид в атмосферата, пронизана от ултравиолетова светлина с такава интензивност, че опустошава земята и я прави стерилна. На растенията бе нужно много време, за да завладеят земята… Но с течение на времето тяхната адаптивна интелигентност и търпение победиха.

Растителната мъдрост дава възможност и за подхранване на човешкия и животинския живот от древни времена и осигурява храна, подслон, дрехи, лекарства и много повече от това досега. В своите пасивни любящи грижи растенията проявяват грация и красота, които често липсват на нас хората. Те са истински пратеници отвъд, свързани с ангелските или духовни енергии на Вселената и в замяна ние им дължим благодарност и любов, а в наши дни - и екологична етика.

Между мощните фенолни „червени“ или „въплътени“ честоти на маслото от риган и фините „превъплъщаващи“ кетонни „сини“ честоти на маслото от градински чай вибрират множество мистерии от еволюционния план на живота. Ароматните цветове на дъгата от лечебни растения и техните етерични масла правят невидимото видимо, проявяват енергийни модели, вкусове и аромати, които са пряко свързани с многобройните лечебни ефекти - сили, в които трябва да вникнем по-дълбоко и да разберем по-пълно. Връзката им с цветовете на дъгата на фините енергии на човека изглежда очевидна и въпреки това ние просто „едва докосваме повърхността“ на по-дълбоко познание, което само автентичното изживяване чрез резонанс и интуитивно съединение или „виждане“ може да разкрие.

„Корените на това дърво растат на Небето“
Разбирането на по-фините и следователно по-мощни нива на живот във Вселената е ключа, с който човек да „декодира“ многото тайни езици на растенията. Това ще даде на човешкия вид - може би за първи път в историята - възможността да установи нов вид „сливане чрез знание“ с растителното царство и чрез това да се доближи до УНИВЕРСАЛНИЯ Дух, който управлява всички жизнени сили в растението и човека едновременно.

Ришите или „гадателите“ от древната ведическа цивилизация наричали растенията „Ошадхи“, което означава „носител или рецептор на светлинна енергия“ (Оджас) или „съд за трансформация на светлината“. Това е прекрасно понятие. Растенията не само използват батериите на слънчевата светлина в пълния ѝ спектър, включително с важните инфрачервени и ултравиолетови лъчи (и не само) за фотосинтеза, но и трансформират лунната и звездна светлина и всепроникващата невидима космическа „светло-божествена интелигентност ”-“ агни-вайшванара ” на Ригведа - в аурични или биофотонни енергии, които ние днес бавно започваме да разбираме. Материалните и енергийните полета се комбинират във всички живи структури.

Растенията имат предимството да се „хранят“ по най-хармоничен начин с космически вибрации и да ги излъчват в света. Техните етерични масла са концентрирани носители на енергия и пратеници на голямата универсална „електроцентрала“, която подхранва целия живот от невиждан резервоар на светлина, завинаги пълен за вечността. Човешката любов, която е най-добрият израз на тази светлина на земята, се оказва дълбоко засилена при финия енергиен масаж и по този начин се връща обратно към вътрешната светлина на всеобщата любов и преодолява пропастта между материя и енергия, форма и безформеност, между „горе и долу"...
... като помага да свържем бреговете на раздяла в моменти на единство и блаженство.

Разгледайте всички Специални оферти на Oshadhi за Коледа и вземете с 5% отстъпка с код SP8. 

 * Ароматерапия за събуждане на Духа е публикувана статия за първи път в книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi


Проф. Е. Кимрон: „Министерство на здравеопазването, време е да признаем провала“ Здраве

Проф. Е. Кимрон: „Министерство на здравеопазването, време е да признаем провала“

Икономиката, която разрушихте, децата, чието образование унищожихте – те са допълнителните жертви в резултат само на вашите действия

EMA: Има риск за имунитета поради честа реваксинация срещу коронавирус Здраве

EMA: Има риск за имунитета поради честа реваксинация срещу коронавирус

Според индийски епидемиолог 80% от хората няма да разберат, че носят Omicron

Китайски учени: Omicron може да е скочил от човек към мишка и обратно Здраве

Китайски учени: Omicron може да е скочил от човек към мишка и обратно

Бил Гейтс се надявал да има нови, по-ефективни и по-трайни ваксини

Израел в паника заради Omicron Здраве

Израел в паника заради Omicron

На всяка трета секунда се поръчват антигенни тестове за доставка до дома

Нахрани кожата си с YOGH® Здраве

Нахрани кожата си с YOGH®

Ръчно изработена пълноценна и природна козметика за теб. БЕЗ пластмаса, сгъстители, петролни деривати и вода

Citigroup уволнява неваксинирани служители Здраве

Citigroup уволнява неваксинирани служители

Това е първата голяма институция на Уолстрийт, която прилага най-строгите мерки за ваксинация

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

SSI: Можем да си върнем нормалния живот след два месеца Здраве

SSI: Можем да си върнем нормалния живот след два месеца

Епидемиологът Тайра Гроув Краузе: Разпространението на щама омикрон ще ускори края на пандемията

FDA разреши хапчето на Pfizer против COVID-19 Здраве

FDA разреши хапчето на Pfizer против COVID-19

Според агенцията - помага, ако се пие през първите 5 дни от появата на симптомите

Билков цяр при вирусни инфекции Здраве

Билков цяр при вирусни инфекции

Какво да правим стъпка по стъпка при поява на настинка и вирусни инфекции и как да ги избегнем?

Вълната на гребена на вълната Здраве

Вълната на гребена на вълната

Защо да ползваме естествения материал и как той променя съня и домовете ни

Александра Код: Има и ваксинален ковид Здраве

Александра Код: Има и ваксинален ковид

Специфичният риск от антитяло-зависимото усилване трябва да бъде разкрит на хората, преди да бъдат ваксинирани, казва френският учен

ЕК няма да препоръча задължително ваксиниране срещу COVID-19 Здраве

ЕК няма да препоръча задължително ваксиниране срещу COVID-19

Преди седмица Урсула фон дер Лайен съжали, че толкова ваксини остават неизползвани и призова страните в ЕС да вземат мерки

The Guardian: Повече от половината случаи на Omicron в Англия са след две игли Здраве

The Guardian: Повече от половината случаи на Omicron в Англия са след две игли

Няма данни обаче за хоспитализирали или починали

Новият вариант се разпространява много бързо, но болестта минава по-леко Здраве

Новият вариант се разпространява много бързо, но болестта минава по-леко

Израел не пуска чужденци, но конкурсът „Мис Вселена" ще се проведе