Подкрепете ни!
ЗдравеАди и Милен Цанови / 17 януари 2023

Хроничното обезводняване – скритият враг на човечеството

Не осъзнаваме, че за да продължим да съществуваме като вид, трябва да поддържаме здравословен воден баланс

снимки: iStock
снимки: iStock


В 6 поредни броя в списанието и на сайта Ади и Милен Цанови, които пребориха рака с традиционни методи (следвайки целебните традиции), ще разкрият най-пазената тайна - за могъщата сила на живата вода.
Прочетете тук първата част.

Дехидратацията, или обезводняването, на организма е биохимичен процес, когато на тялото му липсва вода и то започва да съхне. Често тя се усеща като жажда, сухота в устната кухина, суха носоглътка, трудно преглъщане, напукана груба кожа и устни, обриви по кожата, запек. Хидратацията не е труден процес, но изисква внимание, защото не е важно само колко вода ще изпием, но и каква.

Хидратация се постига с приемането на вода, но и на храни и напитки като плодове, зеленчуци, кълнове, микрорастения, домашни лимонади с прясно изцедени сокове, смутита, ферментирали напитки (с контролирано количество сол). Има обаче конкретни храни и напитки, които човек употребява всеки ден и които изсушават организма му. Сред тях са кафе, някои видове чай, всички промишлени газирани безалкохолни напитки и сокове, животински продукти, алкохол, цигари. Затова хората често са постоянно уморени, въпреки че пият по няколко кафета на ден.

Хипернатриемия

Важно е да уточним, че дехидратацията води до високи нива на натриеви йони в кръвта. Разбира се, че в тялото на човека следва да има натрий, защото той играе важна роля в поддържане на водно-солевия и алкално-киселинния баланс в организма. По-голямото му количество обаче води до електролитен дисбаланс. Хипернатриемията има силно забележима симптоматика, като слабост, раздразнителност, гадене, унесеност, повишена нервно-мускулна възбудимост, обилно потене, повръщане, отоци (често видими по краката и горната част на ръцете) и др.

Както дехидратацията, така и нарушеният солеви баланс водят до множество негативни симптоми и са основна предпоставка за появата на различни здравословни проблеми.

Жажда за захар

Знайте, че „течности“ и „вода“ не са едно и също нещо. Вредното въздействие на газираните напитки взема все повече жертви сред младото поколение, което е силно привързано към тях. Те изсушават организма и той се разболява. Човек си мисли, че като изпие литри кола или три енергийни напитки, е задоволил очакванията на своето тяло за хидратация. Но това е ужасна грешка! Тези напитки не само че не хидратират тялото (въпреки че за направата им е използвана вода), а извличат огромно количество от водния му запас и го изсушават.

В склада на една от компаниите ни работеше младо симпатично момче на 24 години. Там имаше дневни и нощни смени. Често след смяна това момче се е прибирало у дома, но не за да си почива, а за да играе компютърни игри до следващата си смяна.

Докато играел, той не е консумирал нищо друго освен 4 л кока-кола. Една сутрин неговата майка го намира починал с лице върху клавиатурата. Лекарите от спешната помощ потвърдили, че тялото е било силно дехидратирано и преуморено. Затова е настъпила смърт.

Става ясно, че дехидратацията е не просто състояние, а заболяване, с което болният трябва да се бори. Да се бориш с онкологичното състояние, означава да се бориш с дехидратацията. Да се бориш с автоимунното заболяване, означава да се бориш с дехидратацията. Да се бориш с диабета, означава да се бориш с дехидратацията.

Защо всеки втори човек твърди, че не обича да пие вода? Може би защото тя не съдържа мононатриев глутамат, аспартам и други подобрители на вкуса и цвета (оцветители). Тези съставки са отличен трик, който задоволява органолептичните очаквания на тялото, което жадува за бързи захари. Окото се изпълва с цветове, които човек харесва – оранжево, като изгряващото слънце, нежнозелено, като пролетния цъфтеж на растенията, а синият цвят на някои енергийни напитки се асоциира с мъжката сила.


Нямаме друг избор

Тялото ни притежава вродени механизми подобно на компютър, който подава конкретни сигнали за различните нужди и състояния. Един от тези механизми е свързан с поддържане на водния баланс в организма, за да продължим да живеем като вид. Така е било и така ще бъде винаги.

Споменатите механизми образуват инфраструктурата на всички важни системи в човешкия организъм, които действат безотказно. Жаждата е симптом вследствие на реакция на някой от тях, който казва, че в организма ни липсва вода на клетъчно ниво.

Спри се, хидратирай се, почини си, остави тялото да приеме течността. Не пий студена вода. Приеми две чаши леко подсолена вода със стайна температура. Пий бавно, но без прекъсване на преглъщането. Дишай спокойно, равномерно. Приседни. Успокой съзнанието. Ако след двете чаши отново почувстваш и малка доза жажда, налей си трета чаша и я изпий спокойно. В този момент в твоето тяло се случва нещо наистина невероятно – комплексен процес по разпределение и усвояване на водата. Този процес се извършва на различни равнища и продължава дотогава, докато организмът не подаде ясен сигнал, че в него има достатъчно количество вода, за да изпълнява адекватно всяка своя функция.


Мозъкът на първо място

Във фазата на разпределение на водата в организма е напълно нормално някои органи и системи да са с приоритет, като например мозъчните функции. Мозъкът съставлява 1/50 от теглото на цялото тяло, но получава 1/5 от циркулиращата в тялото кръв. Забележително! Организмът притежава и специфични алармени системи, които своевременно предупреждават в коя част на тялото водата е недостатъчна. Тук профилактиката би следвало да играе огромна роля, за да предотврати тези тежки състояния.

Най-добрият съвет е: пийте чиста и прясна вода! Но как да я добием? Отговор има: инсталирайте си йонизатор за жива алкална вода у дома.

Водата като универсално лекарство

Водата е лекарство и то е помогнало на милиони хора да преборят и най-тежките болести! Бъди революционер в собственото си тяло, вземай революционни решения за своето здраве самостоятелно и отговорно. Не бъди конвенционален! Както стана ясно, конвенционалното вече не е на мода.


Част от вас ни познават покрай шестте книги, които написахме, движението „Бъди промяната!“, фейсбук групата „Удоволствието да бъдем здрави! Бъди промяната!“, различни семинари, телевизионни предавания и упоритата ни работа да разкажем на повече хора за връзката между здравето и чистата вода.
„Наука за водата. Водна революция. Живот без болести“ е шестата книга на Ади и Милен Цанови.
В нея те разглеждат многобройните ползи и качества на водата и разкриват разрушителното въздействие, което оказва обезводняването върху организма, започващо от утробата и продължаващо до дълбоки старини.

Статията е публикувана в бр.12/2022 на Списание 8


Още по темата:

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.

Честите тренировки не могат да компенсират нездравословните навици Здраве

Честите тренировки не могат да компенсират нездравословните навици

Финландски университет изследва 11 000 възрастни близнаци в продължение на 45 години

Животът на хипохондриците е по-кратък Здраве

Животът на хипохондриците е по-кратък

Силните безпочвени страхове за здравето съкращават живота средно с 5 години

В огъня на промяната: От пожарникар… до терапевт Здраве

В огъня на промяната: От пожарникар… до терапевт

С цветни еликсири и етерични масла Евгения Марценкова ни разкрива как да открием своята „Вътрешна красота“

Козметика за естествена красота Здраве

Козметика за естествена красота

За първи път в света българи прилагат новаторска GANS технология в козметиката, резултатът е впечатляващ