Подкрепете ни!
ЗдравеМария Русева / 01 февруари 2023

Отрова и амброзия

Целебната гъба, която бори рак, е позната в мистериите на различни народи от незапомнени времена

снимки: iStock
снимки: iStock


Mного е изписано за цяра в отровата и как всичко зависи от дозата. Има ли капка отрова, която е в състояние да пребори нещо страховито като рак на панкреаса – един от най-жестоките и смъртоносни човекоубийци на XXI век? Лекарите знаят, че само чудо може да спре развитието му. Чудото го има и се казва червена мухоморка. Откога човекът си играе с красивото пъстро творение на природата и какви състояния достига чрез него? Попитахме познавача на гъби, автора на „Лечебните гъби в България“, Владимир Въжаров.Археологически и лингвистични доказателства проследяват най-ранната употреба на червената мухоморка до около 3000 - 6000 г. пр.н.е. Има учени, които смятат, че приложението є може да датира и още по-далеч в праисторията и че съществува възможност симпатичната и опасна гъба да е най-старият ентеоген (психоактивно вещество), използван от човечеството.

Гъбата на шамана

Червената мухоморка е била позната в цял Сибир, но най-подробни сведения до нас са достигнали за употребата є в североизточните части и племената, които ги населявали. За шаманите в Сибир мухоморката е същността на мистериите им. Тя е портал към достигането на божествен екстаз, наподобяващ транс, който им позволява да летят в света на своите богове, да се борят с тъмни сили и да получат видения. Именно този магичен полет обяснява името на този вид гъба на английски - fly agaric.

През втората половина на XIX век немският етнолог Й. Ендерли прекарва 2 години сред чукчите и коряците от Източен Сибир, като има възможността да стане свидетел на обред, докарващ участниците до транс, предизвикан от гъби.

Според разказа на Ендерли жените приготвяли сушените гъби, които обаче самите те не консумирали. След като изберели няколко подходящи екземпляра от чудната гъба, започвали да ги дъвчат старателно, за да ги направят гъвкави и влажни. След това ги изплювали, навивали ги на пури и ги давали на мъжете, които ги поставяли дълбоко в гърлата си, за да ги погълнат цели. След това мъжете започвали да треперят и да се тресат, сякаш вече не владеели мускулите си. Очите им придобивали див блясък, въпреки че те очевидно били в пълно съзнание през тази фаза. Възбудата нараствала, докато те внезапно достигали състояние на транс и започвали да напяват монотонно и тихо.

Постепенно гласовете им се усилвали, а пеенето ставало по-диво, докато изпадали в лудост и крещели непознати думи. Тук те започвали луди, дивашки танци, съпроводени от също толкова диво и разтърсващо слуха биене на обредните им барабани. Мъжете тичали из юртата и я обръщали с главата надолу, докато накрая, почти като убити, се строполявали изтощени и заспивали дълбоко. Именно тази е най-важната част от обреда, в която се отваря вратата към „другия свят“ и шаманът преживява ярки, дори осъзнати сънища и видения, често със силно сексуално естество. В това състояние той има достъп до всички отговори, потребни на него и общността, защото може да диагностицира причините за болести, определя местонахождението на изгубени предмети, извлича изгубени души, бори се с тъмни сили или получава видения за бъдещето.


Червената мухоморка с растежа променя формата си - когато е млада, е със схлупена шапка,
която после се разширява.

Халюциноген втора ръка?!

Най-любопитното на целия обред е фактът, че опияняващата сила на гъбата не се унищожава от метаболитните процеси, а вместо това преминава в урината почти без да намали действието си. Точно това свойство  е причината за едно доста причудливо и дори отвратително за нас, обикновените съвременни хора, действие - онези, които са яли от гъбата, събират собствената си урина и я пият, като резултатът е засилване на опиянението и започване на цикъла отначало. Една и съща гъба можело да бъде „рециклирана“ 6 - 8 пъти, а друг е въпросът, че наркотикът „втора ръка“ бил свободно споделян и с други желаещи. Сензационна и отблъск ваща, тази история служи да ни покаже колко важно място е заемала мухоморката в обредността на сибирските племена, щом не са допускали да „иде зян“, употребявайки я само веднъж. И тук спираме с гнусотиите!

И ти ли... Алиса?

Много невероятни подвизи на сила и издръжливост са били постигнати под влиянието на мухоморката. Съобщава се, че един мъж е носил товар от 54 кг в продължение на 16 км, без да спира. Някои историци предполагат, че прословутите набези на викингите може да са били извършени под влияние (на гъбата), което ги е превърнало буквално в „берсерки“ (викингски воин, изпаднал в неконтролируема ярост, посветен на бог Йодин) с нечовешка сила. Въпреки това няма конкретни доказателства в подкрепа на тази теория.

Алиса от „Алиса в Страната на чудесата“ пък се сблъсква с вълшебната гъба на вратата между две действителности и изпитва чудните ефекти на макропсията и микропсията (зрителни нарушения, при които е налице възприемането на предмети в по-големи или по-малки размери от действителните), които са типични симптоми на опиянение от мухоморка.

Жизнен нектар

Гордън Уосън, етномиконологът с най-подробни и задълбочени изследвания в областта, също проследява употребата на мухоморката. Според него именно тя е мистичното растение сома, от което се правел нектарът на живота, споменавано многократно в Ригведа (едни от най-древните свещени текстове на около 3500 години). Повече от сто стиха от Ригведа го възпяват, описвайки мощните му сили и загатвайки за божествения му произход. Учените днес приемат, че сома вероятно е някакъв вид психотропно растение, но все още не са единодушни за ботаническата му идентичност.

Уосън обаче в анализите си открива намек за гъбичното естество на сомата. Ако растението притежава мощни корени, сладкоухайни цветове или други подобни характеристики, авторите на Ригведа без съмнение биха им посветили някоя и друга строфа. Но гъбите нямат такова описание и затова то липсва и в текстовете, което накланя везните на Уосън още по-силно към мухоморката.

Въпреки многото предложения относно определянето на растението, мухоморката се вписва в много от ведическите препратки като помощно средство за контакт с боговете. Добре е да се отбележи, че макар и по-рядко, гъбата е смятана и за амрита, за която се говори пък в будистките писания. Амрита е еликсир за вечна младост и безсмъртие.

Велик цяр

Дали именно мухоморката е вълшебната сома и как става така, че гъбата лекува най-страшните и упорити болести на съвремието ни? Ето какво ни обясни микологът Владимир Въжаров (статия за лечебните гъби и опита му с тях чети в бр. 5/2013). „Съставът на червената хубавица е изключително сложен, но нейното целебно действие се обяснява не само чрез химията, а и с поддържане  на т. нар. жизнен нектар. Различните народи от древността говорят за тази свещена течност, на която дължим живота си. Тя ни е дадена в определени количества, заложени генетично и от минали животи. И която, ако не живеем правилно, с добри и здравословни навици, губим капка по капка заедно със самия живот. Жизненият нектар обаче може да бъде опазен. Не зная дали свещената билка, която има този ефект и за която се говори в древните текстове, е мухоморката, но червената мухоморка със сигурност действа по сходен начин. Тя спира изгарянето на жизнената течност и увеличава виталността на тялото. Действа централно, на всички системи, а чудодейните изцеления са следствие“, разказва мъжът, раздал безплатно над 1300 шишенца с целебна течност от червена мухоморка, спасила животи.
„Първият човек, който я ползва, беше болен от рак на панкреаса, жена му едва го доведе дотук. Оправи се, сега е жив и здрав вече 8 - 9 години. Скоро ми се обади един билкар от Хасково, който миналата година поиска от мен червена мухоморка за свой приятел, пак болен от рак на панкреаса. Човекът се е отървал, а е имал  7 - 8 см образувание в стомаха. Имаше и друг, който ме потърси и имаше кучешка тения, още на 2-рия месец я беше изчистил. Идваха около 200 човека с тази болест, по едно време беше голям бич. Според мен няма по-лечебно средство от мухоморката“ – обобщава Въжаров.

ВНИМАНИЕ!
Събирането и употребата на червена мухоморка и всякакъв вид диви гъби следва да се извършва задължително и само след консултация със специалист.

 

Гъбите със силен лечебен ефект
Майтаке (женска гъба)
Повлиява отлично хормоналния баланс и жлезистата тъкан, понижава кръвната захар и холестерола. Подобрява поносимостта след лъче- и химиотерапия и действа оздравително при метаболитен синдром.Рейши
Използвана в китайската медицина, ling zhi (еликсир на младостта) има силно противоалергично действие, детоксикира черния дроб и увеличава насищането на кръвта с кислород.Кордицепс
„Гъсеницата зеленчук“, считана за национално лековито съкровище в Китай, е доказано ефективна при тумори, свързани с вирусни инфекции, и при тумори в мозъка. Повишава издръжливостта и дава енергия, действа като антидепресант.Шийтаке
Гъбата на спящия Буда е другото име на шийтаке, за която се вярвало, че е дарена на човека от самия Гаутама Буда. Лентинанът, който тя съдържа, е регистриран като лекарство за рак в Япония. Гъбата регулира метаболизма на липидите, понижава нивата на холестерола и кръвната захар. Повлиява болката при остеопороза и ревматични болести. Има противовъзпалително действие – при ангини, инфекции на горните дихателни пътища, артрит и др.Херициум
У нас тя е по-известна сред гъбарите като лъвска грива. Използва се за лечението на язви и стомашно-чревни заболявания. Подсилва имунната система, действа превантивно на появата на тумори,зстомашни, чревни, езофагеални и кожни болести. Регулира стомашни и чревни проблеми. Намалява безпокойството, тревогата и нарушенията на съня. Допълва лечението на неврологични заболявания – множествена склероза, полиневропатии, възпалителни заболявания на периферните нерви. Херициум еринацеус може да възстанови мозъчна нервна тъкан.Брезова пореста гъба
Тя може да бъде открита по нашите ширини. Повлиява изключително успешно при рак на пикочния мехур. Има противовъзпалително, антибактериално, противогъбично и кръвоспиращо действие. Повишава имунитета. Любопитен факт е, че гъбата в миналото у нас е използвана от бръснарите, които с помощта на плодното тяло наточвали бръсначите си.

За повече информация за гъбите и техните лечебни свойства може да се консултирате с Доктор Биомастер
тел.:
02/9523449
https://drbiomaster.com/
https://www.mikoterapia.bg/

 
Статията е публикувана в бр.1/2023 на Списание 8

Още по темата:

Страхът и отвращението засягат храносмилателната система Здраве

Страхът и отвращението засягат храносмилателната система

Реакцията на свиване на стомаха произвежда повече киселина в червата

Време е да подсилите имунитета си! Здраве

Време е да подсилите имунитета си!

„Доктор Биомастер“ е най-големият български вносител и производител на продукти от висококачествени лекарствени гъби

Танзанитът – чудеса, богатство и любов Здраве

Танзанитът – чудеса, богатство и любов

Висулка от естествения кристал носи вълшебства на притежателя

Как ходенето пеша буквално променя мозъка ни Здраве

Как ходенето пеша буквално променя мозъка ни

Най-хубавото е, че можем да решим и да тръгнем веднага

Глад за живот Здраве

Глад за живот

Множествената склероза може да бъде победена с плодове и любов! Не пропускайте документалния филм за д-р Емилова и изумителната й пациентка – Керанка, на 1 март в Дома на киното

Големите заблуди, свързани с водата (Част II) Здраве

Големите заблуди, свързани с водата (Част II)

Тялото се обезводнява и разболява не само когато не пием достатъчно вода. То се обезводнява, когато не пием качествена вода! Пушенето и алкохолът също спират водния поток.

Готвят ревизия на европейското законодателство за етеричните масла Здраве

Готвят ревизия на европейското законодателство за етеричните масла

Българските дестилатори са разтревожени: „Благотворният ефект на маслата се знае от векове, но сега на етикета им ще има плашещи знаци за опасност“

Дончо Кръстев: Не се възприемайте насериозно Здраве

Дончо Кръстев: Не се възприемайте насериозно

Истинските причини за болестите често са кармични, дори вирусните и бактериални заболявания, обяснява холистичният лечител от Здравен център ДАР

Големите заблуди, свързани с водата (част I) Здраве

Големите заблуди, свързани с водата (част I)

Медицината пренебрегва еднозначния факт, че причината за почти всички заболявания е липсата на достатъчно вода в организма

Хроничното обезводняване – скритият враг на човечеството Здраве

Хроничното обезводняване – скритият враг на човечеството

Не осъзнаваме, че за да продължим да съществуваме като вид, трябва да поддържаме здравословен воден баланс

Extra Health GANS – въпрос на избор Здраве

Extra Health GANS – въпрос на избор

Заредена плазмена вода обезсилва вирусите, помага на организма да се върне в баланс

Как да останем във форма за цял живот Здраве

Как да останем във форма за цял живот

Д-р Джоузеф Меркола за упражненията с BFR-лентите за допълнително напрежение

Магията на Кочабамба Здраве

Магията на Кочабамба

Племе южноамерикански индианци не знаят какво е умора. Вековната им тайна е вързопче с над 500 естествени кристала, от което „младостта нахлува в тялото”

Електронните цигари изобщо не помагат за отказване от пушенето Здраве

Електронните цигари изобщо не помагат за отказване от пушенето

67,9% продължават да пушат цигари и вейп след четвъртата година на проучването

Пушачите са изложени на по-висок риск от 56 различни заболявания Здраве

Пушачите са изложени на по-висок риск от 56 различни заболявания

В Китай тютюнопушенето убива 1 000 000 души годишно