Подкрепете ни!
ЗдравеРада Тишелова / 03 април 2023

Как да изпитате космическото усещане за безтегловност

Чрез флотацията възстановявате тялото си, успокоявате ума си и постигате пълна хармония със себе си

Как да изпитате космическото усещане за безтегловност


Тяна Пресолска е бизнесдама, експерт в областта на здравето и красотата, председател е на Асоциацията на медицинските козметици (АМК) и член на Американската академия по антиейджинг, съпруга и майка на три деца.

Срещнах се с нея в един от салоните на Dupissima – софийският розов рай за тялото. Исках да поговоря с нея как се справя със стреса и има ли методи, които да ни възстановят бързо без да се налага да търсим природата като естествен източник на енергия.

Възхищавам се на жени като теб, които успяват във всичко. Как започна професионалният ти път?
През 2004 г. едва на 20 години отворих соларно студио в гаражите на дядо ми, а сега имаме пет обекта. Бизнесът отразява моите интереси и нещата, с които се сблъсквам. Това, което правя, е и хоби, и страст за мен. Самата аз посещавах различни антицелулитни и отслабващи терапии и реших, че ще е много добре да изкарам курсове успоредно с висшето си образование. Исках да разбера как работи нашето тяло и как протичат процесите в него. Така започнах да надграждам знанията си – учила съм медицинска козметика в медицинския колеж Й.Филаретова в София, изкарах магистърска степен по диетично и здравословно хранене от МУ София, имам следдипломни квалификации от Harvard Medical School, а в момента уча медицина към Белгийския Институт по ендобиогения и интегративна физиология.

Нашата мисия е да предлагаме на клиентите си процедури и информация, които да осигурят превенция на здравето и дълголетие – не просто да сме живи, а да имаме наистина качествен живот. Красотата не е самоцел, тя е функция на здравето. Всичко, което ние предлагаме, на първо място подкрепя здравословното състояние, а добавените ползи като отслабване, тонус, стягане на кожата са бонус. Ние сме едни от пионерите и лидерите в неинвазивното и здравословно извайване на тялото.

Как да се справим със стреса, който е основният враг на здравето и красотата?
Процесът към доброто здраве е много дълъг, но от нас зависи да започнем да се грижим за себе си с цел превенция. Терапиите, които най-много се харесват на клиентите ни, са – ендосфера, флотация и XBody, което е особено популярно и сред мъжете. Дори съпругът ми в момента прави експеримент дали може да постигне същите резултати с тренировка само по 20 минути седмично с Xbody. От 4 месеца не е влизал във фитнеса, където прекарваше по час и половина 3-4 пъти седмично. Резултатът е, че няма намаляване на обемите на мускулите и има повече енергия отпреди, не се обаждат травми в лакът и рамо, а мускулните схващания отминаха. Сега прави 15 набирания, а преди по 9-10.

Ние предлагаме тренировки с HYPOXI апарати. Това са умни тренировки за отслабване в желаната зона, при които тялото да не влиза в кардио режим. Организмът ни се подлъгва и започва да използва мастните киселини за енергия, а не запасите от глюкагон в мускулите.

Една от най-емблематичните е ендосфера – това е технология, която не може да се опише, защото усещането за всеки е различно и затова предоставяме възможност на безплатна демо процедура. Това е и моята най-любима процедура, която подпомага линфата да се раздвижи и токсините да се изведат от тялото по-лесно. Естетичният ефект се вижда веднага.

Какво представлява флотацията – така нашумяла през последните години?
Тя е създадена през 1954 година от невропсихолога Джон Лили, като метод за сензорна депривация за борба със стреса, депресивни състояния и мускулни болки. Представлява високо технологична вана, в която има 700 литра водна смес с 450 килограма магнезиев сулфат. В нея човек буквално плува в магнезий на повърхността, а това е и най-добрият начин магнезият да се усвои от тялото. В капсулата няма светлина, а течността е с температурата на тялото. Усещането е на безтегловност, защото не знаете къде е границата между водата и въздуха.Липсата на гравитация в капсулата се постига с насищане на MgSo4 (магнезиев сулфат) в пречистена вода. Умът е в пълен покой, както при дълбока медитация и се възстановява напълно за една процедура, защото мозъкът съвсем естествено достига до дълбоко, спокойно психическо състояние, движейки се от бета в алфа и тета мозъчни модели. Това е точката, достигната след дълбока медитация или пълноценен сън.

Защо да изберете терапията във флотация като средство за справяне с преумората, стреса и напрежението?
Флотацията възстановява силата на тялото и успокоява ума. Усещането, което получавате след флотацията, е за лекота и спокойствие. Често клиентите споделят, че постигат пълен мир със себе си и света около тях. Това е една от причините много от тях, особено мъже, да я харесват.
Почивката се постига чрез сензорна депривация – максимално занижаване на информацията, която се обработва постоянно от сетивата и подсъзнанието. Затова възможностите на флотационната терапия са за пълна тишина, тъмнина и изолация от информационния поток.

Какво се случва с ума и тялото, ако приведем стимулацията на сетивата почти до минимум?
Това, което учените наричат сензорна депривация, е всъщност създаването на условия, в които нашите сетива не са бомбандирани от постоянна информация. Дори когато спим, постоянно обработваме на подсъзнателно ниво сигнали от заобикалящата ни среда. И това е напълно нормално, то е инстинкт за съхранение, спасявал нашите предци от хищници и нападатели.

Днешният свят е свят на свръхстимулация. Нашето подсъзнание и механизмите за приемане на сигнали са в постоянно състояние на интензивна работа. Дори когато искаме да си починем, сме свикнали да си мислим, че това трябва да бъде с книга, филм, музика или друго разсейващо средство. Но не си даваме сметка, че това е още информация за обработка и съхранение.

Флотационната кабина е възможност за истинска почивка, такава каквато се разбира в психологията под термина сензорна депривация когато даваш възможност на сетивата да се нулират, тялото да почине, а подсъзнанието да си вземе дъх.Предимствата, които може да ви донесе флотацията:
 • Намалява стреса, напрежението, чувството на безпокойство;
 • Повишава нивата на допамин и ендорфин в тялото;
 • Помага за намаляването на симптомите на депресия, ADD, ADHD;
 • Подобрява когнитивните функции на мозъка;
 • Помага при хронични мигрени, инсомния и фибромиалгия;
 • Подпомага възстановяването на мускулите и намалява риска от спортни травми;
 • Понижава кръвното налягане и сърдечния ритъм;
 • Укрепва имунитета;
 • Помага за по-бързо справяне с часовата разлика след пътуване;
 • Облекчава напрежението при бременни жени (ако сте в третото тримесечие, консултирайте се с вашия лекар);
 • Намалява цялостното налягане/напрежение в тялото, тъй като ограничава въздействието на гравитацията;
 • Флотацията може да бъде и форма на медитация.
След 30-45 мин мозъкът ви започва да генерира тета вълни, което обичайно се случва по време на сън или в онова състояние, което е точно между будността и съня;
 • Можете да използвате флотацията като начин да погледнете по-дълбоко в себе си. Да разгледате съзнанието си. Да чуете собственото си сърце и дишане. Да се свържете с тялото си и неговите нужди;
 • Да изключите от ежедневието;
 • Или просто да поспите (1 час флотация се равнява на около 4-5 часа сън).

КАКВО ДА НОСИТЕ СЪС СЕБЕ СИ?
Съветваме ви да си донесете джапанки. Ако нямате тази възможност, ние разполагаме с чехли за еднократна употреба, кърпи, халати, сешоар и аксесоари за баня. Ако имате дълга коса, можете да си донесете четка или гребен. Във флотационната капсула се влиза без бански. Стаята е изцяло за ваше лично ползване по време на престоя ви. Дайте свобода на тялото си.

ПОДГОТОВКА ПРЕДИ ФЛОТАЦИЯТА
- Не консумирайте кофеин или никотин поне 3 часа преди флотацията;
- Хубаво е да са минали поне 90 минути от последното ви хранене;
- Хидратирайте се добре през деня преди флотацията, но не пийте много течности точно преди нея, за да не се налага да прекъсвате плаването си;
- Ако сте с боядисана коса, добре е да сте имали поне три измивания преди флотацията (за всеки случай имаме и шапка);
- Добре е да не сте си правили масаж с масла в същия ден така магнезият, разтворен във водата, няма да може да се усвои добре през кожата ви;
- Ако сте се обезкосмявали в същия ден, солта може да причини леко парене в началото на флотацията;
- Същото важи и за нови татуировки. Съветваме ви да изберете друг ден за флотация;
- Ако носите контактни лещи, подгответе се да ги махнете преди влизане в капсулата;
- Отделете си поне 90 мин свободно време, в случай, че флотацията ви е 60 мин.

Какво трябва да знаем при първото си посещение?
За него ние сме Ви отделили малко повече време, за да могат колегите ни да Ви обяснят всичко подробно на място. Не се изисква предварителна подготовка, а само желание да преживеете нещо ново и различно.

СЛЕД ФЛОТАЦИЯТА можете да останете да се отпуснете в зоната за отдих и да се насладите на прекрасен билков чай или чаша ароматно кафе. Когато излезете навън, в града огледайте се наоколо и вижте разликата. Вдишайте дълбоко и осъзнайте, че отново сте живи.

В КАКВИ СЛУЧАИ ДА ОТЛОЖИТЕ ФЛОТАЦИЯТА?
- Ако имате големи открити рани;
- инфекциозни заболявания;
- сериозни психични разстройства;
- епилепсия
В тези случаи е добре да се консултирате с лекар.
- Ако сте в месечен цикъл;
- Ако сте употребявали алкохол;
- Ако току що сте боядисали косата си.

За нашите процедури може да запишете час на посочените телефони в сайта ни: www.dupissima.com

Специално за читателите на Списание 8 предоставяме промоционално предложение. Подарете на себе си или любимите си хора едно неповторимо преживяване на флотация. Вижте живота по-красив и цветен, изпълнете се с надежда и мечти за бъдещето като изчистите мислите си и започнете своето ново начало сега ТУК .
Вторият живот е възможен Здраве

Вторият живот е възможен

Vita Rama прави чудеса с растителен режим, движение и много усмивки

Бодливата тел на нощните терзания Здраве

Бодливата тел на нощните терзания

Защо се събуждаме около 3 сутринта и циклим върху страховете и недостатъците си

Вълните на женствеността Здраве

Вълните на женствеността

Терапевтката Марина Бошева разкрива тайната на женското здраве и благополучие на всички нива

Аутизъм? Не, екранна зависимост! Здраве

Аутизъм? Не, екранна зависимост!

"На всеки 50 деца, водени в Центъра за функционална оценка с поставена диагноза аутизъм, само едно е наистина с разстройство от аутистичния спектър. Другите са с екранна зависимост!"- казва д-р Везенков

Shimani облича кожата в сияние и здраве Здраве

Shimani облича кожата в сияние и здраве

Акне коректорът „Пъпкотрепач“ намалява пъпките в ранен стадий само за 24 часа, без да изсушава кожата

Екраните правят децата ни аутисти Здраве

Екраните правят децата ни аутисти

На всеки 50 деца с поставена диагноза аутизъм, само едно е наистина с разстройство от аутистичния спектър. Другите са с екранна зависимост!

Леденият човек Вим Хоф: Просто дишай и си върни душата Здраве

Леденият човек Вим Хоф: Просто дишай и си върни душата

Студът е безмилостен учител. Когато се потапяш в него активираш най-дълбоката част на мозъка си.

Защо ягодите не са вкусни Здраве

Защо ягодите не са вкусни

Д-р Меркола изрежда основните причини и съветва да си ги отгледаме сами

Д-р Джо Диспенза: кръвта на медитиращите е устойчива на болести Здраве

Д-р Джо Диспенза: кръвта на медитиращите е устойчива на болести

Биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего му помогнали да демистифицира този процес

Опасна ли е слънцезащитата? Здраве

Опасна ли е слънцезащитата?

Българи откриха как да се пазим от лъчите без вредни съставки, които водят до рак и безплодие

Кислород и водород за по-добър живот Здраве

Кислород и водород за по-добър живот

Само за 30 минути хипербарната кислородна терапия събужда жизнеността на организма

Време е за биорезонансна терапия! Здраве

Време е за биорезонансна терапия!

Пролет е. Идват светли празници. Време е за промяна.

Наркологичната помощ в България отдавна е изгубила всякакъв здрав смисъл Здраве

Наркологичната помощ в България отдавна е изгубила всякакъв здрав смисъл

Пациентите и техните близки се сблъскват с малобройни, преуморени и прегорели служители, опитващи се да оцеляват

Страхът и отвращението засягат храносмилателната система Здраве

Страхът и отвращението засягат храносмилателната система

Реакцията на свиване на стомаха произвежда повече киселина в червата

Време е да подсилите имунитета си! Здраве

Време е да подсилите имунитета си!

„Доктор Биомастер“ е най-големият български вносител и производител на продукти от висококачествени лекарствени гъби