Подкрепете ни!
ЗдравеД-р инж. Гинка Стоева / 19 април 2023

Опасна ли е слънцезащитата?

Българи откриха как да се пазим от лъчите без вредни съставки, които водят до рак и безплодие

Опасна ли е слънцезащитата?


С всеки ден слънцето все по-щедро гали кожата ни. Идва лятото, а с него и желанието да се порадваме на топлите му ласки, без да си навредим. Преди отпътуване към морето обикновено се отправяме към щандовете със слънцeзащитна козметика. Какво ни очаква там? Къде между митовете за слънцезащита и предложенията в търговската мрежа стои разумният избор? Как да разберем кое е най-доброто?

Срещу дълбокото проникване на слънчевите лъчи козметичната промишленост е разработила технологии, съдържащи филтри. Слънцето излъчва в ултравиолетовия спектър в UVA, UVB и UVC диапазони, отличаващи се с различна дължина на вълната и общо название UV (ултравиолетови лъчи).
UVA лъчите са с дължина на вълната 315 ~ 400 нанометра и над 98% от тях могат да проникнат през озоновия слой, облаците и да достигнат до дермата – вътрешния слой на кожата. Продължителното им въздействие причинява фотостареене и бръчки поради загуба на колаген и предизвикано окисление в клетъчните мембрани, образуването на кафяви петна (лентиго) по кожата, възпаление на роговицата на окото (фотокератит, наблюдаван най-често при скиори) и други увреждания. UVA лъчите са сочени и като отговорни за раковите заболявания, защото UVA лъчението взаимодейства с ДНК и РНК, причинявайки мутации.UVB лъчите имат дължина на вълната 280 ~ 315 nm. Отличават се със средно проникване през озоновия слой, защото по-малко от 2% от тях достигат до повърхността на планетата през горещите дни от лятото. Въздействат върху епидермиса – горния слой на кожата. Въпреки че подтикват обмяната на веществата, образуването на витамин D в организма и шоколадовия загар, те могат да причинят зачервяване, възпаление или изгаряния на кожата при прекомерното излагане на слънце.
 UVC лъчите са от късовълновия диапазон 100 ~ 280 nm. Те са най-опасни, но за наша радост се поглъщат от озоновия слой и не достигат земната повърхност. Колкото по-къси са вълните, толкова по-големи са опасностите от излагане на UV радиация.

Спектърът на ултравиолетовото излъчване има различни начини на разделение в света на науката и техниката, но две от тези лъчения са обект на проучване, изследване и приложение в слънцезащитната козметика. Върху опаковките на изделията има обозначение SPF (Sun Protection Factor), чиито съставки имат за цел да ни предпазят от слънчевата радиация. SPF е придружен от число, получено след лабораторно изследване. То показва колко дълго слънцезащитният крем ще ни предпазва. Например SPF 20 предполага, че ще отнеме 20 пъти повече време, за да изгори кожата ви със слънцезащитен крем, отколкото без него. Това не е точно така, защото много зависи и от силата на слънцегреенето през деня. По-високите стойности на SPF (до 50) осигуряват по-добра защита от слънчево изгаряне. На ефективна защита може да се разчита само ако тя е широкоспектърна – с покрития и на UVA, и на UVB, при това не само през лятото.Парадоксът на слънцезащитите
Изказан в едно изречение, би звучал така: „Върху телата си нанасяме съставки, които ни пазят от лъчите, но не и от заболяванията“. Нещо повече, употребата на неподходяща защита може да предизвика появата на нови болести. Към този извод насочва погледът към научните изследвания върху съдържанието на предлаганите изделия. Според данните на проучване, направено в университета „Лунд“, Швеция, 63% от съставките в най-известните слънцезащитни изделия в Европа са класифицирани като опасни за човешкото здраве и/или околната среда. Най-общо фирмите залагат на два подхода към слънцезащитата: химичен и механичен (физически). Накратко, химическите слънцезащитни изделия поглъщат лъчите, като разчитат на химични реакции, за да предпазят кожата от слънчевите лъчи. Активните съставки за физическа защита спират лъчите, като ги отразяват от повърхността на кожата подобно на огледало. Ще надникнем към предимствата и недостатъците на двата подхода, за да разберем, намазвайки се, какво постигаме чрез тях.

Какво съдържа химичната слънцезащита?
Химичните UV филтри поглъщат и променят почти 100% от лъчите. Това се дължи на факта, че навлизат по-дълбоко в подкожието, за което спомага и самата слънчева радиация, разширяваща порите. Често са предпочитани за ползване поради по-лесното им полагане на повърхността заради наличието на мастните разтвори – благоприятна среда за дълбоко проникване в тъканите. Неудобството е, че при нанасяне съставките постъпват в кръвния ток и лимфата. Освен това, за да се запазят химичните съставки, се добавят консерванти, оцветители и аромати, които могат да причинят кожни раздразнения. Ключовият въпрос е какво съдържа химичната слънцезащита?

Има научни проучвания, доказващи, че най-известните изделия с химична слънцезащита съдържат съставки, които могат да причинят увреждания върху хормоналните функции на организма, да снижат теглото на плода сред бременни жени и дори да предизвикат безплодие при мъжете. Четири проучвания, публикувани още през 2020 г., показват, че оксибензонатът може да действа като ендокринен разрушител, способен да увеличи риска от рак на гърдата и ендометриоза (патология, при която тъкан, подобна на тъканта от вътрешната обвивка на матката, се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза - бел. ред.). „Тези резултати са тревожни и могат да обяснят отчасти защо необяснимото безплодие е толкова разпространено“, смята професор Нилс Скакебек от Копенхагенския университет. Измежду многото увреждащи съставки има няколко основни, които са най-често срещани поради широката им употреба в производството. Съставките оксибензон, октиноксат, октизалат, октокрилен, хомосалат и авобензон се просмукват системно в тялото дори след еднократна употреба.Според проучвания, публикувани от FDA, те могат да бъдат открити в кожата и в състава на кръвта седмици след като вече изделието не се използва (Matta 2020). Установено е, че следите на много слънцезащитни съставки остават в майчиното мляко и пробите от урина. Освен това е възможно потребителите да вдишват химикалите от спрейовете или да поглъщат някои от тях посредством гланц, нанасян върху устните. Оксибензонът и октиноксатът са две от най-разпространените и преобладаващи вещества в дългия списък от доказано вредни съставки в химическите слънцезащитни изделия.

Оксибензон
Оксибензонът (Oxybenzone), наричан понякога бензофенон-3, е блокер на UV лъчи, който е много ефективен при забавяне на поглъщането на вредните UVA и UVB лъчи от човешката кожа. Той е с поведение на синтетичен естроген, който според Environmental Working Group (EWG) може да причини смущения в хормоналното равновесие чрез въздействието върху щитовидната жлеза, контактни алергии и фотоалергии. Наличието му в състава на слънцезащитно изделие е сред най-обезпокоителните факти. Според EWG оксибензонът е открит в кръвта на почти всеки американец.

Октиноксат (Octinoxate)
Октиноксатът, наричан още октил метоксицинамат (OMC) е UV филтър, който осигурява надеждна защита срещу проникването на UVB лъчи, но не предпазва от UVA лъчението. Формулата му позволява да се поглъща бързо през кожата. Освен в слънцезащитни изделия се влага при производството на бои за коса и шампоани, червила, лакове за нокти и кремове. Химикалът е открит в кърмата, урината и кръвта на лица, употребявали химични слънцезащитни изделия. Променя репродуктивната система на жените чрез значително понижение на хормоналните нива от естрадиол и прогестерон, което е свързано с безплодие и спонтанни аборти. При мъжете има намаление на броя на сперматозоидите при всички дози. Тези ефекти могат да бъдат допълнително предадени на тяхното потомство в хода на нарастване на тъканите чрез деление на клетките (пролиферация). Употребата на слънцезащитни химикали поражда опасения за безопасността им.Има ли рискове при механичната (физическа) защита?
Разискванията за по-добрия избор на слънцезащитни изделия продължава от десетилетия и все повече е в полза на физическата защита. Причината за това е влагането на активни съставки с минерален произход като титанов диоксид и цинков оксид, които се срещат в природата и са доказано безвредни при... известни условия. Установено е, че ZnO е по-ефективен за UVA защита, а TiO2 е по-добър за UVB диапазона. Те спират и разпръскват ултравиолетовите лъчи, преди да проникнат в кожата.

Минералните филтри са фотостабилни, ефективно обезвреждат UVA/UVB лъчите върху повърхността на тялото. Действат незабавно от мига на полагане и не са хормонално активни. Неудобството е, че често оставят бял или сивкав оттенък след малко по-трудно нанасяне. Опасностите от употреба са два: вдишване на прахообразните вещества в хода на производство или ползване;  влагането на наночастици в слънцезащитните изделия. Международната агенция за изследване на рака класифицира титановия диоксид като потенциален човешки канцероген при вдишване. Цинковият оксид също носи проблеми при вдишване, когато е под формата на спрей или прахообразно изделие.

Невидимите агенти
Производителите на козметика за физическа слънцезащита често използват наноразмерни версии на минералната основа, за да подобрят качествата є. Те са невидими – един нанометър е равен на една милиардна част от метъра (1 nm = 10-9 m), но не са безопасни. Множество проучвания показаха, че наночастиците от сребърен оксид (AgO), титанов диоксид (TiO2) и цинков оксид (ZnO) могат да действат разрушаващо върху определени клетки, да увредят тяхната ДНК, да предизвикат апоптоза – физиологичен процес за самоунищожаване на клетката, оксидативен стрес и възпаление. Фактори като размера и промените на повърхността трябва да бъдат взети под внимание, докато се изследва тяхната токсичност. Когато попаднат в тялото, променят формата и размера си, свързват се помежду си и са склонни да се натрупват в различни органи, както и в мозъка. С влизането в сила на Регламента на ЕС за козметичните изделия през 2013 г. частиците между 1 и 100 nm трябва да бъдат декларирани.Вредни за околната среда
Ежегодно около 14 000 тона слънцезащитни изделия навлизат в световния океан и увреждат неговата флора и фауна според статия от 2015 г., публикувана в списание „Архив за замърсяване на околната среда и токсикология“ (Archives of Environmental Contamination and Toxicology). Особено засегнати се оказват кораловите рифове. Проучването на научната организация с нестопанска цел Haereticus Environmental Laboratory установи, че химикалите убиват водораслите, проникват в младите корали, а оксибензонът предизвиква избелването им. Поради пагубното им въздействие на някои места по света, като Австралия, Галапагоските острови, Хаваите и Вирджинските острови, са забранили използването на химически слънцезащитни изделия или някои от съставките.

Да си направим сами слънцезащита?
Тези заключения не показват, че хората трябва да се въздържат от използването на слънцезащитни изделия. Идеята сами да си забъркаме такъв крем определено не е сред добрите. Това може да се окаже не само вредно, но и опасно. Смесването на семена от малини, моркови и други растения осигурява защита само срещу UVB лъчите, но не и в UVА диапазона, поради което тя ще се окаже почти нулева. Някои добавят и цинк, но този, който може да се купи на свободния пазар, се различава от технологичния и не е пречистен до такава степен. В домашни условия технически не може да се постигне идеално смилане дори и с най-мощния блендер... Следователно няма възможност да се постигне равномерно покритие. Като се вземе предвид и фактът, че цинкът в подобна смес ще започне да образува зърнести структури, понеже частиците му се привличат, усилието ще е обречено от самото начало.


Изборът на кралете
Изборът на козметика за английския кралски двор носи български етикет. Почетно място е отредено на слънцезащитните изделия на Wooden Spoon, които са признати като №1 по безопасност в целия свят! Те държат и първите 4 места в INCI BEAUTY – международно приложение, което прави оценка за безопасността и чистотата на козметичните изделия. Екипът на фирмата е отдаден на идеята да предложи възможно най-чистата и истинска природна грижа за всички възрасти. И успява!


„Целият състав на биокозметиката, която създаваме, е ядлив, а опаковките – разградими. Постигаме SPF 50 чрез 5 натурални съставки: пчелен восък, слънчогледово, кокосово, какаово масло и прозрачен цинк. Маслата са носещи, те прилепват цинковия оксид към кожата за по-лесно разстилане. Не съдържат вода, защото тя би изисквала консервант, в нашите продукти няма консерванти, не съдържат титанов диоксид, а цинковият оксид не е раздробен до наночастици. Минералната защита е комплексна (UVA и UVB), нанася се лесно, без да оставя бели петна. Всички наши продукти са произведени чрез щадяща технология, която запазва натуралните предимства на съставките“, споделя въодушевено Силвия Павлова – основател на Wooden Spoon.


През 2021 г. тя бе номинирана за „Жена на годината“ в категория „Бизнес по време на пандемия“. Днес биокозметиката на фирмата се продава в 36 държави и влиза в 2 книги от историята на кралското семейство.
Изборът на кралете е достъпен за всеки от нас на woodenspoon.eu

Статията е публикувана в Списание 8, бр. 4/2023 г.
Когато храната замества справянето с болните чувства Здраве

Когато храната замества справянето с болните чувства

6 начина да преодолеем емоционалното хранене

IMMUSE® – революционна разработка за имунна подкрепа Здраве

IMMUSE® – революционна разработка за имунна подкрепа

Литературен обзор и представяне на продукт за имунна подкрепа – Протектил /Protectill

Започни йога у дома Здраве

Започни йога у дома

Една година йога разрешава много повече психични проблеми, отколкото 7 години психотерапия, твърди създателката на първото онлайн йога студио Мими Дончева

Заземяване, заземяване, заземяване Здраве

Заземяване, заземяване, заземяване

Ходенето бос подобрява съня, намалява болката, укрепва имунната система, понижава кръвното

Конференция „20 години висококачествена природна медицина“ Здраве

Конференция „20 години висококачествена природна медицина“

Всеки, който се интересува от природната медицина, може да присъства на лекции, посветени на темата

Какво се опитва да ви каже болката Здраве

Какво се опитва да ви каже болката

Три начина да се вслушаме в тялото си и да си помогнем

Д-р Линда Ланкастър: Не съм изпила нито едно хапче! Здраве

Д-р Линда Ланкастър: Не съм изпила нито едно хапче!

Българката Елина Нушева оздравява от тежка болест благодарение на съветите на холистичния лекар

Сбъдната мечта Здраве

Сбъдната мечта

L’Erbolario е проект на двама влюбени да създадат истинска натурална козметика

С аромат на лавандула – Bilka Collection Lavender & Hyaluron Здраве

С аромат на лавандула – Bilka Collection Lavender & Hyaluron

За Еньовден Bilka Lifestyle представи новата си слънчева серия, базирана на най-българските и доказано ефективни съставки

Някои уж безобидни признаци сочат към Алцхаймер Здраве

Някои уж безобидни признаци сочат към Алцхаймер

Честите затруднения при изразяване на мисълта може да са първият знак за деменция

Как да се предпазим от кърлежи и да лекуваме лаймска болест Здраве

Как да се предпазим от кърлежи и да лекуваме лаймска болест

След обилните дъждове те са много и навсякъде, какво да правим, ако прихванем лаймска болест

Приказни аромати Здраве

Приказни аромати

Валентина сътворява омайни натурални парфюми и ни учи как благоуханията променят живота

Австралия легализира психеделичните терапии Здраве

Австралия легализира психеделичните терапии

С екстази ще се лекува посттравматично стресово разстройство, а с магически гъби – депресия

СЗО ще обяви аспартама за канцероген? Здраве

СЗО ще обяви аспартама за канцероген?

Производителите на подсладители и на диетична кола са на нокти