Подкрепете ни!
Здраве25 април 2023

Защо ягодите не са вкусни

Д-р Меркола изрежда основните причини и съветва да си ги отгледаме сами

снимка: iStock
снимка: iStock


Селскостопанските практики в обикновените ферми са силно зависими от пестициди, фунгициди и хербициди. На сайта си д-р Джоузеф Меркола анализира проучване от 2023 г., което предлага почти всички възможни хипотези, обясняващи защо ягодите вече не са вкусни. Данните сочат, че два често използвани фунгицида драстично намаляват разтворимите захари, хранителните вещества, вкуса и аромата на плодовете. 

Глифозатът, активната съставка в хербицида Roundup на Монсанто/Байер, нашумя, защото е най-използваният земеделски химикал в историята и защото Международната агенция за изследване на рака (IARC) го идентифицира като вероятен канцероген за човека, припомня Меркола. Според него повсеместната употребата на глифозат в земеделските практики е предизвикала нови проучвания, сочещи неблагоприятните ефекти, които химикалът има върху човешкото здраве. Според данни от CDC (Центровете за контрол и превенция на заболяванията) у над 80% от децата и възрастните в САЩ са открити нива на глифозат в урината. 

Пестицидите правят ягодите меки

Вкусът и хранителната стойност на плодовете са резултат от техния уникален състав и основни хранителни вещества. Както съобщава ZME Science, фунгицидите са предназначени да прекъсват клетъчните процеси, за да контролират гъбичките, които увреждат културите. Въпреки това същите тези механизми могат също да увредят плода. Това пречи на производството на летливи съединения и хранителни вещества, а те са от съществено значение за вкуса на ягодата.

При ягодите, напръскани с пестицида, изследователите от цитираното проучване отчели драстично намаление на разтворимите захари и хранителни вещества, като витамин С. Някои от захарите в зрелите плодове също се превръщат в киселина, което прави плодовете по-малко сладки. Освен това окислителното увреждане от пестицида също заглушава аромата и вкуса.

Вкусът и хранителната стойност са свързани

Както отбелязва ZME Science, вкусовият профил на ягодите и горските плодове е свързан с тяхната хранителна стойност. Сладостта се дължи на глюкозата или фруктозата, които присъстват в плода. Ароматът е свързан с естери и терпени - ароматни съединения с приятната си миризма. Само че в отглежданите конвенционално ягоди куцат и ароматът, и вкусът. 

Традиционните земеделски практики са под заплаха

Традиционните земеделски практики, включително ротация на културите и естествен контрол на вредителите без пестициди, са застрашени от глобалистите и федералното правителство, казва Меркола. 

Регенеративното земеделие защитава земята и вашето здраве

„Пестициди, химически торове, ГМО, субтерапевтични антибиотици и хормонални импланти … Тези технологии водят до ужасни, непредвидени последици, които влияят неблагоприятно на нашата земя, вода, климат и добитък“, пише Уил Харис в своя блог. Уил Харис е пионер в регенеративното земеделие, собственик на White Oak Pastures в Блъфтън, Джорджия. Преди да премине към регенеративно земеделие,

Харис прекарва 20 години в индустриална експлоатация на фермата си, включително използва антибиотици и хормонални импланти, за да накара кравите да растат по-бързо. Но технологиите, на които промишленото земеделие разчита за „подобряване“ на производството на храни, са разрушителни.

Изберете органични семена и отглеждайте сами 

Тъй като все повече хора осъзнават необходимостта да се избягват пестицидите, те отглеждат собствена продукция в саксийни градини и задните си дворове. Търсенето на органични семена нараства. А предлагането често е със съмнително качество, защото самите семена също са подложени на интензивна химическа обработка, пише Меркола. 

„Когато отглеждате храна по конвенционален начин, има правила за всички различни химикали, които можете да използвате и които ви е забранено да използвате. Когато отглеждате семена по конвенционален начин, също има правила, но има много повече химикали, които са разрешени." Това е мнението на Том Стърнс - собственик и основател на High Mowing Organic Seeds. 

Според Меркола ако намерите висококачествени органични семена - това ще ви помогне да произведете най-здравите растения и най-здравословната храна. Но има и друга алтернатива - да запазите семена от произведените от вас растения. В собствената си екосистема вие постепенно развивате сортове, по-добре адаптирани към вашата почва, климат и условия на отглеждане.

Можете да контролирате генофонда за оптимално покълване, време на зреене, вкус, съхранение, устойчивост на болести и цвят. След няколко сезона все повече и повече от вашите растения ще имат всички характеристики, които вие сами сте избрали, заключава Меркола.

Още по темата:

Вторият живот е възможен Здраве

Вторият живот е възможен

Vita Rama прави чудеса с растителен режим, движение и много усмивки

Бодливата тел на нощните терзания Здраве

Бодливата тел на нощните терзания

Защо се събуждаме около 3 сутринта и циклим върху страховете и недостатъците си

Вълните на женствеността Здраве

Вълните на женствеността

Терапевтката Марина Бошева разкрива тайната на женското здраве и благополучие на всички нива

Аутизъм? Не, екранна зависимост! Здраве

Аутизъм? Не, екранна зависимост!

"На всеки 50 деца, водени в Центъра за функционална оценка с поставена диагноза аутизъм, само едно е наистина с разстройство от аутистичния спектър. Другите са с екранна зависимост!"- казва д-р Везенков

Shimani облича кожата в сияние и здраве Здраве

Shimani облича кожата в сияние и здраве

Акне коректорът „Пъпкотрепач“ намалява пъпките в ранен стадий само за 24 часа, без да изсушава кожата

Екраните правят децата ни аутисти Здраве

Екраните правят децата ни аутисти

На всеки 50 деца с поставена диагноза аутизъм, само едно е наистина с разстройство от аутистичния спектър. Другите са с екранна зависимост!

Леденият човек Вим Хоф: Просто дишай и си върни душата Здраве

Леденият човек Вим Хоф: Просто дишай и си върни душата

Студът е безмилостен учител. Когато се потапяш в него активираш най-дълбоката част на мозъка си.

Д-р Джо Диспенза: кръвта на медитиращите е устойчива на болести Здраве

Д-р Джо Диспенза: кръвта на медитиращите е устойчива на болести

Биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего му помогнали да демистифицира този процес

Опасна ли е слънцезащитата? Здраве

Опасна ли е слънцезащитата?

Българи откриха как да се пазим от лъчите без вредни съставки, които водят до рак и безплодие

Кислород и водород за по-добър живот Здраве

Кислород и водород за по-добър живот

Само за 30 минути хипербарната кислородна терапия събужда жизнеността на организма

Време е за биорезонансна терапия! Здраве

Време е за биорезонансна терапия!

Пролет е. Идват светли празници. Време е за промяна.

Наркологичната помощ в България отдавна е изгубила всякакъв здрав смисъл Здраве

Наркологичната помощ в България отдавна е изгубила всякакъв здрав смисъл

Пациентите и техните близки се сблъскват с малобройни, преуморени и прегорели служители, опитващи се да оцеляват

Как да изпитате космическото усещане за безтегловност Здраве

Как да изпитате космическото усещане за безтегловност

Чрез флотацията възстановявате тялото си, успокоявате ума си и постигате пълна хармония със себе си

Страхът и отвращението засягат храносмилателната система Здраве

Страхът и отвращението засягат храносмилателната система

Реакцията на свиване на стомаха произвежда повече киселина в червата

Време е да подсилите имунитета си! Здраве

Време е да подсилите имунитета си!

„Доктор Биомастер“ е най-големият български вносител и производител на продукти от висококачествени лекарствени гъби