Подкрепете ни!




Здраве25 април 2023

Защо ягодите не са вкусни

Д-р Меркола изрежда основните причини и съветва да си ги отгледаме сами


снимка: iStock
снимка: iStock
Селскостопанските практики в обикновените ферми са силно зависими от пестициди, фунгициди и хербициди. На сайта си д-р Джоузеф Меркола анализира проучване от 2023 г., което предлага почти всички възможни хипотези, обясняващи защо ягодите вече не са вкусни. Данните сочат, че два често използвани фунгицида драстично намаляват разтворимите захари, хранителните вещества, вкуса и аромата на плодовете. 

Глифозатът, активната съставка в хербицида Roundup на Монсанто/Байер, нашумя, защото е най-използваният земеделски химикал в историята и защото Международната агенция за изследване на рака (IARC) го идентифицира като вероятен канцероген за човека, припомня Меркола. Според него повсеместната употребата на глифозат в земеделските практики е предизвикала нови проучвания, сочещи неблагоприятните ефекти, които химикалът има върху човешкото здраве. Според данни от CDC (Центровете за контрол и превенция на заболяванията) у над 80% от децата и възрастните в САЩ са открити нива на глифозат в урината. 

Пестицидите правят ягодите меки

Вкусът и хранителната стойност на плодовете са резултат от техния уникален състав и основни хранителни вещества. Както съобщава ZME Science, фунгицидите са предназначени да прекъсват клетъчните процеси, за да контролират гъбичките, които увреждат културите. Въпреки това същите тези механизми могат също да увредят плода. Това пречи на производството на летливи съединения и хранителни вещества, а те са от съществено значение за вкуса на ягодата.

При ягодите, напръскани с пестицида, изследователите от цитираното проучване отчели драстично намаление на разтворимите захари и хранителни вещества, като витамин С. Някои от захарите в зрелите плодове също се превръщат в киселина, което прави плодовете по-малко сладки. Освен това окислителното увреждане от пестицида също заглушава аромата и вкуса.

Вкусът и хранителната стойност са свързани

Както отбелязва ZME Science, вкусовият профил на ягодите и горските плодове е свързан с тяхната хранителна стойност. Сладостта се дължи на глюкозата или фруктозата, които присъстват в плода. Ароматът е свързан с естери и терпени - ароматни съединения с приятната си миризма. Само че в отглежданите конвенционално ягоди куцат и ароматът, и вкусът. 

Традиционните земеделски практики са под заплаха

Традиционните земеделски практики, включително ротация на културите и естествен контрол на вредителите без пестициди, са застрашени от глобалистите и федералното правителство, казва Меркола. 

Регенеративното земеделие защитава земята и вашето здраве

„Пестициди, химически торове, ГМО, субтерапевтични антибиотици и хормонални импланти … Тези технологии водят до ужасни, непредвидени последици, които влияят неблагоприятно на нашата земя, вода, климат и добитък“, пише Уил Харис в своя блог. Уил Харис е пионер в регенеративното земеделие, собственик на White Oak Pastures в Блъфтън, Джорджия. Преди да премине към регенеративно земеделие,

Харис прекарва 20 години в индустриална експлоатация на фермата си, включително използва антибиотици и хормонални импланти, за да накара кравите да растат по-бързо. Но технологиите, на които промишленото земеделие разчита за „подобряване“ на производството на храни, са разрушителни.

Изберете органични семена и отглеждайте сами 

Тъй като все повече хора осъзнават необходимостта да се избягват пестицидите, те отглеждат собствена продукция в саксийни градини и задните си дворове. Търсенето на органични семена нараства. А предлагането често е със съмнително качество, защото самите семена също са подложени на интензивна химическа обработка, пише Меркола. 

„Когато отглеждате храна по конвенционален начин, има правила за всички различни химикали, които можете да използвате и които ви е забранено да използвате. Когато отглеждате семена по конвенционален начин, също има правила, но има много повече химикали, които са разрешени." Това е мнението на Том Стърнс - собственик и основател на High Mowing Organic Seeds. 

Според Меркола ако намерите висококачествени органични семена - това ще ви помогне да произведете най-здравите растения и най-здравословната храна. Но има и друга алтернатива - да запазите семена от произведените от вас растения. В собствената си екосистема вие постепенно развивате сортове, по-добре адаптирани към вашата почва, климат и условия на отглеждане.

Можете да контролирате генофонда за оптимално покълване, време на зреене, вкус, съхранение, устойчивост на болести и цвят. След няколко сезона все повече и повече от вашите растения ще имат всички характеристики, които вие сами сте избрали, заключава Меркола.

Още по темата:

Етеричните масла: Голяма полза с малка доза Здраве

Етеричните масла: Голяма полза с малка доза

Петте най-важни неща, които трябва да знаем за употребата им

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори Здраве

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори

Това е едва третата подобна трансплантация в САЩ и първата при онкоболен

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин Здраве

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин

Знаете ли какво е стрес? Този настоящ момент, който имате, не ви харесва. Искате да се отървете от нещо, което не желаете и желаете нещо, което нямате...

Хъркането – предупредителен знак за хипертония Здраве

Хъркането – предупредителен знак за хипертония

Ако то продължава през 20% от нощта, вероятно става дума за нелекувано високо кръвно

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ Здраве

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ

През 50-те години на миналия век FDA счита съставката за безопасна

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС Здраве

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС

Холистичният център в Сливен търси учени и съмишленици, за да разпространи революционното откритие – наночастици, които спасяват животи

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата Здраве

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата

Фондация „За един чист живот“ започва информационна кампания за родители на тийнейджъри

Диабетът е възпалително заболяване Здраве

Диабетът е възпалително заболяване

Затлъстяването води до хронично системно възпаление и инсулинова резистентност

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има! Здраве

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има!

„Брезза ди колори“ предлага природосъобразни, красиви и здравословни мазилки

Хармонизатори за дома и хората Здраве

Хармонизатори за дома и хората

С тях подобряваме жизнената енергия около нас, базирайки се на древен фън шуй и съвременни методи

Витаминът, без който не можем Здраве

Витаминът, без който не можем

Недостигът на витамин Д носи със себе си най-тежките заболявания

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми Здраве

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми

Случаите в САЩ са стотици годишно, в Европа инфекцията се среща рядко

СЗО: Без глобален пандемичен пакт! Здраве

СЗО: Без глобален пандемичен пакт!

Провалиха се преговорите между 194 държави

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.