Подкрепете ни!
ЗдравеФиона Макинтош / 12 юни 2023

„Сънди таймс”: В България здравето излиза доста по-евтино

Д-р Емилова: „Не е важно колко години е живял един човек, а колко живот е имал през тези години.“


„Сънди таймс”: В България здравето излиза доста по-евтино
Отварям белите PVC балконски врати на хотел „Аква Азур” в „Св. Св. Константин и Елена” в България и ме посреща силен вятър, който духа от Черно море. Едва ли е бляскаво, но аз не съм тук, за да ме глезят или, не дай си боже, да се забавлявам. Това е клиниката на д-р Емилова, близо до Варна, на българската Ривиера и съм тук за пълен детокс.

Обикновено гладуването струва страшно много пари. Една приятелка наскоро ми каза, че тя и съпругът й са отишли ​​в световноизвестна алпийска клиника за десетдневна програма за медицинско гладуване и са платили £10 000. 

Това е цената на здравето, беше нейният аргумент. Е, в България здравето излиза по-евтино.
Д-р Емилова твърди, че нейната клиника за гладуване е най-евтината в Европа. При цена от £120 на вечер, включително медицински изследвания и ежедневни прегледи при лекар, това е връх в света на уелнеса.

Уелнесът е един от най-бързо развиващите се сектори на туристическата индустрия – вече можете да опитате всичко – от генен анализ в Швейцария до микродозиране на халюциногени в Мексико. Но това тук е методът за връщане към основите на гладуването, който набира все по-голяма популярност.
През последните години учените дадоха всякакви твърдения за ползите от гладуването и като човек, който трябва само да погледне канеленото руло на Гейл, за да качи килограм – ето, аз съм тук. Мисля, че си струва да опитате. 

От октомври до май клиниката на д-р Емилова е базирана в стаите на морския хотел „Аква Азур” във Варна, където съм и аз. През летните месеци обаче се мести в петзвездния планински хотел „Боровец Хилс”, на 45 мили от София. Докато „Аква Азур” има вътрешен и външен басейн, както и достъп до плажа, планинският хотел предлага сауни, турска баня и парна баня. Освен това, както ми казаха, е достатъчно далеч от морския бряг, за да не се съблазняват пациентите от апетитните миризми на плажните барбекюта.
Д-р Людмила Емилова, която тази година навърши 80 години, но притежава енергията и излъчването на много по-млада жена, провежда своята програма за гладуване с плодове и чай от 30 години. Тя се смята за някакъв вид месия сред нейните последователи, които се връщат всяка година за по-добър тонус или за помощ при справяне с хронично медицинско състояние.
Не съм била в страна от бившия източен блок от началото на деветдесетте години, когато ме изпратиха като млад репортер в Румъния, за да отразявам концерт на Майкъл Джексън. Но събуждайки се в моята спартанска хотелска стая, усещам настроението на Варшавския договор. Балконът гледа към сивото и лишено от хоризонт Черно море, а медицинското обслужване е толкова функционално, колкото и декорът.

Например още първата сутрин ми правят тест, за да се видят основните параметри на здравословното ми състояние. Покорно седя на пластмасов стол извън стаята с надпис „ЕКГ“, чакам да бъда претеглена, измерена (включително доста тревожния тест за определяне на съотношението на телесна мазнина) и да ми направят електрокардиограма, за да проверят сърдечния ми ритъм. До мен седят други пациенти, също така добре тапицирани жени на средна възраст, които стискат графиците си за тестове. Вратата се отваря и жена в черна кожена мини рокля и високи ботуши до коляното (тук няма бели престилки) мълчаливо ме въвежда в ярко осветена стая с кантар в единия край и кушетка за преглед – в другия. До него бръмчи машина, пускаща жици и електроди.

Жената сяда на бюрото си, вдига поглед към мен над очилата си със стоманени рамки и ме инструктира да сваля дрехите си. Погледът й елиминира всяко колебание. Събличам се до кръста, лягам на леглото и затварям очи, докато тя тихо прикрепя сензори към кожата ми. В плана за лечение е и йонна детоксикираща вана за крака, използваща електрически заредени атоми за извличане на токсините от тялото ви през стъпалата на краката ви. 

Преглеждат с ехограф бъбреците, черния дроб, жлъчката, далака и коремната кухина, измерват кръвното, правят цялостни кръвни тестове. При сериозни проблеми на разположение на клиента са кардиолог и гастроентеролог. Има и група очарователни, млади англоговорящи лични лекари, които вземат медицинската ми история и интерпретират резултатите от теста. 

Много от българските пациенти в клиниката на д-р Емилова идват за пълната 30-дневна програма за гладуване, която включва 20 дни гладуване с три плодови сока (или три плода на ден) и билков чай ​​с лъжица мед. След това пациентите се поставят на десетдневна програма за „захранване“. Гостите от чужбина – главно от Германия, Франция, Гърция, Кипър и малко от Обединеното кралство, предпочитат да останат от седмица до десет дни. Има и такива нерваци като мен, които идват за първи път и избират петдневен тест на услугата.
На консултацията ми с харизматичната д-р Емилова, тя обищава, че когато завърши пълната 20-дневна програма за гладуване, се чувства „по-млада и по-секси“. И двете се кикотим. „Не е важно колко години е живял един човек, а колко живот е имал през тези години“, казва тя.
Програмата е сурова. Може би поради това между пациентите се заражда истинско приятелско чувство. Те се разхождат насам-натам по анцузи и без грим.
На втория ден съм обезумяла от глад, не мога да си представя как ще продължа. Мартина (на 52, но изглежда на около 35), друга пациентка, ме успокоява. Тя е експерт по мениджмънт от София и е на 20-ия ден от гладуването си. Кълне се, че след като преминете първите няколко дни, тялото ви вече не жадува за храна и изпадате в състояние на пречистено задоволство. Тя планира да идва в клиниката всяка година.

Затворниците, включително и аз, бързо се институционализират. Всяка сутрин в 7 сутринта се спускаме до фоайето на хотела за нежни упражнения за разтягане, адаптирани от Чигонг техниките. След това има вдъхновяваща беседа за здравето в салона (имам преводач) и след това разходка с екскурзовод из горите и градините наблизо. 
Сюблимният момент всеки ден ми напомня за приятните мигове в бара, когато настъпи часът за аперитива. Само че вместо да ми сервират силни празнични коктейли, барманът приготвя сок по мой избор, сервиран в подходяща коктейлна чаша с гарнитура „плодово изкуство“, докато хитове от осемдесетте озвучават тихо ритуала.
Всяка вечер, преди лягане, се присъединявам към клас по айенгар йога, който е не само един от най-добрите класове по йога, на които съм била, но и ми помага да спя като пеленаче.
Но истинското чудо е, че на третия ден се чувствам почти страхотно. Моите пристъпи на глад изчезнаха. Чувствам се спокойна. Кожата и очите ми светят. Вдъхновена съм (и достатъчно енергична) за дълга разходка по красивия пясъчен плаж под хотела.

На петия ден се връщам в Лондон с 2 кг по-лека и с обет да ям по-малко месо, по-малко млечни продукти и да намаля алкохола. Определено ще продължа периодичното гладуване у дома и ако някога имам нужда от ударна доза здравословност, няма да пръсна £10 000 за пътуване до Алпите. Ще резервирам следващия полет до Варна.

Източник

Още за спасителния глад прочети в бр.7/2022 на Списание 8

Още по темата:

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори Здраве

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори

Това е едва третата подобна трансплантация в САЩ и първата при онкоболен

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин Здраве

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин

Знаете ли какво е стрес? Този настоящ момент, който имате, не ви харесва. Искате да се отървете от нещо, което не желаете и желаете нещо, което нямате...

Хъркането – предупредителен знак за хипертония Здраве

Хъркането – предупредителен знак за хипертония

Ако то продължава през 20% от нощта, вероятно става дума за нелекувано високо кръвно

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ Здраве

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ

През 50-те години на миналия век FDA счита съставката за безопасна

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС Здраве

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС

Холистичният център в Сливен търси учени и съмишленици, за да разпространи революционното откритие – наночастици, които спасяват животи

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата Здраве

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата

Фондация „За един чист живот“ започва информационна кампания за родители на тийнейджъри

Диабетът е възпалително заболяване Здраве

Диабетът е възпалително заболяване

Затлъстяването води до хронично системно възпаление и инсулинова резистентност

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има! Здраве

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има!

„Брезза ди колори“ предлага природосъобразни, красиви и здравословни мазилки

Хармонизатори за дома и хората Здраве

Хармонизатори за дома и хората

С тях подобряваме жизнената енергия около нас, базирайки се на древен фън шуй и съвременни методи

Витаминът, без който не можем Здраве

Витаминът, без който не можем

Недостигът на витамин Д носи със себе си най-тежките заболявания

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми Здраве

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми

Случаите в САЩ са стотици годишно, в Европа инфекцията се среща рядко

СЗО: Без глобален пандемичен пакт! Здраве

СЗО: Без глобален пандемичен пакт!

Провалиха се преговорите между 194 държави

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“