Подкрепете ни!
ЗдравеДима Котева / 14 август 2023

Започни йога у дома

Една година йога разрешава много повече психични проблеми, отколкото 7 години психотерапия, твърди създателката на първото онлайн йога студио Мими Дончева

снимки: Добрин Кашавелов и iStock
снимки: Добрин Кашавелов и iStock


Хилядолетното учение за цялостно развитие на тялото, ума и духа е все така потребно и днес. Йогата предлага огромни ползи на всеки, който иска да поддържа добра форма или да се справи с болежки, да се разтовари от напрежението или търси дълбоката мъдрост. В днешни дни вече можем да се възползваме от йогата, без непременно да стъпваме в залата за упражнения.

През 2016 г. отвори врати първото у нас онлайн йога студио Home Yoga, чийто създател е Мими Дончева – международно сертифициран преподавател с 12-годишен опит и редица професионални специализации, астролог и магистър по психология на здравето.


Мими се среща с йогата случайно, докато придружава майка си, която проявява желание да посещава занятията. Това се случва в период от живота є, когато е специалист „Връзки с обществеността“ в рекламна агенция. Занимава се с провеждането на концерти, големи фирмени събития, галавечери със световноизвестни лица. Напрегнатото ежедневие с безконечно работно време и множество отговорности я завърта в месомелачката на корпоративния свят, както сама го описва, докато един ден идва повратният миг.За нея той настъпва на 28-годишна възраст, когато според астрологията е т.нар. Сатурново завръщане. Мими пояснява, че това е съдбоносно време в живота на човек, свързано със съзряването, включително с откриване на призванието като поле за изява.

ПРЕЧИСТВАЙ СЕ
Бъдещата преподавателка по йога установява, че прекалено дълго е била впримчена да води чужди битки, докато копнее да служи на другите. Запитва се какво е онова занимание, което толкова много да є харесва, че да е готова да го прави без значение от парите. За нея това е йогата. По това време тя вече посещава двучасови вечерни уроци, които я зареждат толкова много, че дори прибирайки се след 22 ч., има енергия тепърва да подхваща домакинската работа.

Мими завършва обучение към Българската федерация по йога, провеждано съвместно с Националната спортна академия, след това специализира към Himalayan Yoga Association, Индия. Притежава най-високата акредитация за йога учители към международната организация Yoga Alliance, което є дава правото да преподава навсякъде по света.

ОСЪЗНАВАЙ
Мими става част от екипите на най-добрите студиа за йога в София, а преди 7 г. решава да отвори свое, в което обаче занятията да се провеждат онлайн. С „Хоум йога“ тя се явява дързък първопроходец в България, тъй като в онези времена хората не са наясно какво е онлайн йога студио и как работи. Но постепенно редица практикуващи йога откриват предимствата на този вид занимания.Онлайн йогата е улеснение за хората със забързано ежедневие, които нямат време да ходят до залата; за хора от малки населени места, където изобщо няма йога занимания; за живеещите в други краища на света, които предпочитат уроците да са на български език; за всички, които пътуват в командировки или дори на почивка. Онлайн йогата дава възможност да „вземеш“ любимия си инструктор навсякъде!

Студиото работи 24 часа 7 дни в седмицата за целия свят. То предлага занимания с времетраене от 15 до 90 мин. в най-известните днес стилове – хатха (класическа), ащанга, виняса-флоу, ин, йогалатес, йога през бременността, като има също пранаяма (упражнения по дишане) и медитации. Студиото покрива всички нива – от напълно начинаещи през средно напреднали до опитни.

ОБИЧАЙ
Онлайн студиото дава богат избор измежду видеоуроците с 8 от най-добрите учители по йога в България, някои от които дори водят обучения за инструктори. Като цяло всички в екипа на „Хоум йога“ отговарят на две основни изисквания – притежават нужната професионална подготовка и дългогодишен опит. Благодарение на това хората, които практикуват у дома с „Хоум йога“, могат да имат безопасни и качествени занимания.

За да усетите ефекта от йогата лично и да се ориентирате в различните стилове, при първоначалното вписване в онлайн студиото разполагате с три безплатни дни, през които да изпробвате уроците.

За улеснение всеки нов практикуващ получава наръчник „Йога у дома в пет лесни стъпки“, който го съветва как да започне самостоятелните си занимания. Една от препоръките е независимо от онлайн уроците от време на време човек да посещава часове на живо, за да може да получи обратна връзка за правилното изпълнение на позите.

Ако някой иска да се срещне лице в лице с екипа на Мими, може да посети и йога ваканциите, които се провеждат няколко пъти годишно у нас и в чужбина. Тя с радост разказва, че някои ученици идват чак от САЩ и Германия, за да присъстват на събитията.

МЕДИТИРАЙ
Мими обяснява, че йогата е една от 6-те основни философски школи на Древна Индия, макар доста хора да гледат на нея само като на гимнастика. С времето е открила какъв несравним способ е тя за изцеляване на душевни неволи. Преди години Мими е била прекалено затворена и срамежлива, не е умеела да води непринудени разговори, а да говори пред публика, е било огромно предизвикателство. Благодарение на йогата в годината, в която е започнала всеки ден да прави упражнения, стеснителността є постепенно отшумяла, без тя да прави целенасочени усилия за това.

Позите въздействат върху всички жлези с вътрешна секреция, разяснява Мими. А когато нивата на хормоните се уравновесят и се въздейства върху парасимпатиковия дял на нервната система, отговарящ за възстановяването и самолечението, здравето, усещането за благополучие и удовлетворение от живота са просто естествен „страничен ефект“.В книгата си „Излекувай чакрите си“ Мими дава подробни напътствия как да използваме физическите упражнения, за да повлияем положително върху начина си на мислене и да подобрим всеобхватно живота си. Затова и в уроците на „Хоум йога“ се посочва не само как въздейства дадена поза на телесно ниво, за кои органи и системи е подходяща, но също и какви пречки и емоции се преработват на психическо ниво. Задължително условие за всяко занимание по йога е да има пози за всички чакри и за раздвижване на гръбнака във всички направления. Важно е да се работи цялостно, тъй като чакрите са като скачени съдове и този подход подтиква правилното и свободно протичане на жизнената сила, която ни поддържа в цветущо здраве на всички нива. Доказателство за себе си Мими открива във факта, че от много години е забравила какво е да боледува.

СЛУЖИ
За Мими водещо мото в живота са думите на Свами Шивананда: „Служи, обичай, давай, пречиствай се, медитирай, осъзнавай“. И дори е окачила този цитат в рамка, за да го вижда всеки ден и се води по тези думи в делата си. Приема служенето като основна своя мисия и преди 7 г. започва да се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Г. Юнг. Любопитно є е да разбере какъв е западният поглед върху устройството на човешкия ум и психика. Междувременно завършва магистратура по психология на здравето в Софийския университет.В хода на обучението си за психотерапевт минава през 200 часа лична психотерапия, задължителни за всеки, който иска да работи в тази област. И макар да не отрича ползите от този вид подходи, е убедена, че в годината, в която е започнала ежедневно да упражнява йога, е постигнала много повече за освобождаване от психични блокажи, отколкото за 7 години психотерапия. Според Мими предимството на йогата е, че на човек не му се налага да прекарва през ума всичките си терзания, което може да се окаже бавен и затормозяващ процес. В йогата тялото се използва като инструмент, чрез който преработваме психическите си проблеми дори без да ги осъзнаваме.

А за ученолюбивите, които искат да задълбаят в личностното развитие, Мими Дончева създава преди 3 години Home Yoga Academy – онлайн школа за тематични обучения по йога и астрология.
Вижте всички детайли за онлайн програмата тук

Контакти:
0892 264 646
support@homeyoga.bg
web
youtube
facebook
instagram


При абонамент за Списание 8 получавате 50% отстъпка


За да ползвате 50% отстъпка от цената на програмата, приложете промо код при завършването на поръчката. Кода ще получите след извършването на абонамента!

Статията е публикувана в бр. 8/2023 г. на Списание 8

Още по темата:

Когато храната замества справянето с болните чувства Здраве

Когато храната замества справянето с болните чувства

6 начина да преодолеем емоционалното хранене

IMMUSE® – революционна разработка за имунна подкрепа Здраве

IMMUSE® – революционна разработка за имунна подкрепа

Литературен обзор и представяне на продукт за имунна подкрепа – Протектил /Protectill

Заземяване, заземяване, заземяване Здраве

Заземяване, заземяване, заземяване

Ходенето бос подобрява съня, намалява болката, укрепва имунната система, понижава кръвното

Конференция „20 години висококачествена природна медицина“ Здраве

Конференция „20 години висококачествена природна медицина“

Всеки, който се интересува от природната медицина, може да присъства на лекции, посветени на темата

Какво се опитва да ви каже болката Здраве

Какво се опитва да ви каже болката

Три начина да се вслушаме в тялото си и да си помогнем

Д-р Линда Ланкастър: Не съм изпила нито едно хапче! Здраве

Д-р Линда Ланкастър: Не съм изпила нито едно хапче!

Българката Елина Нушева оздравява от тежка болест благодарение на съветите на холистичния лекар

Сбъдната мечта Здраве

Сбъдната мечта

L’Erbolario е проект на двама влюбени да създадат истинска натурална козметика

С аромат на лавандула – Bilka Collection Lavender & Hyaluron Здраве

С аромат на лавандула – Bilka Collection Lavender & Hyaluron

За Еньовден Bilka Lifestyle представи новата си слънчева серия, базирана на най-българските и доказано ефективни съставки

Някои уж безобидни признаци сочат към Алцхаймер Здраве

Някои уж безобидни признаци сочат към Алцхаймер

Честите затруднения при изразяване на мисълта може да са първият знак за деменция

Как да се предпазим от кърлежи и да лекуваме лаймска болест Здраве

Как да се предпазим от кърлежи и да лекуваме лаймска болест

След обилните дъждове те са много и навсякъде, какво да правим, ако прихванем лаймска болест

Приказни аромати Здраве

Приказни аромати

Валентина сътворява омайни натурални парфюми и ни учи как благоуханията променят живота

Австралия легализира психеделичните терапии Здраве

Австралия легализира психеделичните терапии

С екстази ще се лекува посттравматично стресово разстройство, а с магически гъби – депресия

СЗО ще обяви аспартама за канцероген? Здраве

СЗО ще обяви аспартама за канцероген?

Производителите на подсладители и на диетична кола са на нокти

Подари (си) масаж „Миели“! Здраве

Подари (си) масаж „Миели“!

Студиото е най-харесваното в София, защото екипът му се грижи за всеки според нуждите, а сърцата им побират цялата Вселена