Подкрепете ни!




ЗдравеМария Русева / 16 май 2024

Витаминът, без който не можем

Недостигът на витамин Д носи със себе си най-тежките заболявания


Витаминът, без който не можем
На 28 февруари 2024 г. в ютюб канала си излъчихме разговор с инж. Пламен Бенински, прочут народен лечител и автор на книги за здравето. Предмет на разговора бе витамин Д, за който научихме неподозирани ползи и сметнахме за необходимо да сложим част от наученото в списанието. Ако и на вас ви се стори важно, колкото на нас знанието за витамина с така широко благотворно действие, изгледайте цялото видео с Бенински и разберете повече.

Витамин Д по своята същност е хормон, защото се произвежда в тялото, за разлика от витамините, които по правило се набавят от външен източник, обяснява Пламен Бенински. Витамин Д е съединение, което се произвежда в кожата от вид холестерол под влияние на ултравиолетовите лъчи. Той е изключително важен за здравето, тъй като управлява обмяната на калция, усвояването му в костите и разпределянето му за различни нужди на тялото. Обмяната на фосфора също е задача на витамин Д, при това с изключителна важност, тъй като фосфорът е в основата на клетъчната енергетика, без него клетките не могат да съхраняват, нито да акумулират енергията, която получават от разграждането на глюкозата.

Витамин Д участва в обмяната на магнезия, както и на лимонената киселина, която е част от цикъла на Кребс (кръговратът на клетъчната енергия, с помощта на който се стига до АТФ – аденозинтрифосфат, който акумулира енергия), нарушен при раково болните, и една част от лечението е насочена към възстановяването му с помощта на лимонената киселина.

При автоимунни заболявания

Друго важно знание за витамин Д е противовъзпалителното му действие, а относно връзката му с автоимунните заболявания събеседникът ни поясни: „Скорошни изследвания показват, че някои от имунните клетки в организма притежават специални рецептори за витамин Д. Той при определени обстоятелства отслабва действието на имунните клетки и предотвратява появата на автоимунни процеси. Витамин Д е това, което пази от автоимунни процеси. Всички хора с хашимото, артрити и всякакви автоимунни заболявания трябва да знаят това“.

До какво води липсата му?

Първото следствие според автора на „Самолечението през XXI век“ е появата на алергии, включително слънчева. Колкото повече човек се пази от слънцето и има по-малко витамин Д, толкова по-бурно кожата го понася и развива алергични реакции при излагане на слънце.
„Непълноценен нощен сън и оттам ниска функция на всички жлези в тялото, хормонален дисбаланс, депресия, липса на апетит, чупливи нокти, отслабване на сърдечните мускули и шум в ушите, проблеми с кръвооросяването (студените ръце и крака много често се дължат на липса на витамин Д)“, обяснява инж. Бенински.
Сред по-тежките заболявания, които са резултат от недостиг на витамин Д според народния лечител, са: появата на рак (особено на гърдата, яйчниците и простатата), диабет, множествена склероза, атеросклероза, всякакви автоимунни възпаления, високо кръвно налягане, туберкулоза и остеопороза, развиване на психози, халюцинации и дори шизофрения.


Печи се по половин час на ден

За да получим достатъчно витамин Д, трябва да сме голи под милувките на слънчевите лъчи от 15 до 30 минути всеки ден, за да може тялото на 70-килограмов човек да си набави 15 000 единици от него. В кожата се съхранява запас от холестерола, който е прекурсор за производството на витамин Д. На силно слънце това количество холестерол се превръща във витамин Д.

Тялото използва около 3500 единици витамин Д за най-различни процеси всеки ден, което значи, че след плажен ден и изразходването на дневната доза ще сме си оставили около 11 000 единици. „Ако това се прави 10 дни подред, за колкото обикновено се ходи на море, ще се съберат около 115 000 единици, които ще стигнат за месец, преди да се изразходят напълно“, обяснява лечителят.

Препоръчителните дози не стигат

„Затова през есенно-зимния сезон, когато не можем да си набавяме слънце и витамин Д по естествен път, трябва да си имаме добавки“, съветва вещият в естествените оздравителни способи, а това поражда въпроса как да приемаме витамина в правилната дозировка и изобщо коя е тя?

Нивото на витамин Д в кръвта се мери по два начина – в нанограмове на милилитър кръв и в наномолове на литър кръв, като разликата от едното до другото е два пъти и половина. Според д-р Раймунд фон Хелден, ако човек има под 12 нанограма или под 30 наномола, това е краен дефицит, при 20 нанограма/50 наномола е тежък недостиг, като при такива стойности могат да настъпят усложнения във вегетативната нервна система, вкл. вегетативна дистония. Ако човек има под 30 нанограма или под 75 наномола, това е недостиг. Над 40 нанограма/100 наномола се смята, че е що-годе добре, а от 50 до 90 нанограма на милилитър/125 до 225 наномола на литър е оптималното състояние.

„Постоянно виждам листове от лаборатории, където пише, че до 120 или 150 наномола е горната граница, а учените твърдят, че трябва да са 225 наномола като оптимален брой, няма максимален!“, отбелязва инж. Пламен Бенински.

„Има лекарствени опаковки, на които пише, че 2 капки по 500 единици е препоръчителната дневна доза, но тези нива, за които учените говорят, се постигат с много повече капки“, предупреждава Бенински.

За да се изчисли правилната доза, трябва чрез изследвания да се види нивото на вит. Д в кръвта, да се превърне в нанограмове на милилитър, а ако стойностите са в наномолове, то трябва да се раздели на 2,5.

За 70-килограмов човек оптималната стойност е от 50 до 90 ng, но при автоимунни заболявания трябва да се търсят 80 – 90 ng/mL (много по-високи), защото витамин Д спира автоимунните процеси.

За да изчислим правилната за нас доза е необходимо от оптималната за 70-килограмов човек стойност (която приемаме, че е 50 нанограма) да извадим стойността от изследванията си и полученото да умножим по 10 000 единици. Резултатът обаче трябва да съотнесем към своето тегло, т.е. полученото число умножаваме по теглото си, разделяме го на 70 кг и така стигаме до нашата доза.


Най-великият лек

Във връзка със зачестилите предупреждения за опасните слънчеви лъчи, от които трябва да се браним с все сили и въоръжени с мощни слънцезащитни мазила, събеседникът ни изтъкна статистиката, че срещу всеки предотвратен случай на меланома чрез намаленото излагане на слънце има седем случая на поява на рак на вътрешните органи. Освен това най-висок процент страдащи от меланома на глава от населението има в скандинавските страни, където слънчеви дни почти няма, докато в Африка, където, условно казано, ходят голи на слънце, няма меланома. Поради този факт гостът ни смята, че слънцето едва ли причинява меланомата, макар въпросът да е доста спорен.
„Слънцето е най-великият лечител, няма болест, на която то да не повлияе благоприятно“, завършва с усмивка и надежда, че някой ще чуе или прочете тези думи.


Мицеларни витамини D3 и K2 от „Зехира“


Представяме ви добавка, която съчетава полезното действие на витамините Д3 и К2. В нея витамин Д се намира в мицеларна форма, което се случва за пръв път в световен мащаб, а заслугата е изцяло на българската компания „Зехира“.

Мицеларното производство означава, че активните съставки (в случая Д3 и K2) са опаковани (вложени) в малки наноразмерни сфери със състав, много подобен на клетъчните мембрани. Стената на мицелите храни клетъчната стена, а активната съставка в тях подсилва работата и процесите в клетката.

Така тя е заздравена и подхранена от витамина пълноценно, а тялото най-накрая може да работи с пълна сила, като ни доставя живот в здраве и жизненост.
  • Произведен за пръв път от българска компания
  • Пионерът, съчетал предимствата на мицелите с витамините D3 и K2
  • Степен на усвояемост на витамините: близка до 100% (максималната степен на усвояване поначало е около 8-9%)


www.zehira.com
info@zehira.com
0878113403
FB страница



Статията е публикувана в Списание 8, бр. 5/2024 г.
Вълшебното прахче Здраве

Вълшебното прахче

Благодарение на продуктите „Ентеросан“ преминаваме здрави през сезонните предизвикателства и запазваме бистър ум

Слагат диагноза „алкохолизъм“ само след два въпроса Здраве

Слагат диагноза „алкохолизъм“ само след два въпроса

Учените съветват джипитата да обсъждат с пациентите си по-задълбочено алкохолната зависимост

Черната кутия, която подарява здраве на кожата Здраве

Черната кутия, която подарява здраве на кожата

Бутиковата козметика, създадена на основата на колоидното сребро, озарява и изцелява кожата

Не е вярно, че самотата води до органни заболявания Здраве

Не е вярно, че самотата води до органни заболявания

Опровержението дойде от учени чрез публикация в Nature Human Behavior

Ами ако всичко, което знаем за аутизма, е погрешно? Здраве

Ами ако всичко, което знаем за аутизма, е погрешно?

Ново изследване преобърна общоприетото предположение за аутизма и емоциите

Обединено кралство: Без тв реклами на вредни храни през деня Здраве

Обединено кралство: Без тв реклами на вредни храни през деня

Онлайн рекламите за мазните и сладки продукти се забраняват

Отслабване с инжекции – бързо, лесно и... опасно Здраве

Отслабване с инжекции – бързо, лесно и... опасно

Манията за отслабване и прекомерната употреба на тези лекарства е доходоносна, но какво печелят потребителите им?

5 причини да се чувствате уморени през цялото време Здраве

5 причини да се чувствате уморени през цялото време

Не предприемайте нищо преди да се посъветвате с личния си лекар

Вашето зрение може да предскаже деменция 12 години преди диагнозата Здраве

Вашето зрение може да предскаже деменция 12 години преди диагнозата

Хората, които четат и гледат телевизия, имат по-добра памет

Суперсилата на вашите чревни бактерии: бутиратът Здраве

Суперсилата на вашите чревни бактерии: бутиратът

Той потиска възпаленията в червата, повишава имунната защита, намалява апетита и риска от диабет

Етеричните масла: Голяма полза с малка доза Здраве

Етеричните масла: Голяма полза с малка доза

Петте най-важни неща, които трябва да знаем за употребата им

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори Здраве

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори

Това е едва третата подобна трансплантация в САЩ и първата при онкоболен

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин Здраве

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин

Знаете ли какво е стрес? Този настоящ момент, който имате, не ви харесва. Искате да се отървете от нещо, което не желаете и желаете нещо, което нямате...

Хъркането – предупредителен знак за хипертония Здраве

Хъркането – предупредителен знак за хипертония

Ако то продължава през 20% от нощта, вероятно става дума за нелекувано високо кръвно

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ Здраве

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ

През 50-те години на миналия век FDA счита съставката за безопасна

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС Здраве

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС

Холистичният център в Сливен търси учени и съмишленици, за да разпространи революционното откритие – наночастици, които спасяват животи