Подкрепете ни!
ИзкуствоМихаела Ценкова / 31 март 2020

В света на книгите, когато другият е затворен 2

Още литературни предложения по време на карантина

В света на книгите, когато другият е затворен 2
Ето я и втората част (вижте първата тук) от личната ни аптека за душата, състояща се от стари и нови заглавия на книги. Подбрахме ги специално, за да убием заедно желанието да излизаме и да се прегръщаме на воля по време на карантина.Като сме си у дома, нека го направим със стил.
На вниманието на всички домакини, жени, момичета и изобщо хора, които искат да разберат какво означава образцов дом - захвърляйте пижамите и захващайте наръчника „Домъ и общество – книга за етикецията въ Царство България“. Това любопитно четиво, фототипно издание на „Българска история“ сблъсква челно с порядките на една отминала епоха. От тази среща може и да не излезем по-културни, но неволно ще се разсмеем, гледайки наставленията от прозореца (или балкона) на днешния ден. А ето и един цитат: „От истинската дама се излъчва една хармония, заразяваща всички, които я заобикалят“.

О
т същото издателство и отново с усмивка ни посреща и Райко Алексиев с неговата „Хумористична история на България“.Като стана дума за изтънченост и смях, естествено споменаваме и П. Г. Удхаус. Познатите ни поредици за двамата любими герои Джийвс и Устър – една вечна класика, която може да ни разсмее, а и разсее от всички вирусни и апокалиптични мисли с остроумен хумор и естетика. Сега Ciela ни представят и чудесния омнибус, на който да се качим при подбраните най-любими истории за двамата вечни спътници.Без да се нуждаем от метър разстояние посядаме заедно и с гърка, който ни учи и до днес на красотата в живота. „Алексис Зорбас“, разбира се на Никос Казандзакис - за да усетим аромата на морето, маслините, узото и носталгията, за да се научим да съзерцаваме и да откриваме заедно онзи прекрасен зелен камък...


Спирката ни в българска литература е само сред някои от писателите, с които искаме да си говорим  отново и отново: Виктор Пасков – за да не ви го представяме на части, направо грабнете неговата „Алилуя“ – там ще чуете всичките му акорди в пълната им хармония.

Георги Господинов
с разказите му, които са за всички наши тела и измерения, и с неговата „Физика на тъгата“.

„Извисяваме се“ с Милен Русков по пътя към „Чамкория“ с бай Славе и бъркаме смело в „Джобна енциклопедия на мистериите“.

А Борис Христов винаги ни е нужен с неговата поезия и романа „Бащата на яйцето“.Отскок и на изток, към безопасния, поне откъм вируси космос на Харуки Мураками. „Кафка на плажа“ прелетя до нас от Colibri заедно с избягалия от вкъщи тийн Кафка Тамура. Този същински търсач ни отвежда в света на книгите, които ще опознаем заедно с него. Предстоят ни странни приятелства и незаменими уроци от него и един необичаен старец, разговарящ с котките на Токио.Олга Токарчук
и нейните „Бегуни“. „Бягайте, излезте от домовете си, вървете, бегуни, защото само така ще се спасите от клопките на антихриста“. Е, сега не можем да бягаме, но ще се впуснем в психологическите измерения на едно пътуване, препускайки по редовете, без да искаме да си тръгнем от историята на тази полска писателка, за която днес всички говорят.

Джером Джером не е от Баден-Баден, но изрично повтаряме, че всичко, до което се докопаме от него,  може да ни внесе малко радост и цвят. От „Празните мисли на един празен човек“ се мятаме заедно с още „Трима души в една лодка“.От пътеводител до кухнята и обратно може и да нямате нужда, но Дъглас Адамс винаги усмихва с неговия „Пътеводител на Галактическия стопаджия“. Харесваме я от корицата на Текла Алексиева през цялата експлозия от чувства, мисли, страсти и пороци до края. И БЕЗ ПАНИКА! - с хавлия в ръка и в компанията на майстора на хумора сте на сигурно.Без да всяваме нищо, което да ни газира нервите, продължаваме с Фредрик Бакман и неговите „Тревожни хора“. Писателят ни показва как с малко думи могат да се кажат големи истини. Впуснете се в шеметна заложническа комедия, след която ще се радвате на личния ви домашен арест.

С „Божията формула“ на Жозе Родригеш душ Сантуш, издадена от „Хермес“, получавате голяма доза загадки, пътешествате и ставате тих свидетел на интересни диалози за физиката, познанието, от което щом отпиеш достатъчно, можеш да се срещнеш със самия Създател.С другата му книга „Мъжът от Константинопол“ попадаме право в сърцето на Османската империя – там се намира главния герой, един бъдещ милионер и истински визионер, изиграл ключова роля в изграждането на модерното общество. Романът е вдъхновен от истински събития, а кой е този загадъчен мъж, разберете сами.За финал завършваме с хубавите „кримки“ на Борис Акунин, които радват докато сме в нашата си крепост. Станете съучастник в разкриването на интересните случаи, в които с еднакъв плам, но различен подход, са въвлечени Ераст Фандорин и младата монахиня Пелагия.

Какво да НЕ четем в период на карантина, ако, разбира се, не сме мазохисти:
 „Чумата“ на Албер Камю, която може би ще надмине популярността и на тоалетната хартия през идния месец. „1984“ или „Фермата“ на Оруел, „Щамът Андромеда“ от Майкъл Крайтън, „Дневник на чумавата година“ от Даниел Дефо, „Слепота“на Жозе Сарамаго или затворените герои на Кинг в „Сияние“ и „Мизъри“...

Още по темата:

Лъжата лъже, лъжата управлява, лъжата краде Изкуство

Лъжата лъже, лъжата управлява, лъжата краде

Гео Милев: Българският народ стои пред неумолимата паст на своето духовно обезличаване и самозаличаване

Нас ще ни погуби свободата, която разрешаваме на другите и на себе си Изкуство

Нас ще ни погуби свободата, която разрешаваме на другите и на себе си

100 години от рождението на на един от най-големите следвоенни писатели - Фридрих Дюренмат

Спомен за Петя Дубарова - Невинна като детско своеволие Изкуство

Спомен за Петя Дубарова - Невинна като детско своеволие

След изненадващата й и загадъчна смърт плъзват различни слухове за причините за самоубийството

Уди Алън на 85! Изкуство

Уди Алън на 85!

Не стига, че няма Бог, ами я се опитай да намериш водопроводчик в почивен ден

Пандемията завзе и сериалите Изкуство

Пандемията завзе и сериалите

Създателят на This Is Us обяснява как коронавирусът и Black Lives Matter влизат с гръм и трясък в 5-и сезон

Хайде хапчета чудесни, никога да не порЕсна... Изкуство

Хайде хапчета чудесни, никога да не порЕсна...

На 14 ноември 1907 г. е родена най-нежната разказвачка на приказки Астрид Линдгрен

Най-страшното престава да бъде страшно, когато постоянно се повтаря Изкуство

Най-страшното престава да бъде страшно, когато постоянно се повтаря

Незабравими бисери от „Приказка без край" на Михаил Енде

Животът е като роял: бял клавиш, черен клавиш...капак Изкуство

Животът е като роял: бял клавиш, черен клавиш...капак

Михаил Жванецкий: Роденият да пълзи ще проникне навсякъде

Албер Камю: Който нищо не дава – няма нищо Изкуство

Албер Камю: Който нищо не дава – няма нищо

Важен въпрос е може ли човек да е щастлив и самотен?

„Винаги съм мразел този проклет Джеймс Бонд” Изкуство

„Винаги съм мразел този проклет Джеймс Бонд"

Отиде си Шон Конъри - една от легендите на киното от 20 век

Искам да живея като беден човек с пари Изкуство

Искам да живея като беден човек с пари

139 години от рождението на Пабло Пикасо

Ние не понасяме хора със същите недостатъци като нашите Изкуство

Ние не понасяме хора със същите недостатъци като нашите

Десетте най-често цитирани мисли от Оскар Уайлд