Подкрепете ни!
Изкуство25 ноември 2020

Пандемията завзе и сериалите

Създателят на This Is Us обяснява как коронавирусът и Black Lives Matter влизат с гръм и трясък в 5-и сезон

Пандемията завзе и сериалите
Дан Фогелман, създателят на сериала „This Is Us" („Това сме ние") на NBC казва, че включването на пандемията и Black Lives Matter в сюжета на 5-и сезон „представя цял набор от различни чувства и проблеми, тъй като всички ние се опитваме да осмислим нашия свят точно сега“. 

В „Това сме ние" няма екшън, преследвания, кръв, стрелби, силиконови гърди и отмъщения. Поредицата тече за зрителя точно както биха изглеждали житейските събития за обикновените хора в реалността. Разказва се за голямото и задружно семейство Пиърсън, което се сблъсква с превратностите на живота, губи къщата си при пожар в края на 80-те години на миналия век, умира и главата на семейството, но сплотеността им помага да оцелеят и през следващите десетилетия да вървят уверено по пътя на щастливата съдба. Децата на семейството са - двама близнаци - момче и момиче и още едно афроамериканче, изоставено пред вратата на пожарната от баща наркоман и осиновено от двамата родители Пиърсън в деня, в който са родени и близнаците им.Когато финалът на четвърти сезон на „ Това сме ние“ беше заснет преди няколко месеца - светът изглеждаше поразително различен - от битки за маски и тоалетна хартия до масови протести за расова несправедливост. Докато нацията се справя с трагедията и се опитва да разбере реда в един нов свят, холивудските сценаристи, които създават различен вид драма, трябва да вземат решение: да дадат на зрителите бягство от ужасите и предизвикателствата на деня или да се опитат да осмислят и коментират това, което виждат през очите на своите герои.

След много размисли и спорове, създателят на „Това сме ние" Дан Фогелман избра втората опция като привнася нашия реален свят в света на фамилията Пиърсън, които са във фокуса на неговите скокове във времето в тази семейна драма. „Това е наистина огромно предизвикателство за нас" - каза той пред EW това лято. „Сякаш жонглирането в този продукция с 18 000 времеви линии и герои не е достатъчно трудно. Наистина е сложен въпрос. Спорихме дълго и много в екипа. Много други сериали ще изберат да разказват за свят, в който пандемията от коронавирус не се е случила. Ние избрахме да покажем 9 епизода, действието в които се случва по време на карантинен период."


Включването в сериала на бързо променящите се обстоятелства от реалния живот позволяват на екипа от сценаристи да се придържат към първоначалния план за формата на сюжетните линии на героите, но и представя цял набор от различни чувства и проблеми, тъй като всички - и зрители, и филмови творци се опитват да осмислят нашия свят точно тук и сега, какъвто е той в действителност. 

Фогелман разказва, че самите сценаристи вече не са сигурни как ще се развият образите, защото те като че ли се движат самостоятелно, водени от реалните събития около нас. Възникват много въпроси:
  • Как ще се развива животът ни от тук нататък? 
  • Какво ще се случи след това?
  • Какво искам за семейството си и за света в момента?
  • Как да осмисля цялата тази тъмнина?
  • Правилно ли постъпвам?
  • Какво е най-добро за децата ми? А за мен?
В много аспекти това ще бъде съзерцателен и медитативен сезон. 
Как ще преживеят персонажите тези времена? На преден план ли да е пандемията, фон ли да е или и двете? Фогелман отговаря и на тези въпроси: „Имаме персонаж, който е местен градски съветник в голям мегаполис. Имаме персонажи, които са били къпани в привилегии като филмови звезди на Западното крайбрежие. Не всеки герой и всяка сюжетна линия ще се развиват изцяло под знака на COVID. Коронавирусът ще присъства в сюжета, както присъства в живота ни в момента. Животът ни не е спрял, но е доста променен. Това, което искаме да направим, е да намерим баланса и да дадем човешко лице на това, което се случва през тази година."

Същата философия се отнася и за другото променящо играта събитие през 2020 г.: движението Black Lives Matter. Проблемите на расата и идентичността изначално за залегнали в сценария - Пиърсън отглеждат афроамериканче от първия ден на раждането му и през целия си живот Рандъл преминава през различни перипетии заради цвета на кожата си и факта, че е отгледн от бели родители. В 5-и сезон вече 40-годишният Рандал и семейството му гледат протестите на BLM по телевизията и той прошепва на съпругата си за трагедията в душата си от текущите събития.

Снимките на „ Това сме ние“ бяха забавени няколко месеца след разпространението на коронавируса, както се случи и с много други продукции, а производството беше възобновено само преди няколко седмици. За да може актьори, сценаристи, режисьори и снимачен екип да работят нормално, непрекъснато им се правят тестове, спазват се мерките за сигурност като маски и дистанция. Имало е спор дали за някои от по-интимните моменти да не се използват манекени.Източник

Още по темата:

Лъжата лъже, лъжата управлява, лъжата краде Изкуство

Лъжата лъже, лъжата управлява, лъжата краде

Гео Милев: Българският народ стои пред неумолимата паст на своето духовно обезличаване и самозаличаване

Нас ще ни погуби свободата, която разрешаваме на другите и на себе си Изкуство

Нас ще ни погуби свободата, която разрешаваме на другите и на себе си

100 години от рождението на на един от най-големите следвоенни писатели - Фридрих Дюренмат

Спомен за Петя Дубарова - Невинна като детско своеволие Изкуство

Спомен за Петя Дубарова - Невинна като детско своеволие

След изненадващата й и загадъчна смърт плъзват различни слухове за причините за самоубийството

Уди Алън на 85! Изкуство

Уди Алън на 85!

Не стига, че няма Бог, ами я се опитай да намериш водопроводчик в почивен ден

Хайде хапчета чудесни, никога да не порЕсна... Изкуство

Хайде хапчета чудесни, никога да не порЕсна...

На 14 ноември 1907 г. е родена най-нежната разказвачка на приказки Астрид Линдгрен

Най-страшното престава да бъде страшно, когато постоянно се повтаря Изкуство

Най-страшното престава да бъде страшно, когато постоянно се повтаря

Незабравими бисери от „Приказка без край" на Михаил Енде

Животът е като роял: бял клавиш, черен клавиш...капак Изкуство

Животът е като роял: бял клавиш, черен клавиш...капак

Михаил Жванецкий: Роденият да пълзи ще проникне навсякъде

Албер Камю: Който нищо не дава – няма нищо Изкуство

Албер Камю: Който нищо не дава – няма нищо

Важен въпрос е може ли човек да е щастлив и самотен?

„Винаги съм мразел този проклет Джеймс Бонд” Изкуство

„Винаги съм мразел този проклет Джеймс Бонд"

Отиде си Шон Конъри - една от легендите на киното от 20 век

Искам да живея като беден човек с пари Изкуство

Искам да живея като беден човек с пари

139 години от рождението на Пабло Пикасо

Ние не понасяме хора със същите недостатъци като нашите Изкуство

Ние не понасяме хора със същите недостатъци като нашите

Десетте най-често цитирани мисли от Оскар Уайлд

Ст. Стратиев: У нас свестните считат за луди. Още от времето на Ботев. Изкуство

Ст. Стратиев: У нас свестните считат за луди. Още от времето на Ботев.

Българският модел е неунищожаем. С него ще бъде свършено, когато всички отидем в Канада. Както ще бъде свършено и със самата Канада.