Подкрепете ни!
Изкуство02 юни 2022

Възраждане за нов живот – изложба на усмивки през лятото

Откри се Втори Международен Салон Наив. Арт наив се отличава с лекота, ярки цветове, детски поглед към света, неопосредстван от академични правила.

Възраждане за нов живот – изложба на усмивки през лятото
В началото на юни, месеца на непринудената жизнерадост, в София ще се открие Вторият Международен Салон Наив - уникална по рода си изложба на арт наив. Експозицията ще зарадва публиката с над 200 слънчеви творби на 77 автора от три континента. Българската аудитория ще има възможност да види на живо и избере картина на редица водещи артисти в този стил от 17 страни.Арт наив се отличава с лекота, ярки цветове, детски поглед към света, неопосредстван от академични правила. Искреност, която ще ни накара да се усмихнем. Салонът се открива на 1.06.2022 г. в галерия Нова Арт Спейс в София, ул.Съборна 3 и ще продължи до 12 юни. Посетителите могат да се насладят на картините и да открият своята сред тях между 11 и 19 часа всеки ден. Изложбата ще продължи във Варна от 16 август до 5 септември в Градска Художествена Галерия. Проектът е съорганизиран от арт галерия Папийон и музейна експозция арт наив в Белоградчик и е подкрепен от Национален Фонд Култура.Допълнителна информация:
Контекст: Ясно откроена тенденция в последните години, която се засили значително с ковид кризата е обръщането като изкуството на все по-разширяваща се аудитория,  в частност към творби, които носят лъчезарен заряд и настроение. Следвайки отчетливия интерес към този тип изкуство на световната сцена, в България в рамките на година и половина бяха организирани няколко събития с фокус наивизъм. След откриването на единствената музейна експозиция наивизъм в общинската галерия в Белоградчик, Биенале НАИВ България 2021, което се проведе в началото на годината сложи страната ни за първи път на картата на наивистичните събития. Изложбата беше виртуална и събра над 500 творби на артисти от 47 страни от всички континенти. Произведенията бяха оценени от международно жури, оглавявано от доц. Ружа Маринска. Първи Международен Салон НАИВ през лятото на 2021 беше първата реална, физическа изложба на това изкуство в България. По време на неговото откриване бяха връчени наградите на предшестващото Биенале. Освен съвременни творци, в залата бяха и редки произведения на български художници като Георги Кононец и Коста Форев.През май 2022 в София, с помощта на Национален Фонд Култура ще се състои за първи път в страната майсторски клас на известен наивистичен творец - Ян Глозик от Ковачичката школа наив в Сърбия. В него ще вземат участие 15 художника, като създадените картини ще бъдат изложени в залата на Втори Международен Салон НАИВ от 1 юни в Нова Арт Спейс. Подготвя се за печат и издание, фокусирано върху българската сцена арт наив, което ще представи творчеството на 20 артиста.

Представяне на участващите артисти във Втори Международен Салон НАИВ България 2022:
тук
и тукЗа наивистичното изкуство:
Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. В голямата си част творците са без академично образование, самоуки и нешлифовани. В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота.Произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

Още по темата:

20 щриха от портрета на Екзюпери Изкуство

20 щриха от портрета на Екзюпери

122 г. от рождението на автора на „Малкия принц"

Антонио Гауди: „Дворецът ми ще стане по-светъл от светлината...“ Изкуство

Антонио Гауди: „Дворецът ми ще стане по-светъл от светлината...“

Интересни факти за автора на храма „Светото семейство“ в Барселона

Съдим другите по постъпките, а искаме нас да ни съдят по възможностите Изкуство

Съдим другите по постъпките, а искаме нас да ни съдят по възможностите

36 г. от смъртта на Х. Л. Борхес: Животът е сън, сънуван от Бог

За първи път в България творец наив от международен ранг ще води майсторски клас Изкуство

За първи път в България творец наив от международен ранг ще води майсторски клас

Създадените произведения ще бъдат изложени по време на Втори Международен Салон НАИВ от 1 до 12 юни в София

„Кармина Бурана” с виртуозите на пианото Генова и Димитров Изкуство

„Кармина Бурана” с виртуозите на пианото Генова и Димитров

Все още има билети за Античния театър в Пловдив

Оноре дьо Балзак: „Зад всяко голямо богатство се крие престъпление” Изкуство

Оноре дьо Балзак: „Зад всяко голямо богатство се крие престъпление”

Каквото и да правиш, трябва да го правиш добре, дори то да е безумие!

На света няма зли хора – само нещастни Изкуство

На света няма зли хора – само нещастни

131 години от рождението на великия писател Михаил Булгаков

Мрак, самота и отчуждение в картините на Едуард Хопър Изкуство

Мрак, самота и отчуждение в картините на Едуард Хопър

Днес, 55 години след смъртта си, великият американски художник е по-актуален от всякога

И свободата съм я чувствал най-добре след болка от раздяла Изкуство

И свободата съм я чувствал най-добре след болка от раздяла

Три лирични стихотворения от Любомир Левчев

Започва ли понеделник в събота? Изкуство

Започва ли понеделник в събота?

Братята Стругацки: „Помислете какво можете да дадете на децата си... Осакатявате ги по свой образ и подобие.“

Откриха музей на Фр.Хундертвасер в Нова Зеландия Изкуство

Откриха музей на Фр.Хундертвасер в Нова Зеландия

100 000 дървета е посадил известният архитект и художник в имението си