Подкрепете ни!
Изкуство6 ноември 2023

Три специални прожекции на късометражно кино тази есен

На всички събития на „Кинематограф“ може да спечелите брой на Списание 8

Три специални прожекции на късометражно кино тази есен


През месеците октомври и ноември най-голямата платформа за късометражно кино в България организира разходка из заплетените коридори на човешката природа и неочакваните последствия от нашите избори и решения. И докато се наслаждавате на техния подбор, може да спечелите брой на Списание 8.

Есента е времето, когато киносалоните за пореден път са подготвили нови заглавия и програми за любителите на седмото изкуство. Това е и сезонът, любим на всички, които обичат да се отдават на съзерцание и размишления. Затова от редакторския екип на „Кинематограф“  се завръщат с три нови селекции, издържани във философския дух, отговарящ на този момент от годината. Това са „Дилема: Късо кино за трудни решения“, „Истории от бекстейджа“ и „Утопия: Късо кино за дълъг размисъл“. Три подбора от късометражни филми, които ще предизвикат нашите разбирания за свободата на човешката воля, ще ни потопят във научно-фантастични светове от бъдещето и ще ни разкрият някои от задкулисните тайни на творческия процес в киното и театъра.

Прожекциите ще се провеждат в Синегранд, София като част от пилотния проект „Киноклуб София“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столичната община.Селекцията „Дилема: Късо кино за трудни решения“ ще се излъчи на 9 ноември от 19:30 ч. Премиера и акцент за вечерта ще бъде българският филм „Интервю в утробата на кита“ на режисьора Рашко Раков, със специалното участие на Иван Бърнев, Бойко Кръстанов, Христо Петков и Ирмена Чичикова. Това е експериментален игрален филм, базиран на едноименната поема на големия български поет Константин Павлов, съчетана с елементи от три световноизвестни литературни произведения. Сред другите заглавия за вечерта има филми от Холандия, САЩ, Иран и Ливан. Киноленти, които ще ни потопят в крехките и невъобразими селения на детската душа, ще ни поставят пред невъзможните избори по време на световна пандемия, както и в ситуация, в която истинското приключение се състои в това да останеш у дома си.
 


На 22 ноември от 19:30 ч. ще можем да се насладим на следващата селекция – „Истории от бекстейджа“. Премиера за вечерта ще бъде „Прослушване“ на режисьора Сара Жан Кручовски. Един филм, заснет в Холивуд със сценарист Мария Бобева и продуцент Петро Душков. Сюжетът проследява историята на Мария, някога успешна актриса в родната си България, която е предприела мисията да успее в Холивуд, но нещата не седят точно така, както е предполагала. Една кинолента, която безспорно влиза в определението истории с иронични обрати. Филм, който е поднесен реалистично и интимно, с нотки на горчив хумор, твърде вероятно вдъхновен от действителни лични преживявания.

Другото българско присъствие за вечерта е филмът „Антракт“, който е с участието на актьорите Анна Петрова и Ники Сотиров, а режисьор и сценарист е Мартин Динков.
Сюжетът заплита една сложна семейна случка, която нахлува от истинския живот в пределите на сцената и взема неочакван обрат пред очите на нищо неподозиращите зрители. Сред останалите заглавия за вечерта ще има филми от САЩ и Норвегия, които ще ни потопят в напрегнатия свят на студийните продукции, в често предизвикателните прослушвания за роли, както и в творческата работилница по време на репетиции. „Истории от бекстейджа“ е селекция, предназначена както за истинските киномани, така и за всеки, който някога е бил любопитен да разбере нещо повече за работния процес и живота на хората, които работят в киното и театъра.

 

Третата селекция е „Утопия: Късо кино за дълъг размисъл“ и ще се прожектира на 13 декември от 19:30 ч. Две български заглавия ще са основния акцент за вечерта. Първото е филмът „Ви“ (2021) на режисьора Деян Цвятков. Изпълнена в естетиката на ретро футуризма, лентата разказва за революционния софтуер Ви, кръстен на неговия създател Виктор (Йордан Ръсин). Програмата му възпроизвежда в служителите на една компания кошмарни сънища и използва техните емоции, за да създаде непозната до този момент изчислителна мощност. „Ви“ печели наградата за най-добър късометражен филм на международния филмов фестивал за научна фантастика в Берлин (Berlin Sci-Fi Filmfest).Второто българско заглавие е „Кокичета в края на влака“ (2022) от режисьора Галина Георгиева. Лента, която разказва за една жена, която се бори за правото си на държавно асистирано самоубийство, но намира нова причина да живее, след като последните й три кокичета се оказват способни да произвеждат безплатна енергия за всички. Филмът е подбран в късометражната програма на „София Филм Фест“, както и на МФФ „Краков 2022“. Сред другите филми за вечерта има заглавия от Франция, САЩ, Китай, Норвегия и Испания. Зрителите ще имат възможността да се разходят из останалата без сняг Антарктида, да видят как Айфеловата кула е изхвърлена като ненужен боклук и да бягат от федерални агенти роботи в Банкок.

Научете повече за съвместната ни кампания с Кинематограф на: https://kinematograf.bg/osem.
Следете пълната програма на: https://kinematograf.bg/programa.


Още по темата:

Погледни нагоре! Изкуство

Погледни нагоре!

Астрофотографията е пътят към безкрая за даровития Михаил Минков

„Кинематограф“ се завръща с проекта „Киноклуб+“ Изкуство

„Кинематограф“ се завръща с проекта „Киноклуб+“

На всички събития може да спечелите безплатен брой на Списание 8

Най-страшното престава да бъде страшно, когато постоянно се повтаря Изкуство

Най-страшното престава да бъде страшно, когато постоянно се повтаря

Незабравими бисери от „Приказка без край" на Михаил Енде

Да живееш в свят, в който ако умреш, това ще шокира хората, но няма да изненада никого Изкуство

Да живееш в свят, в който ако умреш, това ще шокира хората, но няма да изненада никого

Матю Пери за приятелите, любовта, алкохолизма и смисъла на живота

В сянката на Роден Изкуство

В сянката на Роден

80 години от смъртта на Камий Клодел

Благодаря ти, Господи, за моя прекрасен живот! Изкуство

Благодаря ти, Господи, за моя прекрасен живот!

133 години от рождението на Агата Кристи

Жан-Пол Белмондо: „Хиляда живота струват повече от един“ Изкуство

Жан-Пол Белмондо: „Хиляда живота струват повече от един“

Две години без най-чаровното лошо момче на френското кино

В часове на тежки изпитания търсим опора у най-достойните Изкуство

В часове на тежки изпитания търсим опора у най-достойните

На 1 септември 1898 г. е роден големият български писател Димитър Талев

Тото Кутуньо – вечният втори на фестивала в Санремо Изкуство

Тото Кутуньо – вечният втори на фестивала в Санремо

Младите почти не познаваха песните му, родителите им се правеха, че не го слушат, но си тананикат и до днес „Лашатеми кантаре“

„Усещане за София” в Галерия Ной Изкуство

„Усещане за София” в Галерия Ной

Галерията е изящен обект в центъра на столицата, интимен кът за среща с докосващи сърцето произведения на изкуството

Звездни зографи Изкуство

Звездни зографи

Произведенията на „Зографов и син“ разнасят славата на България във всички краища на света

Хърбърт Уелс: Най-лесният път е пътят на губещия Изкуство

Хърбърт Уелс: Най-лесният път е пътят на губещия

77 години без бащата на научната фантастика

Добрите хора се озовават в Ада, защото не могат да си простят Изкуство

Добрите хора се озовават в Ада, защото не могат да си простят

Робин Уилямс: Най-лошото нещо в живота е да се окажеш с хора, които те карат да се чувстваш съвсем сам