ИнтервюАлександра Димитрова / 07 юни 2019

Ивана Александрова: „Инфлуенсър вече е изкривено понятие”

Те разделят хората на два лагера - едни ги презират, други ги боготворят. Нека се запознаем с една от известните блогърки и влогърки

Ивана Александрова: „Инфлуенсър вече е изкривено понятие”
Едни ги презират, други ги боготворят, а когато предизвикваш подобно двуполюсно отношение на хората към личността ти, навярно не е лошо да се чуе частичка относно каузата, за която се бориш. Да, това са инфлуенсърите и не, не спирайте да четете тук.

„Инфлуенсър” все повече се утвърждава като професия, макар и още неофициално призната. И тя, както и всички останали, изисква набор от личностни качества, знания и умения, за да бъдеш сред първите редици и мнението ти да бъде ценено от хората. 
Да, има и такива, които умело се възползват от широката трибуна на профилите си в социалните мрежи, за да рекламират продукти, които никога не биха използвали или застават зад марки или лица със съмнителна репутация. Но наред с тях, съществуват и други, които ценят влиянието си над „обществото“ в интернет, което ги следва, говорят за смислени неща, застават зад стойностни каузи и създават добавена стойност в проектите си.
Имайки предвид обаче, че живеем в ера, която масово се дигитализира, не можем да отричаме съществуването на инфлуенсърите, както и тяхната дейност. 
Представяме ви блогъра и влогър Ивана Александрова.


- Здравей, Ивана! Представи се с няколко думи на нашите читатели.
- Здравейте! Аз съм Ивана Александрова и съм блогър, влогър и се занимавам с дигитални медии. По професия работех дигитален маркетинг, което страшно много ми помогна да си развия каналите и сега съм се фокусирала върху личните ми проекти.

- Не каза „инфлуенсър” сред изброените от теб професии?
- Инфлуенсър вече е изкривено понятие и аз самата не зная какво хората влагат в него, така че аз съм си блогър и влогър. Снимам видеа и пиша статии, това е моята дейност.

- Какво всъщност представлява професията инфлуенсър?
- В началото инфлуенсър беше човек, който влияе на хората, изобщо човек, който се занимава с нещата, които и аз, вкл. и социалните мрежи. Така че може би инфлуенсъри могат да се нарекат хората, които се занимават само с инстаграм или само с фейсбук. Останалите са по-тясно специализирани: има влогъри, които снимат, блогъри, които пишат.

- Ти казваш, че имаш влог, както и блог. Защо смяташ, че хората те следват в социалните мрежи, както и че четат блога ти?
- Честно казано, не знам. Надявам се, че след като видят мое видео се чувстват по-добре, надявам се, че аз съм човекът, който ги зарежда с положителна енергия и да си кажат, че щом това момиче може да прави някакви неща, значи и те могат. Също така бих се радвала, ако с мен те могат да разпускат, защото знам, че ежедневието на всички е страшно забързано и изпълнено с много стрес. Надявам се, че поне за тези 20 минути, които седмично отделят за мен, да разпуснат и да се почувстват по-добре.

- Вече каза как се надяваш да те възприемат хората, а ти самата как определяш себе си?
- Надявам се да съм човек, който кара другите да се замислят, че във всяка ситуация има нещо положително и че винаги можем да намерим хубавата страна на нещата – без значение дали става въпрос за дрехи и гримове, начин на хранене, мислене и изобщо начин на живот. Това са темите, които аз се опитвам да засягам в моите канали. Старая се те да не са само насочени към красотата и модата, но да има и нещо повече, да има добавена стойност.  

- Какво определя добрия блогър и влогър?
- За мен добрият влогър и блогър е онзи, който има собствен глас, който го отличава от останалите. Както и собствен стил, защото много често се случва, че когато дадено поведение стане популярно, много хора започват да го имитират и губят себе си и забравят причината, заради която са започнали. 
Според мен добрият влогър е този, който може да запази себе си и да продължава да бъде себе си без значение колко последователи има, как се развива каналът му и изобщо какво е модерно. Всички правим модерни видеа, защото нашите фенове искат да ги видят, но все пак трябва да вървим в посоката, която сами сме си определили. Разбира се човек, който се развива постоянно, търси нови начини да бъде по-добър в професията си, защото за мен това е професия. Тя изисква страшно много труд, четене и усилия, за да направиш добър продукт. Всяко едно видео е продукция, която изисква постоянни курсове и самообучение. 

- Какво те отличава от останалите влогъри?
- Смятам, че всички сме различни. Самата атмосфера във всяко едно видео е уникална, енергията, която човекът ти дава, усещането, което получаваш от него, информацията, гледната точка. Според мен нещата, които ме отличават от останалите, са стилът ми, това, което давам като информация и енергията, която излъчвам към хората.

- Като казваш информация, може ли да разкажеш каква предоставяш ти на твоите последователи?
- В началото каналът ми започна като такъв за красота и мода, в който споделях как се гримирам, как да използваме продукти, как да съчетаваме дрехи, какво съм си купила. След това постепенно започнах да вкарвам различно съдържание за това как да бъдем щастливи, как се храня, за да се чувствам добре, как се грижа за себе си и психически. Публикувам и съдържание и за пътувания, за да мога хем аз да си ги запазя като спомен, хем и хората, които не са виждали мястото, да добият представа за него. 

- Много хора смятат, че вашата публика се състои главно от деца и тийнейджъри. Твоята каква е?
- Моята най-голяма група - около 40% - е в границите 18-24 години. Следващата от над 30% обхваща тези в диапазона от 25 до трийсет и няколко. Да, най-активните ни последователи са деца, те ни се радват най-много и отвръщат на всичко, което правим. Мога да кажа обаче, че през годините, в които се занимавам с блога и влога си, си пиша с много момичета на моята възраст, с които заедно обменяме опит и информация.
Но искам да добавя, че съм максимално внимателна с информацията, която поднасям, защото знам, че те могат лесно да се впечатлят и да тръгнат в грешна посока… За момента мисля, че съм се постарала максимално да не предлагам съдържание, което може да бъде вредно или опасно. Винаги следя да създавам неща, които са полезни за другите и такива, от които те могат да научат някакъв урок.

- Има хора, които смятат, че дейността на влогърите и блогърите е предимно за печелене на пари. Ти как ще коментираш това?
- Ще започна с това, че до съвсем скоро от тази дейност не се печелеше, така че ми се струва странно да твърдят, че е само за пари. Аз съм блогър от шест години и едва наскоро започнах да изкарвам нещо от тази дейност. Не е само за пари, на мен ми доставя удоволствие. Разбира се, няма как да не е обвързано с финанси след като ние също плащаме сметки като всички останали, ние също сме нормални хора. 
Не виждам нищо лошо в това, че нашият труд се заплаща. Трябва да има баланс между рекламно съдържание и останалото, което създаваш. Аз крайно внимателно подбирам хората и брандовете, с които работя. Чувствам се отговорна, когато казвам и показвам нещо и затова работя само с марки и продукти, които наистина използвам и харесвам. И повечето хора, които познавам от бранша, работят на същия принцип. 

- Какъв трябва да бъде един продукт не просто да не го харесаш, но и да не пожелаеш да го рекламираш?
- Някой, в който допускам, че има нещо, което може да навреди на хората. Наскоро получих предложение за нещо като добавка, за която не съм достатъчно информирана. Отказах без да се замислям.

- Пробваш ли новите продукти, които ти предлагат да рекламираш?
- Да, изискването ми е винаги да пробвам продукта – ако ми хареса, ще работим заедно, ако не, се оттеглям. Случвало ми се е да се съглася за сътрудничество с бранд и то такъв, който харесвам, да ми изпратят продукт, който е нов за тях, за да го тествам и да се окаже, че той изобщо не е за мен. 

- Ти направи видео за мечтаната работа преди време, а наскоро и такова за това как напусна същата мечтана работа. Как се реши на тази крачка?
- Заснех видеото за мечтаната работа миналата година, хората го харесаха и до ден днешен ми благодарят за него. Всъщност аз започнах такава работа преди около 5 години, така че това, което споделих във видеото, беше вярно и актуално за тогава. Но сега съм много променена, появиха се нови възможности. 
Сега назря моментът, в който мога да рискувам и наистина да последвам мечтата си да бъда самостоятелна и да опитам нещо ново. Обмисляла съм го и преди, но както казах, тази професия доста се развива през последната година. Това беше причината да напусна работа едва сега. Тази година съм си обещала да правя повече неща, от които ме е страх и които съм отлагала. До момента не съм съжалявала, когато съм рискувала. Ако не се случи така, както съм искала, поне съм си научила урока, който занапред със сигурност ще ми бъде полезен или поне на някого около мен. Аз обичам да споделям с хората – ако аз сега падна и си строша главата, утре ти ще знаеш какво да не правиш.

- Имаш ли някаква статистика за това кои от твоите видеа са най-гледани спрямо тематиката: козметика, дрехи, влогове?
- Мисля, че са тези, свързани с козметика, както и с пътувания. Например миналата година заснех видеото „Любими книги за 2017 г.“ и то бе едно от най-негледаните ми въобще. За мен то бе едно от най-полезните, които човек може да изгледа, и ми стана малко мъчно… 

- Тоест хората като цяло имат нужда от повече неща, свързани с козметика и красота, отколкото с книги?
- Не мога да го определя точно така, все пак моята аудитория е предимно женска, а и каналът ми е с такава тематика, че те очакват от мен такова съдържание. Моите интереси са и в тази посока, но моите последователи предпочитат от мен друго съдържание.

- Ти си споменавала, че твоите любими български автори са Димитър Талев и Димитър Димов. Какво трябва да се случи, за да започнат да четат децата повече?
- Аз винаги съм казвала, че примерът на родителите е много важен. Моята майка четеше много и все още продължава. Имахме голяма библиотека вкъщи и аз съм отраснала с това да чета... А след това нещата трябва да ги поемат хора като мен, хора, които имат влияние върху тези деца. Надявам се, че виждайки ме, че харесвам някакви книги, би събудило интереса у тях или поне нещо друго, свързано с четенето. Също много ми харесва, че и много влогъри пишат книги, защото това кара децата и младите хора да влизат в книжарниците. 

- Можем ли да наречем интернет, инфлуенсърите и влогърите „крадци на книги“?
- Не, не бих казала. Аз лично съчетавам нещата, мога да гледам видеа в ютуб и след това да отворя книгата, която съм започнала. Не мисля, че едното е за сметка на другото. Мишката дали ще изяде книжката? Според мен не би трябвало да попречи. Във видеа на влогъри, които следя, виждам книги, които ми харесват, записвам си ги и след това ги търся. Това, че съм гледала видео, не ми пречи да отида и да си купя книга после.  

- Ти като човек с влияние, който демонстрира своя личен живот и споделя предпочитанията си в интернет, как виждаш България сега и близкото бъдеще?
- Обичам държавата, в която живея. Мислила съм преди години да отида в чужбина, но в момента ми харесва тук. Според мен в България сега има страшно много варианти за професионално развитие извън влогърството, има толкова модерни професии. Съществуват възможности за развитие за всеки. Чувствам се много по-спокойна тук, отколкото в други държави. За мен България е на едно добро ниво, надявам се след години да е още по-добро. Човек може да успее навсякъде, а тук има почва за развитие.

- Има една сентенция, която гласи: „Паметта е писарят на душата“. Ти как би искала да останеш в паметта на хората, които те гледат?
- Искам да остана като човекът, който ги е накарал да се почувстват по-добре, да се усмихнат и да направят нещо за себе си. Това ми е достатъчно.


„Чудната градина” вдъхва надежда на хора с интелектуални и физически увреждания Интервю

„Чудната градина” вдъхва надежда на хора с интелектуални и физически увреждания

Д-р Хасан Ефраимов и Мария Методиева от фондация „Св. Николай Чудотворец" дават работа на 22 души с над 51% нетрудоспособност

Полина Андреева: Възрастните хора имат огромно желание да учат Интервю

Полина Андреева: Възрастните хора имат огромно желание да учат

Социалният проект на сдружение „Степ" им помага и ги спасява от самотата

Цветан Цеков - Шопан: „Бягането е динамична форма на медитация” Интервю

Цветан Цеков - Шопан: „Бягането е динамична форма на медитация”

Най-младият участник в „3100 мили: Себенадминаване” разказва за един от начините да станеш свръхчовек

Оратница: „С музиката си обединяваме хора, които нямат нищо общо помежду си” Интервю

Оратница: „С музиката си обединяваме хора, които нямат нищо общо помежду си”

Българите в чужбина милеят за родината, но и чужденците обичат песните ни

Иван Шопов за космическата одисея на българската народна музика Интервю

Иван Шопов за космическата одисея на българската народна музика

„Чрез електронния прочит фолклорът има шанс да се слуша от повече млади българи"

Ива Бонева, директор на ЦПО: „Различието е ценност, но заедно е по-добре!” Интервю

Ива Бонева, директор на ЦПО: „Различието е ценност, но заедно е по-добре!”

Искаме да променим училищната среда така, че тя да приеме всяко различно дете

Асен Великов: 99% от емигриралите българи живеят с родината в сърцето Интервю

Асен Великов: 99% от емигриралите българи живеят с родината в сърцето

Фотографът Асен Великов за любовта към българските традиции и фолклор

„Таро са като живо същество” Интервю

„Таро са като живо същество”

Богомила-Сандия е проводник на висши сили, които й посочват коя карта да избере

Арх. Георги Стоилов: „В древността има наистина странни неща” Интервю

Арх. Георги Стоилов: „В древността има наистина странни неща”

Именитият архитект вярва, че „чинията” на Бузлужда ще полети отново

Красимир Георгиев – от наркотиците до 400 км. маратон Интервю

Красимир Георгиев – от наркотиците до 400 км. маратон

Ултрамаратонецът завърши успешно последното си предизвикателство – атлетът бяга 55 часа без прекъсване в центъра на Пловдив

Никой не вярва на думи без саможертва Интервю

Никой не вярва на думи без саможертва

Интервю с Николай Колев - Босия в последния ден от гладната му стачка

Явор Колев: Тъмната страна на интернет е опасно място Интервю

Явор Колев: Тъмната страна на интернет е опасно място

В опит да поосветлим малко дарк уеб проведохме разговор с комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР

Патрик Смитьойс: Ако не си свободен, не можеш да разбереш свободата Интервю

Патрик Смитьойс: Ако не си свободен, не можеш да разбереш свободата

Срещнете се с предприемача, природозащитник и ентусиаст, дошъл от Холандия, за да ни покаже, че бъдещето е в обединението и че живеем в най-хубавата страна на Европа

Момчето, което говори с машините Интервю

Момчето, което говори с машините

Запознайте се с гимназиста, който е на „ти“ с блокчейн технологиите