Подкрепете ни!
ИнтервюЙоана Стефанова / 15 февруари 2020

Фотографът Велислав Балдев - полет над града

Той представя Пловдив по нов, вълнуващ начин, като кълбо от линии, сенки, симетрия и хаос

снимки: Lyon Visuals
снимки: Lyon Visuals


Всеки мечтае за професия, която да му носи истинско щастие и усещане за удовлетвореност. И ако не го постигне, често се появяват обичайните оправдания – обществото, обстоятелствата или пък липсата на късмет.  Затова част от нашата мисия е да ви разказваме историите на хора, които са постигнали точно това – последвали са страстта си и са превърнали работата си от задължение в удоволствие. Един от тях е фотографът Велислав Балдев, който успява да представи обикновените градски пейзажи по необикновен начин, карайки хората да се влюбват отново в родните си места.Никога не знаем как, къде и кога ще открием своето призвание. Велислав завършва висшето си образование в Копенхаген и именно там прави първите се снимки – първоначално просто с телефон, ей така на шега. С времето започва сам да се обучава и скоро закупува първия си полупрофесионален фотоапарат. В главата му се въртят хиляди идеи, планове и експерименти. Завръщайки се в България течението го подхваща и той работи няколко години рекламна агенция. Но нещо в него се бунтува и му подсказва, че това не е мястото му. „Мечтаех да създам собствен проект, който да работи по начина, по който аз искам. Затова напуснах и почнах да обмислям с какво бих се занимавал.“

LYON VISUALS
Велислав избира да преследва страстта си и въпреки рисковете, които всяко едно ново начинание крие у себе си, поема смело по новия си път. Започва с малки стъпки – снима малки магазинчета за дрехи и подобни, и по този начин успява да изкарва минимален доход – така доказва на себе си, че може да се справи и върви в правилната посока. Започва да снима все повече и повече, посвещавайки всяка свободна минута на нови проекти. „Никога не съм си представял, че фотографията ми ще се развие толкова добре и че от хоби ще се превърне в професионално начинание“. 

Той създава своя бранд LYON VISUALS и всекидневно доказва на хората, че човек не е длъжен да се примирява с нищо, което не му доставя пълно удовлетворение. Така той не само има пълната свобода да изразява себе си и своя поглед към света, но и искрено се надява да успее да мотивира и други да не се отказват от това, което истински ги влече.


Поглед отвисоко
Снимки на Велислав са цветни, нетипични, грабват ти окото от първия миг и те потапят в различна атмосфера, когато ги погледнеш. Те преплитат в себе си отражения и илюзии, показват ни мистеризни места, които като че ли сме виждали някога, някъде. Любимата му локация и неизчерпаем източник на вдъхновение е древният и величествен Пловдив – представен по един нов, вълнуващ начин, като кълбо от линии, сенки, симетрия и хаос. Велислав успява да долови красивото и необикновеното в сгради и улици, по които ние минаваме ежедневно и не се впечатляваме ни най-малко. Така той преобразява стари блокове в нещо вълнуващо, запечатва дишането и движенията на стария град. Като си припомня годините, в които самият той е обикалял улиците на скейтборд и рисувал графити, Велислав успява чрез снимките си да покаже младоликия и свеж образ на добре познати локации. Негов верен спътник е тежката му раница, пълна с оборудване и техника. Едни от най-впечатляващите кадри са тези, заснети от дрон, който лети над сгради, хора и улици. Той успява да изпълни интересни каскади, които преобръщат представата на зрителя за пространство и реалност. Фотографът си спомня момента, в който почти е загубил така любимия си дрон. Над Асеновата крепост дронът му се оплита в българското знаме и полита надолу. За щастие само перките му са леко счупени, но за сметка на това спиращите дъха гледки ни карат да се чувстваме като птица, рееща се свободно и без граници.

Нощем, когато улиците спят
Любимото му време за творене е вечер, когато всичко е някак заглъхнало и монотонно,  и хората ги няма. „Това за мен е като начин за медитация – разхождам се сам, откъсвам се от всичко останало и се потапям в атмосферата. Така успявам да забележа интересните кадри.“ 

На неговите снимки често ще забележите силуета на мистериозна фигура. Това е самият Велислав! Обикаляйки сам улиците, той се превръща и във фотограф, и в модел. Лицето му винаги е в сянка - по този начин снимките носят у себе си усещането за нещо непознато и потайно. Те разказват историята на твореца, който броди нощем из непознатите улици. Разбира се, често се случва да не е напълно сам, което неведнъж го е поставяло в напечена ситуация. Тъй като обикаля по гари, строежи или покрайнините на града, често се сблъсква с хора, които не са съвсем добронамерени. Велислав си спомня за случка, когато група пияни мъже са тръгнали агресивно към него. Това, което го спасява, е именно фотографията. „Аз им предложих да им направя по някоя снимка и те като се видяха на екрана се успокоиха и обърнаха всичко на шега“, смее се той. Този трик нерядко го е отървавал от проблеми.

В името на снимката
В името на съвършения кадър фотографите са готови на големи жертви. За Велислав никога няма почивка – където и да се намира, той винаги е с камера в ръка. Така бързо се превръща в досадния член на групата, който спира на всяка крачка и заснема всяко камъче. Но това далеч не го притеснява. Една от най-любимите снимки на Велислав е на жилищна сграда в Копенхаген, която преди е била силоз. Кооперацията е известна с това, че вътре не е позволено влизането и снимането. Но това не успява да обезкуражи фотографа и той прекарва дълги часове пред входа й, докато все пак млада двойка склонява да го пусне и той заснема така желания кадър. 

Това, което най-силно го радва, е, че е постигнал нещо, което е било обявено за невъзможно. Често му се налага да се катери нависоко, да виси от етажи и да скита по опустели локации. Той сериозно заявява, че всички тези каскади са добре премислени и планирани, и се обръща към всички млади ентусиасти да не предприемат необмислени рискове.

И така с раница на гърба и дрон, кръжащ някъде в небето, Велислав е готов за още експерименти, вдъхновяващи локации и неочаквани кадри. Пред него и LYON VISUALS предстоят още много нови и вълнуващи проекти, един от които е изложба в София през юни. А дотогава може да следите неговата работа в социалните мрежи.

Instagram: velislavvelislav
Безсмъртието е в безусловната любов Интервю

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота Интервю

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Не ти откриваш йога, йога открива теб Интервю

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията” Интервю

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му Интервю

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му

С 2% зрение Дилиян Манолов е незрящ фотограф и младежки делегат към ООН. Занимава се и с психология, актьорско майсторство и писане на поезия.

Анастас Пунев, доктор по право: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите Интервю

Анастас Пунев, доктор по право: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите

Държавата е необходимото зло, с което се налага да влезем в прагматични отношения за колективна изгода

Калоян Василев: Често хората не разбират, че са обект на хакерска атака Интервю

Калоян Василев: Често хората не разбират, че са обект на хакерска атака

Старите операционни системи, които се ползват най-често, са най-застрашени, твърди управителят на КиберСигурност ЕООД

Снежанка Бонева от фондация „Последната клетка”: Единственият начин да се дресират Интервю

Снежанка Бонева от фондация „Последната клетка”: Единственият начин да се дресират делфини е чрез глад

Агонията на тези животни се продава с помощта на весели реклами, за да се прикрие ужаса. Крайно време е България да започне да спазва законите за защита на животните.