Подкрепете ни!
ИнтервюЙоана Стефанова / 15 февруари 2020

Фотографът Велислав Балдев - полет над града

Той представя Пловдив по нов, вълнуващ начин, като кълбо от линии, сенки, симетрия и хаос

снимки: Lyon Visuals
снимки: Lyon Visuals
Всеки мечтае за професия, която да му носи истинско щастие и усещане за удовлетвореност. И ако не го постигне, често се появяват обичайните оправдания – обществото, обстоятелствата или пък липсата на късмет.  Затова част от нашата мисия е да ви разказваме историите на хора, които са постигнали точно това – последвали са страстта си и са превърнали работата си от задължение в удоволствие. Един от тях е фотографът Велислав Балдев, който успява да представи обикновените градски пейзажи по необикновен начин, карайки хората да се влюбват отново в родните си места.Никога не знаем как, къде и кога ще открием своето призвание. Велислав завършва висшето си образование в Копенхаген и именно там прави първите се снимки – първоначално просто с телефон, ей така на шега. С времето започва сам да се обучава и скоро закупува първия си полупрофесионален фотоапарат. В главата му се въртят хиляди идеи, планове и експерименти. Завръщайки се в България течението го подхваща и той работи няколко години рекламна агенция. Но нещо в него се бунтува и му подсказва, че това не е мястото му. „Мечтаех да създам собствен проект, който да работи по начина, по който аз искам. Затова напуснах и почнах да обмислям с какво бих се занимавал.“

LYON VISUALS
Велислав избира да преследва страстта си и въпреки рисковете, които всяко едно ново начинание крие у себе си, поема смело по новия си път. Започва с малки стъпки – снима малки магазинчета за дрехи и подобни, и по този начин успява да изкарва минимален доход – така доказва на себе си, че може да се справи и върви в правилната посока. Започва да снима все повече и повече, посвещавайки всяка свободна минута на нови проекти. „Никога не съм си представял, че фотографията ми ще се развие толкова добре и че от хоби ще се превърне в професионално начинание“. 

Той създава своя бранд LYON VISUALS и всекидневно доказва на хората, че човек не е длъжен да се примирява с нищо, което не му доставя пълно удовлетворение. Така той не само има пълната свобода да изразява себе си и своя поглед към света, но и искрено се надява да успее да мотивира и други да не се отказват от това, което истински ги влече.


Поглед отвисоко
Снимки на Велислав са цветни, нетипични, грабват ти окото от първия миг и те потапят в различна атмосфера, когато ги погледнеш. Те преплитат в себе си отражения и илюзии, показват ни мистеризни места, които като че ли сме виждали някога, някъде. Любимата му локация и неизчерпаем източник на вдъхновение е древният и величествен Пловдив – представен по един нов, вълнуващ начин, като кълбо от линии, сенки, симетрия и хаос. Велислав успява да долови красивото и необикновеното в сгради и улици, по които ние минаваме ежедневно и не се впечатляваме ни най-малко. Така той преобразява стари блокове в нещо вълнуващо, запечатва дишането и движенията на стария град. Като си припомня годините, в които самият той е обикалял улиците на скейтборд и рисувал графити, Велислав успява чрез снимките си да покаже младоликия и свеж образ на добре познати локации. Негов верен спътник е тежката му раница, пълна с оборудване и техника. Едни от най-впечатляващите кадри са тези, заснети от дрон, който лети над сгради, хора и улици. Той успява да изпълни интересни каскади, които преобръщат представата на зрителя за пространство и реалност. Фотографът си спомня момента, в който почти е загубил така любимия си дрон. Над Асеновата крепост дронът му се оплита в българското знаме и полита надолу. За щастие само перките му са леко счупени, но за сметка на това спиращите дъха гледки ни карат да се чувстваме като птица, рееща се свободно и без граници.

Нощем, когато улиците спят
Любимото му време за творене е вечер, когато всичко е някак заглъхнало и монотонно,  и хората ги няма. „Това за мен е като начин за медитация – разхождам се сам, откъсвам се от всичко останало и се потапям в атмосферата. Така успявам да забележа интересните кадри.“ 

На неговите снимки често ще забележите силуета на мистериозна фигура. Това е самият Велислав! Обикаляйки сам улиците, той се превръща и във фотограф, и в модел. Лицето му винаги е в сянка - по този начин снимките носят у себе си усещането за нещо непознато и потайно. Те разказват историята на твореца, който броди нощем из непознатите улици. Разбира се, често се случва да не е напълно сам, което неведнъж го е поставяло в напечена ситуация. Тъй като обикаля по гари, строежи или покрайнините на града, често се сблъсква с хора, които не са съвсем добронамерени. Велислав си спомня за случка, когато група пияни мъже са тръгнали агресивно към него. Това, което го спасява, е именно фотографията. „Аз им предложих да им направя по някоя снимка и те като се видяха на екрана се успокоиха и обърнаха всичко на шега“, смее се той. Този трик нерядко го е отървавал от проблеми.

В името на снимката
В името на съвършения кадър фотографите са готови на големи жертви. За Велислав никога няма почивка – където и да се намира, той винаги е с камера в ръка. Така бързо се превръща в досадния член на групата, който спира на всяка крачка и заснема всяко камъче. Но това далеч не го притеснява. Една от най-любимите снимки на Велислав е на жилищна сграда в Копенхаген, която преди е била силоз. Кооперацията е известна с това, че вътре не е позволено влизането и снимането. Но това не успява да обезкуражи фотографа и той прекарва дълги часове пред входа й, докато все пак млада двойка склонява да го пусне и той заснема така желания кадър. 

Това, което най-силно го радва, е, че е постигнал нещо, което е било обявено за невъзможно. Често му се налага да се катери нависоко, да виси от етажи и да скита по опустели локации. Той сериозно заявява, че всички тези каскади са добре премислени и планирани, и се обръща към всички млади ентусиасти да не предприемат необмислени рискове.

И така с раница на гърба и дрон, кръжащ някъде в небето, Велислав е готов за още експерименти, вдъхновяващи локации и неочаквани кадри. Пред него и LYON VISUALS предстоят още много нови и вълнуващи проекти, един от които е изложба в София през юни. А дотогава може да следите неговата работа в социалните мрежи.

Instagram: velislavvelislav
Българите - с корени в небето Интервю

Българите - с корени в небето

Българщината е като цвете в асфалта - колкото и да я потискат, насилват, превъзпитават, винаги оцелява, казва Ивинела Самуилова

Ваклуш Толев: Еволюция без гърч няма! Интервю

Ваклуш Толев: Еволюция без гърч няма!

Духовният учител Ваклуш разказва каква е ролята на болестите, природните катаклизми и социалните конфликти за човешката еволюция

Призванието „професионален читател” Интервю

Призванието „професионален читател"

Христо Блажев чете средно 200 книги годишно. Съветва пишещите да не чакат идеални условия, а да „включват” мозъка си когато трябва

„В момента получаваме много подкрепа от висшите сили, но трябва да сме отворени за нея Интервю

„В момента получаваме много подкрепа от висшите сили, но трябва да сме отворени за нея

Чародейката Богомила-Сандия смята, че е време всичко фалшиво да отпадне и връщане назад няма...

Децата трудно ще се депресират, ако родителите им са спокойни и уверени Интервю

Децата трудно ще се депресират, ако родителите им са спокойни и уверени

Мадлен Алгафари съветва как да успокоим най-малките

Милен Врабевски: „Създаваме рок музика от световна класа! Интервю

Милен Врабевски: „Създаваме рок музика от световна класа!

Турнето на Intelligent Music Project е едно от меломанските събития на годината

Ако детето види, че родителите четат, то също ще чете Интервю

Ако детето види, че родителите четат, то също ще чете

Близкото бъдеще е в комбинацията от „книга + филм + аудио + добавена реалност", убеден е главният редактор на издателство „Софтпрес”

Проф. Веселин Дафов, философ: „Човешката душа е винаги красива” Интервю

Проф. Веселин Дафов, философ: „Човешката душа е винаги красива”

Тялото умира, но разумността, творчеството продължава да живее и след смъртта

Акция „Спаси книга“ – книжарницата, която дарява втори живот Интервю

Акция „Спаси книга“ – книжарницата, която дарява втори живот

Хора даряват ненужни за тях книги, които намират свой нов дом

Човекът с ухо на ръката Интервю

Човекът с ухо на ръката

Авангардният артист Stelarc създава алтернативни анатомични структури, за да изучава различни състояния и усещания

Алберто Симоне: Нямаме нужда от нищо, за да бъдем щастливи Интервю

Алберто Симоне: Нямаме нужда от нищо, за да бъдем щастливи

Според италианския писател носим истинското щастие в себе си още от самото ни раждане

Николай Василев: „Най-трудно е да се издигнеш „над” в мислите си!” Интервю

Николай Василев: „Най-трудно е да се издигнеш „над” в мислите си!"

Филмът на режисьора „Високо”, посветен на фотографа Александър Иванов, ще бъде излъчен днес (30 ноември) по БНТ 1.

Хули Леонис: Любовта е безусловно приемане Интервю

Хули Леонис: Любовта е безусловно приемане

Често хората бъркат секса с любовта

Даниел Пангев: „Хората и местата, за които пиша, не трябва да бъдат забравени“ Интервю

Даниел Пангев: „Хората и местата, за които пиша, не трябва да бъдат забравени“

Пътешественикът обикаля света в търсене на изгубените или неизвестни български отпечатъци

Джани Ролистенова: „Няма едномесечни диети, които да направят трайни чудеса с тялото” Интервю

Джани Ролистенова: „Няма едномесечни диети, които да направят трайни чудеса с тялото”

Според специалиста по холистично хранене комбинацията от кето диета и гладуване работи безотказно