Подкрепете ни!
ИнтервюЙоана Стефанова / 15 февруари 2020

Фотографът Велислав Балдев - полет над града

Той представя Пловдив по нов, вълнуващ начин, като кълбо от линии, сенки, симетрия и хаос

снимки: Lyon Visuals
снимки: Lyon Visuals
Всеки мечтае за професия, която да му носи истинско щастие и усещане за удовлетвореност. И ако не го постигне, често се появяват обичайните оправдания – обществото, обстоятелствата или пък липсата на късмет.  Затова част от нашата мисия е да ви разказваме историите на хора, които са постигнали точно това – последвали са страстта си и са превърнали работата си от задължение в удоволствие. Един от тях е фотографът Велислав Балдев, който успява да представи обикновените градски пейзажи по необикновен начин, карайки хората да се влюбват отново в родните си места.Никога не знаем как, къде и кога ще открием своето призвание. Велислав завършва висшето си образование в Копенхаген и именно там прави първите се снимки – първоначално просто с телефон, ей така на шега. С времето започва сам да се обучава и скоро закупува първия си полупрофесионален фотоапарат. В главата му се въртят хиляди идеи, планове и експерименти. Завръщайки се в България течението го подхваща и той работи няколко години рекламна агенция. Но нещо в него се бунтува и му подсказва, че това не е мястото му. „Мечтаех да създам собствен проект, който да работи по начина, по който аз искам. Затова напуснах и почнах да обмислям с какво бих се занимавал.“

LYON VISUALS
Велислав избира да преследва страстта си и въпреки рисковете, които всяко едно ново начинание крие у себе си, поема смело по новия си път. Започва с малки стъпки – снима малки магазинчета за дрехи и подобни, и по този начин успява да изкарва минимален доход – така доказва на себе си, че може да се справи и върви в правилната посока. Започва да снима все повече и повече, посвещавайки всяка свободна минута на нови проекти. „Никога не съм си представял, че фотографията ми ще се развие толкова добре и че от хоби ще се превърне в професионално начинание“. 

Той създава своя бранд LYON VISUALS и всекидневно доказва на хората, че човек не е длъжен да се примирява с нищо, което не му доставя пълно удовлетворение. Така той не само има пълната свобода да изразява себе си и своя поглед към света, но и искрено се надява да успее да мотивира и други да не се отказват от това, което истински ги влече.


Поглед отвисоко
Снимки на Велислав са цветни, нетипични, грабват ти окото от първия миг и те потапят в различна атмосфера, когато ги погледнеш. Те преплитат в себе си отражения и илюзии, показват ни мистеризни места, които като че ли сме виждали някога, някъде. Любимата му локация и неизчерпаем източник на вдъхновение е древният и величествен Пловдив – представен по един нов, вълнуващ начин, като кълбо от линии, сенки, симетрия и хаос. Велислав успява да долови красивото и необикновеното в сгради и улици, по които ние минаваме ежедневно и не се впечатляваме ни най-малко. Така той преобразява стари блокове в нещо вълнуващо, запечатва дишането и движенията на стария град. Като си припомня годините, в които самият той е обикалял улиците на скейтборд и рисувал графити, Велислав успява чрез снимките си да покаже младоликия и свеж образ на добре познати локации. Негов верен спътник е тежката му раница, пълна с оборудване и техника. Едни от най-впечатляващите кадри са тези, заснети от дрон, който лети над сгради, хора и улици. Той успява да изпълни интересни каскади, които преобръщат представата на зрителя за пространство и реалност. Фотографът си спомня момента, в който почти е загубил така любимия си дрон. Над Асеновата крепост дронът му се оплита в българското знаме и полита надолу. За щастие само перките му са леко счупени, но за сметка на това спиращите дъха гледки ни карат да се чувстваме като птица, рееща се свободно и без граници.

Нощем, когато улиците спят
Любимото му време за творене е вечер, когато всичко е някак заглъхнало и монотонно,  и хората ги няма. „Това за мен е като начин за медитация – разхождам се сам, откъсвам се от всичко останало и се потапям в атмосферата. Така успявам да забележа интересните кадри.“ 

На неговите снимки често ще забележите силуета на мистериозна фигура. Това е самият Велислав! Обикаляйки сам улиците, той се превръща и във фотограф, и в модел. Лицето му винаги е в сянка - по този начин снимките носят у себе си усещането за нещо непознато и потайно. Те разказват историята на твореца, който броди нощем из непознатите улици. Разбира се, често се случва да не е напълно сам, което неведнъж го е поставяло в напечена ситуация. Тъй като обикаля по гари, строежи или покрайнините на града, често се сблъсква с хора, които не са съвсем добронамерени. Велислав си спомня за случка, когато група пияни мъже са тръгнали агресивно към него. Това, което го спасява, е именно фотографията. „Аз им предложих да им направя по някоя снимка и те като се видяха на екрана се успокоиха и обърнаха всичко на шега“, смее се той. Този трик нерядко го е отървавал от проблеми.

В името на снимката
В името на съвършения кадър фотографите са готови на големи жертви. За Велислав никога няма почивка – където и да се намира, той винаги е с камера в ръка. Така бързо се превръща в досадния член на групата, който спира на всяка крачка и заснема всяко камъче. Но това далеч не го притеснява. Една от най-любимите снимки на Велислав е на жилищна сграда в Копенхаген, която преди е била силоз. Кооперацията е известна с това, че вътре не е позволено влизането и снимането. Но това не успява да обезкуражи фотографа и той прекарва дълги часове пред входа й, докато все пак млада двойка склонява да го пусне и той заснема така желания кадър. 

Това, което най-силно го радва, е, че е постигнал нещо, което е било обявено за невъзможно. Често му се налага да се катери нависоко, да виси от етажи и да скита по опустели локации. Той сериозно заявява, че всички тези каскади са добре премислени и планирани, и се обръща към всички млади ентусиасти да не предприемат необмислени рискове.

И така с раница на гърба и дрон, кръжащ някъде в небето, Велислав е готов за още експерименти, вдъхновяващи локации и неочаквани кадри. Пред него и LYON VISUALS предстоят още много нови и вълнуващи проекти, един от които е изложба в София през юни. А дотогава може да следите неговата работа в социалните мрежи.

Instagram: velislavvelislav
Анастас Пунев, доктор по право: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите Интервю

Анастас Пунев, доктор по право: Конституцията принадлежи на живите, не на мъртвите

Държавата е необходимото зло, с което се налага да влезем в прагматични отношения за колективна изгода

Калоян Василев: Често хората не разбират, че са обект на хакерска атака Интервю

Калоян Василев: Често хората не разбират, че са обект на хакерска атака

Старите операционни системи, които се ползват най-често, са най-застрашени, твърди управителят на КиберСигурност ЕООД

Снежанка Бонева от фондация „Последната клетка”: Единственият начин да се дресират Интервю

Снежанка Бонева от фондация „Последната клетка”: Единственият начин да се дресират делфини е чрез глад

Агонията на тези животни се продава с помощта на весели реклами, за да се прикрие ужаса. Крайно време е България да започне да спазва законите за защита на животните.

Българите - с корени в небето Интервю

Българите - с корени в небето

Българщината е като цвете в асфалта - колкото и да я потискат, насилват, превъзпитават, винаги оцелява, казва Ивинела Самуилова

Ваклуш Толев: Еволюция без гърч няма! Интервю

Ваклуш Толев: Еволюция без гърч няма!

Духовният учител Ваклуш разказва каква е ролята на болестите, природните катаклизми и социалните конфликти за човешката еволюция

Призванието „професионален читател” Интервю

Призванието „професионален читател"

Христо Блажев чете средно 200 книги годишно. Съветва пишещите да не чакат идеални условия, а да „включват” мозъка си когато трябва

В момента получаваме много подкрепа от висшите сили, но трябва да сме отворени за нея Интервю

В момента получаваме много подкрепа от висшите сили, но трябва да сме отворени за нея

Чародейката Богомила-Сандия смята, че е време всичко фалшиво да отпадне и връщане назад няма...

Децата трудно ще се депресират, ако родителите им са спокойни и уверени Интервю

Децата трудно ще се депресират, ако родителите им са спокойни и уверени

Мадлен Алгафари съветва как да успокоим най-малките

Милен Врабевски: Създаваме рок музика от световна класа! Интервю

Милен Врабевски: Създаваме рок музика от световна класа!

Турнето на Intelligent Music Project е едно от меломанските събития на годината

Ако детето види, че родителите четат, то също ще чете Интервю

Ако детето види, че родителите четат, то също ще чете

Близкото бъдеще е в комбинацията от „книга + филм + аудио + добавена реалност", убеден е главният редактор на издателство „Софтпрес”

Проф. Веселин Дафов, философ: Човешката душа е винаги красива Интервю

Проф. Веселин Дафов, философ: Човешката душа е винаги красива

Тялото умира, но разумността, творчеството продължава да живее и след смъртта

Акция „Спаси книга“ – книжарницата, която дарява втори живот Интервю

Акция „Спаси книга“ – книжарницата, която дарява втори живот

Хора даряват ненужни за тях книги, които намират свой нов дом

Човекът с ухо на ръката Интервю

Човекът с ухо на ръката

Авангардният артист Stelarc създава алтернативни анатомични структури, за да изучава различни състояния и усещания

Алберто Симоне: Нямаме нужда от нищо, за да бъдем щастливи Интервю

Алберто Симоне: Нямаме нужда от нищо, за да бъдем щастливи

Според италианския писател носим истинското щастие в себе си още от самото ни раждане

Николай Василев: „Най-трудно е да се издигнеш „над” в мислите си!” Интервю

Николай Василев: „Най-трудно е да се издигнеш „над” в мислите си!"

Филмът на режисьора „Високо”, посветен на фотографа Александър Иванов, ще бъде излъчен днес (30 ноември) по БНТ 1.

Хули Леонис: Любовта е безусловно приемане Интервю

Хули Леонис: Любовта е безусловно приемане

Често хората бъркат секса с любовта