Подкрепете ни!
ИсторияЕкатерина Ангелова / 17 ноември 2021

Как един родителски експеримент създаде най-умния човек в историята

Пътят обаче на Уилям Сидис завършва в нищета, самота и забрава

Как един родителски експеримент създаде най-умния човек в историята
Уилям Сидис е известен като детето-чудо и като най-умния човек, живял някога на Земята. Той разполага с огромен набор от знания, особено в областта на висшата математика, физиката, астрономията, анатомията, биологията, чуждите езици и философията. Още по-изумително е, че придобива основите на тези познания още докато е невръстно дете. Бихме предположили, че животът на такъв голям ум би бил изпълнен с блясък, слава и аплодисменти, но всъщност пътят на Уилям Сидис завършва в нищета, самота и забрава.

 Уилям Джеймс Сидис (произнасяно и като Сайдис) се ражда в Ню Йорк на 1 април 1898 г. Родителите му Борис и Сара са украински емигранти, които впоследствие стават изтъкнати лекари. Борис е евреин, който заминава за САЩ след нахлуването на антисемитската вълна в Европа през 19 век. Когато пристига в Америка той дори не знае английски, но взема изпитите и се записва да учи в Харвардския университет. Бързо научава езика и става прочут професор по психиатрия. Съпругата му Сара пък става лекар във времена, в които тази професия не е присъща за жените.Експеримент за амбициозните си родители
И двамата са на мнение, че всичко може да бъде научено и това убеждение бележи живота на техния син Уилям още от самото му раждане. Той се превръща в своеобразен експеримент за амбициозните си родители, които са известни в обществото със своето високо интелектуално ниво. Те си поставят за задача да изследват колко умно може да стане едно човешко същество, когато работиш неуморно над неговото развитие и повишаване на знанията и интелекта. Именно това същество – Уилям Сисис, предстои да се превърне в най-умния човек в историята.

За тяхна радост се оказва, че малкият е наследил вродената им интелигентност. Още от бебе започват да го учат на азбуката и той възприема и реагира на показваното. Едва 18-месечен Борис и Сара го заварват да чете The New York Times, разбирайки до голяма степен написаното. На 2 години вече чете вестници, списания и книги съвсем свободно и пише писма на английски и френски език.На 6 вече е полиглот, какъвто е и баща му, но малкият надминава неговите знания. Владее писмено и говоримо английски, френски, немски, руски, иврит, гръцки, латински, турски и арменски. Звучи невероятно, но е факт. Очаквано малкият гении се превръща в медийна сензация и всички представители на четвъртата власт просто полудяват по него. Всеки журналист иска да се добере до Уилям и да разкаже историята му в поредния вълнуващ материал.

На 8 години представя собствен език
Само две години по-късно Уилям Сидис представя пред света нещо нечувано до момента – свой собствен език, наречен Вендергууд (Vendergood), който съдържа латински, гръцки, немски и френски елементи. В него има граматически правила, времена и дори осем падежа. Малкият вундеркинд описва подробно своето творение в книга – „Книгата на Вендергуд“. Пише и други книги на разнообразни теми, твори и поезия.

Завършва гимназия за шест месеца и се отправя на ново пътешествие в дебрите на своето редовно образование. Едва 9-годишен кандидатства в прочутия Харвардски университет, като с лекота взима всички приемни изпити. Оттам обаче му отговарят, че все още е „твърде емоционално незрял“ и трябва да изчака, докато навърши поне 11 години.Когато влиза в университета, 11-годишният Уилям Сидис се оказва по-умен не само от своите състуденти, но и от повечето си преподаватели – именити професори в различни области на науката. Той остава в историята като най-младия човек, приеман някога да учи в престижния университет. Още докато трае обучението му, той е поканен за лектор и изнася лекция за четириизмерните тела. Тя завладява и студенти, и преподаватели. Всички са изумени от интелекта и необятното познание на 12-годишния Сидис.

По-висок коефициент от Айнщайн и Исак Нютон
Детето-чудо се превръща в културен и исторически феномен. Когато изследват неговия IQ (коефициент на интелигентност), той се оказва по-висок от тези на великия Айнщайн (160) и Исак Нютон (190), както и на редица други известни гении. Резултатите на Уилям Сидис показват IQ между 250 и 300 – при положение, че IQ на обикновения човек е някъде между 85 и 115. Нечуваната му интелигентност бързо му печели славата на най-умния човек в историята.

На 16 години Уилям се дипломира, завършвайки своето образование в Харвард. Занимава се за кратко с преподавателска дейност, като използва огромните си способности и знания в областта на висшата математика. Но се оказва, че преподаването не е неговото нещо и той бързо се отказва от него.

Уилям Сидис започва да се лута между живота и науката, между хората и тяхното неразбиране на неговия свят. Младият гений - още не навършил 18, се чувства твърде изморен от цялата слава и шумотевица около себе си, които носи невижданият му талант в науките и цялото познание, което е натрупал. Той така и не успява да се впише в обществото. Няма приятели и постоянно се чувства неразбран и отхвърлен. Сидис заявява:
„Искам да живея перфектния живот. Единственият начин да постигнеш това е като живееш в уединение. Винаги съм мразел тълпите“.
И това, оказва се, не са просто думи – а съдбоносно решение, което Уилям Сидис взема за себе си като действително се оттегля от света и хората и заживява в пълна изолация. Навярно цялото напрежение около личността и делата му и вечните очаквания към него просто са му дошли в повече. По това време младежът убедено заявява, че никога няма да се ожени. Така и става.

Заживява като същински номад
Неговата доброволна изолация продължава до 1919 г., когато 21-годишният Уилям е арестуван за участие в политическа демонстрация в Бостън. Осъден е на 18 месеца затвор.

След като излиза от затвора най-умният човек в историята заживява като същински номад. Започва да се мести от град на град. Доброволно се превръща в черноработник, наеман на най-различни места и позиции като чиновник, шлосер, стругар, дърводелец и др. Постоянно сменя името си, за да запази самоличността си в тайна. Може би именно тази простота на нещата е това, което винаги му е липсвало.

Междувременно Сидис написва десетки книги, свързани с космологията, американската история, антропологията, философията, политиката и др. И тези книги обаче той държи да не бъдат свързвани с истинската му самоличност и ги подписва с различни псевдоними. Това е причината в крайна сметка така и да не става ясно точно колко и какви книги е написал. Едно от най-известните му произведения е „The Animate and the Inanimate“ („Живото и неодушевеното“). В нея Уилям разсъждава над произхода на живота, космологията и законите на термодинамиката. Смята се, че в зрелите си години Сидис е знаел перфектно над 25 езика и диалекта, които продължил да упражнява.

Живот в бедност и пълна изолация

Когато е на 42-годишна възраст, репортерка от The New York Times го открива и завързва контакт с него, без да разкрива истинската си самоличност. Двамата започват да се срещат често и говорят на най-различни теми. Целта на репортерката е да събере възможно най-много данни и факти за истинската история на някогашното дете-чудо и мъжа, в когото се е превърнало. В крайна сметка излиза материал, който не обрисува в никак добра светлина Сидис. Точно обратното. Историята звучи така, сякаш той буквално е ударил дъното и е изгубил разсъдъка си. Според мнозина това е самата истина.Но измаменият мъж не оставя нещата така. Той съди прочутото издание за клевета и вмешателство в личното му пространство. Сидис обаче губи делото. Съдията отсъжда, че тъй като той е публична личност, то и животът му е публичен.

Последните години от живота си Уилям Джеймс Сидис прекарва отново в пълна изолация и самота. Колкото до връзката му с роднините, той сам избира да не поддържа такава. Освен тоталната самота, негов спътник е и бедността. Той работи като чиновник с много ниска заплата – колкото да свързва двата края.

Може би заради драматичния край на неговата история или по някаква друга, неизвестна за нас причина, Сидис така и не остава популярен за света и бъдещите поколения. Повечето съвременни хора никога не са чували за него и необятните му познания в десетки области на науката и човешкия живот.

На 17 юли 1944 г. забравеният гений умира внезапно от мозъчен кръвоизлив. Тогава той е на 46 години.

Прочети в новия брой на Списание 8 статията „Гении в пелени”


Амелия Еърхарт: Живот до смърт в небесата История

Амелия Еърхарт: Живот до смърт в небесата

Краят на „Кралицата на въздуха” е обвит в мистерия

Вера Аткинс – най-влиятелната жена в историята на световния шпионаж История

Вера Аткинс – най-влиятелната жена в историята на световния шпионаж

Великата британска шпионка е вдъхновение и за писателя Иън Флеминг

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече! История

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече!

Съвети на будителя Любен Каравелов към българския народ

Не можете да си стиснете ръцете, ако сте със свити юмруци История

Не можете да си стиснете ръцете, ако сте със свити юмруци

Министър-председателят на Индия Индира Ганди е убита на 31 октомври 1984 г.

Как „Цар Бомба” спаси света от нова война История

Как „Цар Бомба" спаси света от нова война

Сеизмичната вълна от експлозията на най-мощното оръжие обикаля земното кълбо три пъти

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва с новата ос на земята: „Аз“, „Аз“ и „Аз“ История

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва с новата ос на земята: „Аз“, „Аз“ и „Аз“

И понеже магазини за вкус няма, парвенюто тръгва да купува само скъпи неща

Манса Муса – най-богатият човек в историята История

Манса Муса – най-богатият човек в историята

Предполагаеми 400 млрд долара го правят поне два пъти по-богат от съвременния Крез Джеф Безос. А може би и повече.

За свободата от страха: Спрете да участвате в игрите на политиците История

За свободата от страха: Спрете да участвате в игрите на политиците

Той не само смазва колелата на прехода към фашизъм, но се вгражда и в самата ни ДНК

Маите – залезът на една цивилизация История

Маите – залезът на една цивилизация

Кои са основните причини за упадъка им?

Честит празник! История

Честит празник!

Преди 113 години България става наистина свободна и ние трябва да се гордеем с този ден

Георги Бенковски: И жеравите още плачат за него История

Георги Бенковски: И жеравите още плачат за него

Днес се навършват 178 години от рождението на Георги Бенковски и нека си спомним за този велик българин

Масовото безумие идва от отричането на това, което всеки знае, че е истина История

Масовото безумие идва от отричането на това, което всеки знае, че е истина

Проблемите на човечеството не са трудни за решаване, нужно е обаче съгласие между хората

6 септември - великият акт на Съединението История

6 септември - великият акт на Съединението

Как младата българска армия осигури териториалната цялост на България

Без тях „Дон Кихот” нямаше да е написана История

Без тях „Дон Кихот" нямаше да е написана

Ел Греко рисува портрет на монах от ордена, откупил 30 732 роби за половин век

Затворник номер 30664 История

Затворник номер 30664

Невероятната история на О.Хенри и Ал Дженингс