Подкрепете ни!
История12 септември 2022

Колко просто е хората да изхвърлят Бог и след това да се чудят защо светът отива в ада

Забравяме ли старата мъдрост „Каквото посееш - това ще пожънеш"?

Неделно училище, Оклахома, 1900 г., снимка: Wikimedia.org
Неделно училище, Оклахома, 1900 г., снимка: Wikimedia.org
Ан Греъм Лоц е втората дъщеря на Били Греъм - известен баптиски свещеник и проповедник. Тя е тръгнала по стъпките на баща си и е създала служение, което е базирано в Роли, Северна Каролина. Тя нарича себе си учител по Библията. Не е ръкоположена. Баща й я е наричал „най-добрият проповедник в семейството“. Тя разговаря с Джейн Клейсън от Early Show, CBS, на 13 септември 2001 г., за да предложи малка утеха на семействата на близките на жертвите на най-зловещия терористичен акт в историята на човечеството. Предлагаме ми ви малка част от това интервю. Но по-интересен е коментарът, написан след публикацията на интервюто в сайта prayerfoundation.org. Той обикаля интернет пространството вече 10 години. Авторът не е посочил името си.

Джейн Клейсън: Чувала съм хора да казват - и религиозните, и тези, които не са религиозни - ако Бог е добър, как можа да допусне да се случи това? Как бихте отговорили? 
Ан Греъм Лоц: Казвам, че Бог също се ядосва, когато види нещо подобно. Бих казала също, че от няколко години американците в известен смисъл размахаха юмрука си срещу Бог и казаха, Боже, искаме те далеч от нашите училища, нашето правителство, нашия бизнес, искаме те далеч от нашия пазар. И Бог, който е джентълмен, просто тихомълком се отдръпна от нашия национален и политически живот, нашия обществен живот. Отблъснахме ръката му, носеща благословия и защита. Трябва първо да се обърнем към Бог и да кажем: Боже, съжаляваме, че се отнесохме така с теб и сега те каним да влезеш в нашия живот. Ние се доверяваме на теб." Доверието в Бог трябва да се практикува.
...
Джейн Клейсън: Това събитие ни промени завинаги. Всеки от нас и всички заедно като нация. Знам, че вярваш в това. Как ще го коментираш? 
Ан Греъм Лоц: Добре, моля се Бог да използва това събитие, за да ни промени завинаги по положителен начин. И това ще укрепи вярата ни в него. Мислех за всички онези хора, които загинаха в тази трагедия. В момента няма значение каква политическа принадлежност са имали, каква религия са изповядвали, бедни ли са били или богати, какъв е бил цветът на кожата им, или портфейлът им от акции. Важното е връзката им с Бог. Бих искал да видя американците да започнат да се съсредоточават върху някои от основните неща в живота. Тези неща, които са по-важни от просто развлечение, удоволствие и печелене на повече пари.

Коментар на неизвестен автор:

В светлината на последните събития...терористични атаки, стрелби в училище и т.н. Да видим, мисля, че всичко започна, когато Маделин Мъри О'Хеър (тя беше убита, тялото й беше намерено наскоро) се оплака, че не иска никакви молитви в нашите училища и ние казахме: Добре." 
Тогава някой предложи да не се чете Библията в училище... Библията, която казва не убивай, не кради" и обичай ближния си като себе си." И ние се съгласихме. 
Някой заяви, че е по-добре учителите и директорите да не се опитват да възпитават по-строгичко децата ни, когато те се държат лошо. И училищните администратори забраниха на всеки от екипа да докосва ученик, когато се държи лошо, защото не искаме лоша реклама и със сигурност не искаме да бъдем съдени"... И ние казахме: Добре."
Някои от нашите висши избрани служители казаха, че няма значение какво правим, когато сме извън офиса, стига да вършим работата си. И като се съгласихме с тях, ние научихме това: За мен няма значение какво прави всеки, включително президентът, когато е сам, стига да имам работа и икономиката да върви добре..."
И тогава някой предложи: Нека печатаме списания със снимки на голи жени, това, може да се каже, е здравословно, приземено оценяване на красотата на женското тяло. И ние казахме: Добре."
Някой отиде още по-далеч и публикува снимки на голи деца, нататък други направиха тези снимки достъпни в интернет. И ние казахме: Добре, те имат право на свобода на словото."
И тогава развлекателната индустрия настоя: Нека да правим телевизионни предавания и филми, които насърчават ругатните, псувните, насилието и незаконния секс. И нека запишем музика, която насърчава изнасилванията, наркотиците, убийствата, самоубийствата и сатанизма." Ние се съгласихме, защото това е просто забавление, няма неблагоприятен ефект, пък и така или иначе никой не го приема на сериозно, така че давайте.
Сега се питаме защо децата ни нямат съвест, защо не различават доброто от злото и защо нищо не им пречи да убиват непознати, съучениците си и себе си.
Вероятно, ако мислим за това достатъчно дълго и упорито, можем да го разберем.
Мисля, че това има много общо с Каквото посееш - това ще пожънеш."
Мили Боже, защо не спаси малкото момиченце, убито в класната му стая?" - пише искрено загрижен ученик... Може ли отговорът да е: „Скъпи
загрижен ученико, не ме пускат в училищата. С уважение, Бог."
Странно колко просто е хората да изхвърлят Бог и след това да се чудят защо светът отива в ада (буквално). Странно как вярваме на това, което пишат вестниците, но поставяме под въпрос това, което Бог казва в Библията. Странно как всички искат да отидат на небето, но не искат да вярват, мислят, казват или правят каквото и да било, което казва Библията.

Още по темата:

Открит таен тунел под египетския храм на Бога на подземния свят История

Открит таен тунел под египетския храм на Бога на подземния свят

Предполага се, че близо до това „инженерно чудо" са погребани Антоний и Клеопатра

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече! История

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече!

Съвети на будителя Любен Каравелов към българския народ

Господ пожела да украси пречистата му глава с двоен венец История

Господ пожела да украси пречистата му глава с двоен венец

Из „Похвално слово за свети Димитър" от св. Климент Охридски

Преди 60 години Олдъс Хъксли предсказа как ще загине глобалната свобода История

Преди 60 години Олдъс Хъксли предсказа как ще загине глобалната свобода

5 прозрения на писателя за бъдещето и настоящето на човечеството

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва „Аз“, „Аз“ и „Аз“ История

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва „Аз“, „Аз“ и „Аз“

И понеже магазини за вкус няма, парвенюто тръгва да купува само скъпи неща

Джими Картър измисли рецепта за дълъг живот без страх История

Джими Картър измисли рецепта за дълъг живот без страх

На 98 години 39-ият президент на САЩ строи къщи за бездомни

Край Свищов e открит „хладилник” от първи век История

Край Свищов e открит „хладилник" от първи век

PAP разказва подробно за откритията на екипа от български и полски археолози

Кръстосаното писане: различният начин да пестим хартия История

Кръстосаното писане: различният начин да пестим хартия

Луис Карол: Помнете поговорката, че кръстосаното писане ни води до кръстосано четене!

Възкръсването на България История

Възкръсването на България

България получава своето окончателно признание, без да използва военни средства. Всички останали балкански държави постигат своята независимост след военни операции.

Честит празник! История

Честит празник!

Преди 114 години България става наистина свободна и ние трябва да се гордеем с този ден

Защо хората крадат от своята държава? История

Защо хората крадат от своята държава?

Безсмъртният Георги Марков за своеволията на властниците и за бездната на контраста

Да бъдеш беден се смяташе за нормално История

Да бъдеш беден се смяташе за нормално

„Използвайте старите вещи" и още 10 урока от Голямата депресия за днес

6 септември - великият акт на Съединението История

6 септември - великият акт на Съединението

Как младата българска армия осигури териториалната цялост на България

Един на всеки 200 съвременни мъже е потомък на Чингис Хан История

Един на всеки 200 съвременни мъже е потомък на Чингис Хан

795 години от смъртта на монголския владетел