Подкрепете ни!
История20 декември 2022

Българите са в основата на човешката цивилизация

Проф. Евгений Сачев представи четвъртото допълнено и разширено издание на книгата, която пробужда гордостта и самосъзнанието на българите

Българите са в основата на човешката цивилизация


На 18 декември 2022 г. в 18 ч, точно по време на финала на световното първенство по футбол, в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив се случи нещо славно. В препълнаната зала пред преподаватели, студенти, представители на различни министерства и стотици родолюбци Евгений Сачев, професор по културно наследство и национална сигурност, представи четвъртото разширено издание на книгата си „Българите са в основата на човешката цивилизация”. 

„В днешния глобален свят ние българите имаме нужда да потърсим и опознаем своите дълбоки корени, за да осъзнаем по-добре историческата отговорност името България и названието българи да пребъдат през вековете”, прочете Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента Румен Радев. 

Поздравителният адрес от държавния глава бе първият в поредицата поздравителни писма и приветствия, които професорът получи: от министрите на културата и туризма, от кмета на Пловдив, от Университета по Библиотекознание и информационни технологии, от Тракийския университет и др. Домакини на събитието бяха община Пловдив и ОИ Старинен Пловдив. Красимир Асенов, доктор по културна антология и зам. - кмет на община Пловдив с искрен възторг поздрави проф. Сачев и Николай Тончев от издателство „Нитон” за изключителната книга и припомни: „Когато едно дърво иска да израсне, първото нещо, което трябва да направи, е да порасне към своите корени. Макар и от време на време да се появява някой дървосекач, който се опитва да кастри българската корона, българските корени остават дълбоко-дълбоко впити в земята. Така че България ще продължава да расте“.

Главният редактор на Списание 8 Ганета СаговаГлавният редактор на Списание 8 Ганета Сагова

„Българитe са в основата на световната цивилизация” ни помага да познаваме своите корени, за да имаме достойно бъдеще. Тя повдига самочувствието ни като българи, поддържа българското самосъзнание чрез трупане на знания за истинската история на народа ни – онази, която уви не се открива в учебниците. Чрез множество примери и факти в четирите си големи по обем части книгата доказва, че българите са основали най-ранната държава, създали са първите писмени системи в света, сътворили са архетиповете на първите монотеистични и културни системи, поставили са основите на научните знания и са опазили за най-продължително време своето народностно име. 

За първи път в тази книга на едно място са представени стотици факти и доказателства, представени по систематизиран начин, които представят водещото място на българите в човешката история още от възникването на първите цивилизации.  

Разказани са неизвестни исторически сведения за най-великите мъже на България, като Васил Левски, Георги Раковски, Христо Ботев. Има истински истории за личности, за които никога не сме чували, но заслужават нашата памет и уважение, като първообразите на Джеймс Бонд и Индиана Джоунс.  Всичко това прави книгата „Българите са в основата на световната цивилизация” единствено по рода си четиво, което всеки достоен българин е редно да прочете.  

Книгата е рожба на 20-годишен труд, като в началото (през 2016 г.) е била малко книжле, панисано заради настояването на колеги и приятели на професор Сачев да сподели с българите удивителните истории и тайни, които е открил. Книжката обаче е разграбена като топъл хляб. Последвало е второ (2017 г.) и трето издание (2019 г.), изкупени изключително бързо от българите, жадни за истината за своето минало.Днес, със своето четвърто издание, книгата прилича на Библия. Тя е в голям формат, с 860 страници, 1110
цветни илюстрации, с прекрасна твърда подвързия, а на корицата е изобразена със злато Светогорска гравюра на Света Богородица „Неувяхващ цвят”. Всяка нация може да се гордее с някакво богатство – Китай с хората, Великобритания – с морския флот..., а ние, българите, трябва да пазим и да славим културно-историческото си наследство. И това е въпрос на национална сигурност, обясни проф. Евгений Сачев при представянето на книга.

Изследователят сподели, че знае още много интересни неща, но не им е дошло времето да ги разкрие, тъй като на този етап от развитието на държавата нямаме възможност да опазим това безценно културно наследство. Професорът призна, че има чужди сили, които не желаят да признаят великото ни минало и се опитват да го подменят. Такъв акт е опитът за кражба на Паисиевата история. „Истинската книга обаче никога не е напускала Атон”, увери той присъстващите.    

Проф. Евгений Сачев е единственият в България професор по културно наследство и национална сигурност. Има големи заслуги за развитието на българската музеология и музейно дело. Повече от 30 години работи в сферата на културното и историческото наследство. 

Роден е през 1952 г. в Червен бряг, Плевенска област. Има дипломи от НВУ (Национален военен университет) Велико Търново, СУ „Св. Климент Охридски“ и  Университета за национално и световно стопанство. Евгений Сачев е и доцент по социокомуникативна музеология, магистър по история, философия и икономика, доктор по социология и доктор на икономическите науки. Създател е на науката за културното и природно наследство – културономия.

Активен участник е в мисии по спасяване на паметници на културата и историята в чужбина. Работил е като главен експерт в Министерството на образованието и науката, експерт в Министерството на икономиката и експерт в Народното събрание. 

Бил е директор на Националния музей-параход „Радецки“ и на Архитектурно-етнографския музей „Старият Добрич“.  От 2003 г. до 20 март 2006 г. е директор на Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства. Ръководил е катедра „Архивно-документално наследство и културономия“ при Университета по библиотекознание и информационни технологии. Преподавал е в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Бургаския свободен университет и във Висшето училище по застраховане и финанси. Чете лекции в Тракийския университет.

Той е автор на единствените български речници – справочници по социомузейна култура, по културно наследство и по културономия. Има повече от 500 научни и научно-популярни публикации и повече от 40 монографии в областта на културното наследство и националната сигурност. Учредител е на множество организации с родолюбива и хуманитарна дейност. Академик на Българска академия на науките и изкуствата.

Домът на мъдростта в Багдад е бил Силициевата долина на древността История

Домът на мъдростта в Багдад е бил Силициевата долина на древността

Схемата на робот флейтист, свирещ с пара, датира от 850 г.сл.н.е.

Смразяващата история на „ядрото на демона“ История

Смразяващата история на „ядрото на демона“

Учени стават жертва на третата атомна бомба докато експериментират

Коледа с врага История

Коледа с врага

И през Първата, и през Втората световна война сражаващи се от двете страни слагат оръжие и празнуват заедно

Археолози откриха масивна гробница и свитък „Книга на мъртвите” История

Археолози откриха масивна гробница и свитък „Книга на мъртвите"

Учените се натъкнаха на пирамида на неизвестна досега египетска царица

Външният свят и Бог са две велики първични изживявания История

Външният свят и Бог са две велики първични изживявания

Юнг в писмо до Хайнрих Болце: Ако човек се чувства щастлив, той няма нужда от доказателства или опровержения

Открит таен тунел под египетския храм на Бога на подземния свят История

Открит таен тунел под египетския храм на Бога на подземния свят

Предполага се, че близо до това „инженерно чудо" са погребани Антоний и Клеопатра

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече! История

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече!

Съвети на будителя Любен Каравелов към българския народ

Господ пожела да украси пречистата му глава с двоен венец История

Господ пожела да украси пречистата му глава с двоен венец

Из „Похвално слово за свети Димитър" от св. Климент Охридски

Преди 60 години Олдъс Хъксли предсказа как ще загине глобалната свобода История

Преди 60 години Олдъс Хъксли предсказа как ще загине глобалната свобода

5 прозрения на писателя за бъдещето и настоящето на човечеството

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва „Аз“, „Аз“ и „Аз“ История

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва „Аз“, „Аз“ и „Аз“

И понеже магазини за вкус няма, парвенюто тръгва да купува само скъпи неща

Джими Картър измисли рецепта за дълъг живот без страх История

Джими Картър измисли рецепта за дълъг живот без страх

На 98 години 39-ият президент на САЩ строи къщи за бездомни

Край Свищов e открит „хладилник” от първи век История

Край Свищов e открит „хладилник" от първи век

PAP разказва подробно за откритията на екипа от български и полски археолози

Кръстосаното писане: различният начин да пестим хартия История

Кръстосаното писане: различният начин да пестим хартия

Луис Карол: Помнете поговорката, че кръстосаното писане ни води до кръстосано четене!

Възкръсването на България История

Възкръсването на България

България получава своето окончателно признание, без да използва военни средства. Всички останали балкански държави постигат своята независимост след военни операции.

Честит празник! История

Честит празник!

Преди 114 години България става наистина свободна и ние трябва да се гордеем с този ден