Подкрепете ни!
История21 юни 2024

Разкопките на най-старата цивилизация в Европа са спрени

Министерството на културата бави необяснимо разрешенията за продължаване на археологическите дейности в с. Оходен и с. Майор Узуново


Глиненият олтар с еленови рога, намерен в с. Оходен
Глиненият олтар с еленови рога, намерен в с. Оходен
Преди почти година (виж Списание 8 – бр.8/2023 г.) ви разказахме за изумителните открития до с. Оходен, Врачанско, направени от екип на археолога Георги Ганецовски (директор на Регионалния исторически музей, Враца), които пренаписват историята на Европа. Според тях преди 8 хиляди години, недалеч от село Оходен се е формирала най-ранната европейска цивилизация. Докато по други места на Стария континент прачовеците все още са обитавали пещери, тук са строили домове и храмове. По времето, когато другите европейци са ловували и събирали храна от природата, по нашите земи вече отглеждат и култивират растения, опитомяват животни, майсторят керамични предмети, смущаващи с изкусната си изработка и с материали, пренесени неясно как от стотици километри разстояние; тук дори поставят началото на рудодобива... Все дейности, които според историците трябва да се случат векове по-късно.


Арх. Георги Ганецовски

Ето какво пише „Ню Йорк Таймс”:  „Преди да изгрее славата на Гърция и Рим, дори преди появата на първите градове в Месопотамия, или храмовете край река Нил, на Балканите, в Долнодунавската равнина и в подножието на Балкана са живели хора, които са изпреварили времето си по отношение на изкуство, технологии и търговия.“


 Оходен е праисторически обект с регистрирани останки от първите земеделци в Европа. Те произвеждат зърнени култури, за да ги засяват. Открихме семена на лимец – еднозърнест, двузърнест, грах, леща, нахут...,  обяснява пред Списание 8 археологът Ганецовски.

Ние сме с 2000 години преди Западна Европа, защото по времето на последния ледников период тук климатът е бил различен и благоприятен за флора, фауна и хора“, заявява тофономът (eксперт по кости) Вивиана Митева. Според учения предците ни са отглеждали опитомени животни, докато другите праевропейци са живеели в пещери и са ловували.

До Оходен са открити скелети на „европейци“ на 8000 години! В медиите стават известни тези на Христо и Тодорка (кръсени са на имената на откривателите им), но при разкопките се откриват скелети на още три индивида – юноша, дете и бебе от 5900 г. пр. Хр. От този период няма намерени други скелети в Европа!“, заявява акад. Драга Тончева.Днес се изумяваме и на открието, че тези далечни предци са били  миролюбив народ. Две хилядолетия те водят живот в разбирателство, в хармония с природата – на мястото на разкопките археолозите не откриват нито ограждения и крепости, нито оръжия за убиване на хора. Почитали са Слънцето и елена – в Оходен е открит олтар с еленови рога, какъвто не се среща нито в Европа, нито в Близкия Изток. Той е от 6900 г. пр.Хр. според въглероден анализ на рогата, извършен в Глазгоу. Целият ритуален комплекс е върху 2 декара, като храмът е бил закрит на 1 дка, с изградена дренажна отводнителна система?! Постройката според арх. Ганецовски следва изгрева и залеза. Затова народът, населявал тези земи, е наречен „народът на Слънцето“.


И въпреки световната значимост на този обект екипът на Георги Ганецовски не може да продължи святото дело да разкрива тайните от далечното минало на Европа. Защо?


„Всяка година става все по-тежко, колеги също се оплакват, губим ценно време. Всички документи за разкопките в Оходен и Майор Узуново са подадени още през април“, споделя археологът Ганецовски.

 

Скритите тайни на „Майор Узуново“

Обектът до с. Майор Узуново е аналог на селището до Оходен. Радиовъглероден анализ дори е показал, че артефакти от земеделската цивилизация там са дори със стотици години по-ранни от тези в Оходен.

„Обектът е много важен, дори повече от Оходен, заради географското си разположение – обяснява Ганецовски. – Причината е, че той се намира между Оходен и откритите и проучвани обекти при Средния Дунав около Лепенски вир в днешна Източна Сърбия. Той е важно звено между тези праисторически популации, които са живеели в днешна Северозападна България и днешна Източна Сърбия“. Ръководителят на разкопките е нетърпелив да продължи работа там, тъй като „теренът на този обект е щадящ и находките са в много добра консервация“.

 

Защо се бавят разрешенията

Съгласно промени, направени преди години в Закона за културното наследство, разрешителните за разкопки вече се подписват от министъра на културата, докато преди това те са се издавали от Националния археологически институт с  музей към БАН. Сега има т.нар. теренен съвет, който пресява документите и ги придвижда към Министерството на културата. Комисията, която ги класира обаче, е в конфликт на интереси, тъй като нейни членове също кандидатстват за финансиране!  

Миналата година проектът „Оходен“ едва се е класирал, а средства за разкопки до Майор Узуново държавата отпуска средства само веднъж – през 2018 г.

В помощ на Георги Ганецовски често се отзовава изследователят инж. Иван Лишков. Той заделя 10% от приходите от продажби на продуктите „Тракеия“ за разкопки. Тази година е осигурил 10 хил. лв. за „Майор Узуново“, но въпреки това археолозите са с вързани ръце, защото нямат... разрешение.


Всичко за народа на слънцето научете от
Списание 8, бр.8/2023 г.

Още по темата:

В Хераклея Синтика край Петрич откриха огромна статуя История

В Хераклея Синтика край Петрич откриха огромна статуя

Според ръководителя на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински това е една от най-запазените статуи на територията на България и вероятно е на Хермес

Днес е Спасовден История

Днес е Спасовден

Русалките са благосклонни, а от водата извират чудеса на изцеление

Хенри Форд си купува инвалидна количка само за да е съпричастен с Томас Едисън История

Хенри Форд си купува инвалидна количка само за да е съпричастен с Томас Едисън

Съхранява до края ни дните си епруветка с последния дъх на приятеля си

Напразно питах мълчанието де е гроба му... История

Напразно питах мълчанието де е гроба му...

Иван Вазов: Аз и сега се повръщам неволно към тия спомени за една героическа епоха

Да се не сравняваме ние с Ботйова, който е от необикновените хора, какъвто България рядко История

Да се не сравняваме ние с Ботйова, който е от необикновените хора, какъвто България рядко ражда

Захари Стоянов: Той си избрал тоя път, към който го влечало неговото сърце и душа

Дървета, оцелели след ада в Хирошима, носят послание за мир История

Дървета, оцелели след ада в Хирошима, носят послание за мир

Те помнят всичко, което се е случило до момента, и го споделят с нас

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан е изложен в Националния археологически музей История

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан е изложен в Националния археологически музей

„За древността на бащината земя и за българските дела“ датира от 1667 г.

Говорим както мислим, живеем както говорим и пишем История

Говорим както мислим, живеем както говорим и пишем

Г. Марков: Българският език продължи да живее с болестите, които го бяха заразили и застрашително да линее

Земя на писмености История

Земя на писмености

Тук се раждат най-древните писмени знаци в света - буквите на траките, старогерманската азбука на епископ Вулфила и кирилицата

Безкрайността е окована под формата на граници История

Безкрайността е окована под формата на граници

Древните гръцки мислители за кармата и прераждането

Шотландски скулптор събра стотици издания на „1984“ на Оруел История

Шотландски скулптор събра стотици издания на „1984“ на Оруел

Хора от цял ​​свят изпратиха личните си копия в Единбург за инсталация, която ще отбележи 75 г. от раждането на шедьовъра

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим! История

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим!

63 години от първия полет на човек в Космоса

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и моряците му от гибел История

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и моряците му от гибел

Историята на една шашма от 29 февруари 1504 г. в Ямайка

Как древните цивилизации са реагирали на затъмненията История

Как древните цивилизации са реагирали на затъмненията

Предците ни смятали, че небесните явления са послания от боговете, знак за прекратяване на война или напускане на местообитание