
Професор д-р Ернст Моро е австрийски лекар и педиатър. Освен морковената супа, на него е кръстен и един от бебешките рефлекси, с които и до днес се проверява работата на централната нервна система при новородени.
През 1911 г. Моро е директор на детската болница „Луизенхайланщалт“ в Хайделберг. Това е първото място, където супата Моро официално се дава на дечица за лечение на диария. В онези години много деца в Германия умирали от диария и свързани с нея усложнения.
Д-р Моро експериментирал с различни средства (напр. слънчева светлина и чист въздух), както и с диети, за да помогне на страдащите. Един от тези експерименти била неговата вече знаменита, сготвена по стари домашни рецепти, супа от моркови.
Моро е роден роден на 8 декември 1874 г. в Лайбах (днешен Любляна). Учил в Грац. През 1899 г. получава докторска степен по медицина. През 1901-1902 г. работи с великия Теодор Ешерих (този, който открива бактерията Escherichia Coli). В Мюнхен през 1906 г. получава специализация по педиатрия, а две години по-късно става професор в университета в Хайделберг.
Откритието и рецептата
Моро създава най-простата рецепта, благодарение на която смъртността при децата с остри стомашно-чревни проблеми спада наполовина – обикновена морковена супа.
От половин килограм нарязани на кубчета и сварени моркови се прави пюре, сместта се подправя с три грама сол и се оставя още малко на огъня без да се досипва вода. Това е всичко.
Едва през 2002 г. става ясно, че киселинните олигозахариди, образувани в тази супа, които попадат в разтвора от морковите, предотвратяват прикрепването на бактериите към чревната лигавица. Данните от друго проучване пък сочат, че благодарение на тези свойства супата лекува дори диария, причинена от бактерии, устойчиви на антибиотици. Тя помага за възстановяване на водно-солевия баланс в организма поради високото съдържание на натрий и калий в морковите.
За силата на кърмата и стерилизацията на шишета
Другите заслуги на Моро в педиатрията са, че е един от радетелите за въвеждането на стерилизацията на бебешки шишета. Измисля рецепта и за изкуствено бебешко мляко. Пак той е сред първите, които категорично твърдят, че децата, хранени с майчино мляко, са много по-устойчиви на болести (много по-късно науката започва да обяснява този факт с естествените антитела в кърмата).
Моро открива лактобацилите, съдържащи се във ферментиралите млечни продукти, и показва техните ползи.
Изненадващо, въпреки всичките си заслуги, Моро е живял скромен живот, не е бил удостоен с никакви награди (дори не е бил номиниран за „Нобел“ за медицина нито веднъж).
Напуска професорската си длъжност в Хайделберг през 1936 г., уж по „здравословни причини“. (Всъщност поради факта, че съпругата му е еврейка). Но се занимава с лечение на пеленачета и малки деца до 74-годишна възраст. Открива педиатрична клиника на „Моцартщрасе“ 10.